De beste kooien voor kleine parkieten en papegaaien


De beste kooien voor kleine parkieten en papegaaien

In dit artikel worden alle kooien besproken die geschikt zijn voor kleine parkieten en papegaaien, zoals de grasparkiet, pyrrhura, forpus (muspapegaai) en dwergpapegaai (agapornis). Helaas is het niet atlijd eenvoudig om een kooi van goede kwaliteit die vele jaren meegaat. Via dit artikel help ik je graag verder in deze zoektocht.

De beste kooien voor kleine parkieten en papegaaien zoals de grasparkiet, pyrrhura, forpus (muspapegaai) en dwergpapegaai (agapornis) zijn kooien met een breedte van minimaal 40 cm. Daarnaast moet de kooi prijs-kwaliteit in orde zijn en behandeld zijn met een niet-giftige coating. Zelf ben ik voorstander van de kooien van het merk Strong, deze voldoet aan al deze voorwaarden.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Dit is het korte antwoord, uiteraard is er veel meer over te vertellen. In dit artikel zal je lezen over de voorwaarden van goede kooi moet voldoen en welke breedte en tralieafstand de kooi moet hebben. Ten slotte geef ik mijn selectie aan kooien die perfect aansluiten bij deze kleine parkieten en papegaaien. Daarnaast kan je zelf bepalen welke kooi het beste bij je situatiepast. Er zijn bijvoorbeeld ook hoekmodellen te koop die plaats besparend zijn.

Wil je meteen naar de selectie kooien gaan, klik dan op deze link.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een goede kooi?

Niet alle kooien zijn hetzelfde of van dezelfde kwaliteit. Een kromsnavel leeft vaak vrij lang, daarom is het aangeraden om zeker voor een kooi van goede kwaliteit te gaan. Het zou natuurlijk zonde zijn dat je na bijvoorbeeld twee jaar alweer een nieuwe kooi moet kopen omdat die al begint te roesten.

Daarom schreef ik een artikel waarin alle aspecten van een goede kooi worden besproken. Zo is een goede kooi groot genoeg en is deze zeker niet rond van vorm. Daarnaast moet er gelet worden dat de afstand tussen de spijlen klein genoeg is en dat de kooi is gemaakt van een niet-giftige poedercoating.

Voor het gebruiksgemak moet de kooi ook goed te kuisen zijn, daarom is een bodemrooster en opvangranden een erg leuke toevoeging. Ten slotte moeten de sloten van een specifiek type zijn, zodat ze dit zeker niet zelf kunnen open maken.

DierDier

Hoe groot moet de kooi voor een kleine parkieten en papegaaien zijn?

Zelfs voor de kleine parkieten en papegaaien is het nodig dat de kooi voldoende ruimte biedt, de kooi is daarom best zo groot mogelijk! Voor een kromsnavel is het belangrijk om goed in de kooi rond te kunnen bewegen zonder ergens tegen te botsen, dit kan beschadigingen aan de vleugels veroorzaken.

Algemene regel voor de grootte

De spanwijdte van een kleine parkieten en papegaaien is gemiddeld ongeveer 30 cm. De minimale breedte voor de kooi is daarom 40 cm. Maar zoals eerder gezegd: hoe groter de kooi is, hoe beter.

Welke tralieafstand?

De tralieafstand is de afstand tussen twee spijlen van de kooi. De reden waarom hier op gelet moet worden is omdat er een gevaar is dat de vogel met hoofd kan blijven vaststeken. Dit kan vermeden worden met een traliesafstand die zeker klein genoeg is. Het is dus niet zozeer van belang om te voorkomen dat de vogel zal ontsnappen.

De ideale tralieafstand voor een kleine parkieten en papegaaien is tussen de 1 tot 1,5 cm. Uiteraard is een kleinere afstand tussen de spijlen zeker ook mogelijk en zelfs iets beter.

Dit zijn de allerbeste kooien voor een kleine parkieten en papegaaien:

Een geschikte kooi voldoet aan alle voorwaarden die hierboven werden besproken, zoals de juiste afmetingen, twee zijden met horizontale spijlen, een juiste tralieafstand, een goed slot, een sterke en niet-giftige coating en zeker ook een bodemrooster zodat de poten van de vogel niet vuil worden.

Daarnaast is het absoluut geen goed idee om een ronde kooi te kopen voor bijvoorbeeld een grasparkiet of dwergpapegaai. Dat komt omdat ze in zo’n kooi hun oriëntatie verliezen. Kies beter voor een rechthoekige kooi.

Het budget is uiteraard een belangrijke factor in je keuze, maar bedenk ook dat goedkoop ook duurkoop is. Het is beter om nu wat meer te betalen dan over enkele jaren een nieuwe kooi te moeten kopen of risico’s te lopen met de gezondheid en veiligheid van je Kleine parkieten en papegaaien.

Hieronder zal ik mijn selectie kooien rangschikken volgens 3 kwaliteitstypes, namelijk basisklasse, middenklasse en topklasse. Zelf ga ik steeds voor de topklasse omdat dit op de lange termijn vrijwel altijd de beste optie is.

Klik hier om meteen de middenklasse of topklasse te bekijken.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Basisklasse: goedkoopste opties

Deze kooien van de basisklasse zijn niet te duur in aanschaf, maar bedenk je wel dat je wat zult moeten inboeten op de kwaliteit. Het kan zijn dat deze kooien wat minder stevig zijn of wat sneller gaan roesten.

Duvo+ vogelkooi Iza 2

Vogelkooi Iza 2 van Duvo+ (bol.com) in de vorm van een huis is geschikt voor 2 parkietjes, 2 kanaries, 1 valkparkiet, 1 kakariki, 1 rosella of een aantal kleine tropische vogeltjes (aantal aan de hand van het formaat. Deze basis kooi bevat 2 zitstokken, een voer en drinkbakje en een handige mestlade. Tevens zijn er 3 deurtjes waaraan een badje gehangen kan worden. De afmetingen zijn: 52x30x51,5 cm.

Duvo+ vogelkooi Iza 3 met badhuisje

Grote vogelkooi Iza 3 (bol.com) met een Zwarte/Grijze onderbak en zwarte tralies. Dak kan open en er kan een extra zitstok geplaatst worden (meegeleverd). Geschikt voor diverse soorten vogels zoals: Vinken, kanaries, agapornissen, parklieten, etc. Deze kooi is zeer gemakkelijk schoon te maken d.m.v. een lade. Kooi wordt geleverd met lade, zitstokken en 4 voer-/waterbakjes. Maat: 59 x 38 x 65 cm en traliesafstand: 1cm.

Ferplast Ibiza vogelkooi – wit

Deze vogelkooi Ibiza (bol.com) bevat een kunststof onderkant met daar bovenop een stevig traliewerk. De bovenkant is los te koppelen en er zit een schuiflade in de onderkant zodat de kooi gemakkelijk kan worden schoongemaakt. Het is een complete kooi inclusief accessoires. Zo bevat de kooi onder andere een schommel, spiegelspeeltje met belletje, zitstokken, een drinkflesje en draaibaar voerbakje. 

Middenklasse: redelijke kwaliteit

Deze kooien zijn niet de allergoedkoopste, maar zeker ook niet de duurste. Ze zijn nog steeds betaalbaar en zijn redelijk goed van kwaliteit. Uiteraard zijn ze nog niet zo goed als de kooien van de topklasse.

Vogelkooi Ambra met voet

Deze mooie vogelkooi Ambra (bol.com) voor parkieten, kanaries of dwergpapegaaien. Hier heeft uw lievelingsdier volop ruimte en verschillende mogelijkheden om te rusten en te spelen. Bevat standaard verschillende zitstokken en voederbakjes. De top kan open met extra zitstok voor een “cabriogevoel”.

ZOLUX Neo Jili

De vogelkooi Neo Jili (bol.com) is geschikt voor parkieten, valkparkieten en papegaaivogels. Deze bevat 3 zitstokken voor binnen, 1 zitstok voor buiten en 2 drinkbakken. Verder zijn er meerdere openingen, 2 uitneembare laden, 4 massieve houten poten. De tralieafstand is 15 mm en de afmetingen zijn: 73x42x78,5cm.

Ferplast vogelkooi Viola

Deze rechthoekige vogelkooi Viola (bol.com) met rond dak bevat een kunststof onderkant met daar bovenop een stevig traliewerk. De bovenkant is los te koppelen en er zit een schuiflade in de onderkant zodat de kooi gemakkelijk kan worden schoongemaakt. Deze kooi is inclusief accessoires. Zo bevat de kooi onder andere een spiegelspeeltje met belletje, zitstokken (met rubber voor comfort), een drinkflesje en draaibaar voerbakje.

Topklasse: beste kwaliteit

De kooien van het merk Strong zijn absoluut de allerbeste kooien voor papegaaien en parkieten. Ze voldoen aan alle voorwaarden en de prijs-kwaliteitverhouding is absoluut geweldig.

Voor zowel mijn grasparkieten, valkparkieten en papegaaien heb ik steeds een kooi van dit merk aangeschaft. Na meer dan 10 jaar zijn ze nog steeds in perfecte staat en vertonen ze vrijwel geen gebreken.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Het is een iets duurder merk dan de goedkope varianten, maar je hebt er dan ook wel tientallen jaren plezier van. Dat kan je niet zeggen van andere merken die vaak na enkele jaren beginnen roesten, wat niet zeker niet goed is voor de vogel.

Strong Villa Aurelia

Deze papegaaien- en parkietenkooi Aurelia (bol.com) is een multifunctionele kooi die kan worden neergezet met of zonder gebruik van het onderstel. De bovenkant van de kooi kan worden opengezet en gebruikt worden als extra speel- of zitplaats. De kooi is voorzien van een kunststof lade en kunststof bakjes. De voordeur gaat door middel van een schuifmechanisme open. 

Strong Villa Helios

De papegaaien- en parkietenkooi Helios (bol.com) is een ideale kooi voor de kleinere kromsnavels. Dit model is voorzien van 4 kunststof zwenkwielen, RVS voederbakjes, en zitstokken. Het halve maan slot aan de voorzijde van de kooi houdt de deur stevig op zijn plaats.

Strong Villa Andrea

De Villa Andrea (bol.com) is een mooie en klassieke papegaaienkooi. Het dak van deze kooi gaat naar buiten open. Verder beschikt het hok over drie RSV voederbakjes en drie stevige houten zitstokken. Onderaan zitten kunststof rolwielen waardoor de kooi makkelijk te verplaatsen is. De voederdeurtjes zijn voorzien van stevige sloten met een innovatief draaimechanisme voor het bijvullen van het water en voer. 

Andere kooien

Als je nog niet de kooi hebt gevonden die volledig bij je past, dan kan je hieronder doorklikken naar enkele pagina’s waar alle kooien voor papegaaien en parkieten staan. Wellicht kan je daar je smaak wel vinden!

Bekijk hier alle papegaaien- en parkietenkooien op bol.com

Bekijk hier alle papegaaien- en parkietenkooien van De Huisdiersuper

Hoe richt je de kooi in voor een kleine parkieten en papegaaien?

Als je een kooi hebt aangeschaft, dan is het tijd om de kooi ook in te richten. Een goede inrichting van een kooi voor papegaaien en parkieten bestaat uit natuurlijke zitstokken op verschillende hoogtes en diktes. Verder moeten er goede eet- en drinkbakken aanwezig zijn, evenals verschillende speeltjes om verveling te voorkomen.

Om je hierbij te helpen schreef ik een artikel waarin alles over de inrichting van de kooi wordt uitgelegd.

Een speelboom voor een kleine parkieten en papegaaien

Veel kooien hebben bovenaan al een speelplek, maar het is zeker ook goed voor de kromsnavel om soms ook te variëren in speelplek. Een speelboom is daarvoor zeer geliefd, je kan ze zo kopen of er zelf één maken.

De java boom is de beste speelboom voor papegaaien en parkieten. Deze boom uit Zuidoost-Azië is extreem hard en massief, zelfs voor grotere papegaaien zoals ara’s is het moeilijk om deze stuk te krijgen. Bovendien kan de boom goed tegen vocht en zorgt voor natuurlijke slijtage van nagels en snavel.

Als je graag meer te weten wilt komen over de javaboom, dan kan dat via dit artikel over speelbomen voor kromsnavels.

Waar plaats je de kooi van een kleine parkieten en papegaaien?

De beste plaats om een kooi voor een kleine parkieten en papegaaien te plaatsen is in de woonkamer, zo voelt de vogel zich ook deel van het gezin. De keuken is absoluut niet toegestaan, want daar is er een gevaar voor een teflon vergifting. Plaatsen met veel tocht, zoals bijvoorbeeld voor een raam zijn ook geen goed idee.

Niet alleen de plaats van de kooi is belangrijk om zich goed te voelen, maar ook de hoogte. Meestal is de kooi zo gemaakt dat de bodem zich ongeveer 30 tot 40 cm boven de vloer bevindt. Op die manier is de kooi op een perfecte hoogte en kan de kromsnavel op een hoogte zitten waarbij hij de mens in de ogen kan kijken.

Meer info over de kleine parkieten en papegaaien soorten

Misschien ben je geïnteresseerd in het houden van een papegaai of parkiet die niet te groot is. Of het kan zijn dat je nog twijfelt. Ze zijn vaak iets makkelijker om te houden dan een grote papegaai zoals een Ara, maar ze hebben natuurlijk ook een juiste verzorging nodig en bepaalde voedingseisen.

Daarom schreef ik verschillende artikels waarin alles over deze kleine parkieten en papegaaien wordt uitgelegd, zoals afkomst, karakter, gedrag en de aanschafkosten tot de prijs, voeding en nog veel meer! Deze blogs kan je hieronder vinden:

Kooien geschikt voor andere papegaaien en parkietensoorten

Kooien geschikt voor grote parkieten en kleine papegaaien

Tot de grote parkieten en kleine papegaaien behoren bijvoorbeeld het Bonte Boertje, Meyer papegaai, Caique, Lori, Rosella, Monniksparkiet, Valkparkiet, Zonparkiet, Halsbandparkiet en de Grote Alexanderparkiet. Ik schreef een artikel met alle kooien die hiervoor geschikt zijn.

Kooien geschikt voor middelgrote papegaaien

In dit artikel worden alle kooien besproken die geschikt zijn voor middelgrote papegaaien, zoals de Grijze Roodstaart, Amazone papegaai, Kaketoe, Edelpapegaai en Jardine papegaai.

Kooien geschikt voor de grote papegaaien

Als je benieuwd ben naar welke kooien geschikt zijn voor grote papegaaien, zoals de Ara’s, dan kan dat door op deze link te klikken.

Een transportkooi voor papegaaien en parkieten

Als je papegaaien of parkieten in huis hebt dan is een goede transportkooi onmisbaar, want je gaat je vogel sowieso ooit wel eens moeten vervoeren. Dit kan zijn voor een leuk uitstapje, maar bijvoorbeeld ook als je snel naar de vogelarts wilt bij een ongeval. Bekijk hier het artikel waarin ik alles over de transportkooien uitleg!

Een papegaaien- en parkieten standaard

Naast een javaboom bestaat er ook zoiets als een speelstandaard voor kromsnavels, deze is gemaakt van een metalen of houten frame waarop papegaaien en parkieten kunnen klimmen, spelen, eten en rusten in alle vrijheid. Ze kunnen ook nog worden uitgerust met touwen en ladders om de speelplaats helemaal geweldig te maken!

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels