Bek -en verenrot ziekte bij papegaaien en parkieten (PBFD)


Bek -en verenrot ziekte bij papegaaien en parkieten (PBFD)

Papegaaien en parkieten kunnen net als mensen ziek worden van virussen. Bek- en verenrot is een voorbeeld van zo’n ziekte die regelmatig voorkomt bij deze vogels.

Bek- en verenrot, ook bekend als Psittacine Beak and Feather Disease (PBFD), is een virale aandoening die papegaaien en parkieten aantast, veroorzaakt door het circovirus. Zorg ervoor dat je uitsluitend vogels aanschaft bij betrouwbare kwekers die hun dieren op PBFD testen en vraag bij aankoop om een keuringsrapport met de testuitslagen.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Dit is het korte antwoord, uiteraard is er veel meer over te vertellen zodat je zeker weet hoe je de ziekte kan voorkomen of wat je moet doen indien je denkt dat je vogel besmet is geraakt. In dit artikel krijg je meer info over wat PBFD juist is en welke symptomen hierbij gepaard gaan. Daarnaast leg ik uit wat het verschil is in de ziekte bij jonge en oude vogels. Ten slotte leg ik uit welke levensverwachting besmette vogels nog hebben en hoe je deze ziekte kan voorkomen bij je vogel.

Wat is bek- en verenrot (PBFD)?

Bek– en verenrot is een virale ziekte die papegaaien en parkieten treft en wordt veroorzaakt door het circovirus. Deze ziekte, ook wel Psittacine Beak and Feather Disease (PBFD) genoemd, kan worden overgedragen via veren, huidschilfers of ontlasting van andere besmette vogels. Het virus tast de groeicellen van de veren aan, waardoor ze uitvallen en ook de bek wordt aangetast.

Symptomen van bek- en verenrot (PBFD)

De symptomen van PBFD variëren en kunnen zijn: veren die plots uitvallen, uitgevallen veren met donkere plekken, niet-mooi ogende veren, doffe en uitstekende veren, trage groei van jonge vogels, gewichtsafname, veranderend eetpatroon, bol zitten, minder praten, minder actief zijn en dunne groene ontlasting.

Als je vogel deze kenmerken heeft dan is het niet zeker dat deze effectief PBFD heeft, het is nodig om langs de vogelarts te gaan. Deze zal de vogel kunnen testen om de oorzaak te achterhalen.

Bij welke papegaaien en parkieten komt PBFD voor?

PBFD komt vooral voor bij jonge papegaaien en parkieten, maar oudere dieren kunnen ook besmet raken. Bij oudere dieren verloopt de ziekte meestal milder, met veren die er anders uit gaan zien en wat minder mooi worden, maar ze verliezen niet alle veren zoals jonge vogels.

DierDier

Dragers van PBFD

Sommige vogels kunnen drager zijn van het bek- en verenrot virus zonder zichtbare symptomen. Deze vogels kunnen echter wel andere dieren besmetten. Dit maakt het gevaarlijk, want je kunt bij contact met andere vogels niet helemaal zeker zijn dat ze geen drager zijn, tenzij ze getest zijn.

Levensverwachting bij PBFD

Na besmetting is de incubatietijd ongeveer 2 tot 3 weken. Na deze periode kunnen de eerste kenmerken van de ziekte zichtbaar worden. Helaas is er weinig behandeling mogelijk. Het virus besmet de cellen die verantwoordelijk zijn voor de opbouw van de veren en de snavel. Maar in een verder stadium zal deze ook de cellen van het afweersysteem aantasten.

Jonge papegaaien en parkieten die besmet raken, sterven meestal in een korte tijd aan de ziekte. Meestal is dit het gevolg van een bijkomende infectie die het circo-virus heeft veroorzaakt zoals een schimmelinfectie in de bek of de luchtwegen.

Bij oudere vogels zijn de symptomen vaak pas na enkele maanden tot jaren zichtbaar en hun levensverwachting kan variëren. Bij oudere vogels is de ziekte vaak pas na enkele maanden tot jaren zichtbaar.

Behandeling van bek- en verenrot (PBFD)

Op dit moment is er helaas nog geen behandeling beschikbaar voor papegaaien en parkieten die besmet worden met deze ziekte. Met extra medicamenten kan de vogel wel ondersteund worden om wat langer te leven en wat weerbaarder te zijn.

Maar in de meeste gevallen is de dood gewoon niet vermijdbaar en daarom wordt de papegaai of parkiet vaak geëuthanaseerd om het dierenwelzijn te waarborgen.

Als je een Lorie hebt, dan is het heel soms wel een ander verhaal. Zij worden soms besmet met een andere variant van het virus, waartegen ze wel weerbaar zijn. Het is voor die soort dus mogelijk om te overleven, maar het is belangrijk om zieke vogels altijd in quarantaine te plaatsen. Hiermee voorkom je dat andere vogels ook besmet raken.

Net als bij andere virale infecties bestaan er geen specifieke medicijnen om bek- en verenrot te behandelen. Ondersteunende zorg en behandeling van complicaties zijn mogelijk, maar de kans op volledig herstel is minimaal en er is een reëel risico dat vogels drager blijven.

Dragers kunnen de ziekte verder verspreiden. In sommige gevallen is men erin geslaagd de ziekte uit te roeien door gedurende enkele jaren een strikte selectie toe te passen, waarbij getroffen vogels en vogels die in contact waren geweest met de ziekte, werden geëuthanaseerd. In de meeste situaties, ook in Nederland, is euthanasie vaak de verstandigste keuze.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Diagnose van bek- en verenrot (PBFD)

Het is zonder te testen moeilijk om een uitsluitsel te geven of de vogel al dan niet bek- en verenrot heeft. Om PBFD te diagnosticeren, zal een vogelarts daarom bloed en een stukje veer afnemen om in een laboratorium via PCR te controleren op de aanwezigheid van het circo-virus.

Bek- en verenrot (PBFD) voorkomen

Niemand wil dat zijn vogel getroffen wordt door bek- en verenrot (PBFD), dus preventie is uitermate belangrijk. Om problemen, ellende en verdriet in de toekomst te voorkomen, is het cruciaal om je bewust te zijn van waar je een vogel koopt en deze richtlijnen te volgen:

  1. Koop alleen papegaaien en parkieten bij een erkende kweker die zowel de ouders als de jonge vogels test op deze ziekte. Helaas worden er veel zieke dieren verkocht, terwijl de kwekers al weten dat ze besmet zijn. Vraag bij aankoop om een keuringsrapport met de PBFD-testuitslagen om jezelf te beschermen.
  2. Houd een langdurige quarantaineperiode aan, waarbij vogels met name in een ruiperiode kritisch onderzocht moeten worden. Vooral jonge vogels moeten de eerste 2 jaar herhaaldelijk worden onderzocht tijdens de veeraanmaak.
  3. Zorg voor een geschikte huisvesting die stofvorming en -verspreiding zoveel mogelijk beperkt. Vogels in buitenvluchten leveren een minder groot risico op dan vogels in binnenverblijven. Volières en vogelverblijven moeten zoveel mogelijk gescheiden zijn, waarbij binnenverblijven over een goede ventilatie en afzuiging moeten beschikken.
  4. Wees kritisch over de handel in babypapegaaien. Het bij elkaar brengen van jonge vogels vanuit verschillende (onbekende) achtergronden moet worden vermeden. Deze baby’s zijn extra gevoelig voor een besmetting en kunnen tegelijkertijd deze virusziekte gemakkelijk verspreiden.
  5. Door deze richtlijnen te volgen, vergroot je de kans dat je een gezonde papegaai of parkiet aanschaft en draag je bij aan de preventie van bek- en verenrot (PBFD) onder deze prachtige vogels.

Conclusie

Bek- en verenrot, of Psittacine Beak and Feather Disease (PBFD), is een virale ziekte die papegaaien en parkieten treft en wordt veroorzaakt door het circovirus. Hoewel er weinig behandeling mogelijk is, is preventie van groot belang om je vogel te beschermen tegen deze aandoening. Zorg ervoor dat je alleen vogels koopt bij erkende kwekers die hun dieren testen op PBFD en vraag bij aankoop om een keuringsrapport met de testresultaten.

Het is belangrijk om te beseffen dat sommige vogels drager kunnen zijn van het virus zonder zichtbare symptomen, wat het risico op besmetting vergroot. Om de ziekte tijdig te diagnosticeren, is het belangrijk om alert te zijn op de symptomen en een vogelarts te raadplegen als je vermoedt dat je vogel besmet is. Door bewust te zijn van de risico’s en zorgvuldig te handelen bij de aankoop en verzorging van je papegaai of parkiet, kun je de kans op PBFD verkleinen en bijdragen aan een gezond en gelukkig leven voor je gevederde vriend.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels