De beste kooien voor een middelgrote papegaai


Welke kooi voor een Grijze Roodstaart papegaai?

In dit artikel worden alle kooien besproken die geschikt zijn voor middelgrote papegaaien, zoals de Grijze Roodstaart, Amazone papegaai, Kaketoe, Edelpapegaai en Jardine papegaai. Het is helaas niet zo vanzelfsprekend om een kwaliteitsvolle kooi te vinden die tientallen jaren meegaat, hier ga ik je graag mee helpen.

De beste kooien voor middelgrote papegaaien zoals de Grijze Roodstaart, Kaketoe, Edel papegaai, Amazone papegaai en Jardine papegaaien zijn kooien met een breedte van minimaal 75 cm. Daarnaast moet de kooi gemaakt zijn van een niet-giftige poedercoating en prijs-kwaliteit in orde zijn. Daarom ben ik zelf voorstander van de kooien van het merk Strong.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Dit is het korte antwoord, uiteraard is er veel meer over te vertellen. In dit artikel zal je lezen waaraan een goede kooi moet voldoen en welke breedte en tralieafstand de kooi moet hebben. Ten slotte geef ik mijn selectie aan kooien die perfect aansluiten bij deze papegaaien. Je kan zelf nog de keuze maken of je graag een speelplateau wilt of niet. Daarnaast bestaan er zelfs hoekmodellen om plaats in de woonkamer te besparen.

Wil je meteen naar de selectie kooien gaan, klik dan op deze link.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een goede kooi?

Niet alle kooien zijn hetzelfde of van dezelfde kwaliteit. Een papegaai leeft erg lang, daarom is het aangeraden om zeker voor een kwalitatieve kooi te gaan. Het zou natuurlijk zonde zijn dat je na enkele jaren alweer een nieuwe kooi moet kopen omdat je hebt laten verleiden voor een goedkopere kooi.

Daarom schreef ik een artikel waarin alle aspecten van een goede kooi worden besproken. Zo is een goede kooi groot genoeg en is deze zeker niet rond van vorm. Daarnaast moet er gelet worden dat de afstand tussen de spijlen klein genoeg is en dat de kooi is gemaakt van een niet-giftige poedercoating.

Voor het gebruiksgemak moet de kooi ook goed te kuisen zijn, daarom is een bodemrooster en opvangranden een erg leuke toevoeging. Ten slotte moeten de sloten van een specifiek type zijn, zodat ze dit zeker niet zelf kunnen open maken.

DierDier

Hoe groot moet de kooi voor een middelgrote papegaai zijn?

Het is niet zo’n verrassend antwoord, de kooi van een middelgrote papegaai is best zo groot mogelijk! Voor een papegaai is het belangrijk om goed in de kooi rond te kunnen bewegen zonder de vleugels te beschadigen of ergens te botsen.

Algemene regel voor de grootte

De spanwijdte van een middelgrote papegaai is gemiddeld ongeveer 50 cm. De minimale breedte voor de kooi is daarom 75 cm. Maar zoals eerder gezegd: hoe groter de kooi is, hoe beter.

Welke tralieafstand?

De tralieafstand is de afstand tussen twee spijlen van de kooi. Dit is niet zozeer van belang om te voorkomen dat de vogel zal ontsnappen. Maar er is eerder een gevaar dat de vogel met hoofd kan blijven vaststeken. Dit kan vermeden worden met een traliesafstand die zeker klein genoeg is.

De ideale tralieafstand voor een middelgrote papegaai is tussen de 2 en 2,5 cm. Uiteraard is een kleinere afstand tussen de spijlen zeker ook mogelijk en zelfs iets beter.

Dit zijn de allerbeste kooien voor een middelgrote papegaai:

Een goede kooi moet dus voldoen aan alle bovenstaande voorwaarden, zoals de juiste afmetingen, twee zijden met horizontale spijlen, een juiste tralieafstand, een goed slot, een sterke en niet-giftige coating en zeker ook een bodemrooster.

Het budget is uiteraard een belangrijke factor, maar laat je niet verleiden om een te goedkope kooi te kopen. Het is beter om nu wat meer te betalen dan over enkele jaren een nieuwe kooi te moeten kopen of risico’s te lopen met de gezondheid en veiligheid van je Middelgrote papegaai.

Hieronder zal ik mijn selectie kooien rangschikken volgens 3 kwaliteitstypes, namelijk basisklasse, middenklasse en topklasse. Zelf ga ik steeds voor de topklasse omdat dit op de lange termijn vrijwel altijd de beste optie is.

Klik hier om meteen de middenklasse of topklasse te bekijken.

Basisklasse: goedkoopste opties

Deze kooien van de basisklasse zijn niet te duur in aanschaf, maar bedenk je wel dat je wat zult moeten inboeten op de kwaliteit. Het kan zijn dat deze kooien wat minder stevig zijn of wat sneller gaan roesten.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Topmast papegaaienkooi – Antraciet

Deze mooie papegaaienkooi van Topmast (bol.com) is uiterst geschikt voor de grotere papegaaien. Met een afmeting van maar liefst 104 x 71 x 164 cm is deze kooi een prachtige leefomgeving voor jouw papegaai.

Middenklasse: redelijke kwaliteit

Deze kooien zijn niet de allergoedkoopste, maar zeker ook niet de duurste. Ze zijn nog steeds betaalbaar en zijn redelijk goed van kwaliteit. Uiteraard zijn ze nog niet zo goed als de kooien van de topklasse.

Voltrega papegaaienkooi – donkergrijs

Deze Voltrega papegaaienkooi (bol.com) heeft een mooi en strak design. Boven op de kooi is een ruime vrijzit met zitstok, loopladders. Tevens in de kooi ook voorzien van een stevige zitstok en 2 rvs voerbakken. De kunststof onderbak is uitschuifbaar en daardoor eenvoudig schoon te maken. De onderbak heeft een breder gedeelte, zodat voer e.d. opgevangen worden en minder vuil op de grond terecht komt.

Topklasse: beste kwaliteit

De kooien van het merk Strong zijn absoluut de allerbeste kooien voor papegaaien en parkieten. Ze voldoen aan alle voorwaarden en de prijs-kwaliteitverhouding is absoluut geweldig.

Voor zowel mijn grasparkieten, valkparkieten en papegaaien heb ik steeds een kooi van dit merk aangeschaft. Na meer dan 10 jaar zijn ze nog steeds in perfecte staat en vertonen ze vrijwel geen gebreken.

Het is een iets duurder merk dan de goedkope varianten, maar je hebt er dan ook wel tientallen jaren plezier van. Dat kan je niet zeggen van andere merken die vaak na enkele jaren beginnen roesten, wat niet zeker niet goed is voor de vogel.

De voordelen

  • Het zijn niet alleen erg degelijke kooien, maar ze hebben ook een mooi design. Dat is een leuke extra, want de kooi komt vaak in de woonkamer te staan.
  • Je hoeft ook niet meer te zoeken naar bijpassende rvs drink- of voerbakjes, want deze zijn gewoon inbegrepen, net zoals de zitstokken. Het is wel aangeraden om ook wat natuurlijke takken van veilige bomen in de kooi te plaatsen, dit is goed voor hun nagels.
  • De drink- en eetbakjes hebben een beveiliging waardoor deze niet kunnen worden omgekiept, hierdoor is er minder verspilling van eten en opkuiswerk.
  • De kooien voldoen aan de allerhoogste kwaliteitsnormen, dit is voor het merk Strong enorm belangrijk, daarom werken ze ook nauw samen met de belangrijkste vogelkwekers. Ze hebben momenteel al enkele decennia ervaring in het bouwen van kooien.

Strong villa Ronja

De papegaaienkooi Ronja (bol.com) is een zeer ruime papegaaienkooi geschikt voor de middelgrote tot grote papegaaien. Door het hoge, ronde model en de lage stand van de pootjes maak je optimaal gebruik van de leefruimte. Hierdoor heeft je papegaai voldoende bewegingsvrijheid en is er nog zeker ruimte voor leuke speeltjes.

Strong villa Aida

De papegaaienkooi Aida (bol.com) is een zeer ruime kooi die voorzien is van een leuk speelplateau. Hierdoor heeft je pagegaai ook buiten de kooi zijn eigen plekje voor uren speelplezier. Deze kooi is geschikt voor de middelgrote tot grotere papegaaien.

Strong villa Erica

De papegaaienkooi Erica (bol.com) is een mooie, ruime hoekmodel kooi met een leuke playtop op de kooi. De kooi is geschikt voor de middelgrote tot grote papegaaien. Het hoekmodel is ruimtebesparend zonder dat het afdoet aan de leefruimte van uw papegaai.

Strong villa Amalia

Deze papegaaienkooi Amalia (bol.com) is ideaal voor als je meer dan één papegaai in een kooi wilt houden, maar uiteraard kan het ook dienen als een fanatische ruime kooi voor één papegaai. Geen nood als je vogels even niet overeen komen, via het tussenschot kan deze kooi makkelijk in twee worden gedeeld.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Andere kooien

Als je nog niet de kooi hebt gevonden die volledig bij je past, dan kan je hieronder doorklikken naar enkele pagina’s waar alle kooien voor papegaaien staan. Wellicht kan je daar je smaak wel vinden!

Bekijk hier alle papegaaienkooien op bol.com

Bekijk hier alle papegaaienkooien van De Huisdiersuper

Hoe richt je de papegaaienkooi in voor een middelgrote papegaai?

Als je een kooi hebt aangeschaft, dan is het tijd om de kooi ook in te richten. Een goede inrichting van een kooi voor papegaaien en parkieten bestaat uit natuurlijke zitstokken op verschillende hoogtes en diktes. Verder moeten er goede eet- en drinkbakken aanwezig zijn, evenals verschillende speeltjes om verveling te voorkomen.

Om je hierbij te helpen schreef ik een artikel waarin alles over de inrichting van de kooi wordt uitgelegd.

Een speelboom voor een middelgrote papegaai

Veel kooien hebben bovenaan al een speelplek, maar het is zeker ook goed voor de papegaai om soms ook te variëren in speelplek. Een speelboom is daarvoor zeer geliefd, je kan ze zo kopen of er zelf één maken.

De java boom is de beste speelboom voor papegaaien en parkieten. Deze boom uit Zuidoost-Azië is extreem hard en massief, zelfs voor grotere papegaaien zoals ara’s is het moeilijk om deze stuk te krijgen. Bovendien kan de boom goed tegen vocht en zorgt voor natuurlijke slijtage van nagels en snavel.

Als je graag meer te weten wilt komen over de javaboom, dan kan dat via dit artikel over speelbomen voor kromsnavels.

Waar plaats je de kooi van een middelgrote papegaai?

De beste plaats om een kooi voor een Middelgrote papegaai te plaatsen is in de woonkamer, zo voelt de vogel zich ook deel van het gezin. De keuken is absoluut niet toegestaan, want daar is er een gevaar voor een teflon vergifting. Plaatsen met veel tocht, zoals bijvoorbeeld voor een raam zijn ook geen goed idee.

Niet alleen de plaats van de kooi is belangrijk om zich goed te voelen, maar ook de hoogte. Meestal is de kooi zo gemaakt dat de bodem zich ongeveer 30 tot 40 cm boven de vloer bevindt. Op die manier is de kooi op een perfecte hoogte en kan de papegaai op een hoogte zitten waarbij hij de mens in de ogen kan kijken.

Meer info over de middelgrote papegaaien soorten

Misschien ben je geïnteresseerd in het houden van een papegaai die niet te groot, maar ook niet te klein is. Of het kan zijn dat je nog twijfelt. Het zijn erg leuke en leergierige papegaaien, maar ze hebben natuurlijk ook een juiste verzorging nodig en bepaalde voedingseisen.

Daarom schreef ik verschillende artikels waarin alles over de middelgrote papegaai wordt uitgelegd, zoals afkomst, karakter, gedrag en de aanschafkosten tot de prijs, voeding en nog veel meer! Deze blogs kan je hieronder vinden:

Kooien geschikt voor andere papegaaien en parkietensoorten

Beste kooien voor kleine parkieten en papegaaien

In dit artikel worden alle kooien besproken die geschikt zijn voor kleine parkieten en papegaaien, zoals de grasparkiet, pyrrhura, forpus (muspapegaai) en dwergpapegaai (agapornis).

Kooien geschikt voor grote parkieten en kleine papegaaien

Tot de grote parkieten en kleine papegaaien behoren bijvoorbeeld het Bonte Boertje, Meyer papegaai, Caique, Lori, Rosella, Monniksparkiet, Valkparkiet, Zonparkiet, Halsbandparkiet en de Grote Alexanderparkiet. Ik schreef een artikel met alle kooien die hiervoor geschikt zijn.

Kooien geschikt voor de grote papegaaien

Als je benieuwd ben naar welke kooien geschikt zijn voor grote papegaaien, zoals de Ara’s, dan kan dat door op deze link te klikken.

Een transportkooi voor papegaaien en parkieten

Als je papegaaien of parkieten in huis hebt dan is een goede transportkooi onmisbaar, want je gaat je vogel sowieso ooit wel eens moeten vervoeren. Dit kan zijn voor een leuk uitstapje, maar bijvoorbeeld ook als je snel naar de vogelarts wilt bij een ongeval. Bekijk hier het artikel waarin ik alles over de transportkooien uitleg!

Een papegaaien- en parkieten standaard

Naast een javaboom bestaat er ook zoiets als een speelstandaard voor kromsnavels, deze is gemaakt van een metalen of houten frame waarop papegaaien en parkieten kunnen klimmen, spelen, eten en rusten in alle vrijheid. Ze kunnen ook nog worden uitgerust met touwen en ladders om de speelplaats helemaal geweldig te maken!

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels