Beste houten hangspeelgoed voor papegaaien en parkieten


Beste houten speelgoed voor papegaaien en parkieten

Papegaaien en parkieten hebben een sterke bek waarmee ze graag aan de slag gaan, dit is ook heel goed om verveling te voorkomen. Een manier om dit te doen is met houten speelgoed, dit speelgoed is ideaal om te slopen, want kromsnavels hebben een echte sloopbehoefte!

Het beste houten speelgoed voor papegaaien en parkieten moet voldoen aan enkele voorwaarden. De eerste voorwaarde is dat het word gemaakt van veilig materiaal, denk hierbij aan hout van niet-giftige bomen. Ook moet al het metaal gemaakt zijn van rvs, zodat het niet gaat roesten. Daarnaast is het ook erg leuk om verschillende kleurtjes te hebben om het speelgedrag helemaal te stimuleren.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Dit is het korte antwoord, uiteraard is er veel meer over te vertellen. In dit artikel lees je meer waarom houten speelgoed zo leuk is voor kromsnavel en of dat verschillende kleurtjes belangrijk zijn. Daarnaast geef ik je een overzicht van mijn favoriete selectie voor elke grootte vogel. Ten slotte geef ik nog extra uitleg waarom deze speeltjes zo snel worden gesloopt en of dit wel goed is. Daarnaast leg ik ook nog uit hoe je speelgoed eventueel zelf kan maken om de kost te minimaliseren.

Klik hier om meteen naar de selectie houten speelgoed voor elke grootte papegaai of parkiet te gaan.

Waarom is houten speelgoed zo leuk voor kromsnavels

Houten speelgoed (bol.com) zijn al lang één van de favorieten van papegaaien en parkieten en dat heeft verschillende goede redenen. Hieronder leg ik ze één voor één uit.

Reden 1: ze houden er van om te kauwen

Kromsnavels hebben een erg sterke en vaak ook grote bek, die ze graag af en toe eens gebruiken. Het is leuk als ze hun krachten kunnen uitoefenen op speelgoed en niet op onze vingers, want dat komt vaak niet goed!

Het kauwen heeft als bijkomend voordeel dat het de bek in een goede gezondheid houdt. Op die manier wordt de snavel op een natuurlijke manier kort gehouden en is het vaak niet nodig om de snavel zelf te vijlen.

DierDier

Reden 2: het is een goede verrijkingsmethode

Doordat papegaaien en parkieten een hoge intelligentie hebben vervelen ze zich redelijk snel. Er wordt geschat dat ze zo slim zijn als een kind van vijf jaar oud. Daarom is het van belang om voldoende speelgelegenheid te voorzien.

Deze speelgelegenheid kan perfect komen van houten speelgoed, maar ook van andere soorten speelgoed. Regelmatig afwisselen zorgt ervoor dat de vogel mentaal en fysiek actief blijft en steeds wordt uitgedaagd.

Het spelen verlaagt ook het stress niveau waardoor verschillende gedragsproblemen zoals bijten, schreeuwen of het verenplukken kan worden voorkomen.

Reden 3: het stimuleert het natuurlijk gedrag

Houten speelgoed (bol.com) heeft een bijkomend voordeel ten opzichte van ander speelgoed en dat is dat het gemaakt is van materiaal wat ze in de natuur ook terugvinden. Papegaaien en parkieten leven namelijk voornamelijk in bomen, waar ze ook op takken knagen.

Hun natuurlijk gedrag wordt hierdoor gestimuleerd en dit kan hen helpen om zich meer ontspannen te voelen, wat weer bijdraagt aan een gelukkige vogel.

Reden 4: er zijn veel variatie mogelijkheden

De vierde reden waarom houten speelgoed zo populair is, is omdat er ontzettend veel variatiemogelijkheden zijn. Hout is in bijna alle vormen en kleuren te vinden, daarom kan de vogel worden vermaakt met veel verschillende soorten speelgoed.

Deze speeltjes kunnen variëren in vorm en grootte, maar er zijn natuurlijk ook heel veel verschillende houtsoorten. Deze houtsoorten hebben allemaal een andere textuur waardoor ze steeds gestimuleerd worden om het nieuwe speelgoed te inspecteren en zo zullen ze zich ook niet snel vervelen!

Reden 5: het is een veilig materiaal

De laatste reden is misschien wel de allerbelangrijkste. Hout wordt al enorm lang gebruikt en is daarom een veilig materiaal. Speeltjes die van een betrouwbare producent komen worden gemaakt van veilig hout en ze bevatten geen schadelijke chemische stoffen of andere materialen.

Is kleur belangrijk voor houten speelgoed?

Online heb je vaak de keuze om speeltjes te kopen met heel veel kleur, maar er zijn er ook die er gewoon natuurlijk uit zien. Speelgoed waarin kleur zit heeft enkele voordelen, het is namelijk ook een visuele stimulatie. Papegaaien en parkieten zijn visueel ingesteld, ze kijken graag rond en uiteraard inspecteren ze ook hun speeltjes.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Gekleurd speelgoed (bol.com) kan daarom een extra stimulans zijn om te spelen, maar een variatie in kleur kan ook verveling zeker voorkomen. Andere kleuren zullen steeds een nieuwe interesse en nieuwsgierigheid opwekken waardoor ze zich weer een tijdje gaan vermaken.

Het is wel belangrijk dat de speeltjes worden gekleurd met verf dat niet giftig is, want het meeste van dit speelgoed zal uiteindelijk gesloopt worden, waardoor de stukjes verf ongetwijfeld in de bek van de vogel terecht komen. Daarom koop ik mijn speelgoed ook enkel van webshops die ik vertrouw.

Mijn papegaai of parkiet sloopt het speelgoed meteen

Het lijkt op het eerste zicht uiteraard niet leuk dat het speelgoed bijna meteen wordt gesloopt, je hebt er namelijk geld ingestoken. Maar eigenlijk moet je het op een andere manier bekijken.

Het feit dat het speelgoed zo snel wordt gesloopt is omdat de vogel weet hoe hij zichzelf moet vermaken en verveling kan voorkomen. Je kan zelfs zeggen dat je vogel gelukkiger is als hij veel sloopt, dan dat hij weinig sloopt.

Wat je wel kan doen is om wat natuurlijke takken in de kooi te plaatsen om op te knagen. Dit is een goedkope afwisseling voor het speelgoed. Ook kan je zelf wat speelgoed maken als je handig bent, hierover onderaan het artikel meer.

Beste houten speelgoed voor elke grootte vogel

Ik koop mijn speelgoed altijd op bol.com of de HuisdierSuper. Beide winkels bieden goede kwaliteit speelgoed aan. Het speelgoed voldoet aan alle voorwaarden en is zeker veilig. Hieronder kan je mijn favoriete speeltjes vinden per soort papegaai of parkiet.

Beste houten speelgoed voor kleine parkieten en papegaaien

Dit houten speelgoed is geschikt voor de kleine parkieten en papegaaien zoals: grasparkiet, dwergpapegaai, vinken, neophema’s, forpussen en vogels met een vergelijkbare grootte.

Gekleurde houten hangspeelgoed

De rainbow kooihanger (bol.com) is gemaakt van natuurlijke materialen welke voorzien zijn van een kleurtje. De kooihanger kan eenvoudig worden opgehangen door middel van de aangehechte haak met ketting. Deze kooihanger heeft een afmeting van 31 centimeter en is perfect voor zowel kleine als middelgrote tot grotere vogels.

Vogelspeelgoed set – 8 stuks

Dit is een set van 8 stuks speelgoed (bol.com) die je kan ophangen in de kooi van je vogel. Het speelgoed is 100% duurzaam en veilig, want dat is uiteraard erg belangrijk. Alle acht artikelen uit de vogelspeelgoed set volledig handgemaakt en voorzien van natuurlijk hout en non-toxic materiaal.

Vogelspeelgoed set – 12 stuks

Dit is een set van 12 stuks speelgoed (bol.com) die je kan ophangen in de kooi van je vogel. Het speelgoed is 100% duurzaam en veilig, want dat is uiteraard erg belangrijk. Alle twaalf artikelen uit de vogelspeelgoed set volledig handgemaakt en voorzien van natuurlijk hout en non-toxic materiaal.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Beste houten speelgoed voor grote parkieten en kleinere papegaaien

Deze X zijn geschikt voor grote parkieten en kleine papegaaien zoals: bonte boertje, meyer papegaai, caique, lori, valkparkiet, monniksparkiet, zonparkiet, halsbandparkiet, grote Alexanderparkiet en vogels met een gelijkaardige grootte.

Happy Pet hangspeelgoed

Dit gekleurde hangspeeltje (bol.com) is erg geschikt voor grote parkieten en de kleinere papegaaien. De kleuren die gebruikt worden voor dit speeltje vinden de papegaaien en parkieten ook erg aantrekkelijk. Het hout en touw is ook van duurzame kwaliteit waar ze nog uren plezier van kunnen hebben.

Parkieten en papegaaien speelgoed set – 7 stuks

Dit is een set van 7 stuks speelgoed (bol.com) die je kan ophangen in de kooi van je vogel. Het speelgoed is 100% duurzaam en veilig, want dat is uiteraard erg belangrijk. Alle zeven artikelen uit de vogelspeelgoed set volledig handgemaakt en voorzien van natuurlijk hout en non-toxic materiaal.

Beste houten speelgoed voor middelgrote tot grote papegaaien

Deze schommels zijn geschikt voor de middelgrote tot grote papegaaien zoals: grijze roodstaart, edelpapegaai, jardine papegaai, amazone papegaai, kaketoe, ara en vogels met een vergelijkbare grootte.

Happy Pet Double Swing papegaai

De Happy Pet Double Swing (bol.com) voor papegaaien is het perfecte versnipper speelgoed voor jouw vogel. Dit speelgoed is een echte uitdaging voor jouw papegaai! Jouw vogel kan heerlijk klimmen en balanceren op deze leuke schommel. Door de vrolijke kleurtjes leukt de schommel de hele kooi op en zal hij zeker de aandacht van jouw vogel trekken.

Kokosnoot papegaaien speelgoed – large

De sully kokosnoot speelgoed (bol.com) heeft een afmeting van maar liefst 42 cm! Dit speeltje is geschikt voor de grotere papegaaien zoals een grijze roodstaart tot een ara!

Je keuze nog niet gevonden?

Ben je nog aan het twijfelen of heb je je keuze nog niet gevonden? Dan kan je altijd eens naar het speelgoed aanbod van onderstaande webshops gaan. Ik weet zeker dat je dan zal vinden wat je zoekt!

Bekijk hier al het speelgoed op bol.com.

Bekijk hier al het speelgoed op De HuisdierSuper.

Bekijk hier al het speelgoed bij ZooPlus.

Welke ander speelgoed bestaat er nog?

Naast houten speelgoed bestaan er ook nog andere soorten speelgoed zoals sloopspeelgoed, acryl speelgoed, schommels en klimspeelgoed. In dit artikel kan je meer lezen over de soorten speelgoed en waar je op moet letten bij de aankoop, zoals het juiste CE keurmerk.

Kan je houten speelgoed zelf maken?

Het is zeker mogelijk om speelgoed zelf te maken, dit kan de kost sterk verminderen. Enkel moet je wel enige kennis hebben van welke materialen er geschikt zijn en hoe je dit speelgoed zelf kan maken.

Daarom schreef ik een artikel over het zelf maken van speelgoed waarin uitgebreid wordt uitgelegd hoe je dit precies kan doen en welke materialen kan gebruiken. Je moet bijvoorbeeld goed opletten dat je nooit hout gebruikt van giftige bomen voor kromsnavels!

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels