Alles over de ontlasting van papegaaien en parkieten


Gezonde ontlasting papegaai of parkiet

De ontlasting van je kromsnavel is niet direct het meest interessante onderwerp om over te praten. Toch is het een enorme bron van informatie over de gezondheid van de papegaai of parkiet. Het is daarom raadzaam om te weten hoe een gezonde ontlasting eruit ziet!

Een gezonde ontlasting van een papegaai of parkiet bestaat uit 3 onderdelen. Het eerste deel is de groene of bruine vaste brei, dit is de faeces oftewel de poep. Daarnaast heb je een witte crème achtige substantie, wat de urinezuurkristallen worden genoemd. Het derde onderdeel is een heldere vloeistof, dat is de urine.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Aangezien kromsnavels niet snel laten zien of ze ziek zijn is de ontlasting één van de weinige kenmerken dat je wat meer duidelijkheid kan geven. Het is dus belangrijk om te weten hoe een gezonde ontlasting eruit ziet en hoe die van een zieke vogel eruit ziet. Op die manier kan je snel handelen bij problemen.

Wat is er interessant aan de ontlasting van kromsnavels?

De ontlasting van papegaaien en parkieten is een goed instrument om de gezondheid van de vogel te kunnen inschatten, het is dus de moeite waard om hier meer over te leren.

Papegaaien laten niet snel zien of ze ziek of gezond zijn, enkel bij extreme ziekte zal je kunnen zien dat ze vermageren, slapper zijn of veren beginnen te verliezen. Uiterlijke kenmerken verschijnen meestal pas bij een gevorderde ziekte.

Het is veel beter als je sneller kan merken dat je vogel niet helemaal in orde is, op die manier kan je snel handelen en vermijden dat de vogel de uiterlijke kenmerken van een gevorderde ziekte zal vertonen.

De enige twee manieren om de gezondheid van de kromsnavel goed op te volgen is door hen regelmatig te wegen en zo een verschil in gewicht te kunnen opmerken. De tweede manier is door te kijken naar de ontlasting van je vogel.

DierDier

Om de ontlasting goed na te kijken kan je best een geschikte bodembedekking kiezen. Beukenschors is bijvoorbeeld een goede bodembedekking, maar laat je niet toe om makkelijk naar de ontlasting te kijken. In de periode dat je je vogel opvolgt is het daarom aangeraden om bijvoorbeeld krantenpapier als bodembedekking te gebruiken.

Wil je meer weten over de beste bodembedekking voor kromsnavels, klik dan hier.

Wat is de ochtendontlasting?

De ochtendontlasting is de eerste ontlasting van de papegaai of parkiet na het wakker worden. Deze ontlasting kenmerkt zich door een grotere hoeveelheid ontlasting dan normaal en ook een iets fellere geur.

Deze ontlasting is door de grote hoeveelheid dus makkelijker te inspecteren. Het kan een goed ritueel zijn om elke ochtend te wachten op de eerste ontlasting om zo je vogel op te volgen.

De reden waarom dat een papegaai of parkiet in de nacht zijn poep ophoud is doordat ze van nature prooidieren zijn. Het zijn dieren waar andere roofdieren op jagen.

Doordat kromsnavels heel de nacht op dezelfde plek slapen in de natuur willen ze hun slaapplaats niet verklappen aan deze roofdieren. Als ze op die plaats regelmatig zouden ontlasten, dan zou hun slaapplaats makkelijker te vinden zijn voor de roofdieren, wat ze dus vermijden door hun poep op te houden tijdens de nacht.

Welke kleur(en) moet de ontlasting hebben?

De ontlasting van kromsnavels kan heel wat kleuren aannemen, dit is soms het gevolg van wat voor voer ze eten, maar anderzijds kunnen wijzigingen in het lichaam, zoals ziektes ook de kleur van de ontlasting wijzigen.

Gezonde kleur

De gezonde ontlasting van een papegaai of parkiet bestaat uit 3 onderdelen. Het eerste deel is een groene of bruine vaste brei, in de vorm van een dik wormpje. Dit deel is de poep van de vogel, wat in wetenschappelijke termen ook wel de faeces wordt genoemd.

Daarnaast bevat de ontlasting ook een witte, crème-achtige substantie. Dit zijn urinezuurkristallen die ook wel uraten worden genoemd. Deze worden gekleurd door de nieren.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Het derde onderdeel is een heldere vloeistof die zich rond de poep en de urinekristallen bevindt. Dit is gewoon de urine die door de nieren wordt uitgescheiden. Het doel van de urine is om de afvalstoffen uit de nieren te verwijderen, net zoals dat bij de mens het geval is.

Variaties zijn mogelijk

Soms kan het voorkomen dat de ontlasting een andere kleur aanneemt. Ook kan het zijn dat er combinaties optreden van de 3 onderdelen die aanwezig zijn.

Het kan soms voorkomen dat er enkel poep met urinezuurkristallen voorkomen, zonder de urine. Maar het kan evengoed zijn dat er wel urine en urinezuurkristallen, maar geen poep voorkomt in de ontlasting. Het is allemaal afhankelijk van wat de papegaai of parkiet net heeft gedronken en gegeten.

Oorzaken van een andere kleur poep

De kleur van de ontlasting is dus mede afhankelijk van wat de kromsnavel juist heeft gegeten. De papegaai poept heel veel en eigenlijk de hele dag door doordat ze een hele snelle stofwisseling hebben. De verandering in kleur treed daarom ook snel op na het eten van een bepaald voedingsmiddel en gaat ook weer snel weg.

Groene poep of faeces kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden doordat de papegaai of parkiet net zaadjes heeft gegeten. Een vogel dat pelletvoer krijgt zal dan weer poep in een bruine kleur hebben.

Ook kan de ontlasting een rode kleur krijgen door het eten van frambozen of een oranje kleur door het eten van wortelen.

Kleur urinezuurkristallen en urine

De poep, het eerste van de 3 onderdelen van de ontlasting kan een andere kleur aannemen afhankelijk van wat de papegaai heeft gegeten. Dit is geen enkel probleem zolang het een logisch gevolg heeft. Een oranje kleur na het eten van wortelen is perfect normaal. Een oranje kleur nadat je vogel niets oranje heeft gegeten is dan net weer raar.

De twee andere onderdelen van de urine, namelijk de urinezuurkristallen en de urine mogen NIET van kleur veranderen door ander voedsel of drinken. Als dit toch het geval is, dan is er een andere oorzaak voor.

De urinezuurkristallen moeten steeds wit zijn en de urine altijd helder en vloeibaar bij een gezonde vogel.

Ook de consistentie geeft belangrijke informatie

Niet alleen de kleur van de ontlasting geeft belangrijke informatie over de gezondheid van de vogel, maar ook de consistentie of structuur geeft heel wat info.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Als de papegaai of parkiet gestresseerd heeft of zich heeft opgejaagd, dan zal de hartslag van de vogel stijgen. Het gevolg is dat de kromsnavel een dunnere en vloeibare poep zal krijgen.

Ook de structuur van de poep, oftewel de faeces moet men goed in het oog houden. Als de consistentie anders is dan normaal, dan is dat een teken dat er iets aan de hand is. Dit kan wijzen op een blokkade van het voedsel in de vogel of dat hij/zij niet meer goed eet.

Problemen met ontlasting

De ontlasting van een papegaai of parkiet kan verschillende vormen en kleuren aannemen. Sommige van deze zijn gemakkelijk te herkennen en te linken aan een eventuele oorzaak. Het is in elk geval belangrijk om ook even langs de dierenarts te gaan. Hieronder kan je een eerste idee te krijgen, maar er kunnen erg veel verschillende oorzaken zijn voor bepaalde problemen.

Papegaai of parkiet heeft diarree

Een papegaai of parkiet dat diarree heeft kenmerkt zich doordat de poep of faeces, het eerste van de 3 onderdelen van de ontlasting, slapper is dan gewoonlijk.

Het is niet erg als dit slecht een enkele keer voorkomt, maar als dit langer aanhoudt dan is het een teken dat er iets niet goed gaat.

Diarree bij kromsnavels kan verschillende oorzaken hebben zoals parasieten, een infectie of problemen met het spijsverteringsstelsel. De exacte oorzaak moet door een dierenarts worden vastgesteld.

Waterige ontlasting

Waterige ontlasting bij kromsnavels wordt vaak verward met diarree. Dit is echter een verschillend probleem.

De ontlasting van een papegaai of parkiet bestaat uit 3 onderdelen: poep, uraten en de urine. Bij diarree is de poep van de vogel platter dan gewoonlijk. Bij waterige ontlasting gaat het enkel over een toename aan urine. De poep blijft dan dezelfde structuur behouden.

Een waterige ontlasting kan ontstaan door een vochtige omgeving, zoals na het douchen. Ook kan het voorkomen door het eten van fruit met veel vocht, dit vocht zal de urinehoeveelheid doen toenemen.

Als de waterige ontlasting ontstaat na het douchen of het eten van fruit met veel vocht is er niet echt iets aan de hand. Als dit niet het geval is, dan zijn er andere problemen.

Ook door stress kan de ontlasting vloeibaarder worden. Dit is omdat de hartslag van de vogel verhoogt, hierdoor zal de ontlasting slapper worden.

Nierfalen of suikerziekte kunnen ook een oorzaak zijn van een waterige ontlasting. Dit is iets wat door een vogelarts moet vastgesteld worden.

Gele of groene urinezuurkristallen

Normaal moeten de urinezuurkristallen in de ontlasting van papegaaien of parkieten wit zien. Als dit niet het geval is en een gele of groene kleur aannemen dan kan dit wijzen op een leveraandoening.

Gele urine

De urine van een kromsnavel ziet er normaal helder en doorzichtig uit en is heel vloeibaar. Bij gele urine is er een probleem met de nieren. De urine bevat de afvalstoffen dat de nieren uitscheid. Als dit niet helder van kleur is, dan wijst dit op een nieraandoening.

Droge ontlasting met weinig vloeistof

Als de ontlasting van een papegaai of parkiet weinig vloeibaar is, dan is dit meestal door een tekort aan urine.

Een tekort aan urine kan ontstaan als de vogel gedehydrateerd is. Normaal drinkt een papegaai ook maar weinig, zo’n 2 à 3 keer per dag.

Bij dehydratatie is het belangrijk om na te kijken dat je vogel genoeg water heeft en geef hem/haar wat fruit dat veel vocht bevat om de watervoorraad terug aan te vullen.

Bubbeltjes in ontlasting

Als er bubbeltjes in de ontlasting van een kromsnavel zijn, dan is dit de oorzaak van gas.

Dit gas kan in het lichaam van de vogel komen door voedingsmiddelen of drinken dat gas bevat, zoals bruiswater. Maar ook door vastzittend fruit in de maag dat begint te fermenteren.

Ook een infectie kan de oorzaak zijn van bubbeltjes in de ontlasting.

Onverteerd voedsel in ontlasting

Als er nog onverteerde zaadjes of ander voedsel in de ontlasting van de kromsnavel zit, dan wijst dit vaak op problemen met de alvleesklier. De alvleesklier helpt bij de vertering door de aanmaak van spijsverteringssappen.

Ook een infectie of een ziekte zoals PDD/KDS kan voor onverteerd voedsel in de ontlasting zorgen.

PDD staat voor Proventricular Dialation Disease. In het Nederlands spreken we van KDS, wat staat voor kliermaagdilatatieziekte. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de Avian Borna Virus. Het zorgt ervoor dat de maag of dunne darm zal verlammen waardoor de organen niet meer in staat zijn om het voedsel goed te verteren.

Het is belangrijk om de papegaai hierbij te testen bij de aankoop van een papegaai of parkiet. Benieuwd hoeveel een papegaai per maand kost? Klik dan hier.

Bloed in ontlasting

Bloed in de ontlasting van de papegaai of parkiet kan je herkennen doordat de ontlasting een rode of zwarte kleur aanneemt. De zwarte kleur ontstaat wanneer het bloed al is gestold wanneer de ontlasting het lichaam verlaat.

Een rode kleur van de poep kan ook ontstaan door het eten van voedsel met een rode kleur, zoals bijvoorbeeld frambozen. Maar als dit niet het geval is, dan is er vaak een ander probleem.

De rode kleur in de ontlasting ontstaat door bloed. Dit wijst op een interne bloeding, darminfectie of eibinding.

Eibinding treed op bij kromsnavels als het ei er langer over doet dan normaal om het lichaam te verlaten. Het is dus enkel iets dat voorkomt bij vrouwelijke papegaaien en parkieten.

Een interne bloeding kan ook ontstaan doordat de vogel een voorwerp heeft ingeslikt. Als het voorwerp scherpe hoeken heeft, dan kan het de inwendige organen beschadigen en zorgen voor interne verwondingen.

Veelgestelde vragen

Waarom stinkt ontlasting papegaai of parkiet?

De ontlasting van een papegaai of parkiet mag normaal niet stinken. Enkel bij de eerste ontlasting van de dag, de ochtendontlasting, kan er een iets sterkere geur vrijkomen dan normaal.

Waarom heeft de kleur van de ontlasting van een papegaai of parkiet een groene kleur?

De ontlasting van een papegaai of parkiet bestaat uit 3 delen: de poep, urinezuurkristallen en de urine. Als de poep een groene kleur heeft, dan is dit het gevolg van het eten van zaden.

Waarom heeft de kleur van de ontlasting van een papegaai of parkiet een bruine kleur?

De ontlasting van kromsnavels bestaat uit 3 delen: de poep, urinezuurkristallen en de urine. Als de poep een groene kleur heeft, dan is dit het gevolg van het eten van pellets.

Heeft papegaai of parkiet diarree?

Een papegaai of parkiet heeft diarree wanneer de poep van de vogel platter is dan normaal. Diarree bij kromsnavels kan verschillende oorzaken hebben zoals parasieten, een infectie of problemen met het spijsverteringsstelsel. Als de diarree lang aanhoudt kan je best langs een vogelarts gaan.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels