Alles over de slaap van papegaaien en parkieten


Alles over slaap van papegaaien en parkieten.

Vele papegaaien en parkieten die in gevangenschap leven krijgen niet voldoende slaap. Dat is jammer, want de slaap is net heel belangrijk voor hun gezondheid en mentaal welzijn.

Papegaaien en parkieten die in gevangenschap worden gehouden moeten zeker 12 uur per dag slapen. Dat is veel, maar dat hebben ze echt nodig. Het beste is om de vogels in een aparte kamer te laten slapen, als dat niet mogelijk is dan is een hoes over de kooi ook een optie.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


De slaap is dus erg belangrijk voor papegaaien en parkieten. In dit artikel krijg je te lezen waarom dit zo is. Ook moet men weten waar de kromsnavels kunnen slapen en waarom de vogel beter niet in de woonkamer slaapt. Daarnaast krijg je nog een aantal extra tips en weetjes!

Belang van slaap

Eigenlijk weet iedereen dat slaap belangrijk is om onze vitale functies in stad te houden, echter krijgen veel te veel vogels die in gevangenschap leven te weinig slaap. Te weinig slaap kan erge gevolgen hebben voor het fysiek en mentaal welbevinden van de vogel.

Fysieke gezondheid

Ten eerste is voldoende slaap belangrijk om te herstellen van de dagelijkse activiteiten. De spieren ontspannen en er worden nieuwe afweerstoffen aangemaakt. Daarnaast heeft het ook een groot effect op het brein en het geheugen, het helpt hen om overdag alert te blijven en te reageren op prikkels.

Ook voor de hormoonhuishouding speelt slaap een rol, tijdens te slaap worden de hormonen en hun metabolisme gereguleerd. Dat wilt zeggen dat de stofwisseling overdag goed kan presteren zodat het voedsel goed wordt verteerd en via een gezonde ontlasting het lichaam van de vogel kan verlaten.

Papegaaien en parkieten kunnen soms last krijgen van infecties of ziekten. Uit onderzoek blijkt dat kromsnavels die voldoende slapen een veel grotere kans hebben om deze te bestrijden, doordat hun immuunsysteem beter is. Ook vermindert slaap het risico op obesitas en overgewicht.

DierDier

Daarnaast is slaap ook van belang voor een goede conditie van de veren, snavel en nagels. Deze zijn opgebouwd uit een eiwit genaamd keratine. Tijdens de nacht herstelt het lichaam en worden de cellen vernieuwd. Ook voldoende inname van eivoer is hiervoor belangrijk.

Mentale gezondheid

Slaap is ook een niet te onderschatten factor voor het mentale welzijn van papegaaien en parkieten. Vogels die voldoende slapen hebben over het algemeen minder stress doordat ze minder gefrustreerd raken.

Je kan het vergelijken als je zelf te weinig hebt geslapen, op dat moment ben je ook prikkelbaarder. Als je elke dag een slaaptekort hebt, dan zal je hoogstwaarschijnlijk minder gelukkig zijn.

Ook worden de cognitieve vaardigheden tijdens de slaap verbeterd. Samen met minder stress zorgt dit voor een veel gelukkigere vogel. Kromsnavels die te weinig slapen hebben een groot risico op het ontwikkelen van probleemgedrag zoals bijten, schreeuwen en het plukken van de veren.

Het is dus duidelijk dat de nood aan voldoende slaap niet mag genegeerd worden. Zowel jij als de vogel zullen veel meer plezier hebben als deze basisbehoefte wordt voldaan.

Hoeveel moet een kromsnavel slapen?

Een papegaai of parkiet heeft per nacht ongeveer 12 uur slaap nodig. Dit is heel meer dan wat mensen nodig hebben, dat is ongeveer 8 uur per nacht.

De reden waarom ze zo veel slaap nodig hebben is te vinden in hoe ze leven in het wild. Kromsnavels komen voornamelijk uit gebieden rond de evenaar. Rond de evenaar blijft de lengte van de dag en nacht veel constanter dan hier in Nederland of België. Rond de evenaar is het ongeveer 12 uur per dag licht en ook 12 uur per nacht donker. Het lichaam van de vogel is hier genetisch aan aangepast, dit is ook waarom ze in onze streken zo veel moeten slapen.

In sommige gevallen is het zelfs nodig dat ze nog meer slapen. Denk hierbij aan baby vogels, ze hebben heel wat energie nodig om goed te kunnen groeien. Baby papegaaien en parkieten slapen tussen de 18 en 22 uur per dag, heel veel dus! Ook kromsnavels in de rui of die ziek zijn slapen over het algemeen meer.

Mag een papegaai of parkiet in de woonkamer slapen?

De meeste kromsnavels slapen in de woonkamer, echter is dit niet het beste idee. Om dit uit te leggen moet er gekeken worden naar het natuurlijk gedrag van deze prachtige vogels.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Kromsnavels zijn prooidieren

Papegaaien en parkieten zijn prooidieren, dat wilt zeggen dat ze zelf niet jagen op andere dieren. Maar andere dieren, roofdieren, jagen wel op hun. Dat wilt zeggen dat ze steeds alert zijn, ook bij ons in de woonkamer. Het zit in hun genen ingebakken om steeds voorzichtig te zijn zodat ze niet worden aangevallen.

In de woonkamer is er normaal erg veel lawaai, denk hierbij aan de televisie, radio, maar ook gewoon mensen die praten. Ook is er heel wat licht. Doordat de kromsnavel een prooidier is kunnen ze zeker niet slapen als er licht of geluid in de buurt is. Het moet net absoluut stil en donker zijn.

Omdat mensen minder slaap nodig hebben dan papegaaien en parkieten, worden deze vogels in de woonkamer wakker gehouden terwijl ze eigenlijk zouden moeten slapen. Als dit dagelijks gebeurt, dan wordt er een groot slaaptekort opgebouwd wat slechte gevolgen kan hebben.

Aparte kamer

Omdat papegaaien en parkieten te lang door mensen worden wakker gehouden is het beter om een aparte kamer te voorzien waar de vogel kan slapen tijdens de nacht. Deze kamer moet volledig donker zijn en weinig geluiden hebben, enkel zo kunnen ze goed slapen.

Uiteraard is het vaak moeilijk om een aparte kamer te voorzien voor enkel de kromsnavel. Het kan ook een kamer zijn waar je vooral overdag in komt en ’s avonds minder. Het is sowieso al beter dan de vogel te laten slapen in de woonkamer.

In die aparte kamer is het niet noodzakelijk om een hele grote kooi te voorzien, dit is ook erg duur. Een normale transportkooi voor papegaaien en parkieten is voor de nacht zeker voldoende.

Gebruik van een doek of hoes over de kooi

In sommige gevallen kan het voorkomen dat er gewoon geen andere plaats mogelijk is dan in de woonkamer. In dat geval kan men proberen om het voor de kromsnavel toch zo aangenaam mogelijk te maken.

Ten eerste kan men een doek of hoes over de kooi leggen wanneer het tijd is om te slapen. Dit kan bijvoorbeeld om 20u in de avond als de vogel om 8u weer wakker wordt gemaakt, in dat geval heeft de papegaai of parkiet een slaap van 12 uur gehad.

De doek of hoes is best zo zwart mogelijk zodat het weinig licht doorlaat, dit zal de slaap bevorderen. Best is het wel gemaakt van een stof dat wat lucht doorlaat, vermijd zeker plastieken doeken, want hiervan kan de vogel een tekort aan zuurstof krijgen.

Met een hoes is de slaapplek al redelijk donker gemaakt. Maar ook door geluiden in de woonkamer kan de vogel wakker worden gehouden. Probeer met het gezin af te spreken dat iedereen wat stiller is, door bijvoorbeeld minder luid te praten en de tv zachter te zetten.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Door het licht te verminderen en in de avond minder luid te zijn in de woonkamer kan de slaapkwaliteit van de vogel al erg verbeterd worden. Maar het beste is toch om een aparte slaapkamer te voorzien zodat de vogel de nodige 12 uur slaap kan houden.

Wat met vogels in een volière?

Papegaaien of parkieten die in een volière leven slapen meestal vanaf dat de zon ondergaat totdat deze weer opgaat, ze zijn dus aan de natuur overgelaten.

Wel moet men bij deze vogels opletten voor de temperatuur en de slaapplaats. Papegaaien en parkieten kunnen naar buiten zolang het niet kouder is dan 5°C. Ook moet men een tocht en vochtvrij binnenhok voorzien waar ze ’s nachts in kunnen slapen.

Waarom slaapt een kromsnavel op 1 poot?

Parkieten en papegaaien kunnen door hun lichaamsopbouw op één poot slapen. De reden waarom ze tijdens de slaap op slechts één voet te kunnen balanceren is omdat het hen in staat stelt om energie te besparen en alert te blijven op mogelijke bedreigingen zoals roofdieren.

Papegaaien en parkieten hebben een speciaal mechanisme in de poten dat ervoor zorgt dat ze niet van hun stok vallen tijdens het slapen. Ze kunnen de spieren van de poten namelijk vastzetten en dus klemmen rond de tak. Dit lijkt wat raar omdat wij dit als mensen niet kunnen, maar voor een kromsnavel is dit dus niet vermoeiend om te doen.

Ook de vleugels van de vogels zijn zo aangepast om op één poot te slapen. Wanneer een parkiet of papegaai slaapt, zal hij zijn vleugels dicht bij zijn lichaam houden en hiermee één poot bedekken om zichzelf in evenwicht te houden. Dit helpt om warmte vast te houden en het zorgt ook voor extra stabiliteit.

Ten slotte hebben parkieten en papegaaien ook baat bij het slapen op één voet, doordat het hun bewegingsvrijheid tijdens het slapen beperkt. Dit betekent dat ze minder snel schrikken en dus wakker worden. Maar ook om de ander vogels in de slaapplaats niet te storen. Dit helpt dus voor een betere nachtrust waardoor ze overdag actiever en meer alert zijn voor mogelijke roofdieren.

Veelgestelde vragen

Hoeveel uur slaapt een papegaai?

Een papegaai moet per nacht 12 uur slapen. Dit is meer bij mensen, waardoor ze vaak worden wakker gehouden. Daarom is het beter dat de papegaai een eigen kamer krijgt om in te slapen. Als dit niet mogelijk is dan kan men ook een hoes over de kooi hangen.

Kan een papegaai zien in het donker?

Een papegaai kan een beetje in het donker zien, maar zijn net als mensen gemaakt om vooral overdag te leven. Daarom zien ze overdag beter dan tijdens de nacht.

Hoe slaapt een papegaai?

Een papegaai slaapt voornamelijk op één poot, dit helpt om energie te besparen en alert te blijven voor roofdieren. De vogel kan niet van de stok vallen doordat hij de spieren in de poot kan vastzetten waardoor de poot tijdens de slaap is vastgeklemd rond de stok.

Hoeveel uur slaapt een parkiet?

Een parkiet moet per nacht 12 uur slapen. Dit is meer bij mensen, waardoor ze vaak worden wakker gehouden. Daarom is het beter dat de parkiet een eigen kamer krijgt om in te slapen. Als dit niet mogelijk is dan kan men ook een hoes over de kooi hangen.

Kan een parkiet zien in het donker?

Een parkiet kan een beetje in het donker zien, maar zijn net als mensen gemaakt om vooral overdag te leven. Daarom zien ze overdag beter dan tijdens de nacht.

Hoe slaapt een parkiet?

Een parkiet slaapt voornamelijk op één poot, dit helpt om energie te besparen en alert te blijven voor roofdieren. De vogel kan niet van de stok vallen doordat hij de spieren in de poot kan vastzetten waardoor de poot tijdens de slaap is vastgeklemd rond de stok.

Hoe weet ik of mijn parkiet slaapt?

Een slapende parkiet kan je herkennen doordat de ogen dicht zijn. Daarnaast slapen ze vaak op één poot en trekken ze hun hoofd een beetje in.

Mag een parkiet op de grond slapen?

Het kan voorkomen dat een jonge parkiet dat net het nest heeft verlaten op de grond zit en daar wilt slapen. Dat komt omdat ze nog niet genoeg kracht hebben in de vleugels om terug omhoog te kunnen vliegen. Maar als oudere parkieten op de grond slapen, dan kunnen ze ook ziek zijn. Ga dan best langs de dierenarts.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels