De ara: alles over deze grote papegaaien!


Alles over ara papegaaien.

Als mensen aan een papegaai denken, dan hebben ze vaak een mooie kleurrijke ara in hun hoofd. Deze soort is enorm populair en er bestaan verschillende ondersoorten. In dit artikel lees je alles over de ara’s.

Ara’s zijn prachtige, intelligente vogels die graag leren en interacteren met mensen. Ze komen oorspronkelijk uit Noord en Zuid-Amerika en zijn bekend om hun opvallend kleurrijk verenkleed en hun vermogen om te praten of trucs te leren.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Door de hoge intelligentie zijn het wel complexe huisdieren om te houden. Als je van plan bent om een ara aan te schaffen of als je er al één hebt dan is het goed om je goed te informeren.

In dit artikel lees je meer over de algemene kenmerken van de papegaai, zoals het uiterlijk, afkomst, karakter en gedrag. Daarnaast krijg je extra informatie over de aanschaf, zoals de kostprijs en waar je op moet letten. Ten slotte kan je alles lezen over de verzorging van deze vogel.

Algemeen

Hieronder krijg je een overzicht van de algemene kenmerken van de ara papegaai, zoals het uiterlijk, de verschillende soorten, het leefgebied en veel meer.

Uiterlijk van een Ara

Ara’s behoren tot de grootste soorten papegaaien die er bestaan, met een grootte van 50 tot 100 cm en een gewicht van 300 gram tot 2 kg. Ze hebben een opvallend uiterlijk, met een groot, glanzend verenkleed in verschillende kleuren, zoals groen, blauw, geel en rood.

De zijkanten van hun hoofd hebben weinig veren, wat hun ogen en oren duidelijk zichtbaar maakt. Hun snavel is zwart, grijs of wit, afhankelijk van de soort, en hun poten zijn donkergrijs.

Hun staart heeft verschillende lagen gekleurde veren en is lang en puntig. Al met al zijn ara’s indrukwekkende en prachtig gekleurde vogels met een uniek uiterlijk.

DierDier

Soorten Ara

Er zijn in totaal 8 soorten ara’s die vaak als huisdier worden gehouden. Hieronder vind je een overzicht met kenmerken over het uiterlijk, gewicht en grootte.

Blauw gele ara

De blauw-gele ara, ook wel bekend als de Psittacus ararauna, is een van de meest populaire soorten aras. Ze zijn iets kleiner dan sommige andere aras, met een maximale grootte van 80 cm.

Hun verenkleed is opvallend, met een gele buik, blauwe vleugels en blauwe kop. De bovenkant van hun hoofd is groen, terwijl hun kaken wit en zwart zijn. Hun snavel is zwart van kleur.

Alles over een blauw gele ara.

Hyacinth ara

De Hyacinthara, ook wel bekend als de Anodorhynchus hyacinthinus, is een van de grootste soorten aras die er bestaan, met een grootte tot wel 100 cm. Ze hebben een opvallend uiterlijk, met een glanzend blauw verenkleed met gele wangen en gele randen rond hun ogen.

Hun snavel is bijzonder groot en heeft een hoekige opening, wat hen in staat stelt om noten te kraken. De Hyacinthara is een indrukwekkende, prachtig gekleurde vogel met een uniek uiterlijk.

Alles over een Hyacinth ara.
Bron: Wikipedia.nl

Blauwkeel ara

De blauwkeelara, ook wel bekend als de Ara glaucogularis, is een vogelsoort die voorkomt in Bolivia. Ze lijken op de blauw-gele ara, met een grootte van 75 tot 85 cm.

Ze hebben een opvallend uiterlijk, met een gele buik en blauwe veren op hun vleugels en rug. Het belangrijkste kenmerk van deze ara soort is echter de kleur van hun keel, die is blauw. Verder is de kleur van de snavel zwart.

Alles over een blauwkeel ara.
Bron: Wikipedia.nl

Roodwang ara

De roodwangara, ook wel bekend als de Ara rubrogenys, is een middelgrote soort ara met een grootte van 55 tot 60 cm. Ze hebben een opvallend uiterlijk, met een glanzend groen verenkleed op hun rug en rode vlekjes op hun schouders.

De bovenkant van hun hoofd is rood, en ze hebben rode wangen en blauwe en gele staartveren. De huid rond hun ogen is ook rood. Al met al is de roodwangara een prachtig gekleurde vogel met een uniek uiterlijk, die opvalt door de rode kleuren op hun hoofd en wangen.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Alles over een roodwangara.
Bron: Wikipedia.nl

Geelvleugel ara

De geelvleugelara, ook wel bekend als de Ara macao, is een vogelsoort die voorkomt van Costa Rica tot Bolivië. Ze zijn een van de grotere soorten ara’s, met een grootte tot wel 90 cm. Ze hebben een opvallend uiterlijk, met een glanzend rood hoofd en rode dekveren op hun vleugels, waarbij de uiteinden van de vleugel geel en groen zijn.

Ze hebben ook rode en blauwe staartveren. Hun bek is wit, en de huid rond hun ogen is ook wit. Hun snavel is zwart. Het is dus een prachtig gekleurde vogel met een uniek uiterlijk, die opvalt door de combinatie van rode, gele en blauwe kleuren op hun vleugels en staart.

Alles over een geelvleugel ara.

Groenvleugel ara

De groenvleugelara, ook wel bekend als de Ara chloropterus, is de grootste soort ara die er bestaat. Ze leven in Colombia en in het gebied van Venezuela tot Guyana.

Ze hebben een opvallend uiterlijk, met rood gekleurde veren op hun hoofd en een verenkleed dat rood en groen is, met blauwe uiteinden op hun vleugels. Hun staartveren zijn blauw met rode uiteinden. Hun snavel is wit, en de huid rond hun ogen is ook wit.

Alles over een groenvleugel ara.

Militaire of soldatenara

De soldatenara, ook wel bekend als de Ara militaris, is een middelgrote vogelsoort die voorkomt in Peru, Ecuador, Colombia en Venezuela. Ze zijn bekend om het vele lawaai dat ze maken en zijn overwegend groen van kleur, met een rood voorhoofd en blauwe tinten op hun vleugels.

Hun staartveren zijn rood en groen, en hun bek is groen-zwart. De soldatenara is een prachtig gekleurde vogel met een uniek uiterlijk, die opvalt door de combinatie van groene, rode en blauwe kleuren op hun verenkleed.

Alles over een soldaten ara.

Dwerg ara

De dwergara, ook wel bekend als de Ara severus, is een kleinere soort ara die voorkomt in Bolivia en Venezuela, en in het noorden van het amazoneregenwoud in Brazillië, Suriname en Guyana. Ze zijn ongeveer 40 tot 50 cm lang, wat hen kleiner maakt dan de meeste andere arasoorten.

Ze hebben een glanzend, overwegend groen verenkleed en een staart in een puntige vorm. Hun ogen zijn geel, en hun vleugels hebben rode en blauwe tinten. Hun staart is overwegend groen met een beetje rood.

Alles over een dwerg ara.

Afkomst van een Ara

Ara’s komen oorspronkelijk uit de tropische regenwouden in Midden- en Zuid-Amerika, van Bolivia tot Mexico. Ze komen vooral voor bij bosgebieden met voldoende water, zoals moerassen, en bergachtige gebieden.

Ze kunnen ook voorkomen bij graslanden en grasachtig landschap. Hun natuurlijke leefgebieden zijn vaak rijk aan bomen en struiken, wat hen in staat stelt om te nestelen en te profiteren van de rijke voedselbronnen die deze omgevingen bieden.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Karakter en gedrag Ara’s

Ara’s zijn over het algemeen lief en sociaal en kunnen hechte banden met hun eigenaren vormen. Ze houden ervan om te spelen en te knuffelen, en kunnen zeer aanhankelijk zijn. Helaas zijn ze ook luidruchtig en slopen ze graag, dankzij hun sterke bek.

Ze hebben veel aandacht nodig en het wordt vaak aangeraden om ze met minstens twee te houden, vooral als je twijfelt of je de vogel voldoende aandacht kan geven. Ara’s zijn intelligente vogels die graag leren en spelen, en ze hebben behoefte aan mentale en fysieke stimulatie om gelukkig te blijven.

Intelligentie

Er wordt geschat dat ze tot 7 keer slimmer zijn dan een hond, dit is ongeveer zo slim als een kind van 5 jaar oud. Daarnaast hebben ze ook een muzikaal en vocaal talent, het is dus zeker mogelijk om de vogel te leren praten en fluiten. Maar de allerbeste prater is de grijze roodstaart papegaai, deze kan tot wel 250 woordjes leren!

Risico op eenkennigheid

Voor een Ara is het natuurlijk gedrag om een partner te zoeken. Kenmerkend is dat deze partner vaak voor het leven is.

Deze papegaai kan de eigenaar als partner beschouwen en daarom minder geïnteresseerd zijn in andere mensen. Dit gedrag wordt soms “eenkennigheid” genoemd en kan leiden tot mindere sociale vaardigheden met andere mensen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de papegaai voldoende sociale interactie heeft met andere mensen om deze vaardigheden te behouden of te ontwikkelen.

Dat een Ara meer aanleg heeft om eenkennig te worden hoeft niet meteen voor problemen te zorgen, maar het is wel goed om het te beseffen en hier regelmatig aan te werken. Een goede socialisatie is daarom erg belangrijk. Ook een tweede ara in huis nemen kan de kans op het eenkennig worden drastisch verkleinen.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het hele gezin betrokken is bij de verzorging van de papegaai vanaf het moment dat hij of zij in huis is. Dit kan betekenen dat verschillende leden van het gezin verantwoordelijk zijn voor verschillende taken, zoals het schoonmaken van de kooi, het verversen van het voer en het aanleren van trucjes. Het kan ook nuttig zijn om de taken af te wisselen tussen de verschillende gezinsleden om ervoor te zorgen dat iedereen betrokken blijft bij de verzorging van de papegaai.

Op die manier leert de papegaai omgaan met verschillende mensen en dit maakt het ook makkelijker om de vogel te leren omgaan met vreemden. Het is dan ook leuk dat de vogel sociaal is naar bijvoorbeeld familie of vrienden die op bezoek komen.

Het socialiseren van een papegaai, met tam maken als de eerste stap, is het gemakkelijkste bij jonge papegaaien. Echter is het ook mogelijk om oudere papegaaien tam en goed opgevoed te krijgen, hoewel dit proces misschien wat langer duurt en meer tijd vergt. Het is belangrijk om te genieten van elke vooruitgang die de papegaai maakt, ongeacht hoe oud hij of zij is.

Alles over ara papegaaien.

Risico op ontwikkelen van probleemgedrag

Elke papegaai heeft een risico op het ontwikkelen van probleemgedrag. Dit gaat nu eenmaal sneller dan bij andere huisdieren zoals een hond omdat een papegaai een veel hogere intelligentie heeft.

Vele mensen denken dat ze pech hebben met het karakter van de vogel als deze zich niet als een fijne vogel gedraagt. Echter kan je het niet volledig op het karakter steken. Het karakter speelt voor een stukje mee, maar de opvoeding is veel belangrijker!

Via een goede opvoeding en te zorgen dat de papegaai zijn basisverzorging krijgt, zal de vogel een veel lagere kans hebben op het ontwikkelen van slecht gedrag. Voorbeelden van probleemgedrag zijn bijten, schreeuwen en het plukken van de veren.

Levensverwachting Ara

Ara worden gemiddeld 40 tot 50 jaar oud,maarals ze goed verzorgd worden is een leeftijd van 90 jaar oud niet ongewoon. Dit betekent dat het belangrijk is om goed na te denken voordat je besluit om er een aan te schaffen, omdat je de verantwoordelijkheid voor een vogel op je neemt die misschien wel ouder wordt als jijzelf.

Je moet daarom in staat bent om voldoende tijd en middelen te investeren in de verzorging van de vogel op de lange termijn. Als je de Ara de juiste zorg geeft, kan hij echter jarenlang gezelschap geven en een liefdevolle en trouwe metgezel zijn.

Aanschaf

Hoeveel kost een Ara?

De kosten van het houden van een Ara papegaai als huisdier kunnen variëren, maar gemiddeld kun je rekenen op 600 tot 3000 euro. De prijzen kunnen sterk variëren door de populariteit en zeldzaamheid van sommige soorten. Houd er wel rekening mee dat goedkoop vaak ook duurkoop kan zijn en dat het soms beter is om iets meer te betalen voor een gezonde en goed gekweekte vogel.

Daarnaast zijn er ook eenmalige kosten zoals de aanschaf van een kooi, klimboom en speelgoed of de aanschaf van een tuigje om de vogel veilig mee naar buiten te nemen. Doordat de ara zo’n grote vogel is kan je ook overwegen om een volière aan te schaffen.

Er zijn ook terugkomende kosten te verwachten, zoals dierenartsbezoeken, voer, nieuw speelgoed en bodembedekking en eventueel het kortwieken.

Het is belangrijk om deze kosten in overweging te nemen voordat je besluit om een Ara papegaai als huisdier te nemen. Het houden van een papegaai is duurder dan bijvoorbeeld een hond of kat, maar je hebt er wel je hele leven plezier van.

CITES en ring zijn verplicht

Papegaaien zijn wilde dieren. Aangezien er in het verleden heel wat vogels in het wild werden gevangen zijn er helaas veel soorten met uitsterven bedreigd. Om deze soorten te beschermen zijn er enkele maatregelen van kracht.

Wat zijn CITES?

CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) is een internationale verdragsorganisatie die is opgericht om de internationale handel in bedreigde diersoorten te reguleren. Het doel van CITES is om ervoor te zorgen dat de internationale handel in wilde dieren en planten geen bedreiging vormt voor hun voortbestaan.

Vele soorten Ara papegaaien staan vermeld op de CITES Appendix I en EU bijlage A. Op deze lijst staan alle diersoorten die met uitsterven zijn bedreigd, daarom mag men ze niet zomaar in het wild vangen.

Ook als in het wild gevangen Ara papegaaien paren en jongen krijgen, mogen deze niet worden verkocht. Zonder dit certificaat is het verboden om in Ara te handelen of te vervoeren.

Verplichte ring

Om deze illegale handel te stoppen en te controleren worden Ara verplicht uitgerust met een ring rond de poot.

De juiste ring is een gesloten CITES-pootring met de juiste markeringen. Vaak worden er gewoon knijpringen rond de poot geplaatst met het jaar en de code van de kweker, maar dit is dus niet voldoende. Met een knijpring kan deze na de geboorte worden aangebracht, waardoor het fraudegevoelig is.

Verzorging van een Ara papegaai

Hieronder lees je alles over de verzorging van Ara papegaaien, zoals de voeding, huisvesting en het verzorgen van de nagels, veren en nagels.

Wat eet een Ara?

Basisvoeding

Voeding is een belangrijk aspect van de verzorging van Ara papegaaien. Een goed uitgebalanceerd dieet kan helpen om de gezondheid en het welzijn van de vogel te behouden.

Een goede basis voor het dieet van een Ara papegaai is een kant-en-klaar papegaaienvoer dat ongeveer 60% uit pellets bestaat. Dit kan worden aangevuld met ongeveer 40% groenten en fruit, zaden en noten, peulvruchten en eivoer om extra voedingsstoffen te bieden. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de vogel voldoende vers drinkwater heeft.

Afhankelijk van wat ze juist eten op de dag, kan dit leiden tot verschillende soorten en kleuren ontlasting. Het is goed om te weten hoe een gezonde ontlasting eruit om in te kunnen schatten of er een probleem is.

Aan een papegaai kan je vaak pas in een erg gevorderd stadium zien dat ze ziek zijn, regelmatig de poep van de vogel nakijken kan helpen om de algemene gezondheid in te schatten. Als je je zorgen maakt is het aan te raden om professioneel advies te vragen aan een dierenarts.

Snacks

Snacks kunnen een handig hulpmiddel zijn bij het trainen van een Ara papegaai. Hoewel de basisvoeding van de vogel voldoende moet zijn om hem gezond te houden, kan het soms moeilijk zijn om de vogel te motiveren om bepaalde trucjes of commando’s te leren als hij alleen maar zijn gebruikelijke voer krijgt.

Daarom kun je lekkere snacks gebruiken als beloning voor goed gedrag of als extra motivatie om nieuwe dingen te leren. Er zijn verschillende soorten snacks die geschikt zijn voor Ara papegaaien, zoals bepaalde noten, zaden, trosgierst en eventueel meelwormen.

Houd er wel rekening mee dat deze snacks niet het hoofdvoedsel van de vogel mogen vormen en dat ze alleen als supplement dienen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de snacks gezond en geschikt zijn voor papegaaien.

Verboden voedsel

Hoewel Ara papegaaien heel veel verschillend voedsel kunnen eten, zijn er bepaalde voedingsmiddelen die giftig kunnen zijn voor deze vogels en daarom verboden zijn.

Een voorbeeld hiervan is chocolade, wat giftig theobromine bevat. Ook avocado’s zijn giftig doordat ze persine, wat slecht kan zijn voor de vogel. Zelfs enkele grammen van deze voedingsmiddelen kunnen al giftig zijn voor papegaaien, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze hier nooit in contact mee komen.

Er zijn ook andere voedingsmiddelen die verboden zijn voor Ara papegaaien, zoals zuivel, alcohol, cafeïne, ui en bepaalde soorten fruitpitten en noten. Het is belangrijk om deze voedingsmiddelen te vermijden om de gezondheid van de vogel te behouden.

Als je twijfelt of je iets aan de vogel mag geven, dan kan je dit beter niet doen. Voorkomen is beter dan genezen.

Huisvesting

De huisvesting van een Ara papegaai is erg belangrijk voor zijn welzijn. De kooi van de vogel moet goed ingericht zijn en voldoende ruimte bieden zodat de vogel zijn vleugels kan spreiden en zich vrij kan bewegen.

Welke kooi voor een Ara?

Als je op zoek bent naar een papegaaienkooi voor een Ara, dan zie je soms door de bomen het bos niet meer zien. Daarom schreef ik een artikel over de beste kooien voor een Ara en waar je op moet letten.

Zorg voor voldoende variatie

Houd er ook rekening mee dat papegaaien zich snel kunnen vervelen, dus het is belangrijk om er voor te zorgen dat de kooi voldoende speelgoed heeft om de vogel bezig te houden. Je kunt ook speelgoed zelf maken, wat goedkoper is en vaak net zo leuk is voor de vogel.

Om ervoor te zorgen dat de vogel voldoende variatie heeft, kan het ook nuttig zijn om een speelboom of klimboom in de woonkamer te plaatsen.

Zelf een speelboom maken is niet heel moeilijk, hoewel het wel belangrijk is om ervoor te zorgen dat je alleen bomen gebruikt die niet giftig zijn voor papegaaien.

Als je beperkt bent in budget, hoeft de prijs dus geen belemmering te zijn om de vogel een goede huisvesting te bieden.

Hoeveel ruimte heeft een ara nodig?

Doordat ara’s hele grote dieren zijn hebben ze ook veel meer plaats nodig dan een kleinere papegaai zoals een bonte boer. Ze kunnen een spanwijdte van meer dan een meter hebben.

Een vaak gehanteerde regel is dat de kooi 2 à 3 keer zo breed moet zijn als zijn spanwijdte. Een kooi met een breedte van meer dan 2 meter is daarom aangeraden.

Schoonmaken van de kooi

Het is belangrijk om regelmatig de kooi van een Ara papegaai regelmatig schoon te maken, zowel op dagelijkse als wekelijkse basis. Dit is noodzakelijk vanwege het snelle metabolisme van de vogel, wat kan leiden tot frequente uitwerpselen. Het schoonmaken van de kooi zal ziektes, schimmels en bacteriën vermijden.

Door het snelle metabolisme is het normaal dat de vogel af en toe op je kleren poept, dit moet je niet direct als een probleem zien. Sommige mensen kiezen er daarom voor om hun papegaai zindelijk te maken, wat kan helpen om het schoonmaken te vereenvoudigen.

De dagelijkse schoonmaak van de kooi kan bestaan uit het verversen van het water en het eten van de vogel en het verwijderen van eventuele uitwerpselen.

De wekelijkse schoonmaak is uitgebreider en kan onder andere het grondig schoonmaken van de kooi, het vervangen van het bodembedekking en het desinfecteren van speelgoed en andere accessoires omvatten.

Zorg voor voldoende slaap

Voldoende slaap is niet alleen belangrijk voor mensen, maar zeker ook voor Ara papegaaien. Net als bij mensen is voldoende slaap nodig om te herstellen van de activiteiten tijdens de dag, wat belangrijk is voor de fysieke en mentale gezondheid.

Het slaappatroon van papegaaien is echter verschillend dan dat van mensen, ze hebben een veel grotere slaapbehoefte. Terwijl wij gemiddeld 8 uur slaap per dag nodig hebben, hebben papegaaien ongeveer 12 uur per dag nodig.

Om ervoor te zorgen dat je Ara papegaai voldoende slaap krijgt, kan het nuttig zijn om een slaapkooi in een aparte kamer te plaatsen of om een hoes over de kooi te doen om zo het licht te blokkeren. Zo kun je ervoor zorgen dat de vogel in een rustige en donkere omgeving kan slapen, wat nodig is om goed te kunnen herstellen.

Nagels verzorgen

Het is belangrijk om de nagels van een Ara papegaai regelmatig te verzorgen om ervoor te zorgen dat ze goed kunnen blijven functioneren. Als de nagels te lang worden, kan dit leiden tot ongemak en problemen met het lopen en balanceren van de vogel.

Een goede slijtstok kan de nagels al heel wat afvijlen, maar soms zal het nodig zijn om de nagels extra bij te knippen of te veilen.

Omdat het knippen van de nagels niet zonder risico is, kan het nuttig zijn om het apart artikel te lezen over het verzorgen van de nagels. Daar kan je lezen hoe je dit op een veilige en verantwoorde manier kan doen. Zo kun je ervoor zorgen dat je de nagels van de vogel op een goede manier verzorgt en eventuele problemen kan voorkomen.

Snavel verzorgen

Een goede gezondheid van de snavel van een Ara papegaai is van belang zodat de vogel zich goed kan voeden. Als de snavel te lang wordt, kan dit leiden tot problemen met het eten van de vogel en kan het zelfs leiden tot uitdroging.

Een slijtstok kan helpen om de snavel te verzorgen en in een goede conditie te houden, maar soms zal het noodzakelijk zijn om de snavel te knippen of te veilen. Zorg ervoor dat je altijd voorzichtig bent bij het knippen van de snavel van de vogel om problemen te voorkomen.

Veren verzorgen

Het verzorgen van de veren is onmisbaar om de papegaai gezond te houden. Dat komt omdat de luchtvochtigheid in de huiskamer niet ideaal is.

Alles over ara papegaaien.

Douchen

De luchtvochtigheid in Midden en Zuid-Amerika, waar de Ara leeft, is vele malen hoger dan hier in Nederland of België. Een te lage luchtvochtigheid kan voor problemen aan de veren en de huid zorgen.

Om dit te voorkomen kan je de papegaai regelmatig douchen. Dit is niet alleen goed voor de veren en de huid, maar is ook een ideale manier om met je vogel bezig te zijn.

Kortwieken is een keuze

Bij het verzorgen van de veren hoort (helaas) nog steeds het kortwieken van de veren. Hierbij worden de veren op zo’n manier geknipt dat ze in normale omstandigheden niet meer kunnen opstijgen, maar wel nog veilig kunnen landen. Aan het kortwieken zijn heel wat voor en nadelen verbonden, het is goed om je in te lezen over het wel of niet kortwieken.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het kortwieken geen veilige manier om je papegaai mee naar buiten te nemen. Als er een sterke windvlaag is, kan de vogel nog steeds voldoende draagkracht hebben in de veren en opstijgen. Het is dan wel niet meer mogelijk om veilig terug te vliegen.

Elke situatie is verschillend, dus soms kan het zijn dat het kortwieken toch de beste optie is, in dat geval is het van cruciaal belang om de papegaai op een juiste manier kort te wieken.

Voldoende verse lucht

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat een Ara papegaai voldoende verse lucht krijgt. Dit is goed voor de gezondheid van de vogel en kan helpen om eventuele problemen met de luchtwegen te voorkomen.

Een manier om de vogel voldoende verse lucht te geven, is door hem af en toe mee naar buiten te nemen. Zo kun je ervoor zorgen dat de vogel kan genieten van de buitenlucht en zijn vleugels kan uitslaan. Kortwieken is geen veilige methode, doordat wegvliegen nog steeds mogelijk is. Met behulp van een speciaal tuigje voor papegaaien kan dit wel op een veilige manier.

Daarnaast is het ook belangrijk om het huis regelmatig te verluchten om ervoor te zorgen dat de vogel voldoende verse lucht krijgt. Het is aan te raden om te voorkomen dat er gerookt of gedamd wordt in de buurt van de vogel, omdat dit slecht kan zijn voor zijn gezondheid. Lees hier meer over waarom roken en dampen zo slecht zijn voor papegaaien.

Het kan ook goed zijn voor de band tussen jou en de vogel als je af en toe samen naar buiten gaat. Dit kan ook een goede gelegenheid zijn om de vogel vliegtraining te geven, wat niet enorm moeilijk is. Zo kun je ervoor zorgen dat de vogel voldoende beweging krijgt en dat hij zich goed kan ontwikkelen.

Papegaaienverzekering

Een papegaaienverzekering is zeker het overwegen waard als u onverwachte medische kosten wilt vermijden die kunnen ontstaan bij uw papegaai. De kosten van medische consultaties en behandelingen bij een vogelarts kunnen snel oplopen, maar met een betaalbare maandelijkse premie voor een papegaaienverzekering kunt u gemoedsrust hebben en financiële stress vermijden.

Het is ook de moeite waard om te bedenken dat papegaaien lang kunnen leven, dus het is geruststellend om te weten dat uw gevederde vriend de zorg kan krijgen die hij of zij nodig heeft. Om alles hierover te bespreken schreef ik een artikel over papegaaienverzekeringen.

Ara man of vrouw?

Het is niet altijd makkelijk om het geslacht van Ara papegaai met het blote oog te onderscheiden, omdat mannetjes en vrouwtjes vaak op elkaar lijken. Er zijn echter wel enkele manieren om met grote zekerheid het geslacht te bepalen.

Zo heeft een vrouwtje of pop doorgaans een ronder hoofd, een kleinere snavel en een lichtere kleur van de veren. Daarnaast leggen vrouwtjes eieren. Mannetjes hebben daarentegen doorgaans een ovaler hoofd, een iets grotere snavel en een donkerdere kleur van de veren. Mannetjes zijn ook iets groter dan vrouwtjes.

Als je helemaal zeker wilt zijn van het geslacht van de vogel, kun je het beste professioneel advies vragen aan een dierenarts. Er zijn twee manieren om het geslacht te bepalen met behulp van een dierenarts: via endoscopie of via DNA-onderzoek.

Bij endoscopie worden de geslachtsorganen van de vogel bekeken via een kleine camera die in de buikholte wordt ingebracht. Dit heeft het nadeel dat de vogel in slaap worden gebracht, maar als voordeel kunnen andere organen tegelijkertijd worden onderzocht.

Bij DNA-onderzoek wordt bloed of een veer van de vogel gebruikt om het geslacht te bepalen. Bij het bekijken van het DNA via de veren is het dus niet per se nodig om de vogel mee naar de dierenarts te nemen.

Is een ara geschikt voor beginners?

Een ara is niet geschikt voor mensen die helemaal geen ervaring hebben met papegaaien of parkieten. Ze zijn erg groot en intelligent, dit zorgt ervoor dat ze een goede opvoeding en verzorging vereisen.

Als je een ara wilt aanschaffen is het goed om je eerst goed te verdiepen in de behoeften van deze prachtige vogels. Want het is zeker mogelijk om een ara als huisdier te houden door hun sociaal karakter, enkel moet je over de nodige kennis en financiële middelen beschikken.

Conclusie

Ara’s zijn prachtige en intelligente vogels die een leuke en leerzame aanvulling kunnen zijn op het gezin. Ze hebben echter ook specifieke verzorging en behoeften nodig om gezond en gelukkig te blijven. Daarom is het belangrijk om goed te informeren voordat je er een koopt. Als je ervoor zorgt dat de vogel de juiste huisvesting, voeding en zorg krijgt, dan kan je jarenlang van geweldig gezelschap genieten.

Veelgestelde vragen

Wat mag een Ara papegaai niet eten?

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die Ara papegaaien niet mogen eten. Chocolade en avocado zijn heel giftig, enkele grammen kunnen al voor grote problemen geven. Daarnaast moet je ook oppassen met het geven van zuivel, alcohol, uien en sommige fruitpitten.

Hoe duur is een ara papegaai?

De prijs van de ara is afhankelijk van de soort, populariteit en zeldzaamheid. Gemiddeld kost een ara zo’n 1000 tot meer dan 3000 euro per vogel. Ook de verzorging van een ara kost veel, ze hebben door hun grootte ook veel meer voer nodig dan een kleinere papegaai.

Wat is het verschil tussen een ara en een papegaai?

Een ara is één van de vele papegaaiensoorten die er bestaan. De ara is wel een speciale papegaai doordat ze zo groot zijn en net een puntige staart hebben, zoals de meeste parkieten. Andere papegaaien hebben eerder een ronde staart.

Hoe oud kan een ara papegaai worden?

Een ara kan gemiddeld 40 tot 50 jaar oud worden. Maar bij een goede verzorging en opvoeding kan de leeftijd zelfs worden opgedreven naar meer dan 90 jaar oud!

Hoe groot kan een ara worden?

Een ara is één van de grootste papegaaiensoorten, hun grootte verschilt echter per soort. Ze kunnen tussen de 40 cm voor een dwerg ara en meer dan 100 cm voor de Hyacinth ara.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels