Een Forpus houden als huisdier (muspapegaai)


Forpus

Vele mensen willen graag een papegaai in huis of in de volière houden, maar willen niet graag een hele grote papegaai. Grote papegaaien hebben immers meer verzorging en opvoeding nodig. Forpussen zijn eerder kleine papegaaitjes die aan populariteit winnen.

Een forpus is een prachtige en intelligente papegaaiachtige die vaak als huisdier wordt gehouden. Deze papegaaien zijn afkomstig uit Zuid-Amerika en worden gekenmerkt door hun klein formaat. Ze zijn ook bekend om hun lief en speels karakter en kunnen makkelijk tam gemaakt worden.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Door de hoge intelligentie zijn het wel complexe huisdieren om te houden. Als je van plan bent om een forpus aan te schaffen of als je er al één hebt dan is het goed om je goed te informeren.
In dit artikel lees je meer over de algemene kenmerken van de papegaai, zoals het uiterlijk, afkomst, karakter en gedrag. Daarnaast krijg je extra informatie over de aanschaf, zoals de kostprijs en waar je op moet letten. Ten slotte kan je alles lezen over de verzorging van deze vogel.

Algemeen

Hieronder krijg je een overzicht van de algemene kenmerken van de forpus, zoals het uiterlijk, de verschillende soorten, het leefgebied en veel meer.

Uiterlijk van een forpus

Forpussen zijn eerder kleine papegaaien met een grootte tussen de 10 en 15cm en een gewicht tussen de 20 en 40 gram.

De meeste forpussen zijn overwegend groen van kleur, maar er zijn ook andere soorten die een blauwe kleur hebben. Door het kweken zijn er ook forpussen die verschillende kleuren hebben.

De snavel is meestal witrozig en de ogen zijn zwart. De staart is in tegenstelling tot vele parkieten eerder kort en stomp. Een parkiet heeft meestal een lange staart in een trapvorm. Verder hebben ze ook lange vleugels waarmee ze goed kunnen vliegen.                                                

DierDier

Afkomst van een forpus

De forpussen zijn voornamelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. Ze zijn daar vaak te vinden bij open graslanden, bosgebieden en regenwouden. Ze bevinden zich vooral in gebieden waar er veel water te vinden is, zoals bij rivieren en meren.

Afkomst forpus

Karakter en gedrag forpus

Forpussen zijn over het algemeen vrij actieve, vrolijke papegaaitjes om te houden. Ze zijn heel nieuws- en leergierig en houden er dus van om nieuwe speeltjes te ontdekken of truckjes te leren.

Verder kunnen ze net zoals andere papegaaien ook gevoelig zijn aan prikkels, dit zorgt vaak voor stress. Zorg er steeds voor dat de vogels zich volledig op hun gemak voelen en respecteer de gewenningsperiodes.

Zijn forpussen agressieve vogels?

Er wordt vaak beweert dat forpussen agressieve vogels zijn, dit is niet helemaal het geval. Eigenlijk hangt het volledig van de situatie af of een forpus al dan niet agressief zal zijn.

Als huisdier zijn het vaak helemaal geen agressieve vogels als ze goed zijn opgevoed. Enkel is er één ding waar ze niet goed tegen kunnen en dat zijn nieuwkomers in het hok.

Als je nieuwe vogels, al dan niet ook een forpus, bij forpussen plaatst die al langer bij elkaar samen leven, dan kan het zijn dat de nieuwe vogel niet wordt geaccepteerd. Het is daarom geen goed idee om nieuwe vogels bij een forpus te plaatsen.

Het komt regelmatig voor dat ze zo agressief zijn naar nieuwkomers, dat deze het met hun leven moeten bekopen.

Kan een forpus praten?

Forpussen zijn slimme kleine papegaaitjes. Er wordt geschat dat ze tot 5 keer slimmer zijn dan een hond, dit is ongeveer zo slim als een kind van 3 jaar oud. Door hun intelligentie kunnen ze verschillende truckjes leren en sommige forpussen kunnen ook leren praten.

Forpussen kunnen soms enkele woordjes leren, maar het zijn zeker niet de beste sprekers. Dit zijn de grijze roodstaarten, deze kunnen meer dan 250 woordjes leren, wat hen de koning der pratende papegaaien maakt.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Ik schreef een artikel over hoe je een kromsnavel kan leren fluiten en leren praten.

Weinig risico op eenkennigheid

Deze papegaai heeft niet de neiging om de eigenaar als partner beschouwen en daarom minder geïnteresseerd zou zijn in andere mensen. Dit gedrag wordt soms “eenkennigheid” genoemd en kan leiden tot mindere sociale vaardigheden met andere mensen.

Ze willen dus graag goed zijn voor iedereen, maar toch is het altijd belangrijk om ervoor te zorgen dat de papegaai voldoende sociale interactie heeft met andere mensen om deze vaardigheden te behouden of verder te ontwikkelen.

Omdat de opvoeding van een kromsnavel erg belangrijk is, schreef ik hier een extra artikel over.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het hele gezin betrokken is bij de verzorging van de papegaai vanaf het moment dat hij of zij in huis is. Dit kan betekenen dat verschillende leden van het gezin verantwoordelijk zijn voor verschillende taken, zoals het schoonmaken van de kooi, het verversen van het voer en het aanleren van trucjes. Het kan ook nuttig zijn om de taken af te wisselen tussen de verschillende gezinsleden om ervoor te zorgen dat iedereen betrokken blijft bij de verzorging van de papegaai.

Op die manier leert de papegaai omgaan met verschillende mensen en dit maakt het ook makkelijker om de vogel te leren omgaan met vreemden (artikel). Het is dan ook leuk dat de vogel sociaal is naar bijvoorbeeld familie of vrienden die op bezoek komen.

Het socialiseren van een papegaai, met tam maken (artikel) als de eerste stap, is het gemakkelijkste bij jonge papegaaien. Echter is het ook mogelijk om oudere papegaaien tam en goed opgevoed te krijgen, hoewel dit proces misschien wat langer duurt en meer tijd vergt. Het is belangrijk om te genieten van elke vooruitgang die de papegaai maakt, ongeacht hoe oud hij of zij is.

Risico op ontwikkelen van probleemgedrag

Elke papegaai heeft een risico op het ontwikkelen van probleemgedrag. Dit gaat nu eenmaal sneller dan bij andere huisdieren zoals een hond omdat een papegaai een veel hogere intelligentie heeft.

Vele mensen denken dat ze pech hebben met het karakter van de vogel als deze zich niet als een fijne vogel gedraagt. Echter kan je het niet volledig op het karakter steken. Het karakter speelt voor een stukje mee, maar de opvoeding is veel belangrijker!

Via een goede opvoeding en te zorgen dat de papegaai zijn basisverzorging krijgt, zal de vogel een veel lagere kans hebben op het ontwikkelen van slecht gedrag.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Omdat probleemgedrag zo vaak voorkomt heb ik enkele artikels geschreven over hoe je dit kan voorkomen en kan aanpakken als het zich voordoet. Vaak is dit in de vorm van bijten, schreeuwen en het plukken van de veren.

Soorten forpus

De meeste forpussen zijn dus overwegend groen van kleur. De afgelopen decennia is er echter heel veel gekweekt waardoor er veel nieuwe kleur mutaties zijn ontstaan. Er zijn zo’n 9 soorten die regelmatig worden gehouden.

Forpus coelestis

De forpus coelestis wordt ook wel de blauwe muspapegaai genoemd. Deze soort is vrij eenvoudig om te houden en te kweken, dit verklaart de hoge populariteit. Deze komt oorspronkelijk uit west Ecuador en noordwest Peru.

Forpus conspicillatus

De forpus conspicillatus is ook wel gekend onder de naam van de gebrilde muspapegaai. Deze soort komt voor in Panama, Venezuela en Colombia en bevat nog drie ondersoorten. Deze ondersoorten zijn de conspicillatus, metae en caucae.

Forpus crassirostris

De forpus crassirostris heeft als Nederlandstalige naam de grootsnavelmuspapegaai. Deze soort komt voor in het westen van Brazilië, noord Peru, oosten van Ecuador en het zuidoosten van Colombia.

Forpus cyanopygius

De Forpus cyanopygius wordt ook wel de Mexicaanse muspapegaai genoemd. Ze zijn afkomstig van het westen van Mexico en hebben nog twee ondersoorten. De ondersoorten zijn de insularis en cyanopygius.

Forpus modestus

De forpus modestus heeft als alternatieve naam de Sclaters muspapegaai. Ze zijn afkomstig uit het Amazone gebied en heeft nog twee ondersoorten, namelijk de modestus en de sclateri.

Forpus passerinus 

De forpus passerinus heeft als Nederlandse naam de groene muspapegaai en komt voor in het noorden van Zuid-Amerika. Deze heeft nog vijf ondersoorten, namelijk de passerinus, viridissimus, cyanophanes, deliciosus en cyanochlorus.

Forpus spengeli 

De forpus spengeli wordt ook wel de Spengels muspapegaai genoemd. Deze soort komt voor in het noorden van Colombia.

Forpus xanthops 

De forpus xanthops heeft als andere naam de geelwangmuspapegaai en is afkomstig uit het noorden van Midden-Peru. Deze soort is kwetsbaar en met uitsterven bedreigd, daarom staat het op bijlage II van het CITES-verdrag. Dat wilt zeggen dat de handel in deze soort wordt beperkt en gecontroleerd.

Forpus xanthopterygius 

De forpus xanthopterygius wordt ook wel de Spinx’ muspapegaai genoemd. Deze soort komt voor in Zuid-Amerika en heeft nog vijf ondersoorten. De ondersoorten zijn spengeli, crassirostris, flavescens, flavissimus en xanthopterygius.    

Levensverwachting forpus

Forpus kunnen gemiddeld 15 jaar oud worden als ze goed verzorgd worden. Dit betekent dat het belangrijk is om goed na te denken voordat je besluit om er een aan te schaffen, omdat je de verantwoordelijkheid voor een vogel op je neemt die misschien wel ouder wordt als jijzelf.

Je moet daarom in staat bent om voldoende tijd en middelen te investeren in de verzorging van de vogel op de lange termijn. Als je de forpus de juiste zorg geeft, kan hij echter jarenlang gezelschap geven en een liefdevolle en trouwe metgezel zijn.

Aanschaf

Hoeveel kost een forpus?

De kosten van het houden van een forpus als huisdier kunnen variëren, maar gemiddeld kun je rekenen op ongeveer 20 tot enkele honderden euro’s. Houd er wel rekening mee dat goedkoop vaak ook duurkoop kan zijn en dat het soms beter is om iets meer te betalen voor een gezonde en goed gekweekte vogel.

Daarnaast zijn er ook eenmalige kosten zoals de aanschaf van een kooi, klimboomen speelgoed. Deze bomen en speelgoed bestaan in verschillende vormen en maten. In de volgende artikels worden speelbomen en de soorten speelgoed voor kromsnavels in detail besproken.

Maar de kromsnavel mag ook niet heel de dag binnen zitten. Daarom heb ik een artikel geschreven over het gebruik van een tuigje en hoe je de vogel veilig mee naar buiten kan nemen.

Er zijn ook terugkomende kosten te verwachten, zoals dierenartsbezoeken, voer, nieuw speelgoed, bodembedekking en eventueel het kortwieken. Er zijn soorten bodembedekking te vinden voor ieder budget, ze hebben elk hun voor en nadelen. Dit wordt besproken in dit artikel over de soorten bodembedekking.

Het is belangrijk om deze kosten in overweging te nemen voordat je besluit om een forpus als huisdier te nemen. Het houden van een papegaai is duurder dan bijvoorbeeld een hond of kat, maar je hebt er wel je hele leven plezier van.

Er zijn dus heel wat kosten aan het houden van papegaaien en parkieten. In de volgende artikels over hoeveel een papegaai kost en hoeveel een parkiet kost worden alle kosten tot in detail uitgelegd en het totaalplaatje wordt berekend.

Forpus

CITES en verplichte ring

Papegaaien zijn wilde dieren. Aangezien er in het verleden heel wat vogels in het wild werden gevangen zijn er helaas veel soorten met uitsterven bedreigd. Om deze soorten te beschermen zijn er enkele maatregelen van kracht.

Wat zijn CITES?

CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) is een internationale verdragsorganisatie die is opgericht om de internationale handel in bedreigde diersoorten te reguleren. Het doel van CITES is om ervoor te zorgen dat de internationale handel in wilde dieren en planten geen bedreiging vormt voor hun voortbestaan.

Ze staan gelukkig niet vermeld op de CITES Appendix I en EU bijlage A. Op deze lijst staan alle diersoorten die met uitsterven zijn bedreigd, daarom mag men ze niet zomaar in het wild vangen.

Sommige forpussen, zoals de forpus xanthops, staan wel vermeld op CITES bijlage II. Hier staan alle dieren op die mogelijks met uitsterven bedreigd zijn, maar dat op dit moment nog niet zijn. De forpus is gelukkig voorlopig niet met uitsterven bedreigt dankzij het grote leefgebied waarin ze leven, hierdoor is de kans op uitsterven veel kleiner. Bij de aanschaf moet u daarom steeds de nodige aankooppapieren krijgen.

Verplichte ring

Om deze illegale handel te stoppen en te controleren worden forpus sinds 2007 verplicht uitgerust met een ring rond de poot.

De juiste ring is een gesloten CITES-pootring met de juiste markeringen. Vaak worden er gewoon knijpringen rond de poot geplaatst met het jaar en de code van de kweker, maar dit is dus niet voldoende. Met een knijpring kan deze na de geboorte worden aangebracht, waardoor het fraudegevoelig is.

Verzorging van een forpus

Hieronder lees je alles over de verzorging van forpus, zoals de voeding, huisvesting en het verzorgen van de nagels, veren en snavel.

Wat eet een forpus?

Basisvoeding

Voeding is een belangrijk aspect van de verzorging van forpussen. Een goed uitgebalanceerd dieet kan helpen om de gezondheid en het welzijn van de vogel te behouden.

Een goede basis voor het dieet van een forpus is ongeveer 60% aan een kant-en-klare zadenmengeling of pellets specifiek voor forpussen, agaporniden, kleine parkieten of kleine papegaaien. Vermijd wel zadenmengelingen van huismerken, deze bevatten vaak minder kwaliteitsvolle zaden die te veel vet bevatten.

Dit basisvoer kan worden aangevuld met ongeveer 40% groenten en fruit, zaden en noten, peulvruchten en eivoer om extra voedingsstoffen te bieden. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de vogel voldoende vers drinkwater heeft.

De voeding is dus erg belangrijk voor de gezondheid van de vogel. Daarom heb ik een artikel geschreven waarin alles over de voeding van kromsnavels wordt besproken.

Afhankelijk van wat ze juist eten op de dag, kan dit leiden tot verschillende soorten en kleuren ontlasting. Het is goed om te weten hoe een gezonde ontlasting eruit om in te kunnen schatten of er een probleem is, daarom schreef ik er een artikel over.

Aan een papegaai kan je vaak pas in een erg gevorderd stadium zien dat ze ziek zijn, regelmatig de poep van de vogel nakijken kan helpen om de algemene gezondheid in te schatten. Als je je zorgen maakt is het aan te raden om professioneel advies te vragen aan een dierenarts.

Snacks

Snacks kunnen een handig hulpmiddel zijn bij het trainen van een forpus. Hoewel de basisvoeding van de vogel voldoende moet zijn om hem gezond te houden, kan het soms moeilijk zijn om de vogel te motiveren om bepaalde trucjes of commando’s te leren als hij alleen maar zijn gebruikelijke voer krijgt.

Ik schreef een artikel over het trainen van kromsnavels, omdat het van cruciaal belang is om de papegaai of parkiet mentaal voldoende te stimuleren .

Ook over welke snacks je mag gebruiken als beloning bij goed gedrag of als extra motivatie om nieuwe dingen te leren schreef ik een artikel. Er zijn verschillende soorten snacks die geschikt zijn voor forpussen, zoals bepaalde noten, zaden, trosgierst en meelwormen.

Houd er wel rekening mee dat deze snacks niet het hoofdvoedsel van de vogel mogen vormen en dat ze alleen als supplement dienen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de snacks gezond en geschikt zijn voor papegaaien.

Verboden voedsel

Hoewel forpussen heel veel verschillend voedsel kunnen eten, zijn er bepaalde voedingsmiddelen die giftig kunnen zijn voor deze vogels en daarom verboden zijn.

Een voorbeeld hiervan is chocolade, wat giftig theobromine bevat. Ook avocado’s zijn giftig doordat ze persine, wat slecht kan zijn voor de vogel. Zelfs enkele grammen van deze voedingsmiddelen kunnen al giftig zijn voor papegaaien, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze hier nooit in contact mee komen.

Ik schreef een artikel over alle voedingsmiddelen die giftig zijn voor kromsnavels. Deze zijn onder andere zuivel, alcohol, cafeïne, ui en bepaalde soorten fruitpitten en noten. Het is belangrijk om deze voedingsmiddelen te vermijden om de gezondheid van de vogel te behouden.

Als je twijfelt of je iets aan de vogel mag geven, dan kan je dit beter niet doen. Voorkomen is beter dan genezen.

Huisvesting

De huisvesting van een forpus is erg belangrijk voor zijn welzijn. De kooi van de vogel moet goed ingericht zijn en voldoende ruimte bieden zodat de vogel zijn vleugels kan spreiden en zich vrij kan bewegen. Een vaak gehanteerde regel is dat de kooi 2 à 3 keer zo breed moet zijn als zijn spanwijdte.

Welke kooi voor een Forpus?

Als je op zoek bent naar een papegaaienkooi voor een Forpus, dan zie je soms door de bomen het bos niet meer zien. Daarom schreef ik een artikel over de beste kooien voor een Forpus en waar je op moet letten.

Zorg voor voldoende variatie

Echter worden veel vogelkooien verkeerd ingericht, daarom schreef ik er een apart artikel over. In het artikel over de inrichting lees je alles over hoe je alles in de kooi kan schikken voor een gelukkige kromsnavel.

Over het algemeen hebben forpussen liever een kooi die vooral breed genoeg is, de hoogte maakt minder uit. Op die manier kunnen ze ook wat rondvliegen, dit is goed voor de gezondheid.

Ook is het mogelijk om een forpus in een volière te houden. Over het algemeen geldt: hoe groter, hoe beter. Probeer je toch minimaal aan een lengte van 2 meter, een hoogte van 2 meter en een breedte van 1 tot 2 meter te houden.

Houd er ook rekening mee dat papegaaien zich snel kunnen vervelen, dus het is belangrijk om er voor te zorgen dat de kooi voldoende speelgoed heeft om de vogel bezig te houden.

Ik schreef ook een artikel over hoe je ook zelf speelgoed kan maken, wat goedkoper is en vaak net zo leuk is voor de vogel.

Om ervoor te zorgen dat de vogel voldoende variatie heeft, kan het ook nuttig zijn om een speelboom of klimboom in de woonkamer te plaatsen.

Net zoals bij speelgoed schreef ik over hoe je zelf een speelboom kan maken. Dit is gelukkig niet heel moeilijk als je de stappen volgt. Enkel moet je er voor opletten dat je alleen takken gebruikt die op de lijst met bomen die niet giftig zijn voor papegaaien en parkieten staan.

Als je beperkt bent in budget, hoeft de prijs dus geen belemmering te zijn om de vogel een goede huisvesting te bieden.

Schoonmaken van de kooi

Het is belangrijk om regelmatig de kooi van een forpus regelmatig schoon te maken, zowel op dagelijkse als wekelijkse basis. Dit is noodzakelijk vanwege het snelle metabolisme van de vogel, wat kan leiden tot frequente uitwerpselen. In het artikel over het schoonmaken van de kooi staan alle stappen beschreven om dit zo goed mogelijk te doen. Op die manier zullen ziektes, schimmels en bacteriën worden vermeden.

Door het snelle metabolisme is het normaal dat de vogel af en toe op je kleren poept, dit moet je niet direct als een probleem zien. Omdat sommige mensen dit graag willen afleren schreef ik een artikel over hoe je een papegaai of parkiet zindelijk kan maken. Dit kan helpen om de schoonmaakbeurten te beperken.

De dagelijkse schoonmaak van de kooi kan bestaan uit het verversen van het water en het eten van de vogel en het verwijderen van eventuele uitwerpselen.

De wekelijkse schoonmaak is uitgebreider en kan onder andere het grondig schoonmaken van de kooi, het vervangen van het bodembedekking en het desinfecteren van speelgoed en andere accessoires omvatten.

Zorg voor voldoende slaap

Voldoende slaap is niet alleen belangrijk voor mensen, maar zeker ook voor forpussen. Ik schreef een apart artikel over de slaap van kromsnavels omdat, net als bij mensen, voldoende slaap nodig is om te herstellen van de activiteiten tijdens de dag. Dit zal een positief effect hebben op de fysieke en mentale gezondheid van de vogel.

Het slaappatroon van papegaaien is echter verschillend dan dat van mensen, ze hebben een veel grotere slaapbehoefte. Terwijl wij gemiddeld 8 uur slaap per dag nodig hebben, hebben papegaaien ongeveer 12 uur per dag nodig.

Om ervoor te zorgen dat je forpus voldoende slaap krijgt, kan het nuttig zijn om een slaapkooi in een aparte kamer te plaatsen of om een hoes over de kooi te doen om zo het licht te blokkeren. Zo kun je ervoor zorgen dat de vogel in een rustige en donkere omgeving kan slapen, wat nodig is om goed te kunnen herstellen.

Nagels verzorgen

Het is belangrijk om de nagels van een forpus regelmatig te verzorgen om ervoor te zorgen dat ze goed kunnen blijven functioneren. Als de nagels te lang worden, kan dit leiden tot ongemak en problemen met het lopen en balanceren van de vogel.

Een goede slijtstok kan de nagels al heel wat afvijlen, maar soms zal het nodig zijn om de nagels extra bij te knippen of te veilen.

Omdat het knippen van de nagels niet zonder risico is, kan het nuttig zijn om het apart artikel te lezen over het verzorgen en knippen van de nagels. Daar kan je lezen hoe je dit op een veilige en verantwoorde manier kan doen. Zo kun je ervoor zorgen dat je de nagels van de vogel op een goede manier verzorgt en eventuele problemen kan voorkomen.

Snavel verzorgen

Een goede gezondheid van de snavel van een forpus is van belang zodat de vogel zich goed kan voeden. Als de snavel te lang wordt, kan dit leiden tot problemen met het eten van de vogel en kan het zelfs leiden tot uitdroging.

Een slijtstok kan helpen om de snavel in een goede conditie te houden, maar soms zal het noodzakelijk zijn om de snavel te knippen of te veilen. Zorg ervoor dat je altijd voorzichtig bent bij het knippen van de snavel van de vogel om problemen te voorkomen. Daarom is over het verzorgen van de snavel een artikel geschreven.

Veren verzorgen

Het verzorgen van de veren is onmisbaar om de papegaai gezond te houden. Dat komt omdat de luchtvochtigheid in de huiskamer niet ideaal is. In het volgende artikel kan je meer lezen over het verzorgen van de veren en het douchen.

Douchen

De luchtvochtigheid in Zuid-Amerika, waar de forpus leeft, is vele malen hoger dan hier in Nederland of België. Een te lage luchtvochtigheid kan voor problemen aan de veren en de huid zorgen.

Om dit te voorkomen kan je de papegaai regelmatig douchen. Dit is niet alleen goed voor de veren en de huid, maar is ook een ideale manier om met je vogel bezig te zijn.

Kortwieken is een keuze

Bij het verzorgen van de veren hoort (helaas) nog steeds het kortwieken van de veren. Hierbij worden de veren op zo’n manier geknipt dat ze in normale omstandigheden niet meer kunnen opstijgen, maar wel nog veilig kunnen landen. Aan het kortwieken zijn heel wat voor en nadelen verbonden, het is goed om je in te lezen over het wel of niet kortwieken.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het kortwieken geen veilige manier om je papegaai mee naar buiten te nemen. Als er een sterke windvlaag is, kan de vogel nog steeds voldoende draagkracht hebben in de veren en opstijgen. Het is dan wel niet meer mogelijk om veilig terug te vliegen.

Elke situatie is verschillend, dus soms kan het zijn dat het kortwieken toch de beste optie is, in dat geval is het van cruciaal belang om te lezen hoe je de papegaai op een juiste manier kort kan wieken.

Voldoende verse lucht

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat een forpus voldoende verse lucht krijgt. Dit is goed voor de gezondheid van de vogel en kan helpen om eventuele problemen met de luchtwegen te voorkomen.

Een manier om de vogel voldoende verse lucht te geven, is door hem af en toe mee naar buiten te nemen. Zo kun je ervoor zorgen dat de vogel kan genieten van de buitenlucht en zijn vleugels kan uitslaan. Kortwieken is geen veilige methode, doordat wegvliegen nog steeds mogelijk is. Met behulp van een speciaal tuigje voorpapegaaien kan dit wel op een veilige manier.

Daarnaast is het ook belangrijk om het huis regelmatig te verluchten om ervoor te zorgen dat de vogel voldoende verse lucht krijgt. Het is aan te raden om te voorkomen dat er gerookt of gedamd wordt in de buurt van de vogel, omdat dit slecht kan zijn voor zijn gezondheid. Lees hier meer over waarom roken en dampen zo slecht zijn voor papegaaien.

Het kan ook goed zijn voor de band tussen jou en de vogel als je af en toe samen naar buiten gaat. Dit kan ook een goede gelegenheid zijn om te lezen over hoe je de vogel vliegtraining kan geven, wat niet enorm moeilijk is. Zo kun je ervoor zorgen dat de vogel voldoende beweging krijgt en dat hij zich goed kan ontwikkelen.

Papegaaienverzekering

Een papegaaienverzekering is zeker het overwegen waard als u onverwachte medische kosten wilt vermijden die kunnen ontstaan bij uw papegaai. De kosten van medische consultaties en behandelingen bij een vogelarts kunnen snel oplopen, maar met een betaalbare maandelijkse premie voor een papegaaienverzekering kunt u gemoedsrust hebben en financiële stress vermijden.

Het is ook de moeite waard om te bedenken dat papegaaien lang kunnen leven, dus het is geruststellend om te weten dat uw gevederde vriend de zorg kan krijgen die hij of zij nodig heeft. Om alles hierover te bespreken schreef ik een artikel over papegaaienverzekeringen.

Forpus man of vrouw?

Het is niet altijd makkelijk om het geslacht van forpus met het blote oog te onderscheiden, omdat mannetjes en vrouwtjes vaak op elkaar lijken. Er zijn echter wel enkele manieren om met grote zekerheid het geslacht te bepalen.

Zo heeft een vrouwtje of pop doorgaans een ronder hoofd, een kleinere snavel en een lichtere kleur van de veren. Daarnaast leggen vrouwtjes eieren. Mannetjes hebben daarentegen doorgaans een ovaler hoofd, een iets grotere snavel en een donkerdere kleur van de veren. Mannetjes zijn ook iets groter dan vrouwtjes.

Als je helemaal zeker wilt zijn van het geslacht van de vogel, kun je het beste professioneel advies vragen aan een dierenarts. Er zijn twee manieren om het geslacht te bepalen met behulp van een dierenarts: via endoscopie of via DNA-onderzoek.

Bij endoscopie worden de geslachtsorganen van de vogel bekeken via een kleine camera die in de buikholte wordt ingebracht. Dit heeft het nadeel dat de vogel in slaap worden gebracht, maar als voordeel kunnen andere organen tegelijkertijd worden onderzocht.

Bij DNA-onderzoek wordt bloed of een veer van de vogel gebruikt om het geslacht te bepalen. Bij het bekijken van het DNA via de veren is het dus niet per se nodig om de vogel mee naar de dierenarts te nemen.

Conclusie

Forpussen zijn prachtige en intelligente vogels die een leuke en leerzame aanvulling kunnen zijn op het gezin. Ze hebben echter ook specifieke verzorging en behoeften nodig om gezond en gelukkig te blijven. Daarom is het belangrijk om goed te informeren voordat je er een koopt. Als je ervoor zorgt dat de vogel de juiste huisvesting, voeding en zorg krijgt, dan kan je jarenlang van geweldig gezelschap genieten.

Veelgestelde vragen

Wat mag een forpus niet eten?

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die forpussen niet mogen eten. Chocolade en avocado zijn heel giftig, enkele grammen kunnen al voor grote problemen geven. Daarnaast moet je ook oppassen met het geven van zuivel, alcohol, uien en sommige fruitpitten.

Welke groenten mogen forpussen?

Een forpus eet heel graag groenten, dit is ook erg gezond. Voorbeelden van groenten dat een Lori mag eten zijn broccoli, paprika, tomaten, wortel, spinazie, erwten en nog veel meer.

Welk fruit mag een forpus?

Fruit is erg gezond voor een Lori, dit is ook iets wat ze vaak in het wild eten. Voorbeelden van fruit dat een forpus mag eten zijn appel, banaan, druiven, kiwi, mandarijn, peer, perziken, pruimen en nog veel meer.

Kan je een forpus tam maken?

Een forpus is vrij gemakkelijk tam te maken. Hiervoor maak je best gebruik van clicker training. Met een clicker kan je een click geluid maken wanneer de vogel flink is. Dan geef je ook steeds een beloning.

Wat voor geluid maakt een forpus?

Forpussen maken voornamelijk een zacht geluid. Het heeft geen hoge tonen, maar het is eerder aangenaam gekwetter.

Hoe oud kan een forpus worden?

Een forpus word gemiddeld 15 jaar oud. Maar bij een goede verzorging kan de levensverwachting enorm omhoog gaan, een leeftijd tussen de 20 en 30 jaar is dan zeker niet uitgesloten.

Hoelang moet een forpus slapen?

Een forpus moet elke nacht zeker 12 uur slapen. Dit is meer als de mens en daarom is het goed om een aparte kamer te voorzien of een doek over de kooi te hangen om de nachtrust te respecteren.

Waar komt een forpus vandaan?

Een Forpus is afkomstig uit delen van Zuid-Amerika. Er zijn 9 soorten forpussen die elk in een ander gebied leven.

Kan een forpus alleen zijn?

Een forpus kan je best niet alleen houden. Ze houden er van om een vriendje te hebben, zeker als ze niet voldoende aandacht van hun eigenaren kunnen krijgen.

Hoe groot is een forpus?

Een forpus is een redelijk kleine papegaaiachtige met een lengte tussen de 10 en 15 cm, afhankelijk van de precieze soort. Ze wegen tussen de 20 en 40 gram.

Welke kooi voor forpus?

De kooi van een forpus moet groot genoeg zijn zodat het mogelijk is om erin rond te vliegen. Het liefst is de kooi 3 keer zo breed als de spanwijdte van de vleugels. Ze hebben liever een heel breed hok, dan een hoog.

Kan een forpus praten?

Een forpus kan zeker leren praten, maar het zullen nooit de beste sprekers zijn. Je kan verwachten dat ze een paar woordjes kunnen leren, maar ze kunnen ook goed fluiten en soms geluidjes imiteren.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels