De beste kooien voor kleine papegaaien en grote parkieten


Kooi voor kleine papegaaien en grote parkieten

In dit artikel worden alle kooien besproken die geschikt zijn voor kleine papegaaien en grote parkieten, zoals het Bonte Boertje, Meyer papegaai, Caique, Lori, Rosella, Monniksparkiet, Valkparkiet, Zonparkiet, Halsbandparkiet en de Grote Alexanderparkiet. Het is helaas niet zo vanzelfsprekend om een kwaliteitsvolle kooi te vinden die tientallen jaren meegaat, hier ga ik je graag mee helpen.

De beste kooien voor kleine papegaaien en grote parkieten zoals Bonte Boertje, Meyer papegaai, Caique en Valkparkiet zijn kooien met een breedte van minimaal 60 cm. Daarnaast moet de kooi gemaakt zijn van een niet-giftige poedercoating en prijs-kwaliteit in orde zijn. Daarom ben ik zelf voorstander van de kooien van het merk Strong.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Dit is het korte antwoord, uiteraard is er veel meer over te vertellen. In dit artikel zal je lezen over de voorwaarden van goede kooi moet voldoen en welke breedte en tralieafstand de kooi moet hebben. Ten slotte geef ik mijn selectie aan kooien die perfect aansluiten bij deze kleine papegaaien en grote parkieten. Daarnaast kan je zelf bepalen welke kooi het beste bij je situatiepast. Er zijn bijvoorbeeld ook hoekmodellen te koop die plaats besparend zijn.

Wil je meteen naar de selectie kooien gaan, klik dan op deze link.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een goede kooi?

Niet alle kooien zijn hetzelfde of van dezelfde kwaliteit. Een kromsnavel leeft vaak vrij lang, daarom is het aangeraden om zeker voor een kooi van goede kwaliteit te gaan. Het zou natuurlijk zonde zijn dat je na enkele jaren alweer een nieuwe kooi moet kopen omdat je hebt laten verleiden voor een goedkopere kooi die na enkele jaren al begint te roesten.

Daarom schreef ik een artikel waarin alle aspecten van een goede kooi worden besproken. Zo is een goede kooi groot genoeg en is deze zeker niet rond van vorm. Daarnaast moet er gelet worden dat de afstand tussen de spijlen klein genoeg is en dat de kooi is gemaakt van een niet-giftige poedercoating.

Voor het gebruiksgemak moet de kooi ook goed te kuisen zijn, daarom is een bodemrooster en opvangranden een erg leuke toevoeging. Ten slotte moeten de sloten van een specifiek type zijn, zodat ze dit zeker niet zelf kunnen open maken.

DierDier

Hoe groot moet de kooi voor een kleine papegaai en grote parkiet zijn?

Zelfs voor de kleinere papegaaien en grote parkieten is het nodig dat de kooi ruim genoeg is, de kooi is best zo groot mogelijk! Voor een kromsnavel is het belangrijk om goed in de kooi rond te kunnen bewegen zonder ergens tegen te botsen, dit kan beschadigingen aan de vleugels veroorzaken.

Algemene regel voor de grootte

De spanwijdte van een kleine papegaai en grote parkiet is gemiddeld ongeveer 40 cm. De minimale breedte voor de kooi is daarom 60 cm. Maar zoals eerder gezegd: hoe groter de kooi is, hoe beter.

Welke tralieafstand?

De tralieafstand is de afstand tussen twee spijlen van de kooi. Dit is niet zozeer van belang om te voorkomen dat de vogel zal ontsnappen. Maar er is eerder een gevaar dat de vogel met hoofd kan blijven vaststeken. Dit kan vermeden worden met een traliesafstand die zeker klein genoeg is.

De ideale tralieafstand voor een kleine papegaai en grote parkiet is tussen de 1,5 tot 2 cm. Uiteraard is een kleinere afstand tussen de spijlen zeker ook mogelijk en zelfs iets beter.

Selectie kooien voor een kleine papegaai en grote parkiet:

Een geschikte kooi voldoet aan alle bovenstaande voorwaarden, zoals de juiste afmetingen, twee zijden met horizontale spijlen, een juiste tralieafstand, een goed slot, een sterke en niet-giftige coating en zeker ook een bodemrooster zodat de poten van de vogel niet vuil worden.

De prijs is uiteraard een belangrijke factor, maar laat je niet verleiden om een te goedkope kooi te kopen. Het is beter om nu wat meer te betalen dan over enkele jaren een nieuwe kooi te moeten kopen of risico’s te lopen met de gezondheid en veiligheid van je Kleine papegaai en grote parkiet.

Hieronder zal ik mijn selectie kooien rangschikken volgens 3 kwaliteitstypes, namelijk basisklasse, middenklasse en topklasse. Zelf ga ik steeds voor de topklasse omdat dit op de lange termijn vrijwel altijd de beste optie is.

Klik hier om meteen de middenklasse of topklasse te bekijken.

Basisklasse: goedkoopste opties

Deze kooien van de basisklasse zijn niet te duur in aanschaf, maar bedenk je wel dat je wat zult moeten inboeten op de kwaliteit. Het kan zijn dat deze kooien wat minder stevig zijn of wat sneller gaan roesten.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Topmast Joan

Deze kooi Topmast Joan (bol.com) is geschikt voor grote parkieten en de kleinere papegaaien. Hij heeft de mogelijkheid om te openen langs de bovenkant om zo een soort speelplaats te creëren. De afmetingen zijn 55x55x160 cm.

Junior papegaaien- en parkietenkooi

Deze papegaaien- en parkietenkooi Junior (bol.com) is een goede kooi voor uw papegaai. De kooi is voorzien van een dakje dat open kan. Verder staat de kooi op wieltjes waardoor hij gemakkelijk te verplaatsen is.

Middenklasse: redelijke kwaliteit

Deze kooien zijn niet de allergoedkoopste, maar zeker ook niet de duurste. Ze zijn nog steeds betaalbaar en zijn redelijk goed van kwaliteit. Uiteraard zijn ze nog niet zo goed als de kooien van de topklasse.

Topmast Bologna

Deze kooi Topmast Bologna (bol.com) is geschikt voor grote parkieten en de kleinere papegaaien. Hij heeft de mogelijkheid om te openen langs de bovenkant om zo een soort speelplaats te creëren. De afmetingen zijn 46x42x145 cm.

Topmast Vienna

De kooi Vienna (bol.com) is voorzien van een stevig slot. De spijlen lopen aan voor- en achterzijde verticaal en aan beide zijkanten zijn de spijlen horizontaal. De tralieafstand bedraagt van spijl naar spijl 3cm.

Topklasse: beste kwaliteit

De kooien van het merk Strong zijn absoluut de allerbeste kooien voor papegaaien en parkieten. Ze voldoen aan alle voorwaarden en de prijs-kwaliteitverhouding is absoluut geweldig.

Voor zowel mijn grasparkieten, valkparkieten en papegaaien heb ik steeds een kooi van dit merk aangeschaft. Na meer dan 10 jaar zijn ze nog steeds in perfecte staat en vertonen ze vrijwel geen gebreken.

Het is een iets duurder merk dan de goedkope varianten, maar je hebt er dan ook wel tientallen jaren plezier van. Dat kan je niet zeggen van andere merken die vaak na enkele jaren beginnen roesten, wat niet zeker niet goed is voor de vogel.

Strong villa Helios

Deze Strong villa Helios (bol.com) is een papegaaienkooi met ruime toegangsdeur en stevige spijlen. Naast de grote leefruimte heeft deze kooi ook een speelplaats bovenop. Deze kooi is geschikt voor parkieten en kleine en middelgrote papegaaien. Niet geschikt als permanente huisvesting voor een grijze roodstaart.

Strong villa Nadia

Deze papegaaienkooi Strong Villa Nadia (bol.com) is geschikt voor parkietachtigen en de kleinere papegaaien. Het handige hoekmodel is ruimtebesparend in uw huiskamer maar biedt uw vogel toch voldoende bewegingsvrijheid. De leuke playtop zorgt voor extra veel speelplezier. Met een paar leuke speeltjes erbij kan hij zich hier uren vermaken.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Strong villa Anna

De Villa Anna (bol.com) is een mooie en klassieke papegaaienkooi met extra hoge leefruimte. Het dak van deze kooi gaat naar buiten open. Verder beschikt het hok over drie RSV voederbakjes en twee stevige houten zitstokken. Onderaan zitten kunststof rolwielen waardoor de kooi makkelijk te verplaatsen is. Het halve maan slot aan de voorzijde van de kooi houdt de deur stevig op zijn plaats. De voederdeurtjes zijn voorzien van stevige sloten met een innovatief draaimechanisme voor het bijvullen van het water en voer.

Andere kooien

Als je nog niet de kooi hebt gevonden die volledig bij je past, dan kan je hieronder doorklikken naar enkele pagina’s waar alle kooien voor papegaaien en parkieten staan. Wellicht kan je daar je smaak wel vinden!

Bekijk hier alle papegaaien- en parkietenkooien op bol.com

Bekijk hier alle papegaaien- en parkietenkooien van De Huisdiersuper

Hoe richt je de kooi in voor een kleine papegaai en grote parkiet?

Als je een kooi hebt aangeschaft, dan is het tijd om de kooi ook in te richten. Een goede inrichting van een kooi voor papegaaien en parkieten bestaat uit natuurlijke zitstokken op verschillende hoogtes en diktes. Verder moeten er goede eet- en drinkbakken aanwezig zijn, evenals verschillende speeltjes om verveling te voorkomen.

Om je hierbij te helpen schreef ik een artikel waarin alles over de inrichting van de kooi wordt uitgelegd.

Een speelboom voor een kleine papegaai en grote parkiet

Veel kooien hebben bovenaan al een speelplek, maar het is zeker ook goed voor de kromsnavel om soms ook te variëren in speelplek. Een speelboom is daarvoor zeer geliefd, je kan ze zo kopen of er zelf één maken.

De java boom is de beste speelboom voor papegaaien en parkieten. Deze boom uit Zuidoost-Azië is extreem hard en massief, zelfs voor grotere papegaaien zoals ara’s is het moeilijk om deze stuk te krijgen. Bovendien kan de boom goed tegen vocht en zorgt voor natuurlijke slijtage van nagels en snavel.

Als je graag meer te weten wilt komen over de javaboom, dan kan dat via dit artikel over speelbomen voor kromsnavels.

Waar plaats je de kooi van een kleine papegaai en grote parkiet?

De beste plaats om een kooi voor een kleine papegaai en grote parkiet te plaatsen is in de woonkamer, zo voelt de vogel zich ook deel van het gezin. De keuken is absoluut niet toegestaan, want daar is er een gevaar voor een teflon vergifting. Plaatsen met veel tocht, zoals bijvoorbeeld voor een raam zijn ook geen goed idee.

Niet alleen de plaats van de kooi is belangrijk om zich goed te voelen, maar ook de hoogte. Meestal is de kooi zo gemaakt dat de bodem zich ongeveer 30 tot 40 cm boven de vloer bevindt. Op die manier is de kooi op een perfecte hoogte en kan de papegaai op een hoogte zitten waarbij hij de mens in de ogen kan kijken.

Meer info over de kleine papegaaien en grote parkieten soorten

Misschien ben je geïnteresseerd in het houden van een papegaai of parkiet die niet te groot, maar ook niet te klein is of het kan zijn dat je nog twijfelt. Het zijn natuurlijk niet zo makkelijk te houden als bijvoorbeeld een goudvis, ze hebben een goede en juiste verzorging nodig en hebben bepaalde voedingseisen.

Daarom schreef ik verschillende artikels waarin alles over de onderstaande soorten wordt uitgelegd, zoals afkomst, karakter, gedrag en de aanschafkosten tot de prijs, voeding en nog veel meer! Deze blogs kan je hieronder vinden:

Kooien geschikt voor andere papegaaien en parkietensoorten

Beste kooien voor kleine parkieten en papegaaien

In dit artikel worden alle kooien besproken die geschikt zijn voor kleine parkieten en papegaaien, zoals de grasparkiet, pyrrhura, forpus (muspapegaai) en dwergpapegaai (agapornis).

Kooien geschikt voor middelgrote papegaaien

In dit artikel worden alle kooien besproken die geschikt zijn voor middelgrote papegaaien, zoals de Grijze Roodstaart, Amazone papegaai, Kaketoe, Edelpapegaai en Jardine papegaai.

Kooien geschikt voor de grote papegaaien

Als je benieuwd ben naar welke kooien geschikt zijn voor grote papegaaien, zoals de Ara’s, dan kan dat door op deze link te klikken.

Een transportkooi voor papegaaien en parkieten

Als je papegaaien of parkieten in huis hebt dan is een goede transportkooi onmisbaar, want je gaat je vogel sowieso ooit wel eens moeten vervoeren. Dit kan zijn voor een leuk uitstapje, maar bijvoorbeeld ook als je snel naar de vogelarts wilt bij een ongeval. Bekijk hier het artikel waarin ik alles over de transportkooien uitleg!

Een papegaaien- en parkieten standaard

Naast een javaboom bestaat er ook zoiets als een speelstandaard voor kromsnavels, deze is gemaakt van een metalen of houten frame waarop papegaaien en parkieten kunnen klimmen, spelen, eten en rusten in alle vrijheid. Ze kunnen ook nog worden uitgerust met touwen en ladders om de speelplaats helemaal geweldig te maken!

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels