De volièregids voor papegaaien en parkieten


Alle info over volière, nachthok voor papegaaien en parkieten
Volière R10 van Voldux.

Frisse en verse lucht is heel belangrijk voor de gezondheid van papegaaien en parkieten. Om aan deze behoefte te voldoen is een volière een uitstekende oplossing. Een volière is zowel geschikt voor tamme als niet-tamme kromsnavels.

Een volière is eigenlijk een heel grote kooi of ruimte die is afgesloten met als doel om vogels, zoals papegaaien en parkieten, te huisvesten. Een volière heeft als voordeel dat de vogels heel veel ruimte hebben om te vliegen en klauteren, maar er is ook steeds verse buitenlucht.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Dit is het korte antwoord, uiteraard is er veel meer over te vertellen. In dit artikel leg ik je uit waarom en wanneer een volière een goede optie is en hoe groot deze volière en het gaas moet zijn. Daarnaast geef ik nog informatie over de juiste materialen en welke vogels geschikt zijn voor de volière.

Ook zal ik het hebben over de plaatsing van de volière en waarom je zeker een sluis moet voorzien. Verder zal ik meer informatie geven over de inrichting, het onderhoud en beantwoord ik de vraag of het noodzakelijk is om een nachthok te voorzien. Ten slotte geef ik een overzicht van verschillende volières en hoe je zelf een volière kan bouwen.

Waarom een volière?

Er zijn verschillende redenen waarom je zou kunnen overwegen om een volière te nemen, hieronder zal ik er enkele opnoemen.

Kromsnavels hebben veel beweging nodig

Papegaaien en parkieten staan erom bekend dat ze vaak heel veel energie hebben. Voor vogels die binnen in de kooi zitten is dit vaak wat moeilijk omdat ze eigenlijk niet zo veel kunnen bewegen als wat ze nodig hebben.

Een volière is daarom een ideale plek waar voldoende ruimte is om te bewegen in alle mogelijke manieren. De kromsnavel kan zo heen en weer vliegen, wat goed is om de spieren van de vleugels te trainen.

DierDier

Maar er is ook voldoende ruimte om te klimmen en te klauteren, dit is dan weer goed voor de gezondheid van de poten. Ook kunnen ze heel wat knagen op verschillende takken, dit zal de snavel dan weer onderhouden zodat het niet nodig is om deze te laten knippen of veilen.

Het is bewezen dat een actieve vogel veel langer leeft, zeker vergeleken met een kromsnavel waarvan de veren zijn gekortwiekt. Door te bewegen zal de vogel veel minder kans hebben op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, maar ook op verschillende soorten kankers.

Minder lawaai in huis

Als je met eigenaren van papegaaien en parkieten praat dan zijn ze het er allemaal wel mee eens: deze kromsnavels kunnen soms heel lawaaierig zijn. Een volière is dan een goed hulpmiddel om de rust in huis te laten terugkeren.

Je kan kromsnavels altijd in de volière houden, dit wordt vaak gedaan met vogels die niet tam zijn. Maar voor tamme vogels kan de volière ook gewoon een leuke buitenspeelplaats zijn waar ze overdag even naartoe kunnen gaan.

Alle info over volière, nachthok voor papegaaien en parkieten
Papegaaien kunnen soms wel eens lawaaierig zijn!

Goed voor het mentale welzijn

De intelligentie van kromsnavels mag zeker niet onderschat worden. Sommige wetenschappers beweren dat ze 7 keer zo slim zijn als een hond, of zo slim als een kind van 5 jaar oud. Dan begrijp je wel dat ze dood ongelukkig worden als ze deze intelligentie niet kunnen gebruiken.

Daarom is voldoende variatie en intellectuele uitdaging van groot belang, hier kan een volière zeker bij helpen. Door buiten te komen zullen ze worden blootgesteld aan verschillende geluiden en is er veel nieuws te zien, dit vermindert de verveling aanzienlijk.

Maar het is nog steeds belangrijk dat ze ook daar voldoende speeltjes hebben zodat ze zich zeker niet gaan vervelen. Een foerageerspeeltje is daar bijvoorbeeld ideaal, al spelenderwijs zullen ze hun voedsel kunnen verkrijgen.

Verveling staat bekend als één van de oorzaken van het ontwikkelen van probleemgedrag. Hierbij kan je denken aan het bijten, schreeuwen, maar ook het plukken van de veren komt helaas nog steeds vaak voor.

Belang van frisse lucht en zonlicht

Een buitenvolière biedt iets wat geen enkele woonkamer aan je vogels kan aanbieden en dat is verse, frisse lucht en zonlicht.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Papegaaien en parkieten hebben kleinere longen dan wij als mensen, daarom zijn ze ook veel gevoeliger aan een slechte luchtkwaliteit. Het is daarom ook echt volledig af te raden om te roken in bijzijn van je vogel.

Daarnaast krijgen de vogels buiten ook zonlicht. Rechtstreeks zonlicht, eigenlijk de UV stralen, zorgen voor de aanmaak van vitamine D, meer specifiek vitamine D3. Deze vitamine zorgt er voor dat calcium goed in het lichaam kan worden opgenomen, maar het vermindert ook de aanmaak van het stresshormoon.

Dus ook voor het mentale welzijn is zonlicht echt belangrijk. Voor papegaaien en parkieten die geen volière hebben is het daarom cruciaal om soms mee naar buiten te gaan. Om dit veilig te laten gebeuren kan er een harnas of tuigje voor kromsnavels worden gebruikt.

Welke soorten volières bestaan er?

Hierboven heb ik vooral gesproken over de buitenvolières omdat deze het meest voorkomend is. Maar er bestaan ook binnenvolières, deze beschikken uiteraard niet over de voordelen van de buitenlucht en het zonlicht.

Deze binnenvolières zijn eigenlijk gewoon heel grote papegaaien- of parkietenkooien die binnen worden geplaatst. Ze hebben dus vooral als voordeel dat de vogels ook binnen voldoende ruimte hebben om te bewegen. Dit is vooral handig voor niet-tamme vogels die niet los in de woonkamer kunnen en waar een buitenvolière geen optie is.

Alle info over volière, nachthok voor papegaaien en parkieten
Voorbeeld van een kleine buitenvolière. Bekijk de prijs op bol.com of De HuisdierSuper

De buiten- en binnenvolières kan je trouwens in z’n geheel kopen of zelf bouwen. Op bol.com en De HuisdierSuper zijn er kant-en-klare volières beschikbaar die gewoon aan je huis worden afgeleverd. Deze zijn al deels gemonteerd zodat het opzetten echt niet meer moeilijk is.


Omdat er zo veel volières te koop zijn zie je soms door de bomen het bos niet meer. Daarom heb ik een overzicht gemaakt van alle kant-en-klare binnen- en buitenvolières voor elk budget.

Klik hier om mijn selectie met de beste kant-en-klare volières te bekijken >>>


Maar je kan volières ook perfect zelf bouwen. Omdat dit wel een beetje ingewikkeld kan zijn raad ik aan om gebruik te maken van een bouwplan voor volières. De grootste speler hierin is Freds Bouwtekeningen, zo zal je een ideale volière kunnen uitkiezen. Bovendien zal je helemaal weten met welke en hoeveel materialen je deze kan bouwen. Dit bespaart bovendien heel wat tijd en te veel materiaal.

Alle info over volière, nachthok voor papegaaien en parkieten

Klik hier om de volière bouwtekeningen te bekijken >>>


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.Hoe groot moet de volière zijn?

Een volière kan je zo groot maken als je maar wilt, want eigenlijk kan deze nooit groot genoeg zijn. Waar je wel op moet letten is dat deze zeker groter is dan de minimum afmetingen, maar nogmaals: je kan beter wat ruimer nemen.

Algemene grootte

Uiteraard is de grootte van de volière volledig afhankelijk van de soort vogels en hoeveel vogels je wilt houden. Er zijn wel enkele algemene regels die je kan volgen.

Als algemene regel kan je de grootte van de vogel nemen en die vermenigvuldigen met minimaal 10 om de lengte van de volière te bepalen. Voor de breedte kan je ongeveer de helft van deze lengte nemen. Voor de hoogte volstaat meestal 2 meter.

Voorbeeld: stel dat je vogel een valkparkiet is met een grootte van 30 cm. Dan is de minimale lengte 10 x 30 cm, oftewel 3 meter lang. Voor de breedte deel je dit door twee, dit komt dan uit op een breedte van 1,5 meter. In dit geval kan je dus minimaal een volière van 3 meter lang, 1,5 meter breed en 2 meter hoog nemen.

Maar als je meer dan 1 vogel neemt, dan moet er uiteraard ook extra ruimte worden voorzien. Het is gelukkig niet nodig om de volière direct te verdubbelen, een kleiner deel extra volstaat dan. Daarom heb ik een tabel gemaakt waarin de minimale grootte voor de meest voorkomende vogels wordt gegeven.

Tabel met minimum afmetingen volière

In deze tabel kan je de minimum afmetingen voor veel voorkomende kromsnavelsoorten vinden. De afmetingen gelden steeds voor een paar, dus voor twee vogels.

De tweede kolom gaat over de grootte van het buitenverblijf (de volière) voor een koppel. In de derde kolom zie je hoeveel groter je het buitenverblijf moet maken per extra vogel dat je toevoegt.

In de vierde en vijfde kolom zie je een gelijkaardige structuur, echter is dit voor de afmetingen van het binnenhok, oftewel het nachthok.

SoortVolière (lxbxh)Per extra vogel – Volière (lxbxh)BinnenhokPer extra vogel – binnenhok
Grasparkiet 3 x 1,5 x 2 m2,25 m21 m20,5 m2
Roodstuitparkiet 3 x 1,5 x 2 m2,25 m21 m20,5 m2
Kakariki 3 x 1,5 x 2 m2,25 m21 m20,5 m2
Katharinaparkiet 3 x 1,5 x 2 m2,25 m21 m20,5 m2
Monniksparkiet 3 x 1,5 x 2 m2,25 m21 m20,5 m2
Bruinoorparkiet 3 x 1,5 x 2 m2,25 m21 m20,5 m2
Jendayaparkiet 3 x 1,5 x 2 m2,25 m21 m20,5 m2
Goudparkiet 3 x 1,5 x 2 m2,25 m21 m20,5 m2
Prachtrosella 3 x 1,5 x 2 m2,25 m21 m20,5 m2
Stanleyrosella 3 x 1,5 x 2 m2,25 m21 m20,5 m2
Roodvleugelparkiet 3 x 1,5 x 2 m2,25 m21 m20,5 m2
Barrabandparkiet 3 x 1,5 x 2 m2,25 m21 m20,5 m2
Alexanderparkiet 3 x 1,5 x 2 m2,25 m21 m20,5 m2
Pruimkopparkiet 3 x 1,5 x 2 m2,25 m21 m20,5 m2
Bergparkiet 3 x 1,5 x 2 m2,25 m21 m20,5 m2
Prinses van Wales-parkiet 3 x 1,5 x 2 m2,25 m21 m20,5 m2
Halsbandparkiet 3 x 1,5 x 2 m2,25 m21 m20,5 m2
Molukse koningsparkiet 3 x 1,5 x 2 m2,25 m21 m20,5 m2
Turkooisparkiet 3 x 1,5 x 2 m2,25 m21 m20,5 m2
Valkparkiet 3 x 1,5 x 2 m2,25 m21 m20,5 m2
Geelvoorhoofdkakariki  3 x 1,5 x 2 m2,25 m21 m20,5 m2
Viooltjes Lori 3 x 1,5 x 2 m2,25 m21 m20,5 m2
Lori van de Blauwe Bergen 3 x 1,5 x 2 m2,25 m21 m20,5 m2
Molukse Lori 3 x 1,5 x 2 m2,25 m21 m20,5 m2
Zwarte Lori 3 x 1,5 x 2 m2,25 m21 m20,5 m2
Rode Lori 3 x 1,5 x 2 m2,25 m21 m20,5 m2
Holenparkiet4 x 2 x 2 m4 m22 m21 m2
Australische koningsparkiet4 x 2 x 2 m4 m22 m21 m2
Grote alexanderparkiet4 x 2 x 2 m4 m22 m21 m2
Lord Derby’s parkiet4 x 2 x 2 m4 m22 m21 m2
Groene muspapegaai3 x 2 x 2 m2,25 m21 m20,5 m2
Perzikkopagapornis 3 x 2 x 2 m2,25 m21 m20,5 m2
Zwartkopcaique 3 x 2 x 2 m2,25 m21 m20,5 m2
Bonte Boer3 x 2 x 2 m2,25 m21 m20,5 m2
Zwartoormargrietje4 x 2 x 2 m4 m21 m20,5 m2
Kleine vasapapegaai4 x 2 x 2 m4 m21 m20,5 m2
Kaapse papegaai4 x 2 x 2 m4 m21 m20,5 m2
Jardine papegaai4 x 2 x 2 m4 m21 m20,5 m2
Edelpapegaai4 x 2 x 2 m4 m21 m20,5 m2
Grijze Roodstaart papegaai4 x 2 x 2 m4 m21 m20,5 m2
Kraagpapegaai4 x 2 x 2 m4 m21 m20,5 m2
Blauwbaardamazone4 x 2 x 2 m4 m21 m20,5 m2
Tucumánamazone4 x 2 x 2 m4 m21 m20,5 m2
Oranjevleugelamazone4 x 2 x 2 m4 m21 m20,5 m2
Blauwvoorhoofdamazone4 x 2 x 2 m4 m21 m20,5 m2
Geelkopamazone 4 x 2 x 2 m4 m21 m20,5 m2
Wijnborstamazone 4 x 2 x 2 m4 m21 m20,5 m2
Geelwangamazone 4 x 2 x 2 m4 m21 m20,5 m2
Goffins kaketoe4 x 2 x 2 m4 m21 m20,5 m2
Grote geelkuifkaketoe4 x 2 x 2 m4 m21 m20,5 m2
Kleine geelkuifkaketoe4 x 2 x 2 m4 m21 m20,5 m2
Rosé kaketoe4 x 2 x 2 m4 m21 m20,5 m2
Incakaketoe4 x 2 x 2 m4 m21 m20,5 m2
Naaktoogkaketoe4 x 2 x 2 m4 m21 m20,5 m2
Ducorps’ kaketoe4 x 2 x 2 m4 m21 m20,5 m2
Grote vasapapegaai6 x 3 x 2,5 m9 m22 m21 m2
Sint-Lucia-amazone6 x 3 x 2,5 m9 m22 m21 m2
Sint-Vincentamazone6 x 3 x 2,5 m9 m22 m21 m2
Keizeramazone6 x 3 x 2,5 m9 m22 m21 m2
Witte kaketoe6 x 3 x 2,5 m9 m22 m21 m2
Moluken kaketoe6 x 3 x 2,5 m9 m22 m21 m2
Roodschouder ara 4 x 2 x 2 m4 m21 m20,5 m2
Roodbuik ara4 x 2 x 2 m4 m21 m20,5 m2
Dwerg ara4 x 2 x 2 m4 m21 m20,5 m2
Geelnek ara 4 x 2 x 2 m4 m21 m20,5 m2
Soldaten ara 6 x 3 x 2,5 m9 m22 m21 m2
Geelvleugel ara6 x 3 x 2,5 m9 m22 m21 m2
Groenvleugel ara 6 x 3 x 2,5 m9 m22 m21 m2
Blauwgele ara6 x 3 x 2,5 m9 m22 m21 m2
Hyacinth ara6 x 3 x 2,5 m9 m22 m21 m2
Roodwang ara 6 x 3 x 2,5 m9 m22 m21 m2
Minimum afmetingen volière en nachthok voor papegaaien en parkieten

Moet ik een nachthok/binnenhok voorzien in de volière?

Een nachthok, ook wel binnenhok genoemd, heeft als nut om je vogels tijdens de nacht een beschermende plek te geven. De vogels worden dan beschermd tegen roofdieren, ongedierte, maar ook tegen slechte weersomstandigheden of de koude, tocht en vorst.

Voor sommige vogels is het niet nodig om een nachthok te voorzien, maar zelf raadt ik dit toch altijd aan. Ze kunnen misschien wel tegen de meeste weersomstandigheden, maar het is toch ook fijn dat ze extra tegen ongedierte of roofdieren worden beschermd. Daarnaast is de nachthok ook gewoon een comfortabele plek voor de vogels om te rusten.

Alle info over volière, nachthok voor papegaaien en parkieten
Binnenhok van Volière Thomas. Bekijk de prijs op bol.com en De HuisdierSuper

Belang van ventilatie

Het nachthok is een plek waar alle vogels tijdens de nacht op een kleinere plaats samenkomen. Zoals je wel kunt vermoeden kan hier na een tijdje ook wel een stank ontstaan. Daarom is het goed om enkele openingen in het nachthok te voorzien voor wat ventilatie.

Ventilatie is niet hetzelfde als tocht. Tocht is een constante stevige luchtstroom en dit kan je beter vermijden, dit kan je lezen in dit artikel. Onderaan het nachthok kan je een ventilatiestrook voorzien voor de aanvoer van lucht en bovenaan het hok voor de afvoer.

Licht in het nachthok

Vele mensen denken dat een nachthok best zo donker mogelijk is, want het heeft natuurlijk als doel om in te slapen. De werkelijkheid is toch anders, het is belangrijk om het nachthok zeker niet te donker te maken. De reden is dat ze anders niet graag in dit hok zullen gaan.

Het beste is om gewoon wat openingen of ramen van plexiglas te voorzien, maar ook een deel van het dak kan worden gemaakt van een transparant materiaal. Dit zorgt voor natuurlijk zonlicht, maar als dat niet mogelijk is kan je ook gebruik maken van een normale verlichting.

Er bestaat verlichting die in te stellen is met een tijdsklok, dit is handig omdat je dit dan niet steeds handmatig moet doen. Verder zijn er ook speciale UV-lichten beschikbaar, deze zorgen voor de aanmaak van vitamine D3. Dit is vooral nodig voor vogels die overdag niet buiten kunnen.

Hoe groot moet het nachthok zijn?

De grootte van het binnenhok van de volière is afhankelijk van de soort vogel en hoeveel vogels je er houdt. De afmetingen kan je vinden in de tabel hierboven. Ga makkelijk terug naar de tabel via deze link.

Welk gaas moet mijn volière hebben?

Het gaas is een belangrijk onderdeel van de volière, dit moet er namelijk voor zorgen dat je papegaai of parkiet niet kan ontsnappen. Omdat er vele soorten gaas beschikbaar zijn zal ik hieronder uitleggen welk materiaal, dikte en gaasgrootte je het beste kiest.

Materiaal voor gaas

Gaas is beschikbaar in zowel metaal als kunststof. Aangezien kromsnavels een enorm sterke bek hebben is het sowieso aangeraden om een metalen gaas te gebruiken. Hiervoor zijn verschillende opties, het allerbelangrijkste is dat het materiaal niet giftig is en niet zal gaan roesten. Dit kan je ook lezen in mijn artikel met alle gevaren voor papegaaien en parkieten.

Materialen die je  voor het gaas kan gebruiken zijn roestvrijstaal (RVS) of gegalvaniseerd staal. Bij het galvaniseren wordt er via een bepaald proces een laagje zink op het metaal gebracht om roestvorming te voorkomen.

Een te hoge blootstelling aan zink kan wel een zinkvergiftiging veroorzaken, daarom is het belangrijk dat gegalvaniseerd staal ook steeds wordt voorzien van een niet-giftige (poeder)coating. Als je op zeker wilt spelen is RVS de beste optie.

Dikte van gaas

Omdat papegaaien en parkieten zo een sterke snavel hebben moet de draad van het gaas uiteraard dik genoeg zijn om het kauwen van deze bek te weerstaan. De draaddikte is wat afhankelijk van de grootte van de vogel. Over het algemeen geldt: hoe groter de vogel, hoer sterker de bek en dus hoe dikker de draad moet zijn.

Hieronder kan je een overzicht vinden van de draaddiktes voor elke kromsnavelsoort:

SoortDraaddikte gaas
Grasparkiet, dwergpapegaai, vinken, neophema’s, forpussen en vogels met een vergelijkbare grootte.1,25 mm
Bonte boertje, meyer papegaai, caique, lori, valkparkiet, monniksparkiet, zonparkiet en vogels met een gelijkaardige grootte1,50 mm
Grijze roodstaart, kaapse papegaai, edelpapegaai, jardine papegaai, amazone papegaai, kleine kaketoe’s en vogels met een vergelijkbare grootte1,65 mm
Grote amazone’s en kaketoes, halsbandparkiet, grote Alexanderparkiet en vogels met een vergelijkbare grootte2,00 mm
Dwerg ara’s2,50 mm
Grote ara’s3,15 mm
Gaas diktes per soort papegaai of parkiet

Gaasgrootte

Ook de gaasgrootte is afhankelijk van de soort vogel. De kleine papegaaien en parkieten kunnen al sneller ontsnappen in kleine openingen. Die vogels moeten daarom een kleinere gaasgrootte hebben dan de grotere papegaaien zoals de ara’s.

SoortGaasgrootte
Grasparkiet, dwergpapegaai, vinken, neophema’s, forpussen en vogels met een vergelijkbare grootte.13 x 13 mm
Bonte boertje, meyer papegaai, caique, lori, valkparkiet, monniksparkiet, zonparkiet en vogels met een gelijkaardige grootte13 x 13 mm
Grijze roodstaart, kaapse papegaai, edelpapegaai, jardine papegaai, amazone papegaai, kleine kaketoe’s en vogels met een vergelijkbare grootte19 x 19 mm
Grote amazone’s en kaketoes, halsbandparkiet, grote Alexanderparkiet en vogels met een vergelijkbare grootte19 x 19 mm
Dwerg ara’s25 x 25 mm
Grote ara’s25 x 25 mm
Gaas groottes per soort papegaai of parkiet

Welke kleur gaas?

Je zou misschien denken dat de kleur van het gaas niet zo veel uit maakt, toch is dit niet helemaal waar. Je maakt de volière natuurlijk zodat je ook je vogels makkelijk kan bewonderen. Daarom is zwart gaas aan te raden, deze zorgt voor minder reflectie waardoor je zo goed mogelijk je vogels kan bekijken. Je kan metalen gaas bijvoorbeeld ook zwart verven, kies dan wel voor een niet-giftige verf.

Welk materiaal voor een volière?

Er zijn verschillende materialen die gebruikt worden voor het maken van de volière, denk bijvoorbeeld aan hout of metaal.

Houten volière

De meeste volières worden gemaakt met een houten frame. Hout heeft als voordeel dat het makkelijk te verkrijgen en te bewerken is, maar daarnaast is het ook vrij stevig. Een ander voordeel is de kostprijs, hout is namelijk goedkoper dan bijvoorbeeld een frame van aluminium.

Een nadeel van het gebruiken van hout is dat sommige papegaaien en parkieten heel graag op hout knagen. Is dat het geval, dan kan je beter kiezen voor een volière met een skelet of frame van aluminium.

Om het knagen aan het houten frame te verminderen kan je best het gaas langs de binnenkant van het skelet bevestigen. Zo zal het hout zich aan de buitenkant van het gaas bevinden en is het moeilijker om het kapot te knagen.

Daarnaast zijn niet alle houtsoorten geschikt voor kromsnavels, er zijn namelijk verschillende bomen die ook giftig zijn voor hen. Gebruik daarom alleen hout van deze veilige bomen. Om je hierbij te helpen schreef ik een artikel waarin ik alle veilige en onveilige bomen heb opgelijst.

Houten volière voor papegaaien en parkieten
Voorbeeld houten volière. Bekijk de prijs op bol.com of De HuisdierSuper

Aluminium volière

Naast hout, wint aluminium tegenwoordig aan populariteit. Het nadeel is dat het wat meer kost, maar je krijgt er ook wel een degelijke volière voor in de plaats. Aluminium heeft als voordeel dat het veel makkelijker te onderhouden is dan hout. Bij hout is het bijvoorbeeld ook noodzakelijk om het te vernissen, zodat het hout waterbestendiger is.

Ook is aluminium zeker de beste keuze indien je grotere papegaaien zoals een Amazone of Ara wilt houden. Hoe groter vogel, hoer groter de bek. De hebben daarom al wat meer kracht in hun bek waardoor een houten volière niet sterk genoeg kan zijn.

Aluminium volière voor papegaaien en parkieten
Voorbeeld aluminium volière. Bekijk de prijs op bol.com of De HuisdierSuper

Het belang van een sluis in de volière

Als je een volière koopt of maakt is het een goed idee om zeker een sluis te voorzien. Een sluis is eigenlijk een tussenschot wat je toelaat om de volière binnen te treden of te verlaten zonder risico dat je vogels gaan ontsnappen.

Het gaat sowieso noodzakelijk zijn om af en toe in de volière te komen, bijvoorbeeld om het eten of drinken te verversen, de volière schoon te maken of om je vogels te controleren.

Een volière kopen of er zelf één maken?

Nu heb je al een idee aan welke voorwaarden jouw volière moet voldoen. Maar ga je deze volière nu kant-en-klaar kopen of is het mogelijk om er zelf één te maken?

Kant-en-klare volières

Voor de niet-klussers onder ons is het gelukkig mogelijk om online een volière aan te kopen die aan je huis wordt geleverd. Meestal zijn deze al deels gemonteerd en moet je de grote onderdelen nog met elkaar bevestigen.

Voor het kopen van volières zijn er twee winkels die ik aanraad, namelijk bol.com en De HuisdierSuper. Bol.com is al wat bekender en heeft soms wat meer aanbod. Bij de tweede winkel heb je vaak de beste prijzen. Het is dus goed om zelf even te vergelijken waar je de beste prijs vindt.


Omdat er zo veel volières te koop zijn zie je soms door de bomen het bos niet meer. Daarom heb ik een overzicht gemaakt van alle kant-en-klare binnen- en buitenvolières voor elk budget.

Klik hier om mijn selectie met de beste kant-en-klare volières te bekijken >>>


Volière zelf bouwen

Uiteraard is het ook mogelijk om de volière zelf te bouwen, al is dit niet zo simpel. Daarom is het handig als je een handige bouwtekening kan gebruiken. Zelf ben ik fan van Fred’s Bouwtekeningen, hier krijg je heel veel verschillende bouwtekeningen van volières.

Zelf moet je gewoon even kijken welke volière het beste bij je past en dan kan je makkelijk alle materialen aankopen, dit staat ook goed beschreven. Daarna kan je met de bouwtekeningen de volière zelf, maar wel met een beetje ondersteuning in elkaar steken.

Alle info over volière, nachthok voor papegaaien en parkieten

Klik hier om de volière bouwtekeningen te bekijken >>>


Welke vogels kunnen in een volière?

Er zijn enorm veel vogels die je kan houden in een volière. Eigenlijk kan je bijna alle papegaaien en parkieten in een volière houden. Vele mensen hebben bijvoorbeeld grasparkieten, maar er zijn ook mensen die ara’s houden. Het enige waar je op moet letten is of de soort ook winterhard is.

Mogen papegaaien en parkieten in de winter buiten in de volière?

Er zijn heel wat vogels die zelfs in de winter in de volière kunnen, dit worden ook wel de winterharde vogels genoemd. Dit zijn bijvoorbeeld de grasparkieten en dwergpapegaaien.

Maar andere papegaaien en parkieten kan je ook in de winter houden, enkel moet je er dan voor zorgen dat ze een warme plek hebben om te schuilen. Een goede manier om dit te doen is met een nachthok dat goed geïsoleerd is. Maar het is ook mogelijk om het nachthok met bepaalde verwarmingstoestellen te verwarmen.

Waar plaats ik de volière het best?

De volière plaats je best ergens buiten in de tuin of op een groot terras, want zo kunnen je vogels ook voldoende frisse lucht en vers zonlicht krijgen. Maar waar plaats je die volière dan het beste?

Heb ik een bouwvergunning nodig voor een volière?

Eerst en vooral is het misschien handig om na te gaan of er bepaalde plekken zijn waar je geen volière mag plaatsen in je tuin of waar er bouwvergunningen voor nodig zijn. Dit is voor alle woonplaatsen verschillend, dus dit kan je best eens navragen of nakijken bij je gemeente.

Zon en schaduw

Zoals hierboven al meermaals is aangehaald is zonlicht van groot belang voor de aanmaak van vitamine D3, dit is dan weer belangrijk voor een goede opname van calcium. Een goede plaats voor een volière is daarom ook ergens waar ze de mogelijkheid hebben om in de zon te zitten.

Maar houd er rekening mee dat ze niet constant in de volle zon mogen zitten, ze moeten steeds ook verschillende schaduwrijke plekjes tot hun beschikking hebben. Dit kan door bomen rondom de volière, maar sommige mensen plaatsen ook schaduwrijke bomen of planten in de volière.

Beschutting tegen regen en wind

Het is een goed idee om je vogels steeds te beschermen tegen slechte weersomstandigheden. Om de overlast van de wind te verminderen kan je daarom de volière tegen een muur of haag plaatsen. Maar als je een stevige volière koopt of bouwt, dan is het ook mogelijk om enkele delen van de volière te beschermen, bijvoorbeeld met een stukje plexiglas.

Houd rekening met de buren

Het houden van papegaaien en parkieten in je tuin is erg leuk, dat vind ik ook! Maar helaas denken niet alle mensen hier zo over. Als je de mogelijkheid hebt, dan plaats je de volière best niet te dicht bij de buren. Zo kan je geluidsoverlast vermijden.

Het beste kan je op voorhand eens aan je buren vragen of ze het storend zouden vinden. Wie weet vinden ze het wel hartstikke leuk en kan je ze wel gewoon in de buurt van de buren plaatsen.

Plaats het op een toegankelijke plek

Aangezien je vaak naar de volière zult moeten gaan, bijvoorbeeld voor het eten en het drinken te verversen is het wel makkelijk als de volière ook makkelijk te bereiken is. Eventueel ga je ook een kruiwagen nodig hebben bij het schoonmaken, zie dan ook dat de weg naar je volière hiervoor breed genoeg is.

Hoe richt je de volière in?

Zo, nu heb je al een volière. De volgende stap is natuurlijk het inrichten, want dat is wel noodzakelijk voordat je je vogels erin gaat plaatsen. Hieronder leg ik de belangrijkste elementen uit voor de inrichting van je volière.

Eet- en drinkbakjes voorzien

Het is essentieel voor het welzijn van de vogels dat ze beschikken over voldoende voeding en water. Dit moet natuurlijk ook op een zo hygiënisch mogelijke manier worden aangeboden om zo ziektes, schimmels en andere problemen te vermijden.

De drinkbakjes moeten voldoende groot zijn en het is erg belangrijk dat ze ook op een stevige manier zijn vastgemaakt in de volière. Papegaaien en parkieten staan er voor bekend om graag met hun eten te spelen. Zeker om verspilling tegen te gaan, zorg je er best voor dat ze de bakjes zeker niet kunnen omstoten.

Vele volières zijn ook uitgerust met kleine deurtjes waarin de eet- en drinkbakjes zijn bevestigd. Zo is het mogelijk om de bakjes langs de buitenkant te vullen, te kuisen en te verversen. Dat is handig, want het is dan niet meer nodig om elke keer de volière binnen te komen. Dit voorkomt enerzijds stress bij de vogels, maar er is ook minder kans dat er eentje zal ontsnappen.

Alle info over volière, nachthok voor papegaaien en parkieten
Handige deurtjes voor het verversen van het voer en het drinken

De juiste zitstokken en takken

Een volière moet worden uitgerust met verschillende zitstokken en takken, dit houdt alles zo natuurlijk mogelijk voor de vogels. In de winkels worden er helaas ook vele zitstokken verkocht die eigenlijk niet goed zijn voor papegaaien en parkieten.

Het beste is om zeker geen rechte en gladde zitstokken te gebruiken, dit zijn de stokken die je meestal ook meegeleverd krijgt bij een kooi of een volière. Beter is om gebruik te maken van natuurlijke zitstokken, zoals zitstokken uit java-hout (bol.com) of van takken van veilige bomen.

Welke zitstokken nu juist geschikt zijn voor je vogels, hangt erg af van de grootte en de soort. Daarom schreef ik een artikel waarin ik alles over de zitstokken voor kromsnavels uitleg. Hierna zal je zeker weten hoe dik de takken moeten zijn en welke je het beste gebruikt.

Java zitstok papegaai of parkiet
Grijze roodstaart op een java zitstok

Voorzie leuk speelgoed

Papegaaien en parkieten zijn één van de intelligentste dieren op aarde, daarom moeten ze ook voldoende uitgedaagd worden om verveling te voorkomen. Een manier om dit te doen is om speelgoed in de kooi of volière te voorzien.

Er zijn verschillende soorten speelgoed beschikbaar, met elk een ander doel. Er bestaat bijvoorbeeld houten speelgoed, dit is eerder voor het knaaggedrag te stimuleren. Maar daarnaast bestaat er ook foerageerspeelgoed waarin de vogel moeite moet doen om een lekkere snack te kunnen verkrijgen.

Dit is het korte antwoord, er bestaat nog veel meer andere soorten speelgoed en het is ook mogelijk om dit zelf te maken!


Wil je hier graag meer over weten?

Bekijk dan mijn artikel met alle soorten speelgoed voor papegaaien en parkieten >>>


Nestjes

Als je van plan bent om te kweken met je vogels, dan kan je ook nestjes/nestkastjes voorzien. Zorg er zeker voor dat ze stevig en veilig zijn opgehangen op een plek die voldoende is afgeschermd.

Meestal worden deze nestkastjes ook in of aan het nachthok geplaatst omdat het dan makkelijk is om de vogels te controleren. Je kan er ook voor kiezen om je volière zo te bouwen dat je makkelijk langs buiten in de nestkastjes kan kijken.

Welke bodembedekking voor volière?

Papegaaien en parkieten, het zijn zalige huisdieren. Echter hebben ze wel een nadeel: ze laten overal waar ze maar willen hun behoefte achter. Daarom is een goede bodembedekking essentieel om de volière proper te houden.

Zelf maak ik gebruik van beukensnippers (bol.com) omdat deze veel vuiligheid kunnen opnemen zonder dat het hard begint te stinken. Als bijkomend voordeel is het beukenhout niet giftig en kan het zelfs als een soort speelgoed dienen waar ze hun snavel op kunnen uitleven.

Uiteraard zijn er nog andere opties. Daarvoor kan je mijn blog over de verschillende soorten bodembedekking voor papegaaien en parkieten lezen. Hierin geef ik van alle types de voor- en nadelen zodat je perfect kan inschatten welke voor jouw situatie het meest geschikt is.

Planten en bomen in de volière

Voor de vogels is het ideaal als de volière zo aantrekkelijk en natuurlijk mogelijk wordt gemaakt, zo zal je zeker de gelukkigste vogels houden. In de natuur zullen ze vaak in contact komen met verschillende bomen en planten, deze kan je zeker ook in de volière zetten.

Het is wel goed om eerst na te gaan welke planten en bomen geschikt zijn voor je vogels, sommige zijn namelijk giftig. Hiervoor heb ik een overzicht gemaakt met alle bomen die wel en niet geschikt zijn voor kromsnavels.

Verlichting in volière

Hierboven besprak ik al of het nodig was om verlichting in het nachthok te voorzien, maar ook in de volière zelf kan je velrichting plaatsen.

Over het algemeen is dit niet nodig, zeker niet als je vogels overdag voldoende zonlicht kunnen krijgen. Vergeet wel niet dat je ook steeds schaduwrijke plekken moet voorzien, zo kunnen ze zelf kiezen of ze wel of niet in de zon willen!

Verlichting kan wel handig zijn om de volière te kunnen bekijken als het buiten al donker is. Zeker als je overdag werkt en in de avond de volière zou willen uitkuisen, kan verlichting een handig hulpmiddel zijn.

Onderhouden van de volière

Het onderhouden van de volière is niet het meest leuke werk, maar uiteraard is dit wel nodig. Zelf vind ik dit ook niet erg leuk, maar ik probeer het steeds zo efficiënt mogelijk aan te pakken.

Waarom is schoonmaken belangrijk?

Misschien is het eerst handig om even te vertellen waarom het grondig schoonmaken van de volière zo belangrijk is.

Regelmatig het hok kuisen zal er voor zorgen dat de vogels steeds op een hygiënische plek kunnen leven, want zoals je weet laten ze overal hun ontlasting achter en durven ze het eten in het rond smijten.

Als je niet vaak genoeg kuist, dan kunnen de uitwerpselen en voedselresten opstapelen. Voor je het weet zal dit een ideale plek worden voor bacteriën en schimmels om zich te vermenigvuldigen. Deze kunnen voor ernstige ziekten bij je vogels zorgen, zeker te vermijden dus!

Hoe vaak moet ik de volière schoonmaken?

Het schoonmaken van de volière gebeurt eigenlijk op net dezelfde manier als het schoonmaken van de kooi van papegaaien en parkieten. Zelf hanteer ik een dagelijkse en wekelijkse routine.

Tijdens de dagelijkse routine ververs ik steeds het water en het voer. Daarnaast kijk ik ook heel het hok na op beschadigingen, want deze kunnen gevaarlijk zijn voor je vogels.

Elke week zal ik de volière grondig schoonmaken. Dit houdt in dat ik de bodembedekking ververs, maar ook de takken en zitstokken zal schoonmaken. Afhankelijk van hoeveel vogels je hebt kan de volière al sneller vuil worden. Om de hoeveel tijd dat deze grondige schoonmaak moet gebeuren, moet je zelf wat inschatten.

Conclusie

Een volière biedt dus verschillende voordelen voor papegaaien en parkieten. Het geeft ze veel ruimte, frisse lucht en voldoende zonlicht. Je kan dus wel stellen dat het erg goed is voor de mentale en fysieke gezondheid van je vogel.

Er zijn verschillende soorten volières beschikbaar in alle maten en vormen. Afhankelijk van hoe handig je bent is het mogelijk om een kant-en-klare volière te kopen. Op bol.com en De HuisdierSuper kan je veel van deze volières vinden die deels gemonteerd aan huis worden geleverd.

Klik hier om alle volières op bol.com te bekijken >>>

Klik hier om alle volières op De HuisdierSuper te bekijken >>>

Maar uiteraard is het zeker ook mogelijk om deze zelf te maken. Voor vele mensen voelt dit misschien wat moeilijk aan, maar gelukkig kan je gebruik maken van bouwplannen. Hiermee zal je perfect weten welke en hoeveel materialen je moet kopen, maar zeker ook hoe je ze kan monteren. Hiervoor raadt ik Freds Bouwtekeningen ten zeerste aan!

Alle info over volière, nachthok voor papegaaien en parkieten

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels