Alles over een tuigje voor papegaaien en parkieten


Alles over een papegaaien en parkietenharnas!

Vele papegaaien en parkieten zitten doorheen de dag enkel in de woonkamer. Echter is het veel gezonder voor de mentale en fysieke gezondheid van de vogel als hij/zij af en toe ook naar buiten mag gaan.

Een papegaaien of parkieten tuigje is een speciaal type harnas dat is gemaakt om je vogel veilig mee naar buiten te nemen. Het is belangrijk om een tuigje te kopen dat gemaakt is van lichtgewicht materiaal en op maat van de vogel. Daarnaast moet men de papegaai of parkiet steeds goed laten wennen aan het dragen van zo’n tuigje om probleemgedrag te voorkomen.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Een papegaaienharnas is een geweldige manier om je kromsnavel de vrijheid te geven om de wereld buiten het huis te verkennen terwijl hij/zij toch veilig blijft van mogelijke gevaren. In dit artikel lees je alles over wat een tuigje juist is, hoe je de vogel laat wennen en hoe je het tuigje kan aandoen. Daarnaast krijg je nog een overzicht van de beste tuigjes voor papegaaien en parkieten.

Wat is een kromsnaveltuigje?

Een papegaaienharnas is een speciaal type harnas dat is ontworpen om uw papegaai veilig mee naar buiten te nemen. Het is gemaakt van een lichtgewicht, ademend materiaal en is ontworpen om nauwsluitend om het lichaam van de vogel te passen. Het harnas heeft een lus aan de achterkant die aan een riem kan worden bevestigd, zodat de papegaai zeker niet kan wegvliegen.

Een tuigje is eigenlijk niet zo duur in vergelijking met andere accessoires of de aankoopprijs van de papegaai of parkiet. Het is dus zeker de moeite waard om dit aan te schaffen zodat je vaker met je vogel op stap gaat. Op die manier krijgt hij/zij vaker aandacht en kunnen jullie samen genieten!

Wil je meer weten over hoeveel het kost om een papegaai te houden, klik dan hier.

Waarom een tuigje gebruiken?

Een papegaaienharnas is een geweldige manier om je kromsnavel de vrijheid te geven om de wereld buiten het huis te verkennen terwijl hij/zij toch veilig blijft van mogelijke gevaren.

DierDier

Vrijheid

Ten eerste zorgt een harnas voor een papegaai of parkiet voor veel meer vrijheid. Je moet eens het verschil voorstellen tussen een papegaai dat heel zijn leven in een woonkamer zit of een papegaai die elke dag mee op stap mag gaan of eens mee mag gaan wandelen. Ik denk dat het duidelijk is dat de tweede papegaai de gelukkigste is.

Naast dat de vogel zo meer de omgeving kan verkennen is het ook gewoon gezond om mee naar buiten te gaan voor frisse lucht. In de huiskamer is de lucht vaak minder schoon, ook doordat de papegaai of parkiet voor heel wat stof zorgt. Je kan de kooi wel regelmatig schoonmaken, maar de buitenlucht zal altijd gezonder zijn voor de vogel.

Socialisatie

Kromsnavels die regelmatig buitenkomen zijn vaak gelukkiger en ook beter gesocialiseerd. Buiten het huis komen ze namelijk vaak in contact met andere omgevingen, mensen en dieren.

Op die manier wordt de vogel regelmatig geprikkeld en geboeid. Dit zorgt ervoor dat hij/zij minder snel verveelt geraakt waardoor probleemgedrag zoals bijten, schreeuwen en het plukken van de veren minder vaak voorkomt.

Ook vinden andere mensen het geweldig om iemand tegen te komen die met zijn/haar vogel op stap is. Op die manier krijgt de papegaai of parkiet nog een pak extra aandacht die hij anders niet zou hebben gekregen.

Daarnaast verlaagt het op de lange termijn ook de stress van de vogel doordat het beter kan omgaan met situaties die normaal veel stress geven. Voorbeelden van zo’n situaties zijn veranderingen in de omgeving, weinig sociale interactie, slechte voeding of luide geluiden. Als de vogel dit eenmaal gewoon is en goed gesocialiseerd is zal hij/zij zo veel gelukkiger zijn.

Veiligheid

Ook voor de veiligheid is het gebruik van een harnas of tuigje een goed idee. Vele mensen hun vogel is gekortwiekt, dit wilt zeggen dat de veren zijn geknipt. Dit heeft veel voor en nadelen, het is goed om deze af te wegen.

Echter beseffen ze niet dat een papegaai of parkiet toch kan leren vliegen als deze veren zijn geknipt. Zeker als er een sterke wind staat is het niet moeilijk voor de vogel om op te stijgen. Het feit dat ze gekortwiekt zijn maakt het misschien nog extra gevaarlijk. Op die manier verliezen ze een deel van hun stuurvermogen waardoor ze kunnen verdwalen.

Kortwieken is niet nodig

Papegaaien en parkieten worden meestal gekortwiekt zodat de vogel niet wegvliegt, maar met een tuigje kunnen ze dit zeker niet. Op die manier zal de kromsnavel ook niet verdwalen in de natuur en bijvoorbeeld vast komen te zitten in een hoge boom.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Het voordeel van een tuigje is dat kortwieken niet nodig is. Dat is goed, want het wordt niet aanbevolen een papegaai of parkiet te kortwieken omdat dit hem/haar fysieke en psychologische schade kan toebrengen.

Papegaaien zijn van nature erg actief en moeten kunnen vliegen om gezond en gelukkig te blijven. Als de vleugels van een papegaai worden geknipt, kan dit leiden tot een afname van hun kwaliteit van leven, omdat ze niet in staat zijn om deel te nemen aan natuurlijk gedrag zoals vliegen en foerageren. Bovendien kan kortwieken leiden tot een toename van agressie en stress. Dit alles kan uiteindelijk bijdragen aan het ontwikkelen van probleemgedrag zoals bijten, schreeuwen en het plukken van de veren.

Roofdieren

Papegaaien en parkieten zijn prooidieren. Dit wilt zeggen dat ze in de natuur zelf niet jagen op andere dieren, maar net dat andere roofdieren op hen jagen.

Ook in de omgeving van Nederland en België zijn er roofdieren die jagen op papegaaien en parkieten, denk hierbij bijvoorbeeld aan grote roofvogels zoals de buizerd.

Een kromsnavel dat mee naar buiten komt en ontsnapt doordat ze geen tuigje aanhad kan verdwalen in de natuur. Als dit gebeurt, dan moeten ze vrezen voor het leven om niet opgegeten te worden door een roofdier.

Laten wennen en aandoen van het tuigje

Om een papegaai of parkiet te laten wennen aan de harnas is het wel belangrijk dat je de vogel overal mag aanraken en ook de vleugels mag openen met de handen. Dit moet namelijk ook gebeuren als men het tuigje bij de vogel wilt aandoen.

De kromsnavel moet eerst rustig wennen aan het tuigje. Papegaaien en parkieten zijn slimme dieren, dus het is belangrijk om in het begin niet te overdrijven. Het zou niet de eerste keer zijn dat ze zo veel stress krijgen dat ze probleemgedrag ontwikkelen zoals bijten, schreeuwen en het plukken van de veren. Het is niet erg als het een lange tijd duurt, het belangrijkste is dat de vogel zich in elke stap van dit proces comfortabel voelt, het doel is net dat de papegaai of parkiet het tuigje graag zal hebben.

  • Begin eerst met het tuigje naast de kooi van de vogel te leggen. Het is belangrijk dat de papegaai of parkiet hieraan gewend geraakt en het tuigje niet als een bedreiging, maar net als iets goed en zelfs tof gaat zien. Het kan helpen om de vogel een beloning te geven wanneer hij geïnteresseerd is in de harnas. Dit heet positieve conditionering.

    Men kan hiervoor gebruik maken van een clicker. Een clicker is een plastiek voorwerp met een metalen knopje, dat een ‘click’ geluid maakt als je er op drukt. Wanneer de vogel goed gedrag vertoond, drukt men op het knopje zodat er een ‘click’ geluid ontstaat, hierna geef je de vogel ook nog een beloning. De papegaai of parkiet zal dit goede gedrag vaker vertonen in de hoop om een lekkere snack te krijgen!
  • Hierna is het tijd om het tuigje in de buurt van de vogel te leggen en het eventueel tegen zijn/haar lichaam te houden. Als de kromsnavel er nog niet klaar voor is, is dit geen probleem. In dat geval blijf je oefenen op de vorige stap totdat het wel lukt.
  • Op dit moment vindt de kromsnavel het helemaal goed als het tuigje op de rug ligt. Nu is het tijd om het harnas stapje per stapje aan te doen. Begin bijvoorbeeld eerst met een enkele lus het hoofd te doen. Hier blijft men de vogel belonen zodat het fijn aanvoelt. Daarna kan men de lussen rond de veren eens aandoen en daarna weer uitdoen. Op die manier went de vogel aan alle stappen die nodig zijn om het tuigje aan te doen.
  • Als men heel goed de lussen van het tuigje om de vogel kan doen, dan kan het harnas voor de eerste keer volledig worden aangedaan. Span hierbij de riemen nog niet volledig vast, dit kan net voor een beklemmend gevoel zorgen en dus ook heel wat stress, wat we willen vermijden.

    Ook hier moet je nog altijd zeker zijn dat de papegaai of parkiet het helemaal goed vindt om het tuigje aan te doen. Als dit niet het geval is ga je best een stapje terug. Je wilt niet dat de vogel schrik krijgt van het tuigje!
  • Nadat de vogel het verdraagt om het tuigje aan te doen in het huis kan je een klein stukje naar buiten gaan. Loop bijvoorbeeld een toertje rond het huis met de vogel in het harnas en laat hem ook wennen aan de nieuwe omgeving. Zodra hij/zij zich op zijn gemak voelt kan men steeds verder gaan en uiteindelijk zelfs de kromsnavel mee naar de winkel nemen!

Soms is het makkelijker om alles eens met je eigen ogen te zien, in onderstaande video wordt goed uitgelegd hoe je de papegaai of parkiet laat wennen aan het tuigje en hoe je het aandoet.

Is een tuigje gevaarlijk voor papegaaien en parkieten?

Een tuigje wordt vooral aangedaan om de papegaai of parkiet te beschermen zodat ze niet kunnen wegvliegen en zo worden gepakt door roofdieren. Het lijkt dus volledig veilig.

Echter is dit niet volledig het geval, want een tuigje kan ook voor extra moeilijkheden zorgen. Aan een tuigje hangt er een koord waarmee je de vogel bij jou kan houden. Echter moet dat touw steeds goed worden vastgemaakt.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Stel dat de papegaai of parkiet kan ontsnappen terwijl er een losse koord aanhangt, dan kunnen ze sneller in hoge bomen vastzitten en moeilijk ontsnappen. In het beste geval is de boom bereikbaar voor de brandweer die de vogel dan kunnen bevrijden.

Wat zijn de beste tuigjes voor kromsnavels?

Online en in de winkel zijn er heel wat merken tuigjes te vinden. Afgelopen jaren heb ik veel tuigjes uitgetest, maar één merk springt er prijs-kwaliteit boven uit en dat is Aviator.

Zit goed voor de vogel

Ten eerste is het harnas zo gemaakt dat het erg comfortabel is voor de kromsnavel en dat het nergens pijn doet. Dit is enorm belangrijk om irritatie te voorkomen, uiteindelijk moet het voor de vogel net leuk zijn om mee naar buiten te komen.

Daarnaast zijn deze tuigjes, in tegenstelling tot die van andere merken, gemaakt van elastisch materiaal. Dit is echt nodig, want als je vogel valt of wanneer hij aan het vliegen is, dan ontstaan er geen pijnlijke schokken.

Goede kwaliteit en veilig materiaal

Het tuigje wordt gemaakt in Amerika, het is niet zoals in China dat je niet zeker bent over de kwaliteit. Daarnaast wordt er enkel gebruik gemaakt van materialen die niet giftig zijn voor vogels.

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken zijn er heel wat tuigjes en speeltjes voor papegaaien en parkieten in de omloop die gevaarlijke en soms zelfs giftige stoffen bevatten voor kromsnavels!

Verschillende maten

Een harnas moet goed aansluiten aan het lichaam van de vogel. Om die reden worden er verschillende tuigjes voor verschillende gewichtsklassen verkocht. Daarnaast is het per tuigje ook nog mogelijk om deze helemaal aan te passen op de maat van de kromsnavel.

De verschillende maten:

Instructievideo inbegrepen

Hierboven heb je al kunnen lezen hoe je een papegaai of parkiet laat wennen aan het tuigje. Maar als je een Aviator tuigje aanschaft krijg je ook de videolessen geleverd zodat je in nog meer detail kan zien hoe je dit het beste kan doen.

Verschillende kleuren

Papegaaien en parkieten zijn prachtige dieren, het zou dan ook zonde zijn om een lelijk tuigje te kopen. Gelukkig zijn er heel wat verschillende kleuren te koop zodat je een tuigje kan kopen dat net opvalt of net niet. Helemaal je eigen keuze dus!

Papegaai of parkiet mee naar buiten nemen

Je papegaai mee naar buiten nemen kan dus een geweldige manier zijn om ze een andere omgeving en wat broodnodige frisse lucht te geven. Het is echter belangrijk om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om de veiligheid en het welzijn van uw papegaai of parkiet te verzekeren. Men moet namelijk op meer letten dan enkel het aandoen van een tuigje!

Als je meer wilt weten over het mee naar buiten nemen van papegaaien en parkieten, klik dan hier.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels