Amazone papegaaien: sociaal en aanhankelijk


Alles over Amazone papegaaien.

Amazonepapegaaien zijn prachtige, intelligente vogels die als huisdier gehouden kunnen worden. Ze zijn bekend om hun mooie, kleurrijke veren en hun aanleg om te praten, te fluiten en geluidjes te imiteren.

Amazone papegaaien zijn middelgrote papegaaien die leven in Zuid-Amerika. Over het algemeen kunnen ze aanhankelijke en sociale huisdieren worden, mits een goede opvoeding. Ze hebben wel een fel karakter en zijn temperamentvol, enige ervaring is dus wel vereist.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Het is goed om je te verdiepen in de Amazone papegaaien als je geïnteresseerd bent en deze eventueel zou willen aanschaffen. Ook als je er al één hebt kan je er veel over bijleren om ten volle van deze prachtige vogel te kunnen genieten.

Algemeen

Hieronder krijg je een overzicht van de algemene kenmerken van de grijze roodstaartpapegaai, zoals de verschillende soorten, de uiterlijke kenmerken, de afkomst en hun karakter.

Soorten Amazone’s

Er zijn in totaal 30 soorten amazonepapegaaien, maar sommige komen vaker voor dan andere in de woonkamer. Elke soort heeft zijn eigen specifieke kenmerken.

De meest voorkomende soorten amazonepapegaaien zijn: de Blauwvoorhoofd amazone, de Geelvoorhoofd amazone, de Geelwang amazone, de Oranje vleugel amazone, de Geelnek amazone, de Ecuador amazone en de Venezuela amazone.

Blauwvoorhoofd amazone

De Blauwvoorhoofd amazone, ook bekend als de Amazona aestiva, is een prachtige papegaai met een blauw gekleurd voorhoofd en gekleurde schouders. De rest van hun veren zijn groen, met oranje of gele veren en een groenachtige staart. Ze hebben een groot, rond hoofd met een zwarte snavel.

DierDier
Alles over blauw voorhoofd amazone.

Geelvoorhoofd amazone

De Geelvoorhoofd amazone, ook bekend als de Amazona ochrocephala, is een papegaai dat gekenmerkt wordt door een geel gekleurd voorhoofd en soms rode vlekjes op de schouders. De rest van hun veren en de staart zijn overwegend groen. De snavel is overwegend zwart, maar er zijn ook oranje en gele tinten aanwezig.

Alles over een geelvoorhoofd amazone.

Geelwang amazone

De geelwang amazone met als wetenschappelijke naam de Amazona autumnalis wordt gekenmerkt door gele wangen. Daarnaast heeft de vogel een rood voorhoofd en blauwe veren op de bovenkant van het hoofd. De snavel is zwart met gele tinten en de staart is groen.

Alles over een geelwang amazone.

Oranje vleugel amazone

De oranje vleugel amazone wordt ook wel de Amazona amazonica genoemd in wetenschappelijke termen. Ze komen voornamelijk voor in Colombia, Venezuela tot in delen van Brazilië. Ze hebben oranje plekjes op de vleugels, een zwart-gele snavel en een blauw voorhoofd.

Alles over een oranjevleugel amazone.
Bron: Wikipedia.nl

Geelnek amazone

De Geelnek amazone, oftewel de Amazona auropalliata heeft een kenmerkende gele vlek op de nek, vandaar de naam. De iris is zwart met hierrond een gele schijn. Het verenkleed is groen en de snavel is zwart met gele tinten. Ze komen voor van Zuid-Mexico tot in Costa Rica.

Alles over de geelnekamazone.
Bron: Wikipedia.nl

Uiterlijk van een Amazone

Amazonepapegaaien zijn middelgrote papegaaien, met een lengte van 38 tot 48 cm en een gewicht van 250 tot 700 gram. Hun veren zijn meestal groen, maar de kleur van hun hoofdveren kan blauw, geel of oranje zijn, afhankelijk van de specifieke soort. Hun ogen zijn oranje gekleurd.

Hoewel de verschillende soorten amazonepapegaaien enkele kleine verschillen hebben, lijken ze sterk op elkaar.

Afkomst van een Amazone

Amazonepapegaaien komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, waarbij hun verspreidingsgebied loopt van Argentinië tot Mexico en het Caribisch gebied.

Ze zoeken plekken met bomen en veel water, zoals het stroomgebied van de Amazonerivier, en leven in kleine tot middelgrote groepen. Amazonepapegaaien zijn intelligente vogels met een complexe sociale hiërarchie en communicatie.

Karakter en gedrag Amazone

Amazonepapegaaien zijn over het algemeen geen stille vogels en kunnen fel reageren als ze zich bedreigd voelen. Ze hebben een sterk en eigenwijs karakter en zijn bekend om hun temperament.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Echter, bij goede opvoeding kunnen ze ook heel speels, sociaal en aanhankelijk zijn. Ze houden van veel aandacht en zullen graag spelen met hun eigenaar en andere gezinsleden.

Over het algemeen doen mannetjes amazonepapegaaien doen zich vaak stoerder voor dan vrouwtjes, maar beide geslachten kunnen even aanhankelijk en speels zijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke papegaai uniek is en dat het gedrag en karakter van een individuele vogel kan variëren, afhankelijk van hoe hij of zij is opgevoed en verzorgd wordt.

Intelligentie

Er wordt geschat dat ze tot 7 keer slimmer zijn dan een hond, dit is ongeveer zo slim als een kind van 5 jaar oud. Naast hun intelligentie hebben ze ook een muzikaal en vocaal talent. Het is dus zeker mogelijk om de vogel te leren praten en fluiten. Echter is de best pratende papegaai de Grijze Roodstaart, maar het spraaktalent van een Amazone papegaai is zeker ook niet slecht.

In onderstaande video kan je zien hoe goed een Amazone papegaai wel niet kan praten!

https://www.youtube.com/watch?v=hp0gkjJLlVk

Risico op eenkennigheid

Voor een Amazone is het natuurlijk gedrag om een partner te zoeken. Kenmerkend is dat deze partner vaak voor het leven is. De mannelijke amazonepapegaaien zullen het nest verdedigen en kunnen daarbij soms vrij agressief zijn.

Deze papegaai kan de eigenaar als partner beschouwen en daarom minder geïnteresseerd zijn in andere mensen. Dit gedrag wordt soms “eenkennigheid” genoemd en kan leiden tot mindere sociale vaardigheden met andere mensen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de papegaai voldoende sociale interactie heeft met andere mensen om deze vaardigheden te behouden of te ontwikkelen.

Dat een Amazone meer aanleg heeft om eenkennig te worden hoeft niet meteen voor problemen te zorgen, maar het is wel goed om het te beseffen en hier regelmatig aan te werken. Een goede socialisatie is daarom erg belangrijk.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het hele gezin betrokken is bij de verzorging van de papegaai vanaf het moment dat hij of zij in huis is. Dit kan betekenen dat verschillende leden van het gezin verantwoordelijk zijn voor verschillende taken, zoals het schoonmaken van de kooi, het verversen van het voer en het aanleren van trucjes. Het kan ook nuttig zijn om de taken af te wisselen tussen de verschillende gezinsleden om ervoor te zorgen dat iedereen betrokken blijft bij de verzorging van de papegaai.

Op die manier leert de papegaai omgaan met verschillende mensen en dit maakt het ook makkelijker om de vogel te leren omgaan met vreemden. Het is dan ook leuk dat de vogel sociaal is naar bijvoorbeeld familie of vrienden die op bezoek komen.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Het socialiseren van een papegaai, met tam maken als de eerste stap, is het gemakkelijkste bij jonge papegaaien. Echter is het ook mogelijk om oudere papegaaien tam en goed opgevoed te krijgen, hoewel dit proces misschien wat langer duurt en meer tijd vergt. Het is belangrijk om te genieten van elke vooruitgang die de papegaai maakt, ongeacht hoe oud hij of zij is.

Risico op ontwikkelen van probleemgedrag

Elke papegaai heeft een risico op het ontwikkelen van probleemgedrag. Dit gaat nu eenmaal sneller dan bij andere huisdieren zoals een hond omdat een papegaai een veel hogere intelligentie heeft.

Vele mensen denken dat ze pech hebben met het karakter van de vogel als deze zich niet als een fijne vogel gedraagt. Echter kan je het niet volledig op het karakter steken. Het karakter speelt voor een stukje mee, maar de opvoeding is veel belangrijker!

Via een goede opvoeding en te zorgen dat de papegaai zijn basisverzorging krijgt, zal de vogel een veel lagere kans hebben op het ontwikkelen van slecht gedrag. Voorbeelden van probleemgedrag zijn bijten, schreeuwen en het plukken van de veren.

Is een amazonepapegaai geschikt voor beginners?

Amazonepapegaaien zijn niet altijd geschikt voor beginners zonder kennis van het houden van kromsnavels als huisdier. Dit komt voornamelijk door hun mogelijkheid om eenkennig te worden, wat betekent dat ze alleen geïnteresseerd zijn in één persoon en weinig tot geen interesse hebben in anderen.

Dit kan leiden tot probleemgedrag zoals bijten en plukken aan hun eigen veren. Amazonepapegaaien zijn ook niet de makkelijkste vogels om mee om te gaan, dus het is belangrijk om goed in te lezen voordat je er een aanschaft.

Als je kennis en ervaring hebt met het houden van vogels als huisdier, of bereid bent om de tijd en moeite te investeren om te leren hoe je een amazonepapegaai op een verantwoorde manier kan verzorgen, kunnen ze geschikt zijn als huisdier.

Levensverwachting Amazone papegaai

Amazone kunnen gemiddeld 70 jaar oud worden als ze goed verzorgd worden. Dit betekent dat het belangrijk is om goed na te denken voordat je besluit om er een aan te schaffen, omdat je de verantwoordelijkheid voor een vogel op je neemt die misschien wel ouder wordt als jijzelf.

Je moet daarom in staat bent om voldoende tijd en middelen te investeren in de verzorging van de vogel op de lange termijn. Als je de Amazone de juiste zorg geeft, kan hij echter jarenlang gezelschap geven en een liefdevolle en trouwe metgezel zijn.

Aanschaf

Hoeveel kost een Amazone?

De kosten van het houden van een Amazone papegaai als huisdier kunnen variëren, maar gemiddeld kun je rekenen op ongeveer 450 tot 750 euro. Houd er wel rekening mee dat goedkoop vaak ook duurkoop kan zijn en dat het soms beter is om iets meer te betalen voor een gezonde en goed gekweekte vogel.

Daarnaast zijn er ook eenmalige kosten zoals de aanschaf van een kooi, klimboom en speelgoed of de aanschaf van een tuigje om de vogel veilig mee naar buiten te nemen.

Er zijn ook terugkomende kosten te verwachten, zoals dierenartsbezoeken, voer, nieuw speelgoed en bodembedekking en eventueel het kortwieken.

Het is belangrijk om deze kosten in overweging te nemen voordat je besluit om een Amazone papegaai als huisdier te nemen. Het houden van een papegaai is duurder dan bijvoorbeeld een hond of kat, maar je hebt er wel je hele leven plezier van.

CITES en ring zijn verplicht

Amazone papegaaien zijn wilde dieren. Aangezien er in het verleden heel wat vogels in het wild werden gevangen zijn er helaas veel soorten met uitsterven bedreigd. Om deze soorten te beschermen zijn er enkele maatregelen van kracht.

Wat zijn CITES?

CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) is een internationale verdragsorganisatie die is opgericht om de internationale handel in bedreigde diersoorten te reguleren. Het doel van CITES is om ervoor te zorgen dat de internationale handel in wilde dieren en planten geen bedreiging vormt voor hun voortbestaan.

Sommige Amazone papegaaien staan vermeld op de CITES Appendix I en EU bijlage A. Op deze lijst staan alle diersoorten die met uitsterven zijn bedreigd, daarom mag men ze niet zomaar in het wild vangen.

De andere Amazone papegaaien staan op CITES Appendix II, dan heeft u enkel aankooppapieren nodig en geen vergunning. Op die manier kan men wel nog aantonen dat het dier niet illegaal is verhandelt.

Ook als in het wild gevangen Amazone papegaaien paren en jongen krijgen, mogen deze niet worden verkocht. Zonder dit certificaat is het verboden om in Amazone te handelen of te vervoeren.

Verplichte ring

Om deze illegale handel te stoppen en te controleren worden Amazone verplicht uitgerust met een ring rond de poot.

De juiste ring is een gesloten CITES-pootring met de juiste markeringen. Vaak worden er gewoon knijpringen rond de poot geplaatst met het jaar en de code van de kweker, maar dit is dus niet voldoende. Met een knijpring kan deze na de geboorte worden aangebracht, waardoor het fraudegevoelig is.

Verzorging van een Amazone papegaai

Hieronder lees je alles over de verzorging van Amazone papegaaien, zoals de voeding, huisvesting en het verzorgen van de nagels, veren en nagels.

Wat eet een Amazone?

Basisvoeding

Voeding is een belangrijk aspect van de verzorging van Amazone papegaaien. Een goed uitgebalanceerd dieet kan helpen om de gezondheid en het welzijn van de vogel te behouden. Amazone papegaaien eten zo’n twee keer per dag, ’s ochtends en in de avond voor het slapen.

Een goede basis voor het dieet van een Amazone papegaai is een kant-en-klaar papegaaienvoer dat ongeveer 60% uit pellets bestaat. Dit kan worden aangevuld met ongeveer 40% groenten en fruit, zaden en noten, peulvruchten en eivoer om extra voedingsstoffen te bieden. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de vogel voldoende vers drinkwater heeft.

Afhankelijk van wat ze juist eten op de dag, kan dit leiden tot verschillende soorten en kleuren ontlasting. Het is goed om te weten hoe een gezonde ontlasting eruit om in te kunnen schatten of er een probleem is.

Aan een papegaai kan je vaak pas in een erg gevorderd stadium zien dat ze ziek zijn, regelmatig de poep van de vogel nakijken kan helpen om de algemene gezondheid in te schatten. Als je je zorgen maakt is het aan te raden om professioneel advies te vragen aan een dierenarts.

Snacks

Snacks kunnen een handig hulpmiddel zijn bij het trainen van een Amazone papegaai. Hoewel de basisvoeding van de vogel voldoende moet zijn om hem gezond te houden, kan het soms moeilijk zijn om de vogel te motiveren om bepaalde trucjes of commando’s te leren als hij alleen maar zijn gebruikelijke voer krijgt.

Daarom kun je lekkere snacks gebruiken als beloning voor goed gedrag of als extra motivatie om nieuwe dingen te leren. Er zijn verschillende soorten snacks die geschikt zijn voor Amazone papegaaien, zoals bepaalde noten, zaden, trosgierst en eventueel meelwormen.

Houd er wel rekening mee dat deze snacks niet het hoofdvoedsel van de vogel mogen vormen en dat ze alleen als supplement dienen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de snacks gezond en geschikt zijn voor papegaaien.

Verboden voedsel

Hoewel Amazone papegaaien heel veel verschillend voedsel kunnen eten, zijn er bepaalde voedingsmiddelen die giftig kunnen zijn voor deze vogels en daarom verboden zijn.

Een voorbeeld hiervan is chocolade, wat giftig theobromine bevat. Ook avocado’s zijn giftig doordat ze persine, wat slecht kan zijn voor de vogel. Zelfs enkele grammen van deze voedingsmiddelen kunnen al giftig zijn voor papegaaien, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze hier nooit in contact mee komen.

Er zijn ook andere voedingsmiddelen die verboden zijn voor Amazone papegaaien, zoals zuivel, alcohol, cafeïne, ui en bepaalde soorten fruitpitten en noten. Het is belangrijk om deze voedingsmiddelen te vermijden om de gezondheid van de vogel te behouden.

Als je twijfelt of je iets aan de vogel mag geven, dan kan je dit beter niet doen. Voorkomen is beter dan genezen.

Huisvesting

De huisvesting van een Amazone papegaai is erg belangrijk voor zijn welzijn. De kooi van de vogel moet goed ingericht zijn en voldoende ruimte bieden zodat de vogel zijn vleugels kan spreiden en zich vrij kan bewegen. Een vaak gehanteerde regel is dat de kooi 2 à 3 keer zo breed moet zijn als zijn spanwijdte.

Welke kooi voor een Amazone papegaai?

Als je op zoek bent naar een papegaaienkooi voor een Amazone papegaai, dan zie je soms door de bomen het bos niet meer zien. Daarom schreef ik een artikel over de beste kooien voor een Amazone papegaai en waar je op moet letten.

Zorg voor voldoende variatie

Houd er ook rekening mee dat papegaaien zich snel kunnen vervelen, dus het is belangrijk om er voor te zorgen dat de kooi voldoende speelgoed heeft om de vogel bezig te houden. Je kunt ook speelgoed zelf maken, wat goedkoper is en vaak net zo leuk is voor de vogel.

Om ervoor te zorgen dat de vogel voldoende variatie heeft, kan het ook nuttig zijn om een speelboom of klimboom in de woonkamer te plaatsen.

Zelf een speelboom maken is niet heel moeilijk, hoewel het wel belangrijk is om ervoor te zorgen dat je alleen bomen gebruikt die niet giftig zijn voor papegaaien.

Als je beperkt bent in budget, hoeft de prijs dus geen belemmering te zijn om de vogel een goede huisvesting te bieden.

Schoonmaken van de kooi

Het is belangrijk om regelmatig de kooi van een Amazone papegaai regelmatig schoon te maken, zowel op dagelijkse als wekelijkse basis. Dit is noodzakelijk vanwege het snelle metabolisme van de vogel, wat kan leiden tot frequente uitwerpselen. Het schoonmaken van de kooi zal ziektes, schimmels en bacteriën vermijden.

Door het snelle metabolisme is het normaal dat de vogel af en toe op je kleren poept, dit moet je niet direct als een probleem zien. Sommige mensen kiezen er daarom voor om hun papegaai zindelijk te maken, wat kan helpen om het schoonmaken te vereenvoudigen.

De dagelijkse schoonmaak van de kooi kan bestaan uit het verversen van het water en het eten van de vogel en het verwijderen van eventuele uitwerpselen.

De wekelijkse schoonmaak is uitgebreider en kan onder andere het grondig schoonmaken van de kooi, het vervangen van het bodembedekking en het desinfecteren van speelgoed en andere accessoires omvatten.

Zorg voor voldoende slaap

Voldoende slaap is niet alleen belangrijk voor mensen, maar zeker ook voor Amazone papegaaien. Net als bij mensen is voldoende slaap nodig om te herstellen van de activiteiten tijdens de dag, wat belangrijk is voor de fysieke en mentale gezondheid.

Het slaappatroon van papegaaien is echter verschillend dan dat van mensen, ze hebben een veel grotere slaapbehoefte. Terwijl wij gemiddeld 8 uur slaap per dag nodig hebben, hebben papegaaien ongeveer 12 uur per dag nodig.

Om ervoor te zorgen dat je Amazone papegaai voldoende slaap krijgt, kan het nuttig zijn om een slaapkooi in een aparte kamer te plaatsen of om een hoes over de kooi te doen om zo het licht te blokkeren. Zo kun je ervoor zorgen dat de vogel in een rustige en donkere omgeving kan slapen, wat nodig is om goed te kunnen herstellen.

Nagels verzorgen

Het is belangrijk om de nagels van een Amazone papegaai regelmatig te verzorgen om ervoor te zorgen dat ze goed kunnen blijven functioneren. Als de nagels te lang worden, kan dit leiden tot ongemak en problemen met het lopen en balanceren van de vogel.

Een goede slijtstok kan de nagels al heel wat afvijlen, maar soms zal het nodig zijn om de nagels extra bij te knippen of te veilen.

Omdat het knippen van de nagels niet zonder risico is, kan het nuttig zijn om het apart artikel te lezen over het verzorgen van de nagels. Daar kan je lezen hoe je dit op een veilige en verantwoorde manier kan doen. Zo kun je ervoor zorgen dat je de nagels van de vogel op een goede manier verzorgt en eventuele problemen kan voorkomen.

Snavel verzorgen

Een goede gezondheid van de snavel van een Amazone papegaai is van belang zodat de vogel zich goed kan voeden. Als de snavel te lang wordt, kan dit leiden tot problemen met het eten van de vogel en kan het zelfs leiden tot uitdroging.

Een slijtstok kan helpen om de snavel te verzorgen en in een goede conditie te houden, maar soms zal het noodzakelijk zijn om de snavel te knippen of te veilen. Zorg ervoor dat je altijd voorzichtig bent bij het knippen van de snavel van de vogel om problemen te voorkomen.

Veren verzorgen

Het verzorgen van de veren is onmisbaar om de papegaai gezond te houden. Dat komt omdat de luchtvochtigheid in de huiskamer niet ideaal is.

Douchen

De luchtvochtigheid in Zuid-Amerika, waar de Amazone leeft, is vele malen hoger dan hier in Nederland of België. Een te lage luchtvochtigheid kan voor problemen aan de veren en de huid zorgen.

Om dit te voorkomen kan je de papegaai regelmatig douchen. Dit is niet alleen goed voor de veren en de huid, maar is ook een ideale manier om met je vogel bezig te zijn.

Kortwieken is een keuze

Bij het verzorgen van de veren hoort (helaas) nog steeds het kortwieken van de veren. Hierbij worden de veren op zo’n manier geknipt dat ze in normale omstandigheden niet meer kunnen opstijgen, maar wel nog veilig kunnen landen. Aan het kortwieken zijn heel wat voor en nadelen verbonden, het is goed om je in te lezen over het wel of niet kortwieken.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het kortwieken geen veilige manier om je papegaai mee naar buiten te nemen. Als er een sterke windvlaag is, kan de vogel nog steeds voldoende draagkracht hebben in de veren en opstijgen. Het is dan wel niet meer mogelijk om veilig terug te vliegen.

Elke situatie is verschillend, dus soms kan het zijn dat het kortwieken toch de beste optie is, in dat geval is het van cruciaal belang om de papegaai op een juiste manier kort te wieken.

Voldoende verse lucht

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat een Amazone papegaai voldoende verse lucht krijgt. Dit is goed voor de gezondheid van de vogel en kan helpen om eventuele problemen met de luchtwegen te voorkomen.

Een manier om de vogel voldoende verse lucht te geven, is door hem af en toe mee naar buiten te nemen. Zo kun je ervoor zorgen dat de vogel kan genieten van de buitenlucht en zijn vleugels kan uitslaan. Kortwieken is geen veilige methode, doordat wegvliegen nog steeds mogelijk is. Met behulp van een speciaal tuigje voor papegaaien kan dit wel op een veilige manier.

Daarnaast is het ook belangrijk om het huis regelmatig te verluchten om ervoor te zorgen dat de vogel voldoende verse lucht krijgt. Het is aan te raden om te voorkomen dat er gerookt of gedamd wordt in de buurt van de vogel, omdat dit slecht kan zijn voor zijn gezondheid. Lees hier meer over waarom roken en dampen zo slecht zijn voor papegaaien.

Het kan ook goed zijn voor de band tussen jou en de vogel als je af en toe samen naar buiten gaat. Dit kan ook een goede gelegenheid zijn om de vogel vliegtraining te geven, wat niet enorm moeilijk is. Zo kun je ervoor zorgen dat de vogel voldoende beweging krijgt en dat hij zich goed kan ontwikkelen.

Papegaaienverzekering

Een papegaaienverzekering is zeker het overwegen waard als u onverwachte medische kosten wilt vermijden die kunnen ontstaan bij uw papegaai. De kosten van medische consultaties en behandelingen bij een vogelarts kunnen snel oplopen, maar met een betaalbare maandelijkse premie voor een papegaaienverzekering kunt u gemoedsrust hebben en financiële stress vermijden.

Het is ook de moeite waard om te bedenken dat papegaaien lang kunnen leven, dus het is geruststellend om te weten dat uw gevederde vriend de zorg kan krijgen die hij of zij nodig heeft. Om alles hierover te bespreken schreef ik een artikel over papegaaienverzekeringen.

Amazone papegaai man of vrouw?

Het is niet altijd makkelijk om het geslacht van Amazone papegaai met het blote oog te onderscheiden, omdat mannetjes en vrouwtjes erg op elkaar lijken. Er zijn echter wel enkele manieren om met grote zekerheid het geslacht te bepalen.

Zo heeft een vrouwtje of pop doorgaans een kleinere snavel en zijn ze iets kleiner. Daarnaast leggen vrouwtjes eieren. Mannetjes hebben daarentegen doorgaans een grotere snavel. Mannetjes zijn ook iets groter dan vrouwtjes.

Er zijn echter uitzonderingen op bovenstaande vaststelling, als je helemaal zeker wilt zijn van het geslacht van de vogel dan kun je het beste professioneel advies vragen aan een dierenarts. Er zijn twee manieren om het geslacht te bepalen met behulp van een dierenarts: via endoscopie of via DNA-onderzoek.

Bij endoscopie worden de geslachtsorganen van de vogel bekeken via een kleine camera die in de buikholte wordt ingebracht. Dit heeft het nadeel dat de vogel in slaap worden gebracht, maar als voordeel kunnen andere organen tegelijkertijd worden onderzocht.

Bij DNA-onderzoek wordt bloed of een veer van de vogel gebruikt om het geslacht te bepalen. Bij het bekijken van het DNA via de veren is het dus niet per se nodig om de vogel mee naar de dierenarts te nemen.

Conclusie

Amazone papegaaien zijn prachtige en intelligente vogels die een leuke en leerzame aanvulling kunnen zijn op het gezin. Ze hebben echter ook specifieke verzorging en behoeften nodig om gezond en gelukkig te blijven. Daarom is het belangrijk om goed te informeren voordat je er een koopt. Als je ervoor zorgt dat de vogel de juiste huisvesting, voeding en zorg krijgt, dan kan je jarenlang van geweldig gezelschap genieten.

Veelgestelde vragen

Hoe duur is een amazone papegaai?

Amazone papegaaien zijn over het algemeen niet de duurste papegaaien. De prijzen variëren tussen de 450 en 750 euro. Goedkoop is niet altijd beter, het is vaak beter om wat meer te investeren in een papegaai dat op een verantwoorde manier is gekweekt.  

Kan een amazone papegaai praten?

Amazone papegaaien zijn goede sprekers, ze houden er van om woordjes te leren! Daarnaast zijn ze ook gekend om hun andere muzikale talenten zoals het zingen, fluiten en het imiteren van geluidjes.

Hoe oud wordt een Amazone?

Een amazone papegaai wordt gemiddeld zo’n 70 jaar oud. Het komt dus regelmatig voor dat de baasjes eerder sterven dan de vogel. Denk op voorhand dus goed na voor je er één aanschaft.

Wat mag een amazone papegaai niet eten?

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die amazone papegaaien niet mogen eten. Chocolade en avocado zijn heel giftig, enkele grammen kunnen al voor grote problemen geven. Daarnaast moet je ook oppassen met het geven van zuivel, alcohol, uien en sommige fruitpitten.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels