Educatief (foerageer) speelgoed voor kromsnavels


Puzzel voor papegaai of parkiet

Papegaaien en parkieten zijn enorm slimme dieren, er wordt geschat dat ze tot 7 keer zo slim zijn als een hond, dit is zo slim als een kind van vijf jaar oud. Door hun hoge intelligentie is het noodzakelijk dat ze voldoende intellectueel worden uitgedaagd, als dit niet gebeurd kunnen ze zich snel vervelen, wat kan leiden tot probleemgedrag.

Educatief (foerageer) speelgoed bestaat uit alle soorten speelgoed waarbij ze hun intelligentie moeten gebruiken. Denk hierbij aan het oplossen van puzzels of lekkernijen op allerlei manieren uit een speeltje weten te halen. Het is een leuke manier om samen met je vogel bezig te zijn, maar hij/zij leert zo ook om zelfstandig bezig te zijn, wat verveling vermindert.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Dit is het korte antwoord, uiteraard is er veel meer over te vertellen. In dit artikel leer je meer over de soorten educatief en foerageer speelgoed. Daarnaast geef ik een overzicht van enkele leuke speeltjes en geef ik meer info over welke snacks je wel en niet mag geven. Ten slotte leg ik uit wat de oorzaak zou kunnen zijn waarom een papegaai of parkiet niet met het speelgoed wilt spelen.

Klik hier om meteen naar de selectie educatief speelgoed te gaan per moeilijkheidsniveau: makkelijk, middel en gevorderd.

Wat is educatief/foerageer speelgoed?

Onder educatief speelgoed verstaan we eigenlijk twee soorten speelgoed, maar ze hebben beiden met de intelligentie van de vogel te maken.

Foerageer speelgoed

De eerste soort educatief speelgoed is foerageer speelgoed, soms ook wel het verrijkingsspeelgoed genoemd. Dit speelgoed is gemaakt om het natuurlijke instinct van het zoeken naar voedsel te stimuleren. In de natuur zitten papegaaien en parkieten namelijk ook niet heel de dag in hun kooi niets te doen.

Stimuleert het natuurlijke gedrag

Om te overleven hebben ze namelijk niet veel tijd om niets te doen, ze zijn constant bezig. Uit onderzoek blijkt dat ze tot wel acht uur per dag op zoek zijn naar voedsel, oftewel bijna heel de dag zijn ze aan het foerageren.

DierDier

Om verveling van een huiskamervogel te voorkomen is het belangrijk om je vogel bezig te houden, het stimuleren van het foerageren is daarom erg belangrijk. Deze stimulatie kan met behulp van foerageer speelgoed.

Soorten foerageerspeelgoed

Foerageerspeelgoed bestaat in verschillende maten, materialen, kleuren en vormen. Dit is ook goed, want door regelmatig te verwisselen van speelgoed zullen ze zich vrijwel niet vervelen en leren ze ook omgaan met verandering, wat een onderdeel is van de socialisatie van de vogel. Ook de verschillende kleuren en materialen dragen hier positief aan bij.

Het principe van foerageerspeelgoed is dat er in het speelgoed manieren zijn om lekkere snoepjes/snacks te verstoppen, zoals bijvoorbeeld lekkere zaadjes. Omdat de papegaai of parkiet deze zaadjes zo lekker vindt zal hij/zij heel veel moeite willen doen om deze te kunnen bemachtigen.

Een voorbeeld van dit foerageerspeelgoed is de ‘parrots treasure’. Dit is een schatkist gemaakt van acryl waarin je iets lekkers kan steken. Om de schatkist te openen zullen ze al spelend moeten ontdekken dat dit kan door aan de schatkist sleutels te trekken en te draaien. Hierdoor zullen ze uren plezier hebben!

Begin gemakkelijk

Het is soms verbazingwekkend om te zien wat voor moeilijke puzzels kromsnavels kunnen oplossen, onderschat je vogel zeker niet in zijn kunnen! Uiteraard is niet elke papegaai of parkiet even slim, daarom zijn er ook speeltjes in verschillende moeilijkheidsgraden te verkrijgen.

Ook kan het helpen om het in het begin niet te moeilijk te maken, zodat het duidelijk wordt wat de bedoeling is. De eerste dag dat je de schatkist in de kooi hangt, kan je deze bijvoorbeeld nog niet op slot doen zodat de vogel de lekkere snacks direct kan opeten. Op die manier weet de vogel wat de bedoeling is en zal hij/zij later veel meer moeite doen om deze snacks te kunnen krijgen wanneer de schatkist wel op slot is.

Intelligentie en interactie speelgoed

De tweede vorm van educatief speelgoed is eerder een soort van interactie speelgoed. Het is niet helemaal de bedoeling om de vogel zelfstandig te laten spelen, maar eerder om samen te spelen.

Een leuk voorbeeld hiervan is het oplossen van een blokjes puzzel (bol.com). Die puzzel bestaat uit verschillende blokjes die de vogel in het juiste vakje met dezelfde kleur moet leggen. Als de papegaai of parkiet die goed doet, dan geef je een lekkere beloning. Jij blijft er tijdens het spelen dus bij zitten en zo geef je op een leuke manier aandacht!

Aan te leren met clicker training

Nu vraag je je misschien af hoe je dit kan aanleren, dat kan met behulp van clicker en target training, dit is een trainingsmethode die de kromsnavel op een positieve manier stimuleert bij goed gedrag. De clicker is een plastiek toestel dat een click geluid maakt, wanneer je op de knop drukt.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


In onderstaande video wordt heel het proces getoond:

Leukste educatief speelgoed per moeilijkheidsniveau

Niet alle soorten speelgoed zijn even gemakkelijk, daarom krijg je hieronder een overzicht van de moeilijkheidsgraden. Voor de parkieten raad ik iets makkelijker aan, maar de meeste papegaaien kunnen zeker wel een uitdaging gebruiken!

Zelf koop ik mijn foerageer en ander speelgoed altijd op bol.com. Ze hebben het meest uitgebreide aanbod aan kromsnavelspullen en aan zeer goede prijzen.

Moeilijkheid: gemakkelijk

Deze speeltjes zijn meestal geschikt voor de parkieten en kleinere papegaaien zoals: valkparkiet, grasparkiet, forpussen, dwergpapegaaien, grote Alexanderparkiet, halsbandparkiet, zonparkiet, monniksparkiet, Lori en vogels van vergelijkbare intelligentie.

Buffet Ball

De Buffet Ball (bol.com) is gemaakt van staal en een sterk polycarbonaat en kan worden bevestigd aan de kooi om snacks o.i.d. in te doen. Je papegaai kan de bal draaien om toegang te krijgen tot delen van de inhoud en er is een handig bakje eronder voor het opvangen van eventueel gevallen voedsel.

Papierplezier voor papegaaien en parkieten

Het papier plezier speelgoed (bol.com) is een hangend, leuk en interactief speeltje voor papegaaien. Vogels zijn gek op het versnipperen van papier. Papier Plezier prikkelt het natuurlijke speel instinct en voorkomt verveling en veren pikken.

Foerageer dennenappel

Dit is een foerageerspeeltje in de vorm van een dennenappel (bol.com). Binnenin kan je op verschillende plaatsen snoepjes verstoppen. Door de natuurlijke uitstraling zal de papegaai of parkiet er al extra door worden aangetrokken! Een ideaal foerageer speeltje om je vogel weer even bezig te houden.

Moeilijkheid: gemiddeld

Deze speeltjes zijn al iets moeilijker en zijn geschikt voor alle papegaaien die het nog niet te moeilijk willen hebben.

Foerageer wiel papegaaien

Deze foerageer wiel (bol.com) is een prachtig stuk foerageer speelgoed voor de wat grotere papegaaien. Biedt uw papegaaien een bijzondere uitdaging, en gaat verveling tegen.

Foerageer Capsule papegaai

Dit foerageerspeelgoed (bol.com) is perfect voor uw middelgrote of grote vogel om zijn foerageervaardigheid aan het werk te zetten. Vogels moeten leren dat als ze de leren riem naar beneden trekken, het voedsel uit de bovenste ruimte wordt losgelaten om lekkernijen op te halen.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


De vogel moet op één poot staan, het apparaat met zijn andere voet stabiel houden en aan het blootgestelde voedsel knabbelen. De foerageercapsule zal de mentale en fysieke mogelijkheden van zelfs de meest slimme vogels testen.

Moeilijkheid: uitdagend

Deze speeltjes kosten al wat meer tijd en zijn geschikt voor alle papegaaien. De vogel hoeft zeker geen genie te zijn, maar het zal gewoon wat meer ondersteuning en tijd vragen om het door te hebben. Dit is eigenlijk heel goed, dat is allemaal tijd waarin de vogel zich niet kan vervelen!

Papegaaien ring van fortuin

De papegaaien ring van fortuin (bol.com) is speeltje met gekleurde ringen van acryl, waarmee je jouw vogel spelenderwijs kan trainen. Door de ringen te draaien kunnen er verschillende lekkertjes vallen en uw vogel belonen.

Intelligentie puzzel voor papegaai en parkiet

Een superleuke intelligentie set (bol.com) om de intelligentie van jouw vogel te trainen! Vogels zijn in staat om kleuren te herkennen, te tellen, te sorteren, etc. Ze worden graag uitgedaagd en vinden het leuk om te spelen. Hoe snel lukt het jou om jouw vogel dit spelletje aan te leren?

Happy schatkist

De Happy schatkist (bol.com) is een leuk en interactief speeltje voor papegaaien. De blokjes hebben opvallende kleuren die de aandacht van de vogel trekken. Schatkist prikkelt het natuurlijke speel instinct en voorkomt verveling en veren pikken.

Je keuze nog niet gevonden?

Heb je nog niet het speelgoed gevonden wat je in je hoofd had? Bekijk dan even al het speelgoed op bol.com, hier zal je zeker vinden wat je zoekt!

Ook een gespecialiseerde winkel zoals De HuisdierSuper heeft heel wat speelgoed, bekijk hier al het speelgoed voor papegaaien en parkieten.

Welke snacks mag je wel en niet geven?

Als je aan de slag gaat met het educatief speelgoed, dan moet je oftewel een lekkere snack verstoppen of als beloning geven. Niet alle soorten voedsel zijn hiervoor geschikt en het moet ook lekker genoeg zijn zodat ze er moeite voor willen doen.

Daarom schreef ik een artikel met de beste snacks voor papegaaien en parkieten.

Waarom wilt mijn vogel niet met het speelgoed spelen?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom een papegaai of parkiet niet graag met het speelgoed speelt. Er zijn gelukkig verschillende manieren om dit op te lossen.

Gewenning

Ten eerste kan het zijn dat de vogel nog niet voldoende gewend is aan het nieuwe speelgoed. Als je weet dat je kromsnavel moeite heeft met nieuwe dingen, dan kan je enkele dagen voordien het speelgoed al naast de kooi leggen. Op die manier wordt hij/zij al wat gewoon aan hoe het er uit ziet. Het kan daarnaast ook helpen om te doen dat je er zelf mee speelt, vaak zullen ze uit jaloezie zelf beginnen spelen!

Stress

Als een papegaai of parkiet te veel stress heeft, dan zullen ze ook niet graag spelen. Het is dan van belang om aan deze stress te werken. Het kan dan helpen om te werken aan de socialisatie, op die manier leert hij/zij omgaan met nieuwe mensen, situaties en objecten.

Beloon niet te veel

Bij educatief speelgoed is het vaak de bedoeling dat ze zelf voor hun beloning werken. Als je daarnaast zelf nog heel wat lekkers aan de kromsnavel geeft, dan hebben ze misschien niet zo veel honger. Je moet ze zeker niet uithongeren, maar een klein beetje honger of zin in eten kan het foerageergedrag wel stimuleren.

Welke andere soorten speelgoed bestaan er?

Naast educatief speelgoed bestaan er ook nog andere soorten speelgoed zoals sloopspeelgoed, acryl speelgoed, schommels en klimspeelgoed. In dit artikel kan je meer lezen over de soorten speelgoed en waar je op moet letten bij de aankoop, zoals het juiste CE keurmerk. Dit laatste is uiteraard in orde bij de bovengenoemde producten.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels