Alles over eivoer voor papegaaien en parkieten


Eivoer voor papegaaien en parkieten

Kromsnavels zoals papegaaien en parkieten hebben nood aan een evenwichtige voeding en hier hoort ook het eivoer bij. Eivoer bevat de nodige ingrediënten die ze nodig hebben om hun lichaamsprocessen op peil te houden.

Eivoer is belangrijk voor papegaaien en parkieten om hun lichaam goed te laten functioneren. Het zijn vooral de eiwitten, ook wel proteïnen genoemd, die bijdragen aan belangrijke functies, zoals het groeien van de nagels, veren en de snavel. Zeker tijdens energie-intensieve periodes zoals de rui is eivoer een essentieel onderdeel van hun voeding.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Dit is het korte antwoord, uiteraard is er veel meer over te vertellen. In dit artikel kan je meer lezen over wat eivoer juist is en waarom het zo belangrijk is voor papegaaien en parkieten. Daarnaast leg ik je uit hoe veel en hoe vaak je eivoer moet geven in normale periodes, de rui en de kweekperiode. Ook geef ik je meer info over hoe je eivoer zelf kan maken en of je eventueel ook volledige eieren mag voederen. Tot slotte kan je nog lezen welke belangrijke elementen een goede voeding nog bevat.

Wat is eivoer voor papegaaien en parkieten?

Eivoer is een deel van de voeding die aan papegaaien en parkieten moet worden gegeven om hen gezond te houden. Het voornaamste doel is om voldoende eiwitten te geven, wat noodzakelijk is voor de gezondheid.

Eivoer (bol.com) bestaat voornamelijk uit ruwe eiwitten en daarnaast verschillende soorten vitaminen. Om het een beetje smakelijk en aantrekkelijk te maken voor de vogel wordt er soms wat gedroogde insecten, garnalen, rozebottel, lijsterbessen, honing en rozijnen aan toegevoegd.

Waarom is eivoer belangrijk voor kromsnavels?

Eiwitten zijn belangrijk voor de groei, ontwikkeling en gezondheid van kromsnavels. Een goed voorbeeld hiervan zijn de veren, nagels en de snavel van de vogel. Deze zijn namelijk allemaal opgebouwd uit een bepaald soort eiwit: keratine.

Deze keratine wordt niet zomaar door het lichaam aangemaakt, maar er dienen eiwitten via de voeding worden opgenomen. Een te kort aan eiwitten kan daarom zorgen voor een slechte lichaamsfunctionaliteit, waardoor er vele problemen kunnen ontstaan. Mogelijke problemen zijn een slecht verenpak of een slechte conditie of uiterlijk van de nagels en/of snavel.

DierDier

Naast het uiterlijk heeft het ook een directe impact op de activiteit van de vogel. Om voldoende te kunnen bewegen, denk aan klimmen, klauteren en vliegen, moeten de spieren in een goede conditie zijn. Deze spieren zijn ook opgebouwd uit eiwitten die ze via de voeding moeten binnenkrijgen.

Soorten eivoer

Er zijn twee verschillende soorten eivoer die in de winkel te koop zijn. Ze hebben vergelijkbare voedingswaarden, maar de manier waarop je ze moet gebruiken kan verschillen. De twee meest voorkomende soorten zijn nat en droog eivoer.

Droog eivoer

Droog eivoer (bol.com) is een eiwitrijk voedingsmiddel dat vrij droog en korrelig is, door die eigenschappen is het ook makkelijk te bewaren. Voor gebruik is het aangeraden om dit lichtjes te bevochtigen met wat druppels water, gekiemde zaden, wat geraspt fruit of groenten.

Nat eivoer

Nat eivoer (bol.com) is in tegenstelling tot droog eivoer al gebruiksklaar, het is dus niet nodig om dit extra te bevochtigen. Maar het is uiteraard mogelijk om hier toch wat lekkere dingen aan toe te voegen om je vogel te stimuleren om het op te eten. Dit kan net zoals bij nat eivoer met wat geraspt fruit of groenten of gekiemde zaden.

Hoe geef ik eivoer aan papegaaien en parkieten?

Eivoer kan je op verschillende manieren aan je kromsnavel geven, beide manieren zijn even goed en afhankelijk van je eigen voorkeuren.

De eerste manier is om het eivoer te mengen onder het normale voer van de vogel. Het voordeel is dat hij bij elke hap wat eivoer binnenkrijgt, het nadeel is dat je het kommetje dan vaker gaat moeten uitkuisen.

De tweede manier is om het eivoer in een apart bakje te geven. Dit werkt heel goed voor papegaaien en parkieten die het eivoer lekker vinden. Het voordeel is dat het plakkerige eivoer zo niet wordt gemengd met het hoofdvoer, wat kuiswerk en verspilling kan verminderen.

Hoeveel en hoe vaak moet ik eivoer geven?

De mate waarin je eivoer moet geven is afhankelijk van de periode, soms is het noodzakelijk om wat meer te geven dan anders. Dat is voornamelijk in periodes zoals de rui of de kweekperiode, deze vragen namelijk heel wat energie van de vogel waardoor ze wel wat extra kracht kunnen gebruiken.

Hoeveel eivoer geven?

Hoeveel eivoer je moet geven per portie is afhankelijk van de grootte van de vogel, een normale hoeveelheid is ongeveer 2 à 3% van hun lichaamsgewicht. Hieronder kan je enkele voorbeelden zien.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


SoortGewichtHoeveel eivoer per portie?
Valkparkiet100 gram3 gram
Grijze roodstaart400 gram12 gram
Ara1000 gram30 gram
Hoeveel eivoer per soort papegaai of parkiet

Het is niet nodig om dit elke keer precies af te wegen. Je kan het één keer afwegen en bekijken hoeveel lepels dit ongeveer zijn. Dan kan je de volgende keren gewoon een aantal lepels eivoer geven zonder te hoeven wegen.

Eivoer in normale periodes

In normale periodes, hiermee bedoel alles buiten de rui en de kweekperiode, kan je het eivoer af en toe geven. Een goede maatstaf is ongeveer 3 porties eivoer per week.

Eivoer in de rui en de kweekperiode

De rui en de kweekperiode zijn vermoeiende periodes voor de vogel, ze vragen immers veel energie van het lichaam. In de rui zullen bijvoorbeeld alle veren worden vervangen door nieuwe veren, zoals je weet zijn deze veren opgebouwd uit een eiwit keratine. Om dit proces zo snel mogelijk te doen verlopen is een grote inname van eivoer dus uiteraard van belang.

In deze periodes mag je elke dag eivoer geven, omdat extra kracht echt noodzakelijk is. Ik schreef ook een artikel over de rui waarin ik meer tips geef om deze periode zo draaglijk mogelijk te maken.

Welk eivoer moet ik kopen?

Online zijn er heel wat soorten eivoer beschikbaar waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom toon ik je hieronder de soorten eivoer die ik zelf ook gebruik en waarvan de prijs-kwaliteit verhouding op punt staat.

Eerst moet je de keuze maken of je droog of nat eivoer wilt kopen. Zoals hierboven beschreven is het niet zo verschillend, het enige verschil is dat droog eivoer nog wat vocht nodig heeft. Nat eivoer is daarentegen zo te gebruiken en gebruiksklaar.

Droog eivoer

Hieronder vind je mijn favorieten onder het droog eivoer, zelf koop ik altijd in grotere porties omdat de prijs/kg dan veel lager is. Eivoer blijft ook erg lang goed, dus je moet je echt geen zorgen maken dat je te veel koopt.

Nat eivoer

Voor nat eivoer raad ik maar één product aan en dat is de Gold Patee van het merk Orlux. Dit is de absolute favoriet van mijn vogels door de lekkere smaak. Zeker als je voor de eerste keer eivoer wilt geven is deze soort een goed idee.

Andere opties

Ben je benieuwd welke soorten eivoer er nog bestaan, bekijk dan hier het volledige assortiment op bol.com.

Kan ik eivoer zelf maken?

Als je handig bent in de keuken, dan is het eventueel ook mogelijk om zelf eivoer te maken. Hiervoor heb je eieren, beschuiten, een magnetron, mesje en eventueel wat groenten en fruit nodig.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Hoe je dit exact kan doen lees je in mijn blog over het zelf maken van eivoer voor papegaaien en parkieten.

Kan ik mijn papegaai of parkiet ook eieren geven?

Ja, het is zeker mogelijk om je kromsnavel af en toe een eitje te geven. Sommige bronnen beweren dat het niet eens nodig is om het eitje te bereiden. Zelf geef ik enkel gekookte eieren of een stukje roerei. Pas hierbij wel op dat je geen extra ingrediënten toevoegt die ongezond zijn voor vogels.

Wat is nog belangrijk voor een goede voeding?

Een goede voeding is meer dan alleen het eivoer. Het dieet van papegaaien en parkieten moet voornamelijk bestaan uit ongeveer 60% pellets of Nutri-Berries, dit is voeding die alle essentiële voedingstoffen bevat die de vogel nodig heeft.

Daarnaast is het ook noodzakelijk om dit basisvoer aan te vullen met voldoende groenten en fruit, noten en zaden, peulvruchten en uiteraard eivoer, zoals in dit artikel is besproken.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels