Een Senegal papegaai (Bonte Boertje) als huisdier


Alles over Bonte Boertje of Senegal papegaai.

Er zijn heel wat verschillende soorten papegaaien die als huisdier worden gehouden. De Senegal  papegaai is waarschijnlijk de bekendste en meest gehouden papegaai door zijn rustig karakter, uitstekende imitatievermogen en mogelijkheid om veel truckjes te leren.

Een Senegal papegaai of Bonte Boertje is een prachtige en intelligente papegaai die vaak als huisdier wordt gehouden. Deze papegaaien zijn afkomstig uit West-Afrika en worden gekenmerkt door hun groene veren en gele, oranje of rode buik. Ze zijn ook bekend om hun aanhankelijkheid en imitatievermogen. Daarom zijn ze erg populair als huisdier, vooral voor gezinnen met kinderen.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Door de hoge intelligentie zijn het wel complexe huisdieren om te houden. Als je van plan bent om een Senegal papegaai aan te schaffen of als je er al één hebt dan is het goed om je goed te informeren.
In dit artikel lees je meer over de algemene kenmerken van de papegaai, zoals het uiterlijk, afkomst, karakter en gedrag. Daarnaast krijg je extra informatie over de aanschaf, zoals de kostprijs en waar je op moet letten. Ten slotte kan je alles lezen over de verzorging van deze vogel.

Algemeen

Hieronder krijg je een overzicht van de algemene kenmerken van de Senegal papegaai, zoals het uiterlijk, de verschillende soorten, het leefgebied en veel meer.

Uiterlijk van een Bonte Boer

De Bonte Boer of Senegal Papegaai is één van de kleinere papegaaiensoorten en is iets groter als een valkparkiet. De kop van deze vogel is donkergrijs en loopt over naar groen. De veren op het lichaam zijn groen en de staartveren zijn vrij kort in vergelijking met andere papegaaien.

De buik is onder het hoofd groen van kleur en op de rest van de buik is er een oranje of gele kleur in de vorm van de letter “V”. De ogen van de Senegal papegaai hebben altijd zwarte pupillen met rondom de pupillen een grijze ring bij jonge vogels.

Vanaf een leeftijd van half jaar tot een jaar wordt deze ring rond de ogen geel. Rond de ogen hebben deze papegaaien een klein stukje kale huid. Ze zijn ongeveer 20 tot 25 cm groot en wegen tussen de 100 en 130 gram.

DierDier

Soorten Senegal papegaaien

Er zijn drie soorten Bonte Boertjes: de geelbuik, de oranjebuik en de roodbuik. De wetenschappelijke naam van de geelbuik is Poicephalus senegalus senegalus en deze heeft een gele tot zeer licht oranje kleur op de buik.

De oranjebuik wordt ook wel de Poicephalus senegalus mesotypus genoemd en deze heeft vooral een oranje kleur op de buik.

De wetenschappelijke naam van de roodbuik Senegal papegaai is Poicephalus senegalus versteri en deze heeft een zeer donker oranje tot rode kleur op de buik.

Alles over Bonte Boertje of Senegal papegaai.

Afkomst van een Senegal papegaai

De Bonte Boertjes komen oorspronkelijk uit West-Afrika en zijn te vinden in bosrijke gebieden. Ze zijn vaak te vinden op plantages, omdat ze graag granen eten. De geelbuik Senegal papegaai komt voor in Gambia, Guinee-Bissau tot noordwesten van Nigeria en het zuiden van Niger.

De oranjebuik Senegal papegaai komt voor in het oosten en noordoosten van Nigeria, het noorden van Kameroen en het zuidwesten van Tsjaad. De roodbuik Senegal papegaai komt daarentegen voor van Ivoorkust en Ghana tot in het westen van Nigeria.

Karakter en gedrag Bonte boer

De Senegal papegaai heeft over het algemeen een rustig karakter en schreeuwt veel minder dan andere papegaaien, zoals een kaketoe of een ara.

Ze kunnen soms nerveus en onzeker zijn en hebben een pittig karakter, maar zijn wel aanhankelijk en knuffelen graag en hebben veel aandacht nodig.

Het is goed om dit te beseffen als je een Senegal papegaai als huisdier wilt, zodat je weet waar je aan moet werken bij de opvoeding. Door hun rustig karakter zijn ze zeer geschikt voor een gezin met kinderen.

Intelligentie

Er wordt geschat dat ze tot 7 keer slimmer zijn dan een hond, dit is ongeveer zo slim als een kind van 5 jaar oud. Door hun intelligentie is het zeker mogelijk om een bonte boertje te leren praten en fluiten. Vooral hun imitatievermogen van verschillende geluidjes is zeer goed.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Echter zijn ze niet de beste praters, zoals bijvoorbeeld de Grijze roodstaart. Deze kunnen meer dan 250 woordjes leren, wat hen de koning der pratende papegaaien maakt.

Risico op eenkennigheid

Voor een Bonte Boertje is het natuurlijk gedrag om een partner te zoeken. Kenmerkend is dat deze partner vaak voor het leven is.

Deze papegaai kan de eigenaar als partner beschouwen en daarom minder geïnteresseerd zijn in andere mensen. Dit gedrag wordt soms “eenkennigheid” genoemd en kan leiden tot mindere sociale vaardigheden met andere mensen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de papegaai voldoende sociale interactie heeft met andere mensen om deze vaardigheden te behouden of te ontwikkelen.

Dat een Senegal papegaai meer aanleg heeft om eenkennig te worden hoeft niet meteen voor problemen te zorgen, maar het is wel goed om het te beseffen en hier regelmatig aan te werken. Een goede socialisatie is daarom erg belangrijk.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het hele gezin betrokken is bij de verzorging van de papegaai vanaf het moment dat hij of zij in huis is. Dit kan betekenen dat verschillende leden van het gezin verantwoordelijk zijn voor verschillende taken, zoals het schoonmaken van de kooi, het verversen van het voer en het aanleren van trucjes. Het kan ook nuttig zijn om de taken af te wisselen tussen de verschillende gezinsleden om ervoor te zorgen dat iedereen betrokken blijft bij de verzorging van de papegaai.

Op die manier leert de papegaai omgaan met verschillende mensen en dit maakt het ook makkelijker om de vogel te leren omgaan met vreemden. Het is dan ook leuk dat de vogel sociaal is naar bijvoorbeeld familie of vrienden die op bezoek komen.

Het socialiseren van een papegaai, met tam maken als de eerste stap, is het gemakkelijkste bij jonge papegaaien. Echter is het ook mogelijk om oudere papegaaien tam en goed opgevoed te krijgen, hoewel dit proces misschien wat langer duurt en meer tijd vergt. Het is belangrijk om te genieten van elke vooruitgang die de papegaai maakt, ongeacht hoe oud hij of zij is.

Risico op ontwikkelen van probleemgedrag

Elke papegaai heeft een risico op het ontwikkelen van probleemgedrag. Dit gaat nu eenmaal sneller dan bij andere huisdieren zoals een hond omdat een papegaai een veel hogere intelligentie heeft.

Vele mensen denken dat ze pech hebben met het karakter van de vogel als deze zich niet als een fijne vogel gedraagt. Echter kan je het niet volledig op het karakter steken. Het karakter speelt voor een stukje mee, maar de opvoeding is veel belangrijker!

Via een goede opvoeding en te zorgen dat de papegaai zijn basisverzorging krijgt, zal de vogel een veel lagere kans hebben op het ontwikkelen van slecht gedrag. Voorbeelden van probleemgedrag zijn bijten, schreeuwen en het plukken van de veren.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Levensverwachting Senegal papegaai

Senegal papegaaien kunnen gemiddeld 30 jaar oud worden, maar bij een goede verzorging kunnen ze zelfs ouder dan 45 jaar worden. Dit betekent dat het belangrijk is om goed na te denken voordat je besluit om er een aan te schaffen, omdat je de verantwoordelijkheid voor een vogel op je neemt die misschien wel ouder wordt als jijzelf.

Je moet daarom in staat bent om voldoende tijd en middelen te investeren in de verzorging van de vogel op de lange termijn. Als je de Senegal de juiste zorg geeft, kan hij echter jarenlang gezelschap geven en een liefdevolle en trouwe metgezel zijn.

Aanschaf

Hoeveel kost een Bonte boertje?

De kosten van het houden van een Senegal papegaai als huisdier kunnen variëren, maar gemiddeld kun je rekenen op ongeveer 400 euro. Houd er wel rekening mee dat goedkoop vaak ook duurkoop kan zijn en dat het soms beter is om iets meer te betalen voor een gezonde en goed gekweekte vogel.

Daarnaast zijn er ook eenmalige kosten zoals de aanschaf van een kooi, klimboom en speelgoed of de aanschaf van een tuigje om de vogel veilig mee naar buiten te nemen.

Er zijn ook terugkomende kosten te verwachten, zoals dierenartsbezoeken, voer, nieuw speelgoed en bodembedekking en eventueel het kortwieken.

Het is belangrijk om deze kosten in overweging te nemen voordat je besluit om een Senegal papegaai als huisdier te nemen. Het houden van een papegaai is duurder dan bijvoorbeeld een hond of kat, maar je hebt er wel je hele leven plezier van.

Geen CITES, maar wel een ring is verplicht

Papegaaien zijn wilde dieren. Aangezien er in het verleden heel wat vogels in het wild werden gevangen zijn er helaas veel soorten met uitsterven bedreigd. Om deze soorten te beschermen zijn er enkele maatregelen van kracht.

Wat zijn CITES?

CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) is een internationale verdragsorganisatie die is opgericht om de internationale handel in bedreigde diersoorten te reguleren. Het doel van CITES is om ervoor te zorgen dat de internationale handel in wilde dieren en planten geen bedreiging vormt voor hun voortbestaan.

De Senegal papegaai staat gelukkig niet vermeld op de CITES Appendix I en EU bijlage A. Op deze lijst staan alle diersoorten die met uitsterven zijn bedreigd, daarom mag men ze niet zomaar in het wild vangen.

De reden waarom een Bonte Boertje niet met uitsterven is bedreigd is doordat ze een heel groot leefgebied hebben, daardoor is de kans op uitsterven heel klein. In het wild komen ze daarom nog steeds in een groot aantal voor.

Er zijn wel andere papegaaien zoals de grijze roodstaart of vele ara’s die wel op deze lijst staan. In dat geval mogen ze niet zomaar worden verhandelt. Ook als in het wild gevangen papegaaien van deze lijst paren en jongen krijgen, mogen deze niet worden verkocht. Zonder dit certificaat is het verboden om er in te handelen of te vervoeren.

Verplichte ring

Om illegale handel te stoppen en te controleren worden Bonte boertjes verplicht uitgerust met een ring rond de poot.

De juiste ring is een gesloten pootring met de juiste markeringen. Vaak worden er gewoon knijpringen rond de poot geplaatst met het jaar en de code van de kweker, maar dit is dus niet voldoende. Met een knijpring kan deze na de geboorte worden aangebracht, waardoor het fraudegevoelig is.

De ring moet een afmeting hebben van 6,5 mm tot 7 mm. Op een leeftijd van 13 of 14 dagen kunnen de jongen worden geringd met 6,5 mm. Als dit op de 15e of 16e dag gebeurt, dan moet dit met een ring met een afmeting van 7 mm.

Verzorging van een Senegal papegaai

Hieronder lees je alles over de verzorging van Senegal papegaaien, zoals de voeding, huisvesting en het verzorgen van de nagels, veren en nagels.

Wat eet een Bonte Boertje?

Basisvoeding

Voeding is een belangrijk aspect van de verzorging van Senegal papegaaien. Een goed uitgebalanceerd dieet kan helpen om de gezondheid en het welzijn van de vogel te behouden.

Een goede basis voor het dieet van een Senegal papegaai is een kant-en-klaar papegaaienvoer dat ongeveer 60% uit pellets bestaat. Dit kan worden aangevuld met ongeveer 40% groenten en fruit, zaden en noten, peulvruchten en eivoer om extra voedingsstoffen te bieden. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de vogel voldoende vers drinkwater heeft.

Afhankelijk van wat ze juist eten op de dag, kan dit leiden tot verschillende soorten en kleuren ontlasting. Het is goed om te weten hoe een gezonde ontlasting eruit om in te kunnen schatten of er een probleem is.

Aan een papegaai kan je vaak pas in een erg gevorderd stadium zien dat ze ziek zijn, regelmatig de poep van de vogel nakijken kan helpen om de algemene gezondheid in te schatten. Als je je zorgen maakt is het aan te raden om professioneel advies te vragen aan een dierenarts.

Alles over Bonte Boertje of Senegal papegaai.

Voorzie extra calcium

Een Bonte Boertje is een papegaai dat afkomstig is van Afrika, net als de Grijze Roodstaart. De Afrikaanse papegaaien hebben het vaak moeilijker om voldoende calcium op te nemen, daarom is een suppletie van calcium een goed idee.

Best bespreek je het wel met de dierenarts voordat je supplementen geeft aan de papegaai, op die manier ben je zeker over de juiste dosering en of het in jouw situatie noodzakelijk is.

Snacks

Snacks kunnen een handig hulpmiddel zijn bij het trainen van een Senegal papegaai. Hoewel de basisvoeding van de vogel voldoende moet zijn om hem gezond te houden, kan het soms moeilijk zijn om de vogel te motiveren om bepaalde trucjes of commando’s te leren als hij alleen maar zijn gebruikelijke voer krijgt.

Daarom kun je lekkere snacks gebruiken als beloning voor goed gedrag of als extra motivatie om nieuwe dingen te leren. Er zijn verschillende soorten snacks die geschikt zijn voor Senegal papegaaien, zoals bepaalde noten, zaden, trosgierst en eventueel meelwormen.

Houd er wel rekening mee dat deze snacks niet het hoofdvoedsel van de vogel mogen vormen en dat ze alleen als supplement dienen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de snacks gezond en geschikt zijn voor papegaaien.

Verboden voedsel

Hoewel Senegal papegaaien heel veel verschillend voedsel kunnen eten, zijn er bepaalde voedingsmiddelen die giftig kunnen zijn voor deze vogels en daarom verboden zijn.

Een voorbeeld hiervan is chocolade, wat giftig theobromine bevat. Ook avocado’s zijn giftig doordat ze persine, wat slecht kan zijn voor de vogel. Zelfs enkele grammen van deze voedingsmiddelen kunnen al giftig zijn voor papegaaien, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze hier nooit in contact mee komen.

Er zijn ook andere voedingsmiddelen die verboden zijn voor Senegal papegaaien, zoals zuivel, alcohol, cafeïne, ui en bepaalde soorten fruitpitten en noten. Het is belangrijk om deze voedingsmiddelen te vermijden om de gezondheid van de vogel te behouden.

Als je twijfelt of je iets aan de vogel mag geven, dan kan je dit beter niet doen. Voorkomen is beter dan genezen.

Huisvesting

De huisvesting van een Senegal papegaai is erg belangrijk voor zijn welzijn. De kooi van de vogel moet goed ingericht zijn en voldoende ruimte bieden zodat de vogel zijn vleugels kan spreiden en zich vrij kan bewegen. Een vaak gehanteerde regel is dat de kooi 2 à 3 keer zo breed moet zijn als zijn spanwijdte.

Welke kooi voor een Bonte Boertje?

Als je op zoek bent naar een papegaaienkooi voor een Bonte Boertje, dan zie je soms door de bomen het bos niet meer zien. Daarom schreef ik een artikel over de beste kooien voor een Senegal papegaai en waar je op moet letten.

Zorg voor voldoende variatie

Houd er ook rekening mee dat papegaaien zich snel kunnen vervelen, dus het is belangrijk om er voor te zorgen dat de kooi voldoende speelgoed heeft om de vogel bezig te houden. Je kunt ook speelgoed zelf maken, wat goedkoper is en vaak net zo leuk is voor de vogel.

Om ervoor te zorgen dat de vogel voldoende variatie heeft, kan het ook nuttig zijn om een speelboom of klimboom in de woonkamer te plaatsen.

Zelf een speelboom maken is niet heel moeilijk, hoewel het wel belangrijk is om ervoor te zorgen dat je alleen bomen gebruikt die niet giftig zijn voor papegaaien.

Als je beperkt bent in budget, hoeft de prijs dus geen belemmering te zijn om de vogel een goede huisvesting te bieden.

Schoonmaken van de kooi

Het is belangrijk om regelmatig de kooi van een Senegal papegaai regelmatig schoon te maken, zowel op dagelijkse als wekelijkse basis. Dit is noodzakelijk vanwege het snelle metabolisme van de vogel, wat kan leiden tot frequente uitwerpselen. Het schoonmaken van de kooi zal ziektes, schimmels en bacteriën vermijden.

Door het snelle metabolisme is het normaal dat de vogel af en toe op je kleren poept, dit moet je niet direct als een probleem zien. Sommige mensen kiezen er daarom voor om hun papegaai zindelijk te maken, wat kan helpen om het schoonmaken te vereenvoudigen.

De dagelijkse schoonmaak van de kooi kan bestaan uit het verversen van het water en het eten van de vogel en het verwijderen van eventuele uitwerpselen.

De wekelijkse schoonmaak is uitgebreider en kan onder andere het grondig schoonmaken van de kooi, het vervangen van het bodembedekking en het desinfecteren van speelgoed en andere accessoires omvatten.

Zorg voor voldoende slaap

Voldoende slaap is niet alleen belangrijk voor mensen, maar zeker ook voor Senegal papegaaien. Net als bij mensen is voldoende slaap nodig om te herstellen van de activiteiten tijdens de dag, wat belangrijk is voor de fysieke en mentale gezondheid.

Het slaappatroon van papegaaien is echter verschillend dan dat van mensen, ze hebben een veel grotere slaapbehoefte. Terwijl wij gemiddeld 8 uur slaap per dag nodig hebben, hebben papegaaien ongeveer 12 uur per dag nodig.

Om ervoor te zorgen dat je Senegal papegaai voldoende slaap krijgt, kan het nuttig zijn om een slaapkooi in een aparte kamer te plaatsen of om een hoes over de kooi te doen om zo het licht te blokkeren. Zo kun je ervoor zorgen dat de vogel in een rustige en donkere omgeving kan slapen, wat nodig is om goed te kunnen herstellen.

Nagels verzorgen

Het is belangrijk om de nagels van een Senegal papegaai regelmatig te verzorgen om ervoor te zorgen dat ze goed kunnen blijven functioneren. Als de nagels te lang worden, kan dit leiden tot ongemak en problemen met het lopen en balanceren van de vogel.

Een goede slijtstok kan de nagels al heel wat afvijlen, maar soms zal het nodig zijn om de nagels extra bij te knippen of te veilen.

Omdat het knippen van de nagels niet zonder risico is, kan het nuttig zijn om het apart artikel te lezen over het verzorgen van de nagels. Daar kan je lezen hoe je dit op een veilige en verantwoorde manier kan doen. Zo kun je ervoor zorgen dat je de nagels van de vogel op een goede manier verzorgt en eventuele problemen kan voorkomen.

Snavel verzorgen

Een goede gezondheid van de snavel van een Senegal papegaai is van belang zodat de vogel zich goed kan voeden. Als de snavel te lang wordt, kan dit leiden tot problemen met het eten van de vogel en kan het zelfs leiden tot uitdroging.

Een slijtstok kan helpen om de snavel te verzorgen en in een goede conditie te houden, maar soms zal het noodzakelijk zijn om de snavel te knippen of te veilen. Zorg ervoor dat je altijd voorzichtig bent bij het knippen van de snavel van de vogel om problemen te voorkomen.

Veren verzorgen

Het verzorgen van de veren is onmisbaar om de papegaai gezond te houden. Dat komt omdat de luchtvochtigheid in de huiskamer niet ideaal is.

Douchen

De luchtvochtigheid in Afrika, waar de Senegal leeft, is vele malen hoger dan hier in Nederland of België. Een te lage luchtvochtigheid kan voor problemen aan de veren en de huid zorgen.

Om dit te voorkomen kan je de papegaai regelmatig douchen. Dit is niet alleen goed voor de veren en de huid, maar is ook een ideale manier om met je vogel bezig te zijn.

Kortwieken is een keuze

Bij het verzorgen van de veren hoort (helaas) nog steeds het kortwieken van de veren. Hierbij worden de veren op zo’n manier geknipt dat ze in normale omstandigheden niet meer kunnen opstijgen, maar wel nog veilig kunnen landen. Aan het kortwieken zijn heel wat voor en nadelen verbonden, het is goed om je in te lezen over het wel of niet kortwieken.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het kortwieken geen veilige manier om je papegaai mee naar buiten te nemen. Als er een sterke windvlaag is, kan de vogel nog steeds voldoende draagkracht hebben in de veren en opstijgen. Het is dan wel niet meer mogelijk om veilig terug te vliegen.

Elke situatie is verschillend, dus soms kan het zijn dat het kortwieken toch de beste optie is, in dat geval is het van cruciaal belang om de papegaai op een juiste manier kort te wieken.

Alles over Bonte Boertje of Senegal papegaai.

Voldoende verse lucht

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat een Senegal papegaai voldoende verse lucht krijgt. Dit is goed voor de gezondheid van de vogel en kan helpen om eventuele problemen met de luchtwegen te voorkomen.

Een manier om de vogel voldoende verse lucht te geven, is door hem af en toe mee naar buiten te nemen. Zo kun je ervoor zorgen dat de vogel kan genieten van de buitenlucht en zijn vleugels kan uitslaan. Kortwieken is geen veilige methode, doordat wegvliegen nog steeds mogelijk is. Met behulp van een speciaal tuigje voor papegaaien kan dit wel op een veilige manier.

Daarnaast is het ook belangrijk om het huis regelmatig te verluchten om ervoor te zorgen dat de vogel voldoende verse lucht krijgt. Het is aan te raden om te voorkomen dat er gerookt of gedamd wordt in de buurt van de vogel, omdat dit slecht kan zijn voor zijn gezondheid. Lees hier meer over waarom roken en dampen zo slecht zijn voor papegaaien.

Het kan ook goed zijn voor de band tussen jou en de vogel als je af en toe samen naar buiten gaat. Dit kan ook een goede gelegenheid zijn om de vogel vliegtraining te geven, wat niet enorm moeilijk is. Zo kun je ervoor zorgen dat de vogel voldoende beweging krijgt en dat hij zich goed kan ontwikkelen.

Papegaaienverzekering

Een papegaaienverzekering is zeker het overwegen waard als u onverwachte medische kosten wilt vermijden die kunnen ontstaan bij uw papegaai. De kosten van medische consultaties en behandelingen bij een vogelarts kunnen snel oplopen, maar met een betaalbare maandelijkse premie voor een papegaaienverzekering kunt u gemoedsrust hebben en financiële stress vermijden.

Het is ook de moeite waard om te bedenken dat papegaaien lang kunnen leven, dus het is geruststellend om te weten dat uw gevederde vriend de zorg kan krijgen die hij of zij nodig heeft. Om alles hierover te bespreken schreef ik een artikel over papegaaienverzekeringen.

Bonte boer man of vrouw?

Het is niet altijd makkelijk om het geslacht van Senegal papegaai met het blote oog te onderscheiden, omdat mannetjes en vrouwtjes vaak op elkaar lijken. Er zijn echter wel enkele manieren om met grote zekerheid het geslacht te bepalen.

Zo heeft een vrouwtje of pop doorgaans een ronder hoofd, een kleinere snavel en een lichtere kleur van de veren. Daarnaast leggen vrouwtjes eieren. Mannetjes hebben daarentegen doorgaans een ovaler hoofd, een iets grotere snavel en een donkerdere kleur van de veren. Mannetjes zijn ook iets groter dan vrouwtjes.

Als je helemaal zeker wilt zijn van het geslacht van de vogel, kun je het beste professioneel advies vragen aan een dierenarts. Er zijn twee manieren om het geslacht te bepalen met behulp van een dierenarts: via endoscopie of via DNA-onderzoek.

Bij endoscopie worden de geslachtsorganen van de vogel bekeken via een kleine camera die in de buikholte wordt ingebracht. Dit heeft het nadeel dat de vogel in slaap worden gebracht, maar als voordeel kunnen andere organen tegelijkertijd worden onderzocht.

Bij DNA-onderzoek wordt bloed of een veer van de vogel gebruikt om het geslacht te bepalen. Bij het bekijken van het DNA via de veren is het dus niet per se nodig om de vogel mee naar de dierenarts te nemen.

Conclusie

Bonte boertjes zijn prachtige en intelligente papegaaien die een leuke en leerzame aanvulling kunnen zijn op het gezin. Ze hebben echter ook specifieke verzorging en behoeften nodig om gezond en gelukkig te blijven. Daarom is het belangrijk om goed te informeren voordat je er een koopt. Als je ervoor zorgt dat de vogel de juiste huisvesting, voeding en zorg krijgt, dan kan je jarenlang van geweldig gezelschap genieten.

Veelgestelde vragen

Wat mag een Senegal papegaai niet eten?

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die Senegal papegaaien niet mogen eten. Chocolade en avocado zijn heel giftig, enkele grammen kunnen al voor grote problemen geven. Daarnaast moet je ook oppassen met het geven van zuivel, alcohol, uien en sommige fruitpitten.

Kan een bonte boer praten?

Bonte Boertjes of Senegal papegaaien kunnen leren praten, maar wel minder goed dan andere soorten papegaaien. Ze zijn dus niet de beste sprekers, maar kunnen wel heel goed fluiten en geluidjes imiteren!

Hoe oud kan een bonte boer worden?

Een Bonte Boertje of Senegal papegaai wordt gemiddeld zo’n 30 jaar oud. Maar de levensverwachting kan sterk uitlopen bij een goede verzorging. Het is niet ongewoon om een leeftijd van meer dan 45 jaar te bereiken.

Wat mag een bonte boer eten?

Een Bonte Boertje of Senegal papegaai heeft vooral pellet voeding nodig als hoofdvoer, deze bevat namelijk alle voedingstoffen en vitamines. Daarnaast worden er nog noten, zaden, peulvruchten, groenten, fruit en eivoer gegeven.

Hoeveel weegt een bonte boertje?

Een Bonte Boertje of Senegal papegaai is een redelijk kleine vogel, waardoor ze ook niet zo veel wegen. Ze hebben gemiddeld een gewicht van 100 tot 130 gram, uitzonderingen zijn hier uiteraard op mogelijk.

Kan een bonte boer met andere vogels?

Een Bonte Boertje is een papegaai die geschikt is om samen met andere papegaaien of parkieten te zetten, zoals een grijze roodstaart of een valkparkiet. Door hun sociaal karakter zullen andere vogels er voor zorgen dat de behoefte aan aandacht veel minder wordt, daardoor zijn ze vaak gelukkiger.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels