Alles over de voeding van kippen


Alles over de voeding van kippen.

Het is belangrijk dat kippen goede en gezonde voeding krijgen. Zo hebben ze genoeg energie voor de prestaties die ze moeten leveren. Het juiste voer is dus erg belangrijk!

Waaruit bestaat kippenvoer?

Eerst en vooral bekijken we waaruit kippenvoer bestaat. Kippenvoer bestaat voornamelijk uit granen zoals maïs en tarwe, sorghum en gerst. Voor de eiwitten kan er gekozen worden voor plantaardige oliezaden, zoals sojabonen, katoenzaad en zonnebloempitten. Ook zitten er vaak dierlijke ingrediënten in die voor de eiwitten moeten zorgen, zoals vlees-, vis- en verenmeel.

kippenvoer zelf samenstellen

Om geld te besparen is het geen slecht idee om je kippenvoer zelf samen te stellen. Een ander voordeel is ook dat je exact weet wat je je kippen voert. Indien je enkel biologisch wilt voeren kan je je voer ook perfect samenstellen uit enkel biologische grondstoffen.

Er zijn wel enkele zaken om rekening mee te houden. Zo heeft een leghen maximaal 17 à 18 % ruwe eiwitten, 6% ruwe vezels en 4 à 5% ruw vet nodig voor een goede tot gemiddelde legprestatie.

Nadeel: het precies samenstellen van het voer kan soms redelijk complex zijn. Zo moet je voor elk bestanddeel exact de percentages kennen van de ruwe eiwitten, vezels en vetten om zo tot de percentages hierboven te kopen. Ook zijn deze aparte ingrediënten vaak duurder als ze in kleine aantallen worden verkocht.

Het zelf samenstellen is voor de meeste hobbyisten dus niet zo simpel, daarom wordt er vaak gebruik gemaakt van kant-en-klaar kippenvoer.

DierDier

Kant-en-klaar kippenvoer

Kant-en-klaar kippenvoer kan je tegenwoordig zowel online als in de lokale winkels en dierenwinkels makkelijk vinden. Er is een groot assortiment beschikbaar en ook biologisch voer is de laatste tijd zeer goed verkrijgbaar.

Graanvoer

Puur graanvoer bestaat voornamelijk uit granen zoals maïs, tarwe en gerst. Hierboven hebben we besproken dat het ideale voer ook eiwitten moet bevatten. Puur graanvoer bevat niet genoeg eiwitten en is daarom ook niet voldoende om aan je kippen te geven.

Graanvoer kan wel dienen als basis, maar er moet dan uiteraard ook andere ingrediënten worden toegevoegd die eiwitrijk zijn. Als je puur graanvoer af en toe geeft, zal dit uiteraard geen problemen geven. Je kan het bijvoorbeeld gebruiken om soms een handje vol in de kippenren te gooien.

 Compleet kippenvoer

Compleet kippenvoer bevat zoals de naam al doet vermoeden alles wat je legkippen nodig hebben. Afhankelijk van de soort kip en de legprestaties zijn er verschillende soorten compleet kippenvoer te vinden. Vaak is er een variatie in grofheid van de korrels.

Zo zal een zijdehoen fijnere korrels hebben, dan een leghen. Volledig kippenvoer kan ook aan een gemengde groep van kippen worden gegeven, waar ook kippen in zitten die niet als doel hebben om veel eieren te leggen, zoals een zijdehoen.

Er moet wel opgepast worden, want wanneer ze niet veel eieren leggen kunnen ze ook snel verdikken van dit energierijk voer. In dat geval kan het voer makkelijk worden verdund met andere granen.

Legmeel en legkorrel

Legmeel en legkorrel is kippenvoer dat vaak wordt verkocht. Ze zijn te verkrijgen als volledig (compleet) en onvolledige varianten. In dit laatste geval dien je nog extra mengvoer te geven.

Op de verpakking van deze onvolledige varianten staat informatie over de verhoudingen van het onvolledige legmeel of legkorrel en het mengvoer, zo kan u zelf een compleet en gebalanceerd voer maken!

Legkorrel

Legkorrels bestaat uit grotere, geperste korrels, het is dus een vrij stevige korrel die bij de complete variant alle voedingstoffen bevat die de kip nodig heeft. Als een kip niet meer in de leg is, kan dit voer ook worden gegeven.

Tijdens het eten morsen kippen ook vaak, het is zonde als dit gemorste voer zou worden verspild. Het voordeel van een legkorrel is dat deze na het morsen nog perfect kan worden opgegeten. Zo is er dus minder verspilling!

Legmeel

Legmeel is in tegenstelling tot legkorrel fijnkorrelig en gemalen, hierdoor blijven de voedingsvezels beter behouden. Het draagt bij aan een goede darmfunctie en het kan de spiermaag prikkelen. Dit legmeel wordt vooral gebruikt als kippen in de leg zijn. Het zal de legcapaciteit verhogen en de conditie van de kip of leghen zal niet verbeteren.

(Schelpen)grit

Grit zijn zeer fijn gemalen schelpen van schaaldieren zoals mosselen en oesters. Kippen hebben dit schelpengrit nodig enerzijds als natuurlijke calciumbron. Calcium is nodig voor kippen om sterke botten en een sterke eierschaal te ontwikkelen.

Verder is grit ook belangrijk voor de vertering. Kippen moeten kleine steentjes eten om hun eten te kunnen verteren. Kippen hebben namelijk geen tanden en ze slikken alles wat ze besluiten op te eten in zijn geheel door. Het grit zorgt ervoor dat het eten wordt vermaalt in hun spiermaag.

Wanneer u kippen houdt is het van belang dat u ze grit geeft omdat ze misschien zelf niet in staat zijn om genoeg grit te vinden. Een andere naam voor grit is ook maagkiezel. Grit kan je ook vinden in volledig kippenvoer, maar het beste kan dit gegeven worden in een apart eetbakje.

Strooi het zeker niet op de grond, want dan wordt het vies. De kippen zullen zelf bepalen hoeveel ze er van nodig hebben. Als de kippen in de uitloop zijn kunnen ze als alternatief ook steentjes oppikken van de grond.

Groenvoer

Voor de afwisseling is het belangrijk dat de kippen regelmatig groenvoer krijgen. Dit kan bijvoorbeeld groenafval van in de keuken zijn, denk hierbij aan sla, tomaat, komkommer, wortel, maïs enzovoort. Ook fruit zoals banaan, appel, peer, bessen is een heerlijk tussendoortje.

Kippen scharrelen de hele dag en gaan op zoek naar zaden, insecten, wormen, enzovoort. Het is leuk als afwisseling, maar er moet niet overdreven worden. Het mag de legkip zeker niet te veel afleiden, want op die manier gaan ze minder eten van hun  energierijk basisvoer.

Voor legkippen is het belangrijk dat ze genoeg van dit energierijk basisvoer eten, anders zou de legprestatie kunnen dalen en dan zullen ze ook zwakker worden. Haal het groenvoer op het einde van de dag zeker weg, want anders zou het kunnen gaan rotten.

Gras mag ook worden gegeven, maar hier geldt ook bij dat er niet mag overdreven worden. Veel gras kan leiden tot een kropverstopping, geef dus niet te veel en ook niet te lang gras.

Let er ook op dat het gras dat je aan de kippen geeft pas gemaaid en dus vers is. Gras dat al even is gemaaid zou kunnen gaan gisten en dat is absoluut te vermijden en niet geschikt voor kippen!

Hierboven werd al aangehaald dat je etensrestjes uit de keuken kan geven aan je kippen. Let er dan goed op dat het vers groenteafval is en dus zeker niet bedorven is. Voedsel dat erg zout en gekruid is kan beter ook niet gegeven worden.

Eten kippen vlees?

Ja, ook een kip eet vlees. Een kip is namelijk een alleseter of omnivoor. Kippen houden dus van zowel plantaardig als dierlijk voedsel. In het algemeen wordt het geven van vlees wel vermeden en wordt er gekozen voor de plantaardige eiwit alternatieven, zoals soja of erwten.

Meelwormen worden wel vaak gegeven als dierlijk product en is een goede eiwitvervanger voor soja. In normaal voer voor legkippen zit ongeveer 10% soja en in voer voor kuikens ongeveer 20 tot 25% soja.

Het idee van meelwormen te voederen aan kippen is ontstaan toen er andere alternatieven werden gezocht voor de geïmporteerde soja die beter zouden zijn voor het milieu. Het is eigenlijk ook niet zo gek, want ook insecten zijn een onderdeel van het natuurlijke dieet van kippen.

Hoeveel voer hebben kippen nodig?

Kippen dienen steeds een constante voorraad voer tot hun beschikking te hebben. Kippen eten wanneer ze het nodig hebben en het is belangrijk dat ze met een volle maag op stok gaan zodat ze voldoende energie nodig hebben om eieren te kunnen leggen.

De voerbak dient elke dag gecontroleerd en aangevuld te worden. Het beste haal je ook steeds het oude voer naar boven zodat dit eerst wordt opgegeten.

Hoeveel snacks/lekkernijen mogen kippen eten? Volg de 90/10 regel!

Het is belangrijk dat je kippen niet te veel snacks te eten krijgen, anders zouden ze minder van hun basisvoer kunnen eten en zo ook een tekort aan nutriënten kunnen krijgen. Een kip eet niet zo veel, ongeveer 65 gram voedsel per dag. Die hoeveelheid is vergelijkbaar met een halve kop.

Om ervoor te  zorgen dat je kippen genoeg basisvoer eten kan je best de 90/10 regel volgen. De 90/10 regel stelt dat je kippen ongeveer 90% basisvoer moeten krijgen en de overige 10% mogen lekkernijen zijn. Het is niet erg als deze richtlijn soms eens wordt overschreden, maar probeer je er wel aan te houden. Op die manier krijg je gezonde en gelukkige kippen!

Wat zijn de beste lekkernijen/snacks voor kippen?

Wil je je kippen eens extra verwennen? Geef ze dan eens een lekkere snack! Het is wel belangrijk dat je goed nakijkt wat je wel of niet mag geven.

Net zoals de mens heeft elke kip ook zijn eigen voorkeur voor bepaalde snacks of lekkernijen, het is dus zeer individueel. Maar over het algemeen vinden bijna alle kippen de volgende lekkernijen heerlijk!

Een echte favoriet van bijna alle kippen is maïs, je kan het beste kiezen voor deze uit blik. Strooi een beetje maïs op de grond of in het gras en je kippen zullen er dol op zijn! Ook gekookte noedels vinden kippen heel erg lekker.

Het kan misschien wat vreemd lijken, maar die vinden ze dus overheerlijk. Eigenlijk geven ze dezelfde voedingsstoffen als rijst en aardappelen. Daarnaast kan je in de winkel ook gedroogde meelwormen of een insectenmix vinden, dat is ook een aanrader!

Dit waren de absolute favorieten van kippen. Al de andere lekkernijen zal je zelf wel ontdekken in de toekomst. Als kippen buiten lopen zullen ze zelf ook op zoek gaan naar voedsel. Ze zoeken dan naar groenvoer, insecten, wormen.

Wat mogen kippen niet eten?

Vermijd in ieder geval lekkernijen die een bijsmaak in eieren kunnen geven. Twee bekende voorbeelden hiervan zijn knoflook, prei en uien. Er zijn ook andere voedingsstoffen die moeten vermeden worden omdat ze gifstoffen kunnen bevatten die de kippen ziek kunnen maken of zelfs de kippen kunnen doden.

Avocadopitten en -schillen zijn giftig voor kippen omdat ze persine bevatten, dit is een gifstof. Het vruchtvlees van de avocado is wel prima voor kippen. Niet-gaar of gedroogde bonen kunnen schadelijk zijn omdat ze een chemische verbinding bevatten die bekend staat als hemagglutinine, die de vertering van alles wat de vogel eet, kan remmen.

Yoghurt en rabarber moet ook vermeden worden, want dit kan laxerend werken. Rabarber die door de strenge kou is beschadigd, kan ook een hoge concentratie oxaalzuur bevatten, wat dodelijk kan zijn voor kippen. Rauw of bewerkt vlees kan je best ook niet geven.

Natuurlijk moet je ook beschimmeld, rot voedsel en zeer zoute of pittig gekruide voedingsmiddelen vermijden. Die kunnen leiden tot te natte ontlasting en kunnen uiteraard giftig zijn.

Mogen kippen Honden- of kattenvoeding eten?

Sommige kippenhouders geven ook honden- of kattenvoeding. Dit kan je best niet doen, want dit is erg zwaar!

Mogen kippen brood eten?

Best kan je ook niet overdrijven met brood, dit kan gaan gisten in het darmkanaal. Een korstje kan je wel aan je kippen geven, maar niet teveel dus.

Samenvatting: welke restjes mogen kippen wel of niet?

Om alles samen te vatten kan je hieronder een lijstje vinden over welk voer wel of niet geschikt is om aan je kippen te geven.

Restjes die kippen mogen eten:

 • Groenten: komkommer, sla, tomaten, wortel, maïs, …
 • Fruit: banaan, appel, peer, bessen, kiwi, druiven, aardbeien, frambozen, mango, …
 • Gekookte noedels, gekookte aardappelen rijst, gerst, tarwe
 • Soms een beetje (vers gemaaid!) gras

Restjes die kippen niet mogen eten:

 • Knoflook, uien, prei
 • Avocadopitten en -schillen
 • Chocolade
 • Niet-gaar of gedroogde bonen
 • Yoghurt
 • Rabarber
 • Bananenschillen
 • Snoep
 • Citrusvruchten
 • Kaas
 • Rauw of bewerkt vlees
 • Beschimmeld of rot voedsel
 • Honden- of kattenvoeding
 • Zoute of pittig gekruide voeding
 • Te veel brood

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels