Beste zadenmengeling voor parkieten


Beste zadenmengeling voor parkieten

Een goede voeding is enorm van belang wanneer je parkieten houdt. Wat een vogel eet heeft namelijk effect op vele lichamelijke functies van de vogel. Bij een goede voeding zal de vogel minder kans hebben op het ontwikkelen van bepaalde ziektes, zoals kanker. Maar ook zullen ze veel gelukkiger zijn en minder kans hebben op het ontwikkelen van probleemgedrag.

De beste prijs-kwaliteit zadenmengeling voor parkieten is de Classic van het merk Versele-Laga. In tegenstelling tot andere merken zijn ze niet te duur en bieden ze waar voor het geld dat je er voor betaald. Als je echt de meest gezonde voeding wilt geven, dan zijn de NutriBird G14 pellets een aanrader.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Overzichtstabel

De beste prijs vind je bij de zadenmengelingen, maar de beste kwaliteit en prijs-kwaliteit verhouding krijg je bij pelletvoeding van het merk NutriBird. De original variant verschilt eigenlijk niet van de tropical variant. Enkel heeft deze tropical versie kleurrijke brokjes, wat parkieten vaak wel leuk vinden.

Ik raad ook altijd aan om in grote hoeveelheden te kopen, de prijs/kg verhouding is dan vaak maar de helft!

Soort parkietBeste Prijs (=zadenmengeling)Beste Kwaliteit (=pelletvoeding)
ValkparkietVersele-Laga ClassicNutriBird G14 original of tropical
MonniksparkietVersele-Laga ClassicNutriBird G14 original of tropical
ZonparkietVersele-Laga ClassicNutriBird G14 original of tropical
HalsbandparkietVersele-Laga ClassicNutriBird G14 original of tropical
Grote AlexanderparkietVersele-Laga ClassicNutriBird G14 original of tropical
Agaporniden (dwergpapegaai)Versele-Laga ClassicNutriBird B14
GrasparkietVersele-Laga ClassicNutriBird B14
KanariesVersele-Laga ClassicNutriBird B14
VinkenVersele-Laga ClassicNutriBird B14
Neophema’sVersele-Laga ClassicNutriBird B14
ForpussenVersele-Laga ClassicNutriBird B14
Welke voeding voor welke soort parkiet?

Dit is het korte antwoord, uiteraard is er veel meer over te vertellen. In dit artikel kan je lezen uit welke elementen een zadenmengeling voor parkieten moet bestaan. Daarnaast krijg je meer info over hoeveel zaden een parkiet per dag moet eten en of pelletvoeding een beter alternatief is.

Ten slotte leg ik uit welk merk ik het beste vindt voor parkieten en voor welke soorten. Daarnaast geef ik nog info over een ander populair alternatief, namelijk de Nutri-Berries.

Waaruit moet een zadenmengeling voor parkieten bestaan?

Niet elke zadenmix voor parkieten is even goed. De grootste verschillen zijn te vinden in welke soorten zaden er gebruikt worden en wat hun vetgehalte is. Daarnaast kan er ook een verschil zijn op welke manieren de gewassen door de landbouwer zijn behandelt.

DierDier

Genoeg variatie

Ten eerste moet een zadenmix voor parkieten bestaan uit verschillende zaden, zodat de voeding niet eentonig is. Voorbeelden van zaden die vaak gebruikt worden zijn gierst, gepelde haver, kempzaad, tarwe, lijnzaad, rijst, niger zaad en boekweit.

Niet te vet

Voor de gezondheid van de parkiet is het van belang dat er niet te vette energierijke zaden in de mix zitten. Deze vetten vormen een verhoogd risico voor bepaalde hart- en vaatziekten en verschillende soorten kankers.

Daarnaast zullen de vogels ook te veel energie hebben, wat kan zorgen voor lusteloosheid. Daardoor kunnen ze zich ook beginnen te vervelen of extreem veel om aandacht gaan vragen. Het is beter om dit te vermijden om zo probleemgedrag te vermijden.

Voorbeelden van zaden die vrij veel vet bevatten zijn zonnebloempitten en pompoenpitten. Het is niet erg als er een kleine hoeveelheid in de mix zitten, maar er mag niet mee overdreven worden. Goedkope mixen zullen ze vaak van deze vetrijke zaden bevatten, dit is ook veel goedkoper voor de producent, maar helaas slechter voor de gezondheid van de parkiet.

Kwalitatieve zaden zonder pesticiden

De oorsprong van de zaden is ook belangrijk. Het allerbeste zou zijn om een biologische zadenmix te kopen, omdat hier geen pesticiden op gespoten zijn. Maar het is zeker niet makkelijk om zo’n mix te vinden.

Maar er zijn uiteraard ook goede niet-biologische zadenmixen te vinden, waar er gewoon niet overdreven wordt met de hoeveelheid pesticiden. Dit is uiteraard ook goed, want wij als mensen eten eigenlijk gelijkaardige granen en tarwe.

Welke merk zadenmengeling is het beste?

Het beste merk zadenmengeling voor parkieten is Versele-Laga. Het is een grote producent waardoor ze zeer kwalitatieve producten voor een vrij lage prijs kunnen aanbieden.

Voor alle parkieten raad ik eigenlijk de Versele-Laga Classic (bol.com) aan, deze is zeker niet de duurste en wordt door vele vogeleigenaren als een degelijke voeding beschouwd. Zoals altijd geld wel dat je soms ook wat groenten, fruit, noten en peulvruchten moet bijvoeren voor wat variatie.

Hoeveel zaden moet je per dag aan je parkiet geven?

Zoals hierboven gezegd kan je beter niet alleen maar zaden aan je parkiet geven, dit is namelijk enorm eentonig en ook niet echt gezond. Daarom wordt er aangeraden om ongeveer 60% zadenmengeling te geven en deze aan te vullen met groenten, fruit, noten en peulvruchten om zo tot een gebalanceerd dieet te komen.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Een parkiet eet per dag ongeveer 10% van zijn lichaamsgewicht aan voeding. Voor een valkparkiet van 100 gram zou dit dan 10 gram voer per dag zijn. Daarvan zou ongeveer 6 gram uit een zadenmix bestaan en 4 gram uit overige voedingsmiddelen.

Uiteraard is die 4 gram overige voedingsmiddelen een zeer kleine hoeveelheid. Je kan dan niet elke dag een mooie mix van groenten en fruit aanbieden. Geef daarom elke dag iets anders als extra. Op maandag geef je bijvoorbeeld een stukje fruit, dinsdag een peulvrucht, woensdag wat groenten, enzovoort. Op die manier kan je de vogel van een voedzame voeding voorzien.

Is pelletvoeding beter voor parkieten?

Tegenwoordig worden er minder en minder zadenmixen gegeven en dit heeft enkele duidelijke redenen. De zadenmixen zorgen er vaak voor dat het voor de parkiet mogelijk is om enkel de lekkere zaadjes op te eten, dit noemt men ook wel selectief eten.

Door het selectieve eten zullen ze een minder gevarieerde voeding hebben en daardoor een tekort ontwikkelen aan bepaalde vitaminen en mineralen. Als oplossing hiervoor zijn de pellets bedacht.

Pellets zijn eigenlijk brokjes voeding die alle essentiële voedingsstoffen, mineralen en vitaminen bevatten die de vogel nodig hebben. Dit heeft dus ook mijn voorkeur boven een zadenmix en de beste prijs kwaliteit kan je vinden bij het pelletvoer merkt NutriBird.

Ik raad ook altijd aan om in grote hoeveelheden te kopen, de prijs/kg verhouding is dan vaak maar de helft!

NutriBird G14 original

Deze is geschikt voor alle grote parkietensoorten en is neutraal van kleur.

NutriBird G14 Tropical

Deze is van samenstelling gelijkaardig aan de Tropical en is geschikt voor alle grote parkietensoorten. Het verschil met de Original is dat deze kleurrijker is, dit maakt het eten vaak wat leuker.

NutriBird B14

NutriBird B 14 is een uitgebalanceerd volledig onderhoudsvoeder voor grasparkieten en andere kleine parkieten. Ook geschikt voor agaporniden, neophema’s en forpussen. Pellets met een wetenschappelijk verantwoorde samenstelling, op basis van geselecteerde granenen verse vruchten. Ze zijn volledig opneembaar, waardoor er geen verlies is.

Samenvatting

In het begin van het artikel gaf ik al een overzichtstabel waarin de juiste voeding per parkietensoort wordt gegeven. Klik op deze link om naar de tabel terug te keren.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Nutri-Berries: een goed alternatief voor pellets en zadenmengeling

Voor pellet voeding en zandenmengelingen bestaat er ook een goed alternatief genaamd Nutri-Berries. Ze bestaan eigenlijk uit ongeveer 20% pellets en daarnaast zaden, vitaminen en mineralen in de vorm van een samengeklonterd balletje.

Ze worden soms zelfs als een beter alternatief gezien voor pellets doordat ze ook gewoon leuk zijn om te eten. De vorm van het balletje zorgt ervoor dat de poten van de kromsnavels worden gebruikt om het goed vast te houden en het eten is echt als een spelletje wat verveling en dus ook probleemgedrag voorkomt.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels