Beste pelletvoer voor papegaaien en parkieten


Beste pelletvoer voor papegaaien en parkieten

Als je papegaaien of parkieten houdt dan is één van de allerbelangrijkste elementen van een goede verzorging een goede voeding. Helaas krijgen vele kromsnavels heel slechte voeding met allerlei slechte effecten als gevolg. Een slechte voeding vergroot de kans op gezondheidsproblemen zoals kanker, maar het heeft ook een groot effect op het mentale welzijn van de vogel met soms probleemgedrag als gevolg.

Het korte antwoord: de beste pellets om aan je papegaaien en parkieten te geven zijn van het merk NutriBird of Harrison’s. Harrison is uitstekend van kwaliteit, maar ook wat duurder. De beste prijs voor toch degelijke pellets vindt je bij NutriBird. Pellets zijn sowieso beter om te geven dan een zadenmengeling omdat het alle essentiële voedingsstoffen bevat.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Overzichtstabel

Hieronder kan je meteen de resultaten vinden die onderaan het artikel in meer detail worden uitgelegd. Bij NutriBird is er soms de keuze tussen de original of tropical versie, het enige verschil is dat de tropical variant kleurrijker is, dit kan de eetbelevenis leuker maken. Voor de beste prijs/kg verhouding koop je best een zo groot mogelijke hoeveelheid, vaak is het dan maar half zo duur.

Soort kromsnavelBeste PrijsBeste Kwaliteit
Grijze roodstaartNutriBird P15 original of tropicalHarrison’s High Potency Grof
EdelpapegaaiNutriBird P15 original of tropicalHarrison’s High Potency Grof
ToekansNutriBird P15 original of tropicalHarrison’s High Potency Grof
Jardine papegaaiNutriBird P15 original of tropicalHarrison’s High Potency Grof
Amazone papegaaiNutriBird P15 original of tropicalHarrison’s Adult Lifetime Grof
KaketoeNutriBird P15 original of tropicalHarrison’s Adult Lifetime Grof
AraNutriBird P15 original of tropicalHarrison’s Adult Lifetime Grof
Bonte BoertjeNutriBird P15 original of tropicalHarrison’s Adult Lifetime Fijn
Meyer papegaaiNutriBird P15 original of tropicalHarrison’s Adult Lifetime Fijn
CaiqueNutriBird P15 original of tropicalHarrison’s Adult Lifetime Fijn
LoriNutriBird P15 original of tropicalHarrison’s Adult Lifetime Fijn
ValkparkietNutriBird G14 original of tropicalHarrison’s Adult Lifetime Fijn
MonniksparkietNutriBird G14 original of tropicalHarrison’s Adult Lifetime Fijn
ZonparkietNutriBird G14 original of tropicalHarrison’s Adult Lifetime Fijn
HalsbandparkietNutriBird G14 original of tropicalHarrison’s Adult Lifetime Fijn
Grote AlexanderparkietNutriBird G14 original of tropicalHarrison’s Adult Lifetime Fijn
Agaporniden (dwergpapegaai)NutriBird B14Harrison’s Adult Lifetime Fijn
GrasparkietNutriBird B14Harrison’s Adult Lifetime Superfijn
KanariesNutriBird B14Harrison’s Adult Lifetime Superfijn
VinkenNutriBird B14Harrison’s Adult Lifetime Superfijn
Neophema’sNutriBird B14Harrison’s Adult Lifetime Superfijn
ForpussenNutriBird B14Harrison’s Adult Lifetime Superfijn
Geschikte pellets per soort papegaai of parkiet

Dit was het korte antwoord, uiteraard is er veel meer over te vertellen. In dit artikel kan je lezen wat pellets nu juist zijn en wat de voor- en nadelen zijn van deze voeding. Daarnaast leg ik precies uit hoeveel pelletvoeding de vogel moet krijgen en wat de eventuele alternatieven zijn.

Ten slotte geef ik per soort kromsnavel mijn favoriete selectie van pelletvoer die alle essentiële voedingsstoffen bevatten voor die specifieke soort en prijs-kwaliteit zeer goed zijn. De reden dat elke soort een ander soort pelletvoeding krijgt is omdat ze in de natuur ook een ander eetpatroon hebben waarop de pellets moet worden afgestemd.

Wat zijn pellets voor kromsnavels?

Pellets zijn de meest gebruikte voeding voor papegaaien en parkieten. Dat komt omdat ze zo zijn gemaakt dat ze alle voedingsstoffen, mineralen en vitaminen bevatten die de vogel nodig heeft.

Pellets worden gemaakt door verschillende voedzame ingrediënten te mengen en te mixen, daarna worden ze in een bepaalde vorm geperst waardoor er handige brokjes ontstaan. Je kan het een beetje vergelijken met hondenvoeding.

DierDier

Voor- en nadelen van pelletvoeding

Zoals met alles zijn er ook voor- en tegenstanders te vinden van het geven van pellets. Ikzelf ben een echte voorstander om verschillende redenen, maar wel met een duidelijke regel: pellets zijn voor mij een handige basis, maar het is nog steeds belangrijk om daarnaast voldoende andere voeding zoals groenten en fruit te geven.

Voordelen pellets voor papegaaien en parkieten

1. Het is een volledig voer

Als je pellets geeft aan je kromsnavels, dan ben je er absoluut zeker van dat ze hun nodige voedingsstoffen binnenkrijgen. Dit bespaart je veel onzekerheid over de gezondheid van de vogel, want als je zelf het voer zou samenstellen, dan moet je ook veel rekenen om er zeker van te zijn dat hij/zij alles binnenkrijgt wat noodzakelijk is.

2. Selectief eten is niet meer mogelijk

Selectief eten komt vaak voor bij kromsnavels die in gevangenschap worden gehouden. Dit komt vooral voor bij papegaaien en parkieten die een zadenmengeling krijgen. Bij selectief eten zullen ze enkel de zaadjes opeten die ze lekker vinden en dit zijn meestal de vettige en niet zo gezonde zaadjes van de mengeling.

Dit geeft als gevaar dat ze een zeer eentonige voeding binnenkrijgen en een tekort krijgen aan verschillende voedingsstoffen, mineralen en vitaminen, zeker als ze daarnaast niet genoeg fruit of groenten krijgen.

Bij pellets krijgen ze bij elke hap de juiste verhouding aan de nodige voedingsstoffen binnen, waardoor dit gevaar dus niet meer bestaat, daarom zijn pellets erg geschikt om als basis te geven.

3. Ook perfect voor moeilijke eters

Sommige papegaaien en parkieten kunnen wel gezond eten op een zadenmengeling, maar dat kan enkel als ze niet selectief eten en daarnaast een enorme variatie aan groenten, fruit, zaden, noten en peulvruchten krijgen, je moet er zelf dan ook wel wat van afweten.

Maar sommige kromsnavels eten niet zo graag groenten, voor die vogels zijn pellets echt essentieel om de vitaminen binnen te krijgen. Het beste is een deel pellets geven en daarnaast andere verse voeding (zie verder).

Nadelen pellets voor kromsnavels

De nadelen van pellets is dat het vaak iets saaier is voor de vogels, dan als ze zaden mogen eten. Alle brokjes zijn natuurlijk ook net hetzelfde, soms wordt er wel gevarieerd in kleur en vormpjes om het wat interessanter te maken.

Een tweede nadeel is dat sommige goedkopere merken een hoeveelheid suikers bevat om het zo lekkerder te maken. Gelukkig is dit niet met elk merk het geval en gebruiken ze daar goede kwalitatieve ingrediënten die ook smaakvol zijn.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Om de eetbelevenis nog steeds leuk te maken is het van belang om steeds maar voor een gedeelte pellets te geven, waarover hieronder meer.

Hoeveel pellets moet je geven?

Pellets zijn dus heel goed omdat ze alle nodige voedingsstoffen bevatten, maar het blijft uiteraard nog steeds van belang dat ze voldoende verse voeding krijgen. Het heeft enerzijds een goed effect op een leuke eetbelevenis en anderzijds is het ook erg gezond.

De algemene regel is dat pellets voornamelijk als een goede basis worden gebruikt, daarom zou ongeveer 60% van de voeding uit pellets moeten bestaan. De overige 40% bestaan uit groenten, fruit, noten, zaden en peulvruchten.

De pellets kan je zo een beetje vergelijken als brood bij ons. Brood vormt een goede basis en door beleg op de boterham kunnen we voor veel variatie zorgen, dat is bij kromsnavels net hetzelfde. En doordat je steeds een gezonde basis gebruikt hoef je ook niet te veel na te denken over de voedings- en vitaminesamenstelling van de overige voeding in de 40%.

Hoeveel pellets zijn dat per dag?

Een kromsnavel eet ongeveer 10% van zijn lichaamsgewicht aan voedsel per dag. Voor een Grijze roodstaart van 500 gram, is dit dan 50 gram voer per dag. Hiervan eten ze 60% aan pellets en 40% aan overige voedingsmiddelen zoals groeten, fruit,…

Het resultaat is dan dat ze per dag ongeveer 30 gram pellets eten en 20 gram overige voeding zoals fruit, groenten, noten, zaden en peulvruchten.

Wat zijn de beste pellet merken voor papegaaien en parkieten?

Jarenlang geef ik al pelletvoeding aan mijn vogels, waarvan mijn favorieten van onderstaande merken zijn. Omdat ik ook benieuwd was naar de mening van andere kromsnavel eigenaren heb ik een poll gedaan naar hun favoriete pellets, ook daar kwamen deze twee merken het meeste naar voren door hun goede prijs-kwaliteitsverhouding.

Ik raad je aan om steeds in een grote hoeveelheid te kopen, de pellets blijven lang goed en worden door bijna elke papegaai geaccepteerd. Door in een grote hoeveelheid te kopen gaat de prijs per gewicht drastisch omlaag. Vaak is de prijs van een zak van 10 kg de helft goedkoper dan één van 1kg.

De favoriete merken:

  • Versele-Laga NutriBird
  • Harrison’s

Wat is het verschil tussen de twee merken?

NutriBird is afkomstig van een grotere producent, hierdoor is dit merk iets bekender en goedkoper van prijs.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Harrison’s focust zich vooral op een enorm goede kwaliteit, daardoor zijn ze iets gezonder, maar wel duurder per kilogram. Ik merk dat de pellets van Harrison’s vaak iets lekkerder worden gevonden, ideaal dus voor moeilijke eters.

Versele-Laga NutriBird

Van dit merk bestaan er verschillende soorten pellets die specifiek aangepast zijn aan de noden van de soort kromsnavel.

Nutribird P15 pellets voor papegaaien

NutriBird P15 is een uitgebalanceerd volledig onderhoudsvoeder voor papegaaien. Het zijn geëxtrudeerde pellets met een wetenschappelijk verantwoorde samenstelling, op basis van geselecteerde granen, verse vruchten en aardnoten. Volledig opneembaar, geen verlies. Zorgt voor een gezonde spijsvertering en darmflora, een prachtig verenpak en een sterk skelet door de optimale calcium-fosfor verhouding.

Er zijn twee soorten, namelijk de Original en de Tropical variant. Qua samenstelling zijn ze eigenlijk vrij gelijkaardig, enkel verschillen ze van smaak en uiterlijk. De Tropical variant vinden ze vaak wat leuker doordat ze kleurrijk zijn en van prijs zijn ze vrij gelijkaardig.

Deze P15 pellets zijn geschikt voor volgende soorten papegaaien: Grijze Roodstaart, Amazone papegaai, Kaketoe, Edelpapegaai, Jardine papegaai, Bonte Boertje (Senegal papegaai), Meyer papegaai, Caique, Lori van de Blauwe Bergen, de verschillende soorten Ara’s en andere papegaaiensoorten.

P15 Original

Deze is geschikt voor alle papegaaiensoorten en is neutraal van kleur.

P15 Tropical

Deze is van samenstelling gelijkaardig aan de Tropical en is geschikt voor alle papegaaiensoorten. Het verschil met de Original is dat deze kleurrijker is, dit maakt het eten vaak wat leuker.

Nutribird G14 pellets voor grote parkieten

In de natuur zoeken vogels naar de voedingsstoffen die ze op dat moment nodig hebben. In gevangenschap ben jij degene die jouw vogel voorziet van de juiste voedingsstoffen, daarom is de juiste voeding héél belangrijk!

G14 Original Grote Parkiet van Versele-Laga Nutribird is een volledig vogelvoer. Deze pellets bevatten alle noodzakelijke voedingsstoffen voor een evenwichtige gezonde voeding en voorkomt selectief eetgedrag. De pellets bevatten natuurlijke kleimaterialen en prebiotica voor een gezonde darmflora en optimale vertering. Daarnaast bevat het de optimale calcium-fosforverhouding voor een gezond skelet. Ook zal het verenpak prachtig stralen door alle aanwezige voedingsstoffen!

Deze G14 pellets zijn geschikt voor de volgende parkieten: Monniksparkiet (muisparkiet), Valkparkiet, Zonparkiet, Halsbandparkiet, Grote Alexanderparkiet en andere parkieten van gelijkaardige grootte.

G14 Original

Deze is geschikt voor alle grote parkietensoorten en is neutraal van kleur.

G14 Tropical

Deze is van samenstelling gelijkaardig aan de Tropical en is geschikt voor alle grote parkietensoorten. Het verschil met de Original is dat deze kleurrijker is, dit maakt het eten vaak wat leuker.

Nutribird B14 pellets voor kleine parkieten

NutriBird B 14 is een uitgebalanceerd volledig onderhoudsvoeder voor grasparkieten en andere kleine parkieten. Ook geschikt voor agaporniden, neophema’s en forpussen. Pellets met een wetenschappelijk verantwoorde samenstelling, op basis van geselecteerde granenen verse vruchten. Ze zijn volledig opneembaar, waardoor er geen verlies is.

Harrison’s

Van dit merk bestaan er verschillende soorten pellets die specifiek aangepast zijn aan de noden van de soort kromsnavel.

Harrison’s Adult Lifetime versus High Potency

Er bestaan twee verschillende soorten voeding van Harrison’s, namelijk de ‘Adult Lifetime’ en ‘High Potency’. Het verschil is dat deze laatste een verhoogd gehalte aan eiwitten, vitamines en mineralen bezit, dat is ideaal voor vogels die broeden, in de rui zijn of jonger zijn dan 6-8 maanden.

Bij het omschakelen op pellets is het aangeraden om eerst 6 maanden de High Potency pellets te geven en daarna over te schakelen. Maar sommige papegaaien zoals Grijze Roodstaarten, Ara’s, Molukkenkaketoes, Aratinga’s, zonparkieten, Edelpapegaaien en Pionussen krijgen het hele jaar door High Potency.

Adult Lifetime superfijn

Geschikt voor kanaries, grasparkieten, vinken en andere kleine vogels.

Adult Lifetime fijn

Geschikt voor lories, valkparkieten, dwergpapegaaien en andere kleine tot middelgrote vogels.

Adult Lifetime grof

Geschikt voor Amazone papegaaien, kaketoes en andere middelgrote vogels.

High Potency superfijn

Geschikt voor kanaries, vinken, grasparkieten en andere kleine vogels.

High Potency fijn

Geschikt voor valkparkieten, agaporniden en andere kleine tot middelgrote vogels.

High Potency grof

Geschikt voor grijze roodstaarten, Amazone papegaaien, ara‘s, kaketoes, edel papegaaien en toekans.

Samenvattingstabel

In het begin van het artikel toonde ik een samenvattingstabel waarin per soort de geschikte pellets worden getoond. Klik hier om naar deze tabel te gaan.

Nutri-Berries: een goed alternatief voor pellets

Voor pellet voeding bestaat er ook een goed alternatief genaamd Nutri-Berries. Ze bestaan eigenlijk uit ongeveer 20% pellets en daarnaast zaden, vitaminen en mineralen in de vorm van een samengeklonterd balletje.

Ze worden soms als een beter alternatief gezien voor pellets doordat ze ook gewoon leuk zijn om te eten. De vorm van het balletje zorgt ervoor dat de poten van de kromsnavels worden gebruikt om het goed vast te houden en het eten is echt als een spelletje wat verveling en dus ook probleemgedrag voorkomt.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels