Caique’s: de clowns onder de papegaaien


Alles over Caique papegaaien.

Als je een papegaai wilt aanschaffen die altijd zin heeft om te spelen en je steeds zal vermaken, dan is een Caique een geweldige keuze. Het zijn de gekste papegaaitjes die veel energie hebben en graag in het rond springen. Echter moet er wel aandacht worden besteed aan een goede opvoeding.

Een Caique is een prachtige en intelligente papegaai die vaak als huisdier wordt gehouden. Deze papegaaien zijn afkomstig uit Zuid-Amerika en worden gekenmerkt door hun hoog energie niveau, het zijn echte clowns. Ze zijn ook bekend om hun imitatievermogen en zijn daarom erg populair als huisdier.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Door de hoge intelligentie zijn het wel complexe huisdieren om te houden. Als je van plan bent om een Caique papegaai aan te schaffen of als je er al één hebt dan is het goed om je goed te informeren.
In dit artikel lees je meer over de algemene kenmerken van de papegaai, zoals het uiterlijk, afkomst, karakter en gedrag. Daarnaast krijg je extra informatie over de aanschaf, zoals de kostprijs en waar je op moet letten. Ten slotte kan je alles lezen over de verzorging van deze vogel.

Algemeen

Hieronder krijg je een overzicht van de algemene kenmerken van de Caique papegaai, zoals het uiterlijk, de verschillende soorten, het leefgebied en veel meer.

Uiterlijk van een Caique

De Caique is een kleine papegaai met gele of oranje wangen. De kleur van het hoofd is afhankelijk van de soort en kan variëren van oranje tot zwart.

De buik van deze vogel is wit en de vleugels zijn donkergroen. De poten en snavel kunnen verschillende kleuren hebben, van grijs tot licht roze.

De ogen hebben een zwarte iris met een oranje ring eromheen en rond de ogen is de huid kaal. Deze vogels zijn ongeveer 20 tot 25 cm groot en wegen gemiddeld 150 gram.

DierDier

Soorten Caique

Roestkop of witbuik Caique

De roestkop of witbuik caique is een papegaai met een oranje, roestachtige kleur op het hoofd en een witte buik. De wetenschappelijke naam van deze vogel is Pionites leucogaster leucogaster. Deze vogel is bekend om zijn opvallende kleuren en is een populaire kamervogel.

Roestkop Caique.

Zwartkop Caique

De zwartkop caique  heeft in tegenstelling tot de witbuik caique net een zwarte kop. De wetenschappelijke naam van deze vogel is Pionites melanocephala melanocephala.

Zwartkop Caique.

Afkomst van een Caique

De caique’s komen algemeen voor in Zuid-Colombia, Brazilië, Bolivia, Ecuador en Peru, hoewel beide soorten niet in al deze landen voorkomen.

De zwartkop caique komt voor in het zuidoosten van Colombia, een deel van Brazilië, het noordoosten en het zuiden van Venezuela, Guyana en Suriname.

De roestkop of witbuik caique komt voor in Noord-Brazilië en het zuidelijke deel van het Amazonegebied.

Karakter en gedrag Caique

Echte clowns

Caique’s staan bekend om hun drukke karakter en hebben veel energie. Ze houden ervan om te spelen en slopen vaak veel dingen. Door hun hoge energieniveau houden ze ervan om veel in het rond te springen, te klauteren en te klimmen en zijn echte acrobaten.

Ze zijn niet onzeker en zijn eigenwijs en weten graag wat ze willen, wat betekent dat ze veel aandacht en een goede opvoeding nodig hebben. Ze zijn niet de makkelijkste vogels om te houden, maar als je dit goed doet, zijn ze geweldige vogels en ondeugende clowns.

Doordat ze veel energie hebben kunnen Caique’s wel veel lawaai maken en zijn vrij luidruchtig, net als een kaketoe. Om dit tot een minimum te beperken is het belangrijk dat ze veel te doen hebben zodat ze zich niet gaan vervelen.

Intelligentie

Er wordt geschat dat ze tot 7 keer slimmer zijn dan een hond, dit is ongeveer zo slim als een kind van 5 jaar oud. Door hun muzikale en vocale talenten is het zeker mogelijk om de vogel te leren praten en fluiten.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Echter zijn Caiques niet de beste praters en zullen ze niet vaak zo goed kunnen praten als bijvoorbeeld een grijze roodstaart papegaai. Deze kunnen meer dan 250 woordjes leren, wat hen de koning der pratende papegaaien maakt. Ze kunnen wel heel goed geluidjes imiteren.

Risico op eenkennigheid

Voor een Caique is het natuurlijk gedrag om een partner te zoeken in de puberale fase. Deze fase doet zich vaak voor rond een leeftijd tussen de 4 en 6 jaar. Daardoor zal het de partner steeds willen verdedigen en kan het voor andere mensen moeilijk worden om goed met de vogel om te gaan.

Deze papegaai kan de eigenaar dus als partner beschouwen en daarom minder geïnteresseerd zijn in andere mensen. Dit gedrag wordt soms “eenkennigheid” genoemd en kan leiden tot mindere sociale vaardigheden met andere mensen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de papegaai voldoende sociale interactie heeft met andere mensen om deze vaardigheden te behouden of te ontwikkelen.

Dat een Caique meer aanleg heeft om eenkennig te worden hoeft niet meteen voor problemen te zorgen, maar het is wel goed om het te beseffen en hier regelmatig aan te werken. Een goede socialisatie is daarom erg belangrijk.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het hele gezin betrokken is bij de verzorging van de papegaai vanaf het moment dat hij of zij in huis is. Dit kan betekenen dat verschillende leden van het gezin verantwoordelijk zijn voor verschillende taken, zoals het schoonmaken van de kooi, het verversen van het voer en het aanleren van trucjes. Het kan ook nuttig zijn om de taken af te wisselen tussen de verschillende gezinsleden om ervoor te zorgen dat iedereen betrokken blijft bij de verzorging van de papegaai.

Op die manier leert de papegaai omgaan met verschillende mensen en dit maakt het ook makkelijker om de vogel te leren omgaan met vreemden. Het is dan ook leuk dat de vogel sociaal is naar bijvoorbeeld familie of vrienden die op bezoek komen.

Het socialiseren van een papegaai, met tam maken als de eerste stap, is het gemakkelijkste bij jonge papegaaien. Echter is het ook mogelijk om oudere papegaaien tam en goed opgevoed te krijgen, hoewel dit proces misschien wat langer duurt en meer tijd vergt. Het is belangrijk om te genieten van elke vooruitgang die de papegaai maakt, ongeacht hoe oud hij of zij is.

Risico op ontwikkelen van probleemgedrag

Elke papegaai heeft een risico op het ontwikkelen van probleemgedrag. Dit gaat nu eenmaal sneller dan bij andere huisdieren zoals een hond omdat een papegaai een veel hogere intelligentie heeft.

Vele mensen denken dat ze pech hebben met het karakter van de vogel als deze zich niet als een fijne vogel gedraagt. Echter kan je het niet volledig op het karakter steken. Het karakter speelt voor een stukje mee, maar de opvoeding is veel belangrijker!

Via een goede opvoeding en te zorgen dat de papegaai zijn basisverzorging krijgt, zal de vogel een veel lagere kans hebben op het ontwikkelen van slecht gedrag. Voorbeelden van probleemgedrag zijn bijten, schreeuwen en het plukken van de veren.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Levensverwachting Caique

Caique kunnen gemiddeld 30 jaar oud worden. Maar bij een goede verzorging kunnen ze nog veel ouder worden, zelfs ouder dan 45 jaar. Dit betekent dat het belangrijk is om goed na te denken voordat je besluit om er een aan te schaffen, omdat je de verantwoordelijkheid voor een vogel op je neemt die misschien wel ouder wordt als jijzelf.

Je moet daarom in staat bent om voldoende tijd en middelen te investeren in de verzorging van de vogel op de lange termijn. Als je de Caique de juiste zorg geeft, kan hij echter jarenlang gezelschap geven en een liefdevolle en trouwe metgezel zijn.

Aanschaf

Hoeveel kost een Caique?

De kosten van het houden van een Caique papegaai als huisdier kunnen variëren, maar gemiddeld kun je rekenen op ongeveer 700 tot 2000 euro. Houd er wel rekening mee dat goedkoop vaak ook duurkoop kan zijn en dat het soms beter is om iets meer te betalen voor een gezonde en goed gekweekte vogel.

Daarnaast zijn er ook eenmalige kosten zoals de aanschaf van een kooi, klimboom en speelgoed of de aanschaf van een tuigje om de vogel veilig mee naar buiten te nemen.

Er zijn ook terugkomende kosten te verwachten, zoals dierenartsbezoeken, voer, nieuw speelgoed en bodembedekking en eventueel het kortwieken.

Het is belangrijk om deze kosten in overweging te nemen voordat je besluit om een Caique papegaai als huisdier te nemen. Het houden van een papegaai is duurder dan bijvoorbeeld een hond of kat, maar je hebt er wel je hele leven plezier van.

Geen CITES, maar wel een ring is verplicht

Papegaaien zijn wilde dieren. Aangezien er in het verleden heel wat vogels in het wild werden gevangen zijn er helaas veel soorten met uitsterven bedreigd. Om deze soorten te beschermen zijn er enkele maatregelen van kracht.

Wat zijn CITES?

CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) is een internationale verdragsorganisatie die is opgericht om de internationale handel in bedreigde diersoorten te reguleren. Het doel van CITES is om ervoor te zorgen dat de internationale handel in wilde dieren en planten geen bedreiging vormt voor hun voortbestaan.

De Caique papegaai staat gelukkig niet vermeld op de CITES Appendix I en EU bijlage A. Op deze lijst staan alle diersoorten die met uitsterven zijn bedreigd, daarom mag men ze niet zomaar in het wild vangen.

De reden waarom een Caique niet met uitsterven is bedreigd is doordat ze een heel groot leefgebied hebben, daardoor is de kans op uitsterven heel klein. In het wild komen ze daarom nog steeds in een groot aantal voor.

Er zijn wel andere papegaaien zoals de grijze roodstaart of vele ara’s die wel op deze lijst staan. In dat geval mogen ze niet zomaar worden verhandelt. Ook als in het wild gevangen papegaaien van deze lijst paren en jongen krijgen, mogen deze niet worden verkocht. Zonder dit certificaat is het verboden om er in te handelen of te vervoeren.

Verplichte ring

Om illegale handel te stoppen en te controleren worden Caiques verplicht uitgerust met een ring rond de poot.

De juiste ring is een gesloten pootring met de juiste markeringen. Vaak worden er gewoon knijpringen rond de poot geplaatst met het jaar en de code van de kweker, maar dit is dus niet voldoende. Met een knijpring kan deze na de geboorte worden aangebracht, waardoor het fraudegevoelig is.

Verzorging van een Caique papegaai

Hieronder lees je alles over de verzorging van Caique papegaaien, zoals de voeding, huisvesting en het verzorgen van de nagels, veren en nagels.

Wat eet een Caique?

Basisvoeding

Voeding is een belangrijk aspect van de verzorging van Caique papegaaien. Een goed uitgebalanceerd dieet kan helpen om de gezondheid en het welzijn van de vogel te behouden.

Een goede basis voor het dieet van een Caique papegaai is een kant-en-klaar papegaaienvoer dat ongeveer 60% uit pellets bestaat. Dit kan worden aangevuld met ongeveer 40% groenten en fruit, zaden en noten, peulvruchten en eivoer om extra voedingsstoffen te bieden. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de vogel voldoende vers drinkwater heeft.

Afhankelijk van wat ze juist eten op de dag, kan dit leiden tot verschillende soorten en kleuren ontlasting. Het is goed om te weten hoe een gezonde ontlasting eruit om in te kunnen schatten of er een probleem is.

Aan een papegaai kan je vaak pas in een erg gevorderd stadium zien dat ze ziek zijn, regelmatig de poep van de vogel nakijken kan helpen om de algemene gezondheid in te schatten. Als je je zorgen maakt is het aan te raden om professioneel advies te vragen aan een dierenarts.

Snacks

Snacks kunnen een handig hulpmiddel zijn bij het trainen van een Caique papegaai. Hoewel de basisvoeding van de vogel voldoende moet zijn om hem gezond te houden, kan het soms moeilijk zijn om de vogel te motiveren om bepaalde trucjes of commando’s te leren als hij alleen maar zijn gebruikelijke voer krijgt.

Daarom kun je lekkere snacks gebruiken als beloning voor goed gedrag of als extra motivatie om nieuwe dingen te leren. Er zijn verschillende soorten snacks die geschikt zijn voor Caique papegaaien, zoals bepaalde noten, zaden, trosgierst en eventueel meelwormen.

Houd er wel rekening mee dat deze snacks niet het hoofdvoedsel van de vogel mogen vormen en dat ze alleen als supplement dienen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de snacks gezond en geschikt zijn voor papegaaien.

Verboden voedsel

Hoewel Caique papegaaien heel veel verschillend voedsel kunnen eten, zijn er bepaalde voedingsmiddelen die giftig kunnen zijn voor deze vogels en daarom verboden zijn.

Een voorbeeld hiervan is chocolade, wat giftig theobromine bevat. Ook avocado’s zijn giftig doordat ze persine, wat slecht kan zijn voor de vogel. Zelfs enkele grammen van deze voedingsmiddelen kunnen al giftig zijn voor papegaaien, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze hier nooit in contact mee komen.

Er zijn ook andere voedingsmiddelen die verboden zijn voor Caique papegaaien, zoals zuivel, alcohol, cafeïne, ui en bepaalde soorten fruitpitten en noten. Het is belangrijk om deze voedingsmiddelen te vermijden om de gezondheid van de vogel te behouden.

Als je twijfelt of je iets aan de vogel mag geven, dan kan je dit beter niet doen. Voorkomen is beter dan genezen.

Huisvesting

De huisvesting van een Caique papegaai is erg belangrijk voor zijn welzijn. De kooi van de vogel moet goed ingericht zijn en voldoende ruimte bieden zodat de vogel zijn vleugels kan spreiden en zich vrij kan bewegen. Een vaak gehanteerde regel is dat de kooi 2 à 3 keer zo breed moet zijn als zijn spanwijdte.

Welke kooi voor een Caique?

Als je op zoek bent naar een papegaaienkooi voor een Caique, dan zie je soms door de bomen het bos niet meer zien. Daarom schreef ik een artikel over de beste kooien voor een Caique en waar je op moet letten.

Zorg voor voldoende variatie

Houd er ook rekening mee dat papegaaien zich snel kunnen vervelen, dus het is belangrijk om er voor te zorgen dat de kooi voldoende speelgoed heeft om de vogel bezig te houden. Je kunt ook speelgoed zelf maken, wat goedkoper is en vaak net zo leuk is voor de vogel.

Om ervoor te zorgen dat de vogel voldoende variatie heeft, kan het ook nuttig zijn om een speelboom of klimboom in de woonkamer te plaatsen.

Zelf een speelboom maken is niet heel moeilijk, hoewel het wel belangrijk is om ervoor te zorgen dat je alleen bomen gebruikt die niet giftig zijn voor papegaaien.

Als je beperkt bent in budget, hoeft de prijs dus geen belemmering te zijn om de vogel een goede huisvesting te bieden.

Schoonmaken van de kooi

Het is belangrijk om regelmatig de kooi van een Caique papegaai regelmatig schoon te maken, zowel op dagelijkse als wekelijkse basis. Dit is noodzakelijk vanwege het snelle metabolisme van de vogel, wat kan leiden tot frequente uitwerpselen. Het schoonmaken van de kooi zal ziektes, schimmels en bacteriën vermijden.

Door het snelle metabolisme is het normaal dat de vogel af en toe op je kleren poept, dit moet je niet direct als een probleem zien. Sommige mensen kiezen er daarom voor om hun papegaai zindelijk te maken, wat kan helpen om het schoonmaken te vereenvoudigen.

De dagelijkse schoonmaak van de kooi kan bestaan uit het verversen van het water en het eten van de vogel en het verwijderen van eventuele uitwerpselen.

De wekelijkse schoonmaak is uitgebreider en kan onder andere het grondig schoonmaken van de kooi, het vervangen van het bodembedekking en het desinfecteren van speelgoed en andere accessoires omvatten.

Zorg voor voldoende slaap

Voldoende slaap is niet alleen belangrijk voor mensen, maar zeker ook voor Caique papegaaien. Net als bij mensen is voldoende slaap nodig om te herstellen van de activiteiten tijdens de dag, wat belangrijk is voor de fysieke en mentale gezondheid.

Het slaappatroon van papegaaien is echter verschillend dan dat van mensen, ze hebben een veel grotere slaapbehoefte. Terwijl wij gemiddeld 8 uur slaap per dag nodig hebben, hebben papegaaien ongeveer 12 uur per dag nodig.

Om ervoor te zorgen dat je Caique papegaai voldoende slaap krijgt, kan het nuttig zijn om een slaapkooi in een aparte kamer te plaatsen of om een hoes over de kooi te doen om zo het licht te blokkeren. Zo kun je ervoor zorgen dat de vogel in een rustige en donkere omgeving kan slapen, wat nodig is om goed te kunnen herstellen.

Nagels verzorgen

Het is belangrijk om de nagels van een Caique papegaai regelmatig te verzorgen om ervoor te zorgen dat ze goed kunnen blijven functioneren. Als de nagels te lang worden, kan dit leiden tot ongemak en problemen met het lopen en balanceren van de vogel.

Een goede slijtstok kan de nagels al heel wat afvijlen, maar soms zal het nodig zijn om de nagels extra bij te knippen of te veilen.

Omdat het knippen van de nagels niet zonder risico is, kan het nuttig zijn om het apart artikel te lezen over het verzorgen van de nagels. Daar kan je lezen hoe je dit op een veilige en verantwoorde manier kan doen. Zo kun je ervoor zorgen dat je de nagels van de vogel op een goede manier verzorgt en eventuele problemen kan voorkomen.

Snavel verzorgen

Een goede gezondheid van de snavel van een Caique papegaai is van belang zodat de vogel zich goed kan voeden. Als de snavel te lang wordt, kan dit leiden tot problemen met het eten van de vogel en kan het zelfs leiden tot uitdroging.

Een slijtstok kan helpen om de snavel te verzorgen en in een goede conditie te houden, maar soms zal het noodzakelijk zijn om de snavel te knippen of te veilen. Zorg ervoor dat je altijd voorzichtig bent bij het knippen van de snavel van de vogel om problemen te voorkomen.

Veren verzorgen

Het verzorgen van de veren is onmisbaar om de papegaai gezond te houden. Dat komt omdat de luchtvochtigheid in de huiskamer niet ideaal is.

Douchen

De luchtvochtigheid in Zuid-Amerika, waar de Caique leeft, is vele malen hoger dan hier in Nederland of België. Een te lage luchtvochtigheid kan voor problemen aan de veren en de huid zorgen.

Om dit te voorkomen kan je de papegaai regelmatig douchen. Dit is niet alleen goed voor de veren en de huid, maar is ook een ideale manier om met je vogel bezig te zijn.

Kortwieken is een keuze

Bij het verzorgen van de veren hoort (helaas) nog steeds het kortwieken van de veren. Hierbij worden de veren op zo’n manier geknipt dat ze in normale omstandigheden niet meer kunnen opstijgen, maar wel nog veilig kunnen landen. Aan het kortwieken zijn heel wat voor en nadelen verbonden, het is goed om je in te lezen over het wel of niet kortwieken.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het kortwieken geen veilige manier om je papegaai mee naar buiten te nemen. Als er een sterke windvlaag is, kan de vogel nog steeds voldoende draagkracht hebben in de veren en opstijgen. Het is dan wel niet meer mogelijk om veilig terug te vliegen.

Elke situatie is verschillend, dus soms kan het zijn dat het kortwieken toch de beste optie is, in dat geval is het van cruciaal belang om de papegaai op een juiste manier kort te wieken.

Witbuik Caique.

Voldoende verse lucht

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat een Caique papegaai voldoende verse lucht krijgt. Dit is goed voor de gezondheid van de vogel en kan helpen om eventuele problemen met de luchtwegen te voorkomen.

Een manier om de vogel voldoende verse lucht te geven, is door hem af en toe mee naar buiten te nemen. Zo kun je ervoor zorgen dat de vogel kan genieten van de buitenlucht en zijn vleugels kan uitslaan. Kortwieken is geen veilige methode, doordat wegvliegen nog steeds mogelijk is. Met behulp van een speciaal tuigje voor papegaaien kan dit wel op een veilige manier.

Daarnaast is het ook belangrijk om het huis regelmatig te verluchten om ervoor te zorgen dat de vogel voldoende verse lucht krijgt. Het is aan te raden om te voorkomen dat er gerookt of gedamd wordt in de buurt van de vogel, omdat dit slecht kan zijn voor zijn gezondheid. Lees hier meer over waarom roken en dampen zo slecht zijn voor papegaaien.

Het kan ook goed zijn voor de band tussen jou en de vogel als je af en toe samen naar buiten gaat. Dit kan ook een goede gelegenheid zijn om de vogel vliegtraining te geven, wat niet enorm moeilijk is. Zo kun je ervoor zorgen dat de vogel voldoende beweging krijgt en dat hij zich goed kan ontwikkelen.

Papegaaienverzekering

Een papegaaienverzekering is zeker het overwegen waard als u onverwachte medische kosten wilt vermijden die kunnen ontstaan bij uw papegaai. De kosten van medische consultaties en behandelingen bij een vogelarts kunnen snel oplopen, maar met een betaalbare maandelijkse premie voor een papegaaienverzekering kunt u gemoedsrust hebben en financiële stress vermijden.

Het is ook de moeite waard om te bedenken dat papegaaien lang kunnen leven, dus het is geruststellend om te weten dat uw gevederde vriend de zorg kan krijgen die hij of zij nodig heeft. Om alles hierover te bespreken schreef ik een artikel over papegaaienverzekeringen.

Caique man of vrouw?

Het is niet altijd makkelijk om het geslacht van Caique papegaai met het blote oog te onderscheiden, omdat mannetjes en vrouwtjes vaak op elkaar lijken. Er zijn echter wel enkele manieren om met grote zekerheid het geslacht te bepalen.

Zo heeft een vrouwtje of pop doorgaans een ronder hoofd, een kleinere snavel en een lichtere kleur van de veren. Daarnaast leggen vrouwtjes eieren. Mannetjes hebben daarentegen doorgaans een ovaler hoofd, een iets grotere snavel en een donkerdere kleur van de veren. Mannetjes zijn ook iets groter dan vrouwtjes.

Als je helemaal zeker wilt zijn van het geslacht van de vogel, kun je het beste professioneel advies vragen aan een dierenarts. Er zijn twee manieren om het geslacht te bepalen met behulp van een dierenarts: via endoscopie of via DNA-onderzoek.

Bij endoscopie worden de geslachtsorganen van de vogel bekeken via een kleine camera die in de buikholte wordt ingebracht. Dit heeft het nadeel dat de vogel in slaap worden gebracht, maar als voordeel kunnen andere organen tegelijkertijd worden onderzocht.

Bij DNA-onderzoek wordt bloed of een veer van de vogel gebruikt om het geslacht te bepalen. Bij het bekijken van het DNA via de veren is het dus niet per se nodig om de vogel mee naar de dierenarts te nemen.

Conclusie

Caique papegaaien zijn prachtige en intelligente vogels die een leuke en leerzame aanvulling kunnen zijn op het gezin. Ze hebben echter ook specifieke verzorging en behoeften nodig om gezond en gelukkig te blijven. Daarom is het belangrijk om goed te informeren voordat je er een koopt. Als je ervoor zorgt dat de vogel de juiste huisvesting, voeding en zorg krijgt, dan kan je jarenlang van geweldig gezelschap genieten.

Veelgestelde vragen

Wat mag een Caique papegaai niet eten?

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die Caique papegaaien niet mogen eten. Chocolade en avocado zijn heel giftig, enkele grammen kunnen al voor grote problemen geven. Daarnaast moet je ook oppassen met het geven van zuivel, alcohol, uien en sommige fruitpitten.

Wat kost een Caique papegaai?

Een Caique is een iets duurdere vogel door de populariteit. Ze kosten gemiddeld zo’n 700 tot 2000 euro. Bedenk wel dat goedkoop vaak ook duurkoop is, het kan een goed idee zijn om wat meer te betalen zodat je zeker bent dat ze op een juiste manier zijn gekweekt.

Hoe oud kan een Caique worden?

Een Caique wordt gemiddeld zo’n 30 jaar oud. Maar zijn levensverwachting kan enorm worden verlengd met een goede verzorging, een leeftijd van 45 jaar is dan niet ongewoon.

Kan een Caique praten?

Het is mogelijk voor een Caique om te leren praten. Echter zijn het niet de beste praters en zullen ze veel vaker geluidjes imiteren, dat kunnen ze heel goed. De grijze roodstaart is de papegaai met het beste spraakvermogen.

Kunnen Caiques alleen zijn?

Caiques zijn drukke papegaaien met heel veel energie. Als ze vaak alleen zijn zullen ze zich vervelen omdat ze hun energie niet kwijt kunnen. Daarom is het aangeraden om de Caique een vriendje te geven of er voor te zorgen dat de vogel zeker genoeg aandacht krijgt.

Welke kooi voor Caique?

Een kooi voor een Caique moet stevig, veilig en groot genoeg zijn. Door zijn sterke bek bestaat er de mogelijkheid dat de vogel door een zwak materiaal kan bijten. De kooi moet zeker 2 keer zo breed zijn als de spanwijdte van de vleugels, op die manier heeft de vogel plaats genoeg.

Wat mogen Caiques eten?

Caiques zijn van nature echte zaadeters. Echter is het voor Caiques in gevangenschap beter om voornamelijk pelletvoeding te geven. Deze voeding bevat alle nodige voedingsstoffen en vitaminen. Daarnaast kunnen groenten, fruit, zaden, noten, peulvruchten en eivoer worden gegeven.

Welk fruit mag een Caique?

Een Caique kan heel wat soorten fruit eten. Enkele voorbeelden van fruitsoorten die gezond zijn voor deze papegaaien zijn appels, abrikozen, ananas, druiven, dadels, mandarijn, kersen en nog veel meer.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels