Alles over de puberteit bij kromsnavels


Alles over de puberteit bij kromsnavels

Papegaaien en parkieten komen soms in een fase terecht waar ze minder makkelijk in de omgang zijn. Ze willen bijvoorbeeld niet meer luisteren, of in het ergste geval ontstaat er bijt- en schreeuwgedrag. Dit kan te wijten zijn aan de puberteit.

De puberteit bij papegaaien en parkieten is een overgangsperiode van babyvogel naar volwassenvogel. Een andere benaming hiervoor is de eerste keer broedrijp worden. Ze voelen zich vaak wat minder goed en hebben het moeilijker met gezag.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Dit is het korte antwoord, uiteraard is er veel meer over te vertellen. In dit artikel kan je lezen wat de puberteit juist is en wanneer deze periode meestal voorkomt. Daarnaast wordt het verschil tussen de soorten, maar ook het geslacht bekeken. Ten slotte wordt het er uitgelegd op welke manier je het beste met de puberteit van je vogel kan omgaan, om de last tot een minimum te beperken.

Wat is de puberteit bij vogels?

De term puberteit wordt eigenlijk vooral gebruikt voor het gedrag wat mensen in hun tienerjaren meemaken. Maar eigenlijk is dit vrij gelijkaardig als bij vogels, het is ook een overgang waarin kinderen zich ontwikkelen tot volwassenen en geslachtsrijp worden.

Het verschil tussen vogels en mensen is dat mensen zoogdieren zijn. De puberteit wordt dan in gang gezet door een verandering in de hormonenhuishouding, dit is bij kromsnavels niet helemaal hetzelfde.

Papegaaien en parkieten komen dus in hun puberteit wanneer ze broedrijp of geslachtsrijp worden, dit is de periode waarin ze zich kunnen voortplanten. In tegenstelling tot de mens, die het grootste deel van het leven steeds nakomelingen kan produceren, is dit bij kromsnavels steeds in fasen.

Kromsnavels worden elk jaar opnieuw geslachtsrijp, er zijn perioden waarin ze zich op het jaar niet kunnen voortplanten en sommige periodes weer wel. Het is dan kenmerkend dat ze dan ook wat agressiever kunnen worden, met bijten en schreeuwen tot gevolg.

DierDier

Maar gelukkig is de felheid van deze broedperiode niet elk jaar zo sterk. Eigenlijk spreekt men alleen van de puberteit als de vogel echt voor de eerste keer broedrijp worden. Dit is meestal de enige periode waarin ze wat moeilijker zijn in de omgang.

Het is een mentaal moeilijkere periode voor de vogels, daardoor voelen ze zich vaak wat minder goed. Soms gaan ze ook beginnen plukken, dit kan tijdelijk zijn. Omdat dit gedrag vaak voorkomt schreef ik een artikel over hoe je het verenplukken kan verminderen en zelfs doen stoppen.

Wanneer hebben vogels de puberteit?

Wanneer de puberteit start is afhankelijk van de soort papegaai of parkiet. Maar meestal is dit ergens tussen de 6 maanden en twee jaar. Een grijze roodstaart komt vaak in de puberteit vanaf een leeftijd van 1,5 jaar.

Hoe omgaan met de puberteit?

Doordat de puberteit een stressvolle periode kan zijn voor jou, maar zeker ook voor de papegaai of parkiet is het goed om te weten hoe je hier het beste mee omgaat.

Wees consequent

In de puberteit is het vooral belangrijk om duidelijk te zijn voor je kromsnavel. Wees daarom consequent aan de basisregels die je stelt en wijk hier niet veel van af. Je zou ze eigenlijk als een persoon met autisme kunnen behandelen, zorg vooral voor goede regels en structuur.

Zorg voor voldoende slaap

Een goede manier om structuur te brengen is om je vogel een vast slaapritme te geven. Papegaaien en parkieten hebben meer slaap nodig dan wij als mensen. Wij hebben vaak voldoende aan 8 uur slaap, voor een kromsnavel is dit minstens 12 uur slaap.

Zorg er ook voor dat de vogel niet te veel gestoord wordt tijdens de slaap, doordat wij minder slapen houden we ze soms te lang wakker. Daarom kan je gebruik maken van een doek over de kooi, maar nog beter is om een aparte kamer te voorzien. Omdat dit allemaal erg belangrijk is schreef ik een artikel over de slaap van kromsnavels.

Werk aan het bijtgedrag

Tijdens de pubertijd zijn kromsnavels vaak wat onrustiger of hebben ze een boosheid ontwikkeld. Dit kan een aanleiding zijn voor het ontwikkelen van bijtgedrag. Als je wilt weten hoe je het bijten kan verminderen of zelfs voorkomen, dan kan je dat lezen via deze link dat leidt naar een artikel over het bijtgedrag.

Werk aan het schreeuwen

Op zich is schreeuwen niet abnormaal voor papegaaien en parkieten, dit behoort namelijk tot hun normaal gedrag. Maar dan is dit wel enkel in de ochtend en in de avond. Merk je dat je vogel overdag ook vaak schreeuwt, dan is het goed om hieraan te werken. Daarom schreef ik een artikel over hoe je het schreeuwen kan afleren.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Het belang van een juiste voeding

Een goede evenwichtige voeding wordt vaak onderschat als oorzaak van heel wat mentale en fysieke problemen. Vele papegaaien en parkieten eten enkel een te vette zadenmengeling en vaak van slechte kwaliteit.

Je kan het vergelijken met mensen die elke dag naar de McDonalds gaan, deze mensen zullen zeker en vast niet gezond zijn. Daardoor zullen ze minder energie hebben in het leven, wat ook slecht is voor hun mentale welzijn.

Een juiste voeding is dus erg belangrijk, maar het is zeker niet heel moeilijk om dit voor elkaar te krijgen. Daarom schreef ik een artikel waarin alles over de voeding van papegaaien en parkieten wordt uitgelegd.

Regelmatig trainen

Als je de vogel regelmatig traint, dan kan dit vaak wonderen doen. Het is enerzijds leuk dat de vogel nieuwe dingen bijleert, het is goed voor de mentale stimulatie. Maar het is ook een ideaal moment om samen met de kromsnavel bezig te zijn, het is dus een nuttige vorm van aandacht.

Leren trainen doe je meestal op basis van clicker training. Benieuwd hoe dit precies in z’n werk gaat? Ik schreef een artikel waarin alles over het trainen wordt uitgelegd. Ook worden er enkele truckjes getoond die je makkelijk in enkele stappen kan aanleren!

Werk aan de socialisatie

Papegaaien en parkieten zijn van nature wilde dieren. Tijdens de socialisatie of opvoeding leren ze hoe ze zich moeten gedragen in een groep met andere dieren, maar ook met mensen. Het is duidelijk dat kromsnavels die goed opgevoed zijn, vaak makkelijker zijn in de omgang tijdens de puberteit.

Als je nog niet echt aan de socialisatie hebt gewerkt, dan is het een goed idee om hier meer over te leren. Via deze link lees je alles over de socialisatie van kromsnavels.

Geef voldoende vrijheid

De puberteit is de overgang van een babyvogel, naar een volwassen exemplaar. Dat wilt ook zeggen dat je ze niet meer helemaal als een baby moet behandelen.

Ne zoals bij mensen hebben papegaaien en parkieten dan ook nood aan wat meer zelfstandigheid. Het is goed om je goed aan de basisregels te houden, zoals hoe ze moeten omgaan met andere mensen. Maar daarnaast hebben ze ook vrijheid nodig, laat ze soms gewoon doen waar ze zin in hebben!

Beter niet kortwieken

Over het wel of niet kortwieken wordt al een tijdje gediscussieerd. Het knippen van de veren heeft zowel zijn voor- als nadelen. De voordelen zijn dat het vaak veiliger is, maar het nadeel is dat het vaak slecht is voor de fysieke en mentale gezondheid.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Tijdens de puberteit is het duidelijk beter om de vogel niet kort te wieken, want dit zorgt namelijk voor onderdrukking. Ze voelen zich kwetsbaarder doordat ze niet meer kunnen wegvliegen als ze zich in een situatie bevinden dat ze niet leuk vinden, dit maakt ons als mens ook dominant. Kromsnavels zijn geen onderdanen van ons, maar willen ook met respect behandelt worden.

Natuurlijk is elke situatie verschillend en het kan zijn dat je toch de keuze maakt om de papegaai of parkiet kort te wieken. Het is dan wel van groot belang om dit op een juiste manier te doen. Daarom schreef ik een artikel over hoe je een kromsnavel kan kortwieken.

Ga naar buiten

Frisse lucht is erg goed voor de gezondheid van de vogel. Ze hebben vaak iets gevoeligere longen, waardoor het effectief is in het verminderen van longproblemen. Maar daarnaast is het naar buiten nemen van de vogel zeker ook een leuke bezigheid waardoor hun mentale welzijn zal verhogen.

Het is zeker niet nodig om je papegaai of parkiet hiervoor kort te wieken. Sterker nog, zelfs met geknipte vleugels is het nog steeds mogelijk om op te stijgen bij een sterke windvlaag. Daarom is het aangeraden om de vogel een tuigje aan te doen.

Wil je meer weten over welke tuigjes er bestaan en hoe je de vogel hieraan kan laten wennen? Dat kan via deze link dat leidt naar een artikel waarin alles over tuigjes voor kromsnavels wordt uitgelegd.

Het nut van een soortgenoot

Soms kunnen papegaaien of parkieten probleemgedrag ontwikkelen doordat ze niet voldoende aandacht krijgen. In dat geval is het een mogelijkheid om een soortgenoot bij de vogel te plaatsen.

Op die manier kunnen ze elkaar vermaken en hebben ze dus minder aandacht nodig. Sommige mensen vrezen dat hun vogel dan wat afstandelijker zal worden, maar dit is zelden het geval.

Hoe mag je nooit reageren?

Je hebt misschien de neiging om te schreeuwen of om boos te worden als de papegaai of parkiet niet goed naar je luistert. In elk geval is het nooit een goed idee om zo te reageren, het is namelijk ook een vorm van aandacht. Het beste is om de vogel gewoon te negeren, hoe moeilijk dit soms ook lijkt.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels