Een zebravink bij papegaaien en parkieten, goed idee?


Een zebravink bij papegaaien en parkieten, goed idee?

Als vogelliefhebber kan het verleidelijk zijn om verschillende soorten vogels bij elkaar te houden. Het kan een prachtig gezicht zijn om ze samen te zien fladderen en horen kwetteren. Maar is het wel verstandig om een zebravink bij papegaaien en parkieten te plaatsen?

Het is over het algemeen geen goed idee om zebravinken bij parkieten of papegaaien te houden. Een algemene regel zegt dat je geen soorten mag mengen. Het beste is dus om gelijkaardige soorten bij elkaar te houden. Maar er zijn soms wel uitzonderingen. Zebravinken kunnen in sommige gevallen wel goed samen met de kleinere parkieten zoals grasparkieten en kanaries.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


In dit artikel gaan we dieper in op deze vraag en geven we enkele tips over hoe je het best nieuwe vogels introduceert in je volière.

Kan een zebravink bij andere parkieten worden geplaatst?

Over het algemeen is het geen goed idee om zebravinken bij parkieten te houden. Een algemene regel zegt dat je geen soorten mag mengen. Het beste is dus om gelijkaardige soorten bij elkaar te houden. Maar er zijn soms wel uitzonderingen.

Zebravinken samen met grasparkieten

Het is niet onmogelijk om zebravinken samen te houden met kleinere parkieten zoals grasparkieten. Ik heb ze wel goed kunnen samen houden, maar het is belangrijk dat je de eerste dagen heel goed oplet dat de parkieten de kleinere vogels zoals zebravinken niets aandoen.

Je moet er dan ook wel op letten dat de gaasgrootte zeker niet te groot is, want zebravinken zijn kleine vogeltjes die makkelijk kunnen ontsnappen door kleine openingen. Je kan het dus zeker proberen mits je goed oplet en je een plan B hebt voor het geval ze niet goed samen kunnen.

Voorzie dus zeker al een apart hok of volière waar ze dan naartoe kunnen. Wil je meer weten over volières? Bekijk dan zeker even mijn volièregids.

DierDier

Zebravinken bij grotere parkieten, zoals de valkparkiet

Bij sommige mensen gaan ze prima samen, zoals bij mij. Maar ik heb ook al verhalen gehoord waar het niet goed gaat. Meestal gaat het minder goed bij de grotere parkieten, zoals de valkparkiet, grote Alexander parkiet of halsbandparkiet. Deze kunnen al wat agressiever uit de hoek komen dan de kleinere zoals een grasparkiet.

Zeker in de broedperiode kunnen ze agressief worden naar zebravinken. Zebravinkjes zijn teer en niet opgewassen tegen de felheid van parkieten. Het komt regelmatig voor dat ze de pootjes afknagen en zelfs amputeren. In sommige gevallen bijten ze zelfs de kop er af. Hier moet je dus erg goed voor opletten! Vooral een te kleine volière zal zorgen voor een bloedbad.

Zebravink bij kanarie

Stel je hebt momenteel enkel zebravinkjes en je zoekt een leuke soortgenoot. Of je parkieten erbij kan houden is dus niet helemaal zeker omdat ze soms agressief kunnen doen naar kleinere soorten. Maar er zijn gelukkig wel wat soorten die je bij je zebravinken kan houden, denk hierbij aan kanaries, tropische en inlandse vogels. Deze vormen over het algemeen geen problemen.

Kunnen papegaaien samen met zebravinken?

Bij parkieten kan het soms een twijfelgeval zijn of ze samen kunnen met zebravinken. In een grote volière waar ze genoeg te doen hebben, kan het soms wel. Maar met papegaaien zou ik het niet wagen, want ze hebben een enorm stevige bek. Hierdoor kunnen ze de kleine zebravinkjes al snel verwonden.

Als je toch besluit om verschillende soorten vogels bij elkaar te plaatsen, dan moet je goed opletten hoe je ze bij elkaar gaat zetten om problemen en ziekten te voorkomen.

Hoe introduceer je best een nieuwe vogel?

Je bent nu misschien van plan om verschillende soorten of nieuwe vogels bij elkaar te plaatsen, maar hoe doe je dit op een zo goed mogelijke manier?

1.     Respecteer de quarantaine

Als je net een nieuwe vogel hebt gekocht, dan moet deze eigenlijk minimaal 4 weken in quarantaine worden geplaatst. Dus in een aparte kooi. Maar waarom is dat eigenlijk zo belangrijk?

Als je een nieuwe vogel koopt, kan deze ziekten of parasieten bij zich dragen. Als je deze vogel meteen bij je andere vogels plaatst, kunnen deze ziektes zich snel verspreiden. Door de vogel eerst in quarantaine te plaatsen, kan je hem observeren en eventuele ziekteverschijnselen opmerken. Als je merkt dat de vogel ziek is, kan je hem apart behandelen zodat je andere vogels niet besmet raken.

2.     Laat ze aan elkaar wennen in aparte kooien of volières

Na deze quarantaineperiode kan je de kooien of volières in de buurt zetten zodat ze aan elkaar kunnen wennen. Ze leren elkaars geluiden en geuren kennen. Hier hanteer ik een periode van een week voor.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


3.     Plaats de vogels samen

Als je merkt dat ze al goed aan elkaar gewend zijn, dan is het tijd om ze samen te plaatsen. Het beste is om ze allemaal in een nieuwe kooi te plaatsen. Als dit niet mogelijk is en je plaatst één van de twee soorten in de kooi van de ander, zorg dan dat je die kooi eerst helemaal anders inricht.

Een andere inrichting zal voor alle vogels aanvoelen als een nieuwe plaats, zo ontstaat er een neutraliteit. De vogel die eerst in de kooi zat zal dan niet echt heel territoriaal doen, dit vermindert de spanning.

4.     Houd ze goed in het oog gedurende de eerste dag

Houd ze hierna de eerste dag goed in het oog, het is normaal dat ze even bekvechten om de hiërarchie te bepalen. Maar als je merkt dat het echt een erg gevecht wordt tot bloedens toe, dan haal je ze best uit elkaar. Na een weekje wennen kan je het dan weer opnieuw proberen.

5.     Een grote kooi of volière zal voor minder problemen zorgen

Hoe groter de kooi of volière, hoe beter het ook zal gaan in het algemeen. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor alle vogels en dat ze zich kunnen terugtrekken als ze willen. Plaats ook voldoende voeder- en drinkbakjes zodat er geen gevechten ontstaan over eten en drinken.

Conclusie

Samengevat kunnen zebravinken in sommige gevallen goed samen met kleinere parkieten zoals grasparkieten en kanaries. Bij grotere parkieten, zoals de valkparkiet, moet je goed opletten dat ze de zebravinkjes niet aanvallen. Met papegaaien zou ik het dus niet aanraden. Als je verschillende soorten vogels bij elkaar wilt plaatsen, moet je er altijd voor zorgen dat ze voldoende ruimte hebben en dat je ze goed introduceert.

Als je twijfelt of je verschillende soorten vogels bij elkaar kan plaatsen, vraag dan advies aan een dierenarts of aan een specialist in vogelverzorging. Zij kunnen je helpen bij het maken van de juiste keuzes.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels