Alles over de voeding van papegaaien en parkieten


Alles over voeding van papegaaien en parkieten

Een papegaai of parkiet moet goed worden verzorgd, een essentieel onderdeel van de verzorging is de voeding dat de vogel krijgt voorgeschoteld.

De voeding van een papegaai of parkiet zou uit ongeveer 60% pellets en 40% groenten, fruit, zaden, peulvruchten en noten moeten bestaan. Pellets bevatten alle voedingsstoffen, vitaminen en mineralen dat een kromsnavel nodig heeft. Daarnaast kan er ook eivoer worden gegeven in de stressvolle periodes zoals de rui.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Omdat de voeding zo belangrijk is voor de fysieke, maar ook mentale gezondheid van de vogel is het goed om je hierin te verdiepen. In dit artikel lees je alles over welke basisvoeding de kromsnavel moet krijgen, maar ook lijstjes van voedingsmiddelen die wel en niet giftig zijn voor je vogel. Daarnaast geef ik ook nog heel wat extra nuttige tips.

Belang van goede voeding

Waarom is een goede voeding zo belangrijk voor kromsnavels? Daar zijn enkele goede redenen voor.

Ten eerste is een juiste, gezonde en gebalanceerde voeding nodig om de gezondheid van je vogel op peil te houden. Op die manier krijgen ze alle voedingstoffen, mineralen en vitaminen binnen die ze nodig hebben om gezond te leven.

Je kan het vergelijken met mensen, ook wij moeten gezond eten om ons goed te voelen en gezond te zijn. Vogels die slechte voeding krijgen gaan minder oud worden en hoogstwaarschijnlijk meer kwaaltjes ontwikkelen.

Gezonde voeding heeft niet enkel een effect op de fysieke gezondheid, zoals gezonde organen, maar ook op de mentale gezondheid en het humeur van de kromsnavel. Voeding zorgt voor energie en als die energie in balans is, dan is het humeur ook stabieler.

DierDier

Een stabiel humeur bij papegaaien en parkieten zorgt voor doorgaans minder probleemgedrag zoals veren plukken, bijten en schreeuwen.

Voeding in de natuur

Er is heel veel discussie bij kromsnavelliefhebbers over wat nu de optimale voeding voor een kromsnavel zou zijn. Daarom is het geen slecht idee om te kijken naar wat de vogels in het wild eten.

In het wild eten kromsnavels voornamelijk zaden. Daarnaast is er in de natuur ook een hele variëteit aan andere voedingsmiddelen te vinden zoals fruit, groenten, bloemen, noten, peulvruchten. Sommige papegaaien zoals de Lori’s eten zelfs het nectar van de bloemen of insecten.

In de natuur is er dus heel wat variatie aan voedingsmiddelen te vinden. In gevangenschap is dit jammer genoeg moeilijk na te bootsen. Op zich is dit geen probleem omdat de energieconsumptie van kromsnavels in gevangenschap ook vele malen lager ligt dan die in het wild. Huiskamervogels zijn in tegenstelling tot wilde vogels niet heel de dag aan het vliegen en aan het zoeken naar voedsel, dit kost veel meer energie.

Een papegaai of parkiet in de huiskamer hoeft het eetgedrag van de vogels in het wild niet na te bootsen, maar het is wel duidelijk dat zo veel mogelijk variatie geen slecht idee is.

Basisvoeding van een kromsnavel

Een kromsnavel heeft dus een heel gevarieerd voedingspatroon. In de praktijk wordt steeds een basisvoeding gegeven, die ongeveer 50% van de totale voeding inhoudt. Naast de basisvoeding worden nog extra voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, peulvruchten, eivoer en nog meer gegeven.

Zadenmengeling

Een zadenmengeling wordt voornamelijk gebruik voor kleine en grotere parkieten. Het voordeel is dat ze dit vaak lekkerder vinden, maar dit is ook meteen een nadeel. Bij een zadenmengeling is het mogelijk om selectief te eten, dat wilt zeggen dat ze enkel de zaadjes pikken die ze lekker vinden.

Vaak zijn die lekkere zaadjes bijvoorbeeld zonnebloempitten, heel lekker, maar ook erg vet. Vooral de grotere papegaaien zijn hier gevoeliger aan en daarom krijgen ze vaker pelletvoer voorgeschoteld om het selectief eten te voorkomen.

Klik hier voor een overzicht met al het parkietenvoer op bol.com


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Pellets

Het meest gebruikte basisvoer voor grote papegaaien en parkieten zijn pellets. Pellets zijn populair omdat ze er voor zorgen dat je vogel steeds alle voedingsmiddelen, vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

Dit komt doordat dit voedsel bestaat uit verschillende voedzame ingrediënten die zijn gemixt en in de vorm van brokjes zijn geproduceerd.

Vele kromsnavels hebben last van selectief eten. Dit zorgt er voor dat ze niet alle voedingsstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben en dat hun gezondheid langzaam achteruit zal gaan.

Pellets zijn over het algemeen niet zo duur, maar dit hangt uiteraard af van het merk. Online en in de gespecialiseerde winkel zijn er per soort verschillende pellets te verkrijgen. Een grijze roodstaart krijgt zo de voedingsmiddelen binnen die nodig zijn voor die soort. Voor een ara zullen de pellets dan weer afgestemd zijn op wat een ara nodig heeft.

De twee soorten pellet voeding die mijn favoriet zijn, zijn Nutribird (bol.com) en Harrison’s (bol.com).

Ongeveer 60% van de voeding van de papegaai of parkiet zou moeten bestaan uit het basisvoer. Als je kiest voor pellets, dan zou dit 60% pellets zijn.

Klik hier voor een overzicht van al het papegaaienvoer op bol.com

Nutri-Berries

Naast pellets zijn er tegenwoordig ook alternatieven beschikbaar. Een voorbeeld hiervan zijn de Nutri-Berries die tegenwoordig de beste basisvoeding van het moment worden genoemd.

Nutri-Berries zijn eigenlijk een samengeklonterd bolletje dat bestaat uit ongeveer 20% pellets. Daarnaast bevat het ook voedzame ingrediënten zoals zaden, vitaminen en mineralen.

Het is zo geliefd doordat het ook een volledig natuurlijk product is. In het productieproces worden geen kunstmatige smaakstoffen of conserveringsmiddelen gebruikt. Dit is vaak wel het geval bij andere merken voeding en sommige pellets.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Doordat het de vorm van een balletje heeft stimuleert het de vogel ook om meer met de voeding bezig te zijn en is het moeilijker om snel het voedsel op te eten. Dit zorgt ervoor dat de kromsnavel wat meer wordt beziggehouden en dit voorkomt verveling en dus ook probleemgedrag.

Klik hier om Nutri-Berries te bekijken op bol.com

In de natuur is een papegaai of parkiet tot wel 10 uur per dag bezig met het zoeken naar voedsel. Hierdoor hebben ze niet echt de tijd om zich te vervelen in tegenstelling tot kromsnavels die in de woonkamer worden gehouden. Die vogels krijgen vaak gewoon een potje met voer voorgeschoteld zonder dat ze hier zelf moeite voor moeten doen, dit is een gemiste kans om je vogel bezig te houden.

Nutri-Berries stimuleren het foerageergedrag, dit is het gedrag van het zoeken naar voedsel. Maar daarnaast stimuleert het ook de klauwen en de poten door de speciale vorm. Hierdoor worden de spiertjes in de poten meer gebruikt, waardoor ze in een goede conditie blijven. Ook voor de nagels heeft dit een goede invloed.

Ook voor moeilijke eters zijn Nuti-Berries aangeraden. Vele kromsnavels die moeilijk eten blijven op een zaadmengeling doordat ze pellets eigenlijk niet zo lekker vinden. Nutri-Berries vinden bijna alle kromsnavels heerlijk en het is ook gewoon gezond. Er zijn verschillende smaken te proberen, dus voor elke vogel wat wils!

Het nadeel van deze voeding is dat het wat duurder is om aan te kopen. Maar je kan het ook anders bekijken, door goede voeding zal je kromsnavel veel gelukkiger zijn en gezonder. Je krijgt hierdoor een vrolijk huisdier zonder probleemgedrag en bespaart mogelijks op heel wat dierenartskosten.

Ongeveer 60% van de voeding van de papegaai of parkiet zou moeten bestaan uit het basisvoer. Als je kiest voor Nutri-berries, dan zou dit 60% Nutri-Berries zijn.

Overige voeding

De basisvoeding van de papegaai of parkiet bestaat uit 60% pellets of nutri-Berries. De ander 40% zou moeten bestaan uit ander essentieel voer, zoals groenten, fruit, eirvoer, zaden, noten, en peulvruchten.

Groenten en fruit

Naast het basisvoer is het echt nodig om ook groenten en fruit te geven. Vele mensen denken dat het basisvoer alles bevat wat de vogel nodig heeft, maar de goede stoffen dat verse groenten en fruit bevatten, kunnen niet alleen uit het basisvoer worden gehaald.

Zo zijn groenten en fruit rijk aan vitaminen en mineralen. Deze zijn nodig voor heel wat belangrijke functies in het lichaam. Denk hierbij aan lichaamsprocessen zoals de groei, het onderhoud en een goede werking van de organen.

Kromsnavels die te weinig fruit en groenten eten hebben volgens onderzoek een grotere kans op het ontwikkelen van chronische ziekten zoals hartaandoeningen, kanker, diabetes en overgewicht. Daarnaast is er ook een grotere kans op een ongelukkige vogel waardoor probleemgedrag kan ontstaan.

Welke fruit of groente mag een kromsnavel wel en niet eten?

Fruit en groenten zijn een groot onderdeel van de voeding. Daarom is het goed om te weten welke groenten wel en niet geschikt zijn voor papegaaien en parkieten. Sommige soorten kunnen zelfs giftig zijn en voor heel wat gezondheidsproblemen leiden!

Daarom schreef ik een artikel met een overzicht van welke groenten en fruit een papegaai of parkiet wel en niet mag eten.

Vitamine A tekort bij kromsnavels

Heel wat kromsnavels krijgen te weinig vitamine A binnen via de voeding. Deze vitamine is nuttig voor de opbouw van de haarvaten, dit zijn de zeer dunne bloedvaten in het lichaam.

Deze vitamine is dus belangrijk voor de gezondheid van alle cellen in het lichaam en een tekort kan leiden tot huidproblemen, problemen met de veren of in het ergste geval blindheid.

Gelukkig kan je met de juiste voeding het vitamine A peil op punt te houden. Zo bevatten heel wat groene bladgroenten, oranje groenten en oranje fruit voldoende vitamine A.

Gebruik van voedingssupplementen bij kromsnavels

Doordat papegaaien en parkieten soms een tekort aan bepaalde vitaminen en mineralen kunnen krijgen worden er in de winkels vaan vitaminen en mineralen aangeraden om als supplement te geven.

Zolang deze supplementen niet door een dierenarts of vogelarts worden aangeraden is het een slecht idee om deze aan je vogel te geven. Een te veel aan supplementen kan voor heel wat gezondheidsproblemen zorgen en het kan de hormoonhuishouding van de vogel in de war brengen.

Het is veel beter om te focussen op een gezonde en gevarieerde voeding. Op die manier krijgt bijna geen enkele kromsnavel een groot te kort aan vitaminen en mineralen.

Daarnaast is het ook veel fijner voor de vogel om echt fruit en groenten te kunnen eten, dit is ook een soort bezigheidstherapie, wat ze niet zouden hebben bij gewone supplementen die bijvoorbeeld via druppels in het water aan de vogel worden gegeven.

Eivoer

Eiwitten zijn een belangrijk onderdeel van de voeding voor papegaaien en parkieten. Zodat de vogels voldoende eiwitten binnen krijgen wordt vaak eivoer gegeven. De opgenomen eiwitten zorgen ervoor dat er andere eiwitten in het lichaam worden gemaakt, zoals keratine. Keratine is een eiwit dat zorgt voor de opbouw van mooie nagels, veren en de snavel.

Eiwitten zijn ook van belang voor de spieren van de vogel. Goede en sterke spieren zijn vooral belangrijk voor vogels die vaak vliegen, maar ook voor het klauteren hebben ze een goede spierconditie nodig.

Wanneer eivoer gebruiken?

Eivoer moet meestal niet worden gegeven aan vogels die ook pellets krijgen. Pellets bevatten van nature al genoeg eiwitten. Maar het kan wel geen kwaad om het af en toe te geven als je vogel het lekker vindt, het zorgt net voor extra variatie, wat altijd goed is!

In stressvolle periodes hebben alle kromsnavels wel extra eivoer nodig. Een papegaai of parkiet in de rui of in het broedseizoen hebben een extra dosis eiwitten nodig.

Eivoer kan wel snel bederven doordat het heel wat vocht bevat. Daarom moet iedere dag de overschot worden weggehaald en het kommetje worden schoongemaakt.

Kant-en-klaar

In de winkel en online is er heel wat kant-en-klaar eivoer te koop. Dit is prima en van goede kwaliteit. Het voordeel is dat je zelf niets hoeft te bereiden en dat de houdbaarheid beter is dan zelf gemaakt eivoer.

Ook bestaat er eivoer die insecten bevatten voor extra eiwitten. Ook geven deze insecten een lekkere smaak waardoor het eivoer geliefd is bij de kromsnavel.

Klik hier voor een overzicht van alle soorten eivoer op bol.com

Zelf eivoer maken

Kant-en-klaar eivoer heeft het voordeel dat je er niets meer aan moet doen, maar het nadeel dat het duurder is dan dat je het zelf zou maken.

Zelf eivoer maken (artikel) is niet moeilijk en je hebt niet veel ingrediënten nodig, waardoor het ook niet duur is. Daarnaast is het ook makkelijk te bewaren in de diepvriezer, je kan het bijvoorbeeld 1 keer per drie maanden maken.

Zaden

Veel papegaaien en parkieten eten in het wild zaden. Het lijkt dus logisch om dit ook aan vogels in gevangenschap te geven.

Op zich is er niet mis met een zadenmix zolang deze goed is afgestemd op de noden van de vogel, want dit is verschillend per soort kromsnavel. Maar in de praktijk blijkt dat papegaaien en parkieten vaak erg kieskeurig zijn en dus enkel de zaadjes eten die ze lekker vinden.

Het gedrag waarbij een kromsnavel heel kieskeurig is, wordt ook wel selectiviteit genoemd. Selectiviteit zorgt er voor dat de vogel niet de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, wat slecht is voor de gezondheid. In dat geval kan men veel beter beroep doen op pellets, aangezien het eigenlijk brokjes zijn die alle voedingsstoffen bevatten.

Gebruik van zaden tijdens het trainen

Dus als basisvoer zijn zaden meestal niet geschikt, echter vinden vele kromsnavels het wel erg lekker. Daarom is het ideaal om als snack te geven of als beloning tijdens het trainen.

Er is een artikel geschreven over het trainen van kromsnavels omdat dit nodig is voor hun mentale capaciteiten verder te ontwikkelen, met een gelukkige vogel als gevolg.

Groene ontlasting

De kleur van de ontlasting van een kromsnavel kan verschillen door wat de vogel juist eet. Een papegaai of parkiet dat voornamelijk pellets eet zal meestal een bruine kleur poep in de ontlasting hebben.

Vogels die daarentegen vooral zaden eten krijgen een groene kleur poep in de ontlasting. Het is dus niets zorgwekkends als je vogel opeens een andere kleur ontlasting krijgt als dit een duidelijke oorzaak heeft.

Ik schreef een artikel waarin alles over de ontlasting van een papegaai of parkiet wordt besproken, omdat je aan de ontlasting van de vogel kan zien hoe gezond hij/zij is.

Noten

Noten zijn eigenlijk beter om te gebruiken tijdens het trainen of als snack dan zaden. Dit komt omdat ze doorgaans beter zijn voor de gezondheid.

Noten zitten namelijk boordevol voedingsstoffen. Ze zijn rijk aan vezels, vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen. Ze bevatten bijvoorbeeld vooral vitamine B1, B6 en E. Daarnaast bevatten ze vooral calcium, ijzer, magnesium en kalium als mineralen. Dit zijn allemaal stoffen die het lichaam van de vogel nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Echter mag men wel niet overdrijven met het geven van noten, ze bevatten heel wat vet. Het vet dat ze bevatten is wel onverzadigd en dus gezond voor de vogel. Maar vetten bevatten wel veel energie, dubbel zoveel kilocalorieën als koolhydraten of eiwitten. Het is dus erg gezond, maar geeft het met mate.

Ongepelde noten: ideaal als bezigheidstherapie

Zoals je ondertussen weet kan voeding er ook voor zorgen dat de kromsnavel zich minder verveelt, zich bezig kan houden en zich daardoor beter in z’n vel voelt.

Noten kunnen ideaal zijn om de vogel bezig te houden, vooral als ze nog niet gepeld zijn. Eigenlijk kan je het vergelijken met foerageerspeelgoed. Eerst moeten ze moeite doen om de pel van de noot te halen, als dit lukt worden ze beloond met iets lekker, de noot in dit geval.

Daarnaast kan je noten ook verstoppen in stukjes takken of foerageerspeelgoed. Dit soort speelgoed kan je kopen in de winkel, maar ook goed zelf maken.

Omdat vele mensen ook graag zelf speelgoed maken schreef ik hier een artikel over. Dit speelgoed is vaak even veilig en leuk voor de kromsnavel en uiteraard veel goedkoper!

Welke noten en zaden mogen kromsnavels wel en niet eten?

Noten zijn ideaal om te gebruiken bij het trainen of als snack. Wel moet je opletten of deze noten geschikt zijn voor kromsnavels, dit kan je lezen via de link hieronder.

Peulvruchten

Peulvruchten worden vaak niet gegeven aan kromsnavels, omdat vele mensen niet weten dat ze zo goed zijn voor de gezondheid. Peulvruchten verlagen het cholesterol van de vogel wat helpt om de bloedvaten gezond te houden.

Daarnaast bevatten ze ook heel wat eiwitten, vezels, ijzer en andere goede voedingsstoffen. Elke week kan je daarom wat peulvruchten geven aan je vogel.

Welke peulvruchten mogen kromsnavels wel en niet eten?

Niet alle peulvruchten zijn gezond voor een kromsnavel. Via de link hieronder krijg je een overzicht van alle peulvruchten die wel en niet geschikt zijn voor papegaaien en parkieten.

Ik schreef een artikel waarin een overzicht staat met alle zaden en noten die wel en niet veilig zijn om te geven aan je papegaai of parkiet.

Kromsnavels zijn alleseters

Het is goed om te weten dat kromsnavels alleseters zijn en dus mee mogen eten van wat de pot schaft (toch als het alleen voeding bevat wat niet giftig is voor papegaaien en parkieten).

Mee eten met wat de pot schaft zorgt voor heel wat variatie, dit is dus erg goed. Wel moet je opletten met eten dat veel zout bevat. In dat geval is het beter om tijdens het koken wat rauwe groentjes aan de kromsnavel te geven, in plaats van het bereid voedsel.

Hoe vaak en hoeveel moet een kromsnavel eten en drinken?

Je hebt nu al een goed idee van wat je papegaai of parkiet doorheen de dag mag eten, maar nu vraag je je wellicht af hoeveel ze mogen eten en wanneer.

Hoeveel eet een papegaai of parkiet?

Een papegaai eet per dag ongeveer een tiende van zijn/haar lichaamsgewicht. Een ara die 1kg weegt, zal ongeveer 100g per dag eten. Een grijze roodstaart van 500g, zal 50g voer per dag eten.

Het houden van een ara is dus duidelijk een stuk duurder dan het houden van een kleinere vogel zoals de grijze roodstaart doordat het voer van kromsnavels niet heel goedkoop is. Ook de aanschafprijs van een ara is hoger dan die van een grijze roodstaart.

Voor het aanschaffen van een papegaai is het goed om een idee te hebben van wat een kromsnavel kost per maand, per jaar en in totaal. Dit kan je lezen in de artikels over hoeveel een papegaai kost en hoeveel een parkiet kost.

Hoeveel drinkt een kromsnavel?

Het drinken van een papegaai of parkiet moet niet afgewogen worden, zoals het voer. Papegaaien en parkieten drinken naar behoeften. Soms zit er in fruit bijvoorbeeld meer vocht, waardoor ze minder vocht uit het drinken nodig hebben.

Over het algemeen drinken ze zo’n 5 à 10% van hun lichaamsgewicht per dag.

Wel is het belangrijk om de drinkbakjes van de vogel dagelijks te verversen om zo ziekten te vermijden. Ook zijn er heel wat verschillende soorten drinkbakjes te verkrijgen en moeten ze op een juiste plaats in de kooi worden bevestigd.

Ik schreef een artikel over hoe je een kooi moet inrichten voor een gezonde en gelukkige kromsnavel te houden.

Hoe vaak eet een papegaai of parkiet?

Het is aangeraden om je kromsnavel twee keer per dag eten te geven. In de ochtend geef je vooral groenten en wat pellets en in de avond vooral pellets.

Uiteraard is het niet erg om hier soepel mee om te gaan. Als het beter uitkomt om de vogel in de avond groenten of fruit te geven, doe dat dan maar gewoon.

Tussendoor kan je in het hok ook een bakje met eivoer plaatsen, zodat de vogel hier overdag van kan smullen.

Belang van een goede hygiëne

Voor een goede hygiëne zouden de eet en drinkbakjes dagelijks moeten worden uitgekuist. Het makkelijkste is om gebruik te maken van meerdere drink en eetbakjes zodat je elke dag de vuile bakjes in de vaatwasser kan steken en kan vervangen door de bakjes die net proper zijn.

Wat mag een papegaai of parkiet niet?

Een kromsnavel mag eigenlijk heel veel mee eten van wat we zelf als mens eten. Echter zijn er een aantal voedingsmiddelen en voedingsproducten die zo giftig zijn dat ze zelfs tot de dood kunnen leiden bij papegaaien en parkieten. Via onderstaande link krijg je een goed overzicht!

Lees hier alles over gevaarlijke voedingsmiddelen voor kromsnavels.

Welke snacks voor een kromsnavel?

Buiten de basisvoeding is het ook leuk om je papegaai of parkiet soms wat snacks te geven. Bijvoorbeeld als je onderweg bent of je vogel wilt belonen tijdens het trainen.

Lees hier welke snacks geschikt zijn voor papegaaien en parkieten.

Veelgestelde vragen

Hoeveel moet een papegaai eten?

Een papegaai eet ongeveer 10% van zijn lichaamsgewicht per dag aan voer. Een ara van 1kg eet per dag ongeveer 100 gram voer en een grijze roodstaart van 500 gram, die eet 50 gram voer per dag. De maaltijd kan best verdeelt worden in twee delen, de helft ’s ochtends en de andere helft ’s avonds.

Wat vind een papegaai lekker?

Wat een papegaai lekker vindt is vaak persoonlijke voorkeur. Maar over het algemeen eten ze graag noten en zaden als snack. Ook meelwormen vinden sommige papegaaien heerlijk, maar je kan er best niet te veel van geven. Daarnaast kan een fruit en groenteschotel ook een perfect tussendoortje zijn.

Wat is goed voor papegaaien?

Papegaaien zouden ongeveer 50% basisvoer zoals pellets of Nutri-Berries per dag moeten eten. Daarnaast wordt het aangevuld met groenten, fruit, eivoer, zaden, noten en eventueel wat peulvruchten.

Wat eten papegaaien in het wild?

Papegaaien in het wild eten vooral zaden, maar ook groenten, fruit, noten en bloemen worden gegeten. Daarnaast zijn er ook papegaaien zoals de Lori’s die ook nectar en insecten eten.

Mag een papegaai brood eten?

Een papegaai mag brood eten, maar enkel in beperkte mate en bepaalde soorten. Wit tarwebrood kan gegeven worden, maar het bevat wel gist, suiker en zout. Daarom zijn witte beschuiten een beter alternatief. Roggebrood mag men absoluut niet geven, dit is vrij plakkerig waardoor er een verstopping in de krop kan plaatsvinden.

Mag een papegaai vlees eten?

In principe mag een papegaai geen vlees eten. Dit komt omdat papegaaien van nature geen jagers zijn, maar opportunisten. Ze jagen niet op dieren, maar zoeken hun eiwitten bij plantaardige bronnen zoals peulvruchten. Als je toch iets dierlijks wilt geven kan je eventueel meelwormen geven.

Hoeveel moet een parkiet eten?

Een parkiet eet ongeveer 10% van zijn lichaamsgewicht per dag aan voer. Een valkparkiet van 100 gram eet zo’n 10 gram voer per dag. Een grasparkiet van gemiddeld 40g eet 4 gram voer per dag.

Kunnen parkieten brood eten?

Een parkiet mag brood eten, maar enkel in beperkte mate en bepaalde soorten. Wit tarwebrood kan gegeven worden, maar het bevat wel gist, suiker en zout. Daarom zijn witte beschuiten een beter alternatief. Roggebrood mag men absoluut niet geven, dit is vrij plakkerig waardoor er een verstopping in de krop kan plaatsvinden.

Hoe vaak moet je een parkiet eten geven?

Een parkiet geef je best voer in twee delen, één deel ’s ochtends en het andere deel ’s avonds. Maar veel parkieten die geen gewichtsproblemen hebben kan men ook altijd voer aanbieden. Zorg er wel voor dat de eetbakjes regelmatig worden uitgekuist.

Wat drinken parkieten?

Parkieten horen enkel water te drinken. Ze drinken zo’n 5 à 10 procent van hun lichaamsgewicht aan water per dag. Een valkparkiet van 100 gram zal ongeveer 5 tot 10 gram, wat ook 5 tot 10 ml is, per dag drinken.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels