De allerbeste papegaaien- en parkietenkooien!


De allerbeste papegaaien- en parkietenkooien!

Als je van plan bent om een papegaai of parkiet aan te schaffen, dan is één van de eerste stappen ook de aankoop van een goede kooi. Deze kooien zijn zeker niet goedkoop, daarom is het goed om eerst onderzoek te doen om te bepalen of een kooi al dan niet geschikt is. Helaas worden er vaak kooien verkocht die al na enkele jaren beginnen te roesten, dat is zonde van je geld.

De beste kooien voor een papegaai of parkiet zijn liefst zo groot mogelijk, maar hebben minimaal een breedte van 1,5 keer de spanwijdte. Daarnaast is deze ook gemaakt van een niet-giftig materiaal en moet het een goed slot, een sterke tralies en opvangranden hebben om de woonkamer te beschermen tegen gevallen voedselresten. Mijn voorkeur gaat uit naar de kooien van het merk Strong.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Dit is het korte antwoord, uiteraard is er veel meer over te vertellen. In dit artikel lees je meer over welke grootte de kooi van een kromsnavel minimaal moet zijn. Daarnaast worden er enkele aspecten bekeken waaraan een kwaliteitsvolle kooi moet voldoen en ten slotte krijg je mijn favoriete selectie aan kooien te zien voor elke soort papegaai of parkiet.

Wil je meteen naar de selectie kooien gaan, klik dan op deze link. Voor elke papegaaien- en parkietensoort worden de geschikte kooien getoond.

Hoe groot moet de kooi voor een papegaai of parkiet zijn?

Het is niet zo’n verrassend antwoord, de kooi van een kromsnavel is best zo groot mogelijk! Voor een papegaai is het belangrijk om goed in de kooi rond te kunnen bewegen zonder de vleugels te beschadigen of ergens te botsen.

Algemene regel voor de grootte

Een vaak gehanteerde regel is om de spanwijdte van de vogel te vermenigvuldigen met 1,5 om zo de minimale breedte van de kooi te bepalen. De spanwijdte is de som van de lengte van twee vleugels en de breedte van de rug, zoals op onderstaande foto te zien is.

Wel of geen ronde kooi voor een papegaai of parkiet?

In films zie je vaak dat papegaaien en parkieten in een kleine ronde kooi zitten, maar het is beter om dit niet te doen. Doordat een ronde kooi geen zijden en hoeken bevat verliezen ze hun oriëntatie en voelen ze zich er minder veilig.

DierDier

Wij als mens zouden het ook niet fijn vinden om in een rond huis te leven, om exact dezelfde reden. Daarom is het aangeraden om een rechthoekige of vierkante kooi te gebruiken.

Een sterke tralies

Kromsnavels zoals een kromsnavel hebben een erg sterke bek waarmee ze al snel door dun metaal kunnen bijten. Daarom is het noodzakelijk dat de tralies van de kooi bestaat uit sterke spijlen, die dik genoeg zijn.

Verticale of horizontale spijlen?

Papegaaien houden er van om te kunnen klimmen en klauteren, daarom zouden minstens twee zijden van de kooi moeten bestaan uit horizontale spijlen. De spijlen lopen dus recht van links naar rechts. Dit vergemakkelijkt het bewegen in de kooi, wat met verticale spijlen moeilijker zou zijn.

De kooi bestaat uit vier zijden waarvan de twee andere zijden, vaak de voor- en achterkant mogen bestaan uit verticale spijlen. Deze mogen ook horizontaal zijn, maar echt noodzakelijk is het zeker niet.

Welke tralieafstand?

De tralieafstand is de afstand tussen twee spijlen van de kooi. Dit is niet zozeer van belang om te voorkomen dat de vogel zal ontsnappen. Maar er is eerder een gevaar dat de vogel met hoofd kan blijven vaststeken. Dit kan vermeden worden met een traliesafstand die zeker klein genoeg is.

Bij de selectie kooien per papegaaien- en parkietensoort worden de ideale tralieafstanden mee in rekening gebracht om de perfecte kooi te bepalen.

Een goed slot is noodzakelijk

Papegaaien en parkieten zijn slimme en speelse dieren, hierdoor zullen ze de makkelijkere sloten zelf leren openmaken. De betere kooien hebben daarom speciale sloten, zoals een halve-maan slot.

Het is vrijwel onmogelijk voor een papegaai of parkiet om deze sloten zelf open te kunnen krijgen. Het voordeel is ook dat je geen extra sleutel nodig hebt, zoals bij een hangslot. Je papegaai zal dus ook nooit opgesloten kunnen zitten, want er is geen sleutel die je eventueel kwijt kan raken.

Slot papegaaienkooi
Een veilig halve-maan slot

Ook een slot op de deuren van de bakjes

Het is niet alleen van belang dat er een slot is op de grote deur van de vogel, maar ze durven soms zelfs te ontsnappen via de deurtjes van de eet- en drinkbakjes. Daarom moeten er daar ook sterke sloten worden voorzien.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Slot drink- en eetbakjes bakjes papegaaienkooi
Stevig slot voorzien bij de eet- en drinkbakjes

Het belang van een sterke en niet-giftige poedercoating

De coating is een laagje dat bovenop het staal van de kooi wordt gespoten. Dit wordt meestal gedaan om te voorkomen dat de kooi kan roesten. Om een kooi tegen roest te beschermen worden ze daarom vaak gegalvaniseerd, dit is een behandeling met het metaal zink.

Echter vormt zink het risico op een zinkvergiftiging, daarom moet je steeds zeker zijn van de kwaliteit van de kooi. Dat komt omdat de goedkopere kooien vaak nog losse stukjes zink bevatten, wat het risico op deze vergiftiging sterk vergroot.

Kooien van een goed merk zijn daarom voorzien van een zeer sterke en niet-giftige poedercoating waar de bek van de kromsnavel niet kan doorbijten. Daarnaast zijn ze tot in de details afgewerkt om te voorkomen dat er op sommige plekjes nog stukjes zinkmetaal kunnen achterblijven.

Kies een kooi met een bodemrooster en opvangranden

Een papegaai houd je vaak voor het leven, je zal in al die jaren dus ook enorm vaak de kooi moeten schoonmaken. Daarom is het handig dat je een kooi uitkiest die je het leven makkelijk maakt.

Bodemrooster

Een manier om het kuiswerk te besparen is door een kooi te kiezen met een bodemrooster. Dit is een klein rooster die zich vlak boven de opvangplaat van de kooi bevindt. Deze opvangplaat heeft als nut om uitwerpselen en voedselresten makkelijk op te vangen.

De bodemrooster voorkomt dat de papegaai in de bodembedekking met uitwerpselen zal rondlopen of ermee zal gaan spelen. Op die manier houdt je je vogel en de woonkamer wat properder.

Opvangranden

Een andere manier om minder te hoeven kuisen en stofzuigen is een kooi met opvangranden. Dit zijn randen die iets breder zijn dan de kooi zelf en alles opvangt wat naast de kooi valt. Je zou er van verschieten hoeveel je hierdoor minder moet schoonmaken.

Zo’n opvangrand is erg handig, maar als je dit om esthetische redenen toch niet graag zou hebben, dan kan je deze er altijd makkelijk afhalen.

Bodemrooster en opvangranden papegaaienkooi
Bodemrooster en opvangranden

Mogelijkheid om speelgoed te bevestigen

Verveling is iets wat bij papegaaien regelmatig voorkomt, daarom moet er zeker voldoende speelgoed worden voorzien. Zo kan de vogel zich blijven vermaken op de momenten dat je even geen aandacht kan geven.

Sommige kooien hebben bovenaan ook een speelplek met zelfs ruimte voor eet- en drinkbakjes. Het is een goede plek waar de vogel even rustig kan spelen, want je kan er ook speelgoed ophangen.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Zwenkwielen

Normaal blijft de papegaaienkooi steeds op dezelfde plek staan, maar tijdens het schoonmaken kan het wel erg handig zijn dat je de kooi even makkelijk kan verplaatsen.

Zelf vind ik het handig dat ik de kooi even aan de kant kan rollen om zo makkelijk de grond onder de kooi schoon te maken. Daarom zijn de meeste kwalitatieve kooien voorzien van zwenkwielen, deze zijn stevig en soepel.

Dit zijn de allerbeste kooien voor elke papegaaien- of parkietsoort:

Een goede kooi moet dus voldoen aan alle bovenstaande voorwaarden, zoals de juiste afmetingen, twee zijden met horizontale spijlen, een juiste tralieafstand, een goed slot, een sterke en niet-giftige coating en zeker ook een bodemrooster.

Het budget is uiteraard een belangrijke factor, maar laat je niet verleiden om een te goedkope kooi te kopen. Het is beter om nu wat meer te betalen dan over enkele jaren een nieuwe kooi te moeten kopen of risico’s te lopen met de gezondheid en veiligheid van je papegaai of parkiet.

Original Strong kooien

De kooien van het merk Strong zijn absoluut de allerbeste kooien voor papegaaien en parkieten. Ze voldoen aan alle voorwaarden. Voor zowel mijn grasparkieten, valkparkieten en papegaaien heb ik steeds een kooi van dit merk aangeschaft. Na meer dan 10 jaar zijn ze nog steeds in perfecte staat en vertonen ze vrijwel geen gebreken.

Het is een iets duurder merk dan de goedkope varianten, maar je hebt er dan ook wel tientallen jaren plezier van. Dat kan je niet zeggen van andere merken die vaak na enkele jaren beginnen roesten, wat niet zeker niet goed is voor de vogel.

De voordelen

 • Het zijn niet alleen erg degelijke kooien, maar ze hebben ook een mooi design. Dat is een leuke extra, want de kooi komt vaak in de woonkamer te staan.
 • Je hoeft ook niet meer te zoeken naar bijpassende rvs drink- of voerbakjes, want deze zijn gewoon inbegrepen, net zoals de zitstokken. Het is wel aangeraden om ook wat natuurlijke takken van veilige bomen in de kooi te plaatsen, dit is goed voor hun nagels.
 • De drink- en eetbakjes hebben een beveiliging waardoor deze niet kunnen worden omgekiept, hierdoor is er minder verspilling van eten en opkuiswerk.
 • De kooien voldoen aan de allerhoogste kwaliteitsnormen, dit is voor het merk Strong enorm belangrijk, daarom werken ze ook nauw samen met de belangrijkste vogelkwekers. Ze hebben momenteel al enkele decennia ervaring in het bouwen van kooien.

Uiteraard zijn er ook andere merken, waarvan sommige iets goedkoper zijn. In mijn onderstaande selecties neem ik de goedkopere opties zeker ook mee, maar besef wel dat de kwaliteit dan soms wat minder goed is.

Waar koop ik het best mijn papegaaienkooi?

Zelf koop ik mijn kooien altijd via bol.com. In tegenstelling tot andere webshops hebben ze een heel groot gamma aan kooien. Daarnaast zijn ze snel geleverd en bieden ze een scherpe prijs-kwaliteitsverhouding.

Bekijk hier alle kooien voor papegaaien en parkieten op bol.com.

Kooien geschikt voor kleine parkieten en de kleinste papegaaien

Ik schreef een artikel over de beste kooien kleine parkieten en de kleinste papegaaien, om je zo wat meer informatie te kunnen geven. Deze kooien zijn geschikt voor de kleine parkieten en de kleinste papegaaien zoals:

Kooien geschikt voor kleine papegaaien en grote parkieten

Ik schreef een artikel over de beste kooien kleine papegaaien en grote parkieten, om je zo wat meer informatie te kunnen geven. Deze kooien zijn geschikt voor de kleine papegaaien en grote parkieten zoals:

Kooien geschikt voor middelgrote papegaaien

Ik schreef een artikel over de beste kooien middelgrote papegaaien, om je zo wat meer informatie te kunnen geven. Deze kooien zijn geschikt voor de middelgrote papegaaien zoals:

Kooien geschikt voor grote papegaaien

Ik schreef een artikel over de beste kooien grote papegaaien, om je zo wat meer informatie te kunnen geven. Deze kooien zijn geschikt voor de grote papegaaien zoals de verschillende ara soorten, bijvoorbeeld:

 • Blauw gele ara
 • Hyacinth ara
 • Blauwkeel ara
 • Roodwang ara
 • Geelvleugel ara
 • Groenvleugel ara
 • Militaire of soldaten ara
 • Dwerg ara
 • Vogels van vergelijkbare grootte

Andere kooien

Als je nog niet de kooi hebt gevonden die volledig bij je past, dan kan je hieronder doorklikken naar enkele pagina’s waar alle kooien voor papegaaien staan. Wellicht kan je daar je smaak wel vinden!

Bekijk hier alle papegaaienkooien op bol.com

Bekijk hier alle papegaaienkooien van De Huisdiersuper

Een transportkooi voor papegaaien en parkieten

Als je papegaaien of parkieten in huis hebt dan is een goede transportkooi onmisbaar, want je gaat je vogel sowieso ooit wel eens moeten vervoeren. Dit kan zijn voor een leuk uitstapje, maar bijvoorbeeld ook als je snel naar de vogelarts wilt bij een ongeval. Bekijk hier het artikel waarin ik alles over de transportkooien uitleg!

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels