Pyrrhura’s: speelse kleine papegaaitjes


Pyrrhura

Er zijn heel wat verschillende soorten kromsnavels die als huisdier worden gehouden. De Pyrrhura is één van de meest gehouden papegaaiachtige door de makkelijke huisvesting, het is namelijk een redelijk kleine vogel.

Pyrrhura’s zijn prachtige kleine papegaaitjes die vaak als huisdier worden gehouden. Deze papegaaien zijn afkomstig uit Zuid-Amerika en worden gekenmerkt door hun speels karakter. Ze zijn verder ook bekend om hun sociale persoonlijkheid en zijn daarom erg populair als huisdier.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Onderschat de intelligentie van deze kleine vogel niet, het maakt dat ze wel complexe huisdieren zijn om te houden. Als je van plan bent om een Pyrrhura aan te schaffen of als je er al één hebt dan is het goed om je goed te informeren.

In dit artikel lees je meer over de algemene kenmerken van de papegaai, zoals het uiterlijk, afkomst, karakter en gedrag. Daarnaast krijg je extra informatie over de aanschaf, zoals de kostprijs en waar je op moet letten. Ten slotte kan je alles lezen over de verzorging van deze vogel.

Algemeen

Pyrrhura’s zijn vogels die behoren tot de familie met als wetenschappelijke naam Psittacidae. Ze zijn een onderdeel van de grote groep van de Conures. Vogels die hier tot behoren zijn onder andere de pyrrhura’s, Aratinga’s, Nadayparkieten en enkele andere Zuid-Amerikaanse parkieten.

Hieronder krijg je een overzicht van de algemene kenmerken van deze Pyrrhura, zoals het uiterlijk, de verschillende soorten, het leefgebied en veel meer.

Uiterlijk van een Pyrrhura

Pyrrhura’s zijn prachtige vogels die opvallen door hun lange staarten en vaak groene kleur. Hoewel elke soort van deze vogels nog enkele andere kleuren kan hebben, zoals rood, wit, blauw en bruin, is groen meestal de overheersende kleur.

Een kenmerk van de Pyrrhura is dat de veren op hun nek vaak wat rechtop staan, wat een mooi golvend karakter geeft aan het uiterlijk van deze vogels.

DierDier

Afkomst van een Pyrrhura

Al de soorten Pyrrhura’s komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, hier leven ze in het wild. Tegenwoordig worden ze vaak als huisdier gehouden en zijn ze over de hele wereld te vinden in de huiskamer of volière.

Soorten Pyrrhura

Er zijn meer dan 30 verschillende soorten Pyrrhura’s, die allemaal variëren in grootte. De meeste soorten zijn ongeveer 20 tot 30 cm groot en wegen tussen de 40 en 100 gram.

Ze lijken op kleinere versies van de ara, die eveneens een lange, puntige staart hebben, in tegenstelling tot de meeste andere papegaaien, die meestal een korte, afgeronde staartveren hebben. De meest bekende soorten Pyrrhura’s worden hieronder besproken.

Pyrrhura molinae of groenwangparkiet

De groenwangparkiet is een prachtige vogel met kenmerkende groene wangen. De veren op vleugel en rug zijn groen, terwijl de kleuren op de buik wit, geel en rood zijn. De staart is voornamelijk rood en de snavel is zwart.

Boven op de kop zijn de veren zwart-grijs en de ogen zijn zwart met een witte huid rond de ogen. Afhankelijk van hoe men kweekt, kan men ook nog verschillende varianten van de groenwangparkiet bekomen, zoals de ‘cinnamon’, ‘opaline’, ‘turquoise’ of ‘pineapple’.

Pyrrhura frontalis of bruinoorparkiet

De bruinoorparkiet is een prachtige vogel met kenmerkende bruine vlekken aan de oren. De veren op vleugel en rug zijn donkergroen, terwijl de kleuren op de buik rood, groen en lichtgroen op de hals zijn. De staart is voornamelijk groen met rode tinten en de snavel is zwart.

Boven op de kop zijn de veren groen en de ogen zijn zwart met een witte huid rond de ogen. Afhankelijk van hoe men kweekt, kan men ook nog verschillende varianten van de bruinoorparkiet bekomen, zoals de ‘fallow’. Deze is voornamelijk geel, met rode tinten op de kop en de staart. De vleugels zijn deels groen van kleur.

Pyrrhura Cruentata of blauwkeelparkiet

De blauwkeelparkiet is overwegend groen van kleur, met rode tinten op de buik en vleugels. Rond de nek hebben ze een blauwe kleur en aan de zijkanten van de kop zijn ze bruin, rood en oranje van kleur. Boven het hoofd zijn ze donkerbruin tot zwart en de ogen zijn zwart.

Dit is de enige soort blauwkeelparkiet die bedreigd is. Als je een blauwkeelparkiet wilt aanschaffen, moet je een EU-certificaat krijgen om te voorkomen dat deze op een illegale manier is gekweekt.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Karakter en gedrag Pyrrhura

Pyrrhura’s zijn actieve en drukke vogels en houden ervan om te spelen. Verder zijn ze nieuwsgierig, intelligent en houden van gezelschap van hun soortgenoten. Ze zijn zeer sociaal en echte groepsdieren, het is daarom beter om ze niet alleen te houden.

Hoewel ze niet heel luidruchtig zijn, kunnen ze soms wel een schreeuwbui hebben als ze te veel prikkels krijgen. Over het algemeen zijn Pyrrhura’s echter aangename vogels om te houden.

Opvoeden van Pyrrhura’s

Over het algemeen zijn Pyrrhura’s makkelijke vogels om te houden omdat hun natuurlijk gedrag ook is om in een groep te leven, ze zijn daardoor zeer sociaal. Echter is een goede socialisatie altijd erg belangrijk om problemen in de toekomst te voorkomen.

Op die manier leert de kromsnavel omgaan met verschillende mensen en dit maakt het ook makkelijker om de vogel te leren omgaan met vreemden. Het is dan ook leuk dat de vogel sociaal is naar bijvoorbeeld familie of vrienden die op bezoek komen.

Het socialiseren van een papegaai, met tam maken als de eerste stap, is het gemakkelijkste bij jonge kromsnavels. Echter is het ook mogelijk om oudere vogels tam en goed opgevoed te krijgen, hoewel dit proces misschien wat langer duurt en meer tijd vergt. Het is belangrijk om te genieten van elke vooruitgang die de papegaai maakt, ongeacht hoe oud hij of zij is.

Pyrrhura

Risico op ontwikkelen van probleemgedrag

Elke kromsnavel heeft een risico op het ontwikkelen van probleemgedrag. Dit gaat nu eenmaal sneller dan bij andere huisdieren zoals een hond omdat een papegaai een veel hogere intelligentie heeft.

Vele mensen denken dat ze pech hebben met het karakter van de vogel als deze zich niet als een fijne vogel gedraagt. Echter kan je het niet volledig op het karakter steken. Het karakter speelt voor een stukje mee, maar de opvoeding is veel belangrijker!

Via een goede opvoeding en te zorgen dat de papegaai zijn basisverzorging krijgt, zal de vogel een veel lagere kans hebben op het ontwikkelen van slecht gedrag. Voorbeelden van probleemgedrag zijn bijten, schreeuwen en het plukken van de veren.

Kunnen Pyrrhura’s praten?

Er wordt geschat dat ze enkele keren slimmer zijn dan een hond, dit is ongeveer zo slim als een kind van 3 jaar oud. Door hun hoge intelligentie is het mogelijk om truckjes aan te leren en ze bijvoorbeeld ook te leren fluiten.

Echter zijn ze niet hele goede praters zoals een grijze roodstaart, deze kunnen tot meer dan 250 woordjes leren, wat hen de koning der pratende papegaaien maakt. In sommige gevallen zal een Pyrrhura wel een woordje kunnen zeggen, maar het is eerder uitzonderlijk.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Levensverwachting Pyrrhura

Pyrrhura kunnen gemiddeld 20 jaar oud worden als ze goed verzorgd worden. Dit betekent dat het belangrijk is om goed na te denken voordat je besluit om er een aan te schaffen, omdat je de verantwoordelijkheid voor een vogel op je neemt die misschien wel ouder wordt als jijzelf.

Je moet daarom in staat bent om voldoende tijd en middelen te investeren in de verzorging van de vogel op de lange termijn. Als je de Pyrrhura de juiste zorg geeft, kan hij echter jarenlang gezelschap geven en een liefdevolle en trouwe metgezel zijn.

Aanschaf

Hoeveel kost een Pyrrhura?

De kosten van het houden van een Pyrrhura als huisdier kunnen variëren, maar normaal kun je rekenen op ongeveer 50 tot 300 euro. Houd er wel rekening mee dat goedkoop vaak ook duurkoop kan zijn en dat het soms beter is om iets meer te betalen voor een gezonde en goed gekweekte vogel.

Daarnaast zijn er ook eenmalige kosten zoals de aanschaf van een kooi, klimboom en speelgoed of de aanschaf van een tuigje om de vogel veilig mee naar buiten te nemen.

Er zijn ook terugkomende kosten te verwachten, zoals dierenartsbezoeken, voer, nieuw speelgoed en bodembedekking en eventueel het kortwieken.

Het is belangrijk om deze kosten in overweging te nemen voordat je besluit om een Pyrrhura als huisdier te nemen. Het houden van een papegaai is duurder dan bijvoorbeeld een hond of kat, maar je hebt er wel je hele leven plezier van.

CITES en ring verplicht?

Papegaaien zijn wilde dieren. Aangezien er in het verleden heel wat vogels in het wild werden gevangen zijn er helaas veel soorten met uitsterven bedreigd. Om deze soorten te beschermen zijn er enkele maatregelen van kracht.

Wat zijn CITES?

CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) is een internationale verdragsorganisatie die is opgericht om de internationale handel in bedreigde diersoorten te reguleren. Het doel van CITES is om ervoor te zorgen dat de internationale handel in wilde dieren en planten geen bedreiging vormt voor hun voortbestaan.

De meeste Pyrrhura’s staan gelukkig niet vermeld op de CITES Appendix I en EU bijlage A. Op deze lijst staan alle diersoorten die met uitsterven zijn bedreigd, daarom mag men ze niet zomaar in het wild vangen.

Enkel de Pyrrhura cruentata, oftewel de blauwkeelparkiet staat op deze lijst. Bij de aankoop moet deze een gesloten voetring krijgen en een EU certificaat krijgen. Ook moet u zelf de gegevens van de vogel bijhouden.

De andere soorten Pyrrhura’s staan op CITES Appendix II, hier moet je enkel een aankoopbewijs van hebben en ze moeten ook verplicht een gesloten ring krijgen.

Verplichte ring

Om deze illegale handel te stoppen en te controleren worden Pyrrhura’s dus verplicht uitgerust met een ring rond de poot.

De juiste ring is een gesloten CITES-pootring met de juiste markeringen. Vaak worden er gewoon knijpringen rond de poot geplaatst met het jaar en de code van de kweker, maar dit is dus niet voldoende. Met een knijpring kan deze na de geboorte worden aangebracht, waardoor het fraudegevoelig is.

Verzorging van een Pyrrhura

Hieronder lees je alles over de verzorging van Pyrrhura’s, zoals de voeding, huisvesting en het verzorgen van de nagels, veren en nagels.

Wat eet een Pyrrhura?

Basisvoeding

Voeding is een belangrijk aspect van de verzorging van een Pyrrhura. Een goed uitgebalanceerd dieet kan helpen om de gezondheid en het welzijn van de vogel te behouden.

Een goede basis voor het dieet van een Pyrrhura is een kant-en-klaar papegaaienvoer dat ongeveer 60% uit pellets bestaat. Dit kan worden aangevuld met ongeveer 40% groenten en fruit, zaden en noten, peulvruchten en eivoer om extra voedingsstoffen te bieden. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de vogel voldoende vers drinkwater heeft.

Afhankelijk van wat ze juist eten op de dag, kan dit leiden tot verschillende soorten en kleuren ontlasting. Het is goed om te weten hoe een gezonde ontlasting eruit om in te kunnen schatten of er een probleem is.

Aan een papegaai kan je vaak pas in een erg gevorderd stadium zien dat ze ziek zijn, regelmatig de poep van de vogel nakijken kan helpen om de algemene gezondheid in te schatten. Als je je zorgen maakt is het aan te raden om professioneel advies te vragen aan een dierenarts.

Snacks

Snacks kunnen een handig hulpmiddel zijn bij het trainen van een Pyrrhura. Hoewel de basisvoeding van de vogel voldoende moet zijn om hem gezond te houden, kan het soms moeilijk zijn om de vogel te motiveren om bepaalde trucjes of commando’s te leren als hij alleen maar zijn gebruikelijke voer krijgt.

Daarom kun je lekkere snacks gebruiken als beloning voor goed gedrag of als extra motivatie om nieuwe dingen te leren. Er zijn verschillende soorten snacks die geschikt zijn voor Pyrrhura’s, zoals bepaalde noten, zaden, trosgierst en eventueel meelwormen.

Houd er wel rekening mee dat deze snacks niet het hoofdvoedsel van de vogel mogen vormen en dat ze alleen als supplement dienen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de snacks gezond en geschikt zijn voor papegaaien.

Verboden voedsel

Hoewel Pyrrhura heel veel verschillend voedsel kunnen eten, zijn er bepaalde voedingsmiddelen die giftig kunnen zijn voor deze vogels en daarom verboden zijn.

Een voorbeeld hiervan is chocolade, wat giftig theobromine bevat. Ook avocado’s zijn giftig doordat ze persine, wat slecht kan zijn voor de vogel. Zelfs enkele grammen van deze voedingsmiddelen kunnen al giftig zijn voor papegaaien, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze hier nooit in contact mee komen.

Er zijn ook andere voedingsmiddelen die verboden zijn voor Pyrrhura’s, zoals zuivel, alcohol, cafeïne, ui en bepaalde soorten fruitpitten en noten. Het is belangrijk om deze voedingsmiddelen te vermijden om de gezondheid van de vogel te behouden.

Als je twijfelt of je iets aan de vogel mag geven, dan kan je dit beter niet doen. Voorkomen is beter dan genezen.

Huisvesting

De huisvesting van een Pyrrhura is erg belangrijk voor zijn welzijn. De kooi van de vogel moet goed ingericht zijn en voldoende ruimte bieden zodat de vogel zijn vleugels kan spreiden en zich vrij kan bewegen. Een vaak gehanteerde regel is dat de kooi 2 à 3 keer zo breed moet zijn als zijn spanwijdte.

Welke kooi voor een Pyrrhura?

Als je op zoek bent naar een papegaaienkooi voor een pyrrhura, dan zie je soms door de bomen het bos niet meer zien. Daarom schreef ik een artikel over de beste kooien voor een pyrrhura en waar je op moet letten.

Zorg voor voldoende variatie

Houd er ook rekening mee dat papegaaien zich snel kunnen vervelen, dus het is belangrijk om er voor te zorgen dat de kooi voldoende speelgoed heeft om de vogel bezig te houden. Je kunt ook speelgoed zelf maken, wat goedkoper is en vaak net zo leuk is voor de vogel.

Om ervoor te zorgen dat de vogel voldoende variatie heeft, kan het ook nuttig zijn om een speelboom of klimboom in de woonkamer te plaatsen.

Zelf een speelboom maken is niet heel moeilijk, hoewel het wel belangrijk is om ervoor te zorgen dat je alleen bomen gebruikt die niet giftig zijn voor papegaaien.

Als je beperkt bent in budget, hoeft de prijs dus geen belemmering te zijn om de vogel een goede huisvesting te bieden.

Schoonmaken van de kooi

Het is belangrijk om regelmatig de kooi van een Pyrrhura regelmatig schoon te maken, zowel op dagelijkse als wekelijkse basis. Dit is noodzakelijk vanwege het snelle metabolisme van de vogel, wat kan leiden tot frequente uitwerpselen. Het schoonmaken van de kooi zal ziektes, schimmels en bacteriën vermijden.

Door het snelle metabolisme is het normaal dat de vogel af en toe op je kleren poept, dit moet je niet direct als een probleem zien. Sommige mensen kiezen er daarom voor om hun papegaai zindelijk te maken, wat kan helpen om het schoonmaken te vereenvoudigen.

De dagelijkse schoonmaak van de kooi kan bestaan uit het verversen van het water en het eten van de vogel en het verwijderen van eventuele uitwerpselen.

De wekelijkse schoonmaak is uitgebreider en kan onder andere het grondig schoonmaken van de kooi, het vervangen van het bodembedekking en het desinfecteren van speelgoed en andere accessoires omvatten.

Zorg voor voldoende slaap

Voldoende slaap is niet alleen belangrijk voor mensen, maar zeker ook voor een Pyrrhura. Net als bij mensen is voldoende slaap nodig om te herstellen van de activiteiten tijdens de dag, wat belangrijk is voor de fysieke en mentale gezondheid.

Het slaappatroon van papegaaien is echter verschillend dan dat van mensen, ze hebben een veel grotere slaapbehoefte. Terwijl wij gemiddeld 8 uur slaap per dag nodig hebben, hebben papegaaien ongeveer 12 uur per dag nodig.

Om ervoor te zorgen dat je Pyrrhura’s voldoende slaap krijgt, kan het nuttig zijn om een slaapkooi in een aparte kamer te plaatsen of om een hoes over de kooi te doen om zo het licht te blokkeren. Zo kun je ervoor zorgen dat de vogel in een rustige en donkere omgeving kan slapen, wat nodig is om goed te kunnen herstellen.

Nagels verzorgen

Het is belangrijk om de nagels van een Pyrrhura regelmatig te verzorgen om ervoor te zorgen dat ze goed kunnen blijven functioneren. Als de nagels te lang worden, kan dit leiden tot ongemak en problemen met het lopen en balanceren van de vogel.

Een goede slijtstok kan de nagels al heel wat afvijlen, maar soms zal het nodig zijn om de nagels extra bij te knippen of te veilen.

Omdat het knippen van de nagels niet zonder risico is, kan het nuttig zijn om het apart artikel te lezen over het verzorgen en knippen van de nagels. Daar kan je lezen hoe je dit op een veilige en verantwoorde manier kan doen. Zo kun je ervoor zorgen dat je de nagels van de vogel op een goede manier verzorgt en eventuele problemen kan voorkomen.

Snavel verzorgen

Een goede gezondheid van de snavel van een Pyrrhura is van belang zodat de vogel zich goed kan voeden. Als de snavel te lang wordt, kan dit leiden tot problemen met het eten van de vogel en kan het zelfs leiden tot uitdroging.

Een slijtstok kan helpen om de snavel te verzorgen en in een goede conditie te houden, maar soms zal het noodzakelijk zijn om de snavel te knippen of te veilen. Zorg ervoor dat je altijd voorzichtig bent bij het knippen van de snavel van de vogel om problemen te voorkomen.

Veren verzorgen

Het verzorgen van de veren is onmisbaar om de papegaai gezond te houden. Dat komt omdat de luchtvochtigheid in de huiskamer niet ideaal is.

Douchen

De luchtvochtigheid in Zuid-Amerika, waar de Pyrrhura leeft, is vele malen hoger dan hier in Nederland of België. Een te lage luchtvochtigheid kan voor problemen aan de veren en de huid zorgen.

Om dit te voorkomen kan je de papegaai regelmatig douchen. Dit is niet alleen goed voor de veren en de huid, maar is ook een ideale manier om met je vogel bezig te zijn.

Kortwieken is een keuze

Bij het verzorgen van de veren hoort (helaas) nog steeds het kortwieken van de veren. Hierbij worden de veren op zo’n manier geknipt dat ze in normale omstandigheden niet meer kunnen opstijgen, maar wel nog veilig kunnen landen. Aan het kortwieken zijn heel wat voor en nadelen verbonden, het is goed om je in te lezen over het wel of niet kortwieken.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het kortwieken geen veilige manier om je papegaai mee naar buiten te nemen. Als er een sterke windvlaag is, kan de vogel nog steeds voldoende draagkracht hebben in de veren en opstijgen. Het is dan wel niet meer mogelijk om veilig terug te vliegen.

Elke situatie is verschillend, dus soms kan het zijn dat het kortwieken toch de beste optie is, in dat geval is het van cruciaal belang om de papegaai op een juiste manier kort te wieken.

Pyrrhura

Voldoende verse lucht

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat een Pyrrhura voldoende verse lucht krijgt. Dit is goed voor de gezondheid van de vogel en kan helpen om eventuele problemen met de luchtwegen te voorkomen.

Een manier om de vogel voldoende verse lucht te geven, is door hem af en toe mee naar buiten te nemen. Zo kun je ervoor zorgen dat de vogel kan genieten van de buitenlucht en zijn vleugels kan uitslaan. Kortwieken is geen veilige methode, doordat wegvliegen nog steeds mogelijk is. Met behulp van een speciaal tuigje voor papegaaien kan dit wel op een veilige manier.

Daarnaast is het ook belangrijk om het huis regelmatig te verluchten om ervoor te zorgen dat de vogel voldoende verse lucht krijgt. Het is aan te raden om te voorkomen dat er gerookt of gedamd wordt in de buurt van de vogel, omdat dit slecht kan zijn voor zijn gezondheid. Lees hier meer over waarom roken en dampen zo slecht zijn voor papegaaien.

Het kan ook goed zijn voor de band tussen jou en de vogel als je af en toe samen naar buiten gaat. Dit kan ook een goede gelegenheid zijn om de vogel vliegtraining te geven, wat niet enorm moeilijk is. Zo kun je ervoor zorgen dat de vogel voldoende beweging krijgt en dat hij zich goed kan ontwikkelen.

Papegaaienverzekering

Een papegaaienverzekering is zeker het overwegen waard als u onverwachte medische kosten wilt vermijden die kunnen ontstaan bij uw papegaai. De kosten van medische consultaties en behandelingen bij een vogelarts kunnen snel oplopen, maar met een betaalbare maandelijkse premie voor een papegaaienverzekering kunt u gemoedsrust hebben en financiële stress vermijden.

Het is ook de moeite waard om te bedenken dat papegaaien lang kunnen leven, dus het is geruststellend om te weten dat uw gevederde vriend de zorg kan krijgen die hij of zij nodig heeft. Om alles hierover te bespreken schreef ik een artikel over papegaaienverzekeringen.

Pyrrhura man of vrouw?

Het is niet altijd makkelijk om het geslacht van een Pyrrhura met het blote oog te onderscheiden, omdat mannetjes en vrouwtjes vaak op elkaar lijken. Er zijn echter wel enkele manieren om met grote zekerheid het geslacht te bepalen.

Zo heeft een vrouwtje of pop doorgaans een ronder hoofd, een kleinere snavel en een lichtere kleur van de veren. Daarnaast leggen vrouwtjes eieren. Mannetjes hebben daarentegen doorgaans een ovaler hoofd, een iets grotere snavel en een donkerdere kleur van de veren. Mannetjes zijn ook iets groter dan vrouwtjes.

Als je helemaal zeker wilt zijn van het geslacht van de vogel, kun je het beste professioneel advies vragen aan een dierenarts. Er zijn twee manieren om het geslacht te bepalen met behulp van een dierenarts: via endoscopie of via DNA-onderzoek.

Bij endoscopie worden de geslachtsorganen van de vogel bekeken via een kleine camera die in de buikholte wordt ingebracht. Dit heeft het nadeel dat de vogel in slaap worden gebracht, maar als voordeel kunnen andere organen tegelijkertijd worden onderzocht.

Bij DNA-onderzoek wordt bloed of een veer van de vogel gebruikt om het geslacht te bepalen. Bij het bekijken van het DNA via de veren is het dus niet per se nodig om de vogel mee naar de dierenarts te nemen.

Conclusie

Pyrrhura’s zijn prachtige en intelligente vogels die een leuke en leerzame aanvulling kunnen zijn op het gezin. Ze hebben echter ook specifieke verzorging en behoeften nodig om gezond en gelukkig te blijven. Daarom is het belangrijk om goed te informeren voordat je er een koopt. Als je ervoor zorgt dat de vogel de juiste huisvesting, voeding en zorg krijgt, dan kan je jarenlang van geweldig gezelschap genieten.

Veelgestelde vragen

Wat mag een Pyrrhura’s niet eten?

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die Pyrrhura’s niet mogen eten. Chocolade en avocado zijn heel giftig, enkele grammen kunnen al voor grote problemen geven. Daarnaast moet je ook oppassen met het geven van zuivel, alcohol, uien en sommige fruitpitten.

Kan je een Pyrrhura alleen houden?

Pyrrhura’s zijn erg sociale dieren die in de natuur ook in groepen leven. Daarom is het niet aangeraden om ze allen te houden, dit kan er voor zorgen dat ze ongelukkig worden.

Kan een Pyrrhura praten?

Pyrrhura’s kunnen leren praten, maar het is eerder uitzonderlijk. De meeste Pyrrhura’s kunnen wel heel goed fluiten of deuntjes imiteren. De beste prater onder de papegaaien is de grijze roodstaart, die kan tot wel 250 woordjes leren.

Hoe duur is een Pyrrhura?

De prijs van een Pyrrhura is afhankelijk van de precieze soort, de populariteit en de zeldzaamheid. Gemiddeld zal een Pyrrhura ongeveer 50 tot 300 euro kosten, uitzonderingen zijn hier altijd op mogelijk.

Waarom schreeuwen mijn Pyrrhura’s?

De reden waarom een Pyrrhura schreeuwt is meestal omdat ze zich niet goed voelen doordat er niet aan hun basisbehoeften is voldaan. Daarnaast kan te weinig aandacht en verveling ook leiden tot schreeuwgedrag.

Waarom bijt een Pyrrhura?

Een Pyrrhura kan beginnen bijten doordat ze zich niet goed voelen omdat er niet aan hun basisbehoeften is voldaan. Daarnaast kan te weinig aandacht en verveling ook leiden tot bijtgedrag.

Hoe slim is een Pyrrhura?

Een Pyrrhura is een zeer slimme vogel, deze is enkele keren slimmer dan een hond. Deze intelligentie kan je vergelijken met een kind van 3 jaar oud. Door ze zo slim zijn is het ook belangrijk dat ze mentaal genoeg worden uitgedaagd om verveling te voorkomen.

Hoeveel uur slaapt een Pyrrhura?

Een Pyrrhura moet elke nacht minstens 12 uur slapen, dit is meer dan wat een mens slaapt. Daarom is het aangeraden om in de avond een doek over de kooi te hangen of een aparte kamer te voorzien waar de Pyrrhura kan slapen.

Hoe maak je een Pyrrhura tam?

Een Pyrrhura kan je tam maken door hem/haar eerst te laten wennen aan de nieuwe omgeving. Daarna kan je de vogel laten wennen aan je hand, ten slotte kan je de vogel leren om op te stappen. Zorg er steeds voor dat de Pyrrhura geen schrik heeft, maar beloon juist genoeg.

Wat vindt een Pyrrhura leuk?

Een Pyrrhura is een sociale vogel die het erg leuk vindt om met andere dieren en mensen te spelen. Daarnaast houden ze vaak ook van een douche en een leuke trainingssessie.

Wat voor kooi voor Pyrrhura?

De kooi van een Pyrrhura moet groot genoeg zijn zodat de veren niet worden beschadigd. Een vaak gehanteerde regel is dat de kooi 2 tot 3 keer zo breed moet zijn als de spanwijdte van de vleugels.

Welke groente mag een Pyrrhura?

Een Pyrrhura eet heel graag groenten, dit is ook erg gezond. Voorbeelden van groenten dat een Pyrrhura mag eten zijn broccoli, paprika, tomaten, wortel, spinazie, erwten en nog veel meer.

Welk fruit mag een Pyrrhura?

Fruit is erg gezond voor een Pyrrhura, dit is ook iets wat ze vaak in het wild eten. Voorbeelden van fruit dat een Pyrrhura mag eten zijn appel, banaan, druiven, kiwi, mandarijn, peer, perziken, pruimen en nog veel meer.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels