Eivoer maken voor papegaaien en parkieten


Eivoer papegaai maken

Eiwitten zijn een enorm belangrijke bron voor gezonde kromsnavels. Dit is omdat ze de basis zijn voor vele belangrijke basisfuncties van de papegaai of parkiet. Het is dus van groot belang om te weten hoe je eivoer maakt en hoe je dit moet toedienen.

Eivoer of krachtvoer kan je zo in de winkel kopen. Maar het is veel goedkoper, gezonder en voedzamer om dit zelf te maken. Hiervoor moet je enkel eieren, beschuiten en eventueel wat andere voedingsmiddelen mengen en het mengsel 3 minuten in de magnetron bereiden.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Als je een gezonde en blije vogel wilt hebben is het dus een goed idee om eivoer te geven. Daarnaast is het ook veel goedkoper en kost het echt weinig tijd. Hieronder beschrijf ik in detail hoe je dit kan doen.

Hoe maak ik zelf eivoer?

Om zelf eivoer te maken heb je eigenlijk niet zo veel spullen of ingrediënten nodig. Enkel wat eieren, beschuiten en een magnetron volstaan.

Daarnaast kan je ook wat extra voedingsstoffen doorheen het eivoer mengen, zoals wat extra groenten. Ei vinden ze namelijk erg lekker en zo neemt de papegaai of parkiet de extra groenten makkelijk mee op.

Benodigdheden voor 1 portie:

 • 1 gekookt ei
 • 3 beschuiten of oud brood (niet beschimmeld!)
 • Magnetron bestendige kom
 • Mesje
 • Magnetron
 • Eventueel wat extra groenten, fruit, honing, mineralen of vitamines.

Hoe maak je het?

 1. Kruimel de beschuiten of het oud brood in de magnetron bestendige kom.
 2. Voeg hier het ei aan toe en roer het mengsel goed door
 3. Als je iets extra wilt toevoegen dan snij je dit in fijne stukken en voeg het ook aan het mengsel
 4. Plaats het kommetje in de magnetron
 5. Na ongeveer 3 minuten op 700 watt is het eivoer klaar

Let er wel op dat als je groenten toevoegt die veel vocht bevatten dat het er wat nat kan uitzien, maar meestal is het eivoer wel al klaar. Je kan eventueel het vocht afgieten, maar het is eigenlijk niet slecht dat je papegaai zo wat extra water binnenkrijgt!

Wat is eivoer?

Eivoer is een mengsel dat naast het gewone voer aan een papegaai of parkiet wordt gegeven. Het is absoluut van belang voor de papegaai om goed en gezond te functioneren. Het is dus een aanvulling op de basisvoeding van de vogel.

DierDier

Er zijn twee verschillende soorten eivoer, namelijk nat eivoer en droog eivoer.

Nat eivoer is eivoer dat van nature al vochtig is, het wordt ook wel vet of rul genoemd. Dit is het eivoer dat we zelf maken.

Droog eivoer is daarentegen droog en wordt in zakken in de winkel verkocht. Hier dient voor gebruik ook wat water aan toegevoegd te worden.

Omdat het een goed idee is om hier meer over te lezen schreef ik een artikel waarin ik alles over eivoer uitleg.

Waarom zelf eivoer maken?

Waarom zou je nu zelf eivoer maken als dit kant-en-klaar in de winkel wordt verkocht? Dat is een goede vraag en daar past ook een goed onderbouwd antwoord op. Vroeger werd eivoer namelijk altijd zelf gemaakt.

Gezonder en voedzamer

Ten eerste is zelfgemaakt eivoer veel gezonder en voedzamer. Je kan het vergelijken met eten dat je klaargemaakt in de supermarkt koopt of als je lekker zelf vers kookt.

Het is vers en puur, waardoor de goede voedingsstoffen en vitaminen er nog in zit. In dit droogvoer is dit minder het geval en moeten er extra stoffen worden toegevoegd.

Er zitten dus geen kunstmatige voedingstoffen in zoals in het droogvoer. Dit is erg goed voor je papegaai, want zo’n kunstmatige voedingsstoffen kunnen op lange termijn heel wat kwaad doen voor je papegaai.

Goedkoper

Kant-en-klaar eiwit (bol.com) koop je in de winkel, hier profiteren de winkels erg van. Het zelf maken van het eivoer is echt niet moeilijk en kost minder dan wat je in de winkel zou betalen. Je kan je papegaai of parkiet dus veel voedzamer eten geven, terwijl het veel minder kost. Dit is toch ideaal?


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Echter is het geen probleem als je toch zou kiezen voor kant-en-klaar eivoer. Het voordeel is dat het helemaal geen tijd kost en de hoge houdbaarheid.

Het kost weinig tijd

Zelf eivoer maken is enorm eenvoudig en is zo gebeurt. Daarnaast kan je het ook in grote hoeveelheden maken en bewaren voor later. Je hebt maar een kwartiertje werk en kan weer maanden voort!

Geen probleem als de voorraad op is

Een ander voordeel is dat je eigenlijk ook niet hoedt te panikeren als het eivoer op is. Je maakt zo een nieuwe portie. Iedereen heeft wel beschuiten in huis. En als je net geen eitjes hebt, vraag je er toch één aan je buur?

Hoeveel eivoer heeft een kromsnavel nodig?

Het is niet zo moeilijk om het eivoer voor de papegaai of parkiet goed te doseren.

Zelfgemaakt eivoer kan je gewoon gedurende dag in de kooi plaatsen of op zijn speelplek. Als hij zin heeft kan hij smullen wanneer de vogel dit wenst.

Droog kant-en-klaar eivoer kan je gewoon mengen door het basisvoer, bijvoorbeeld pellets of een zadenmengeling. Een theelepel per dag is meestal voldoende. Merk je dat je papegaai zich toch wat slapper voelt, dan kan je geleidelijk aan de portie wat vergroten.

Hoe vaak moet je eivoer geven?

Eivoer kan heel het jaar door worden gegeven, normaal is 2 keer per week een goede portie voldoende. Echter zijn er periodes waarin de papegaai wel extra kracht kan gebruiken.

Eivoer in de kweekperiode

In de kweekperiode heeft het lichaam van de papegaai of parkiet heel wat extra energie nodig. Het is daarom belangrijk om in die periode zeker 3 keer per dag eivoer te geven.

Als de kleintjes zouden uitkomen dan moeten de ouders de kleintjes verzorgen. Het is dan ook erg van belang dat er genoeg eivoer wordt voorzien. Anders zouden de kindjes kunnen sterven, het groeien van de veren kost heel wat energie en eiwit.

De veren, snavel en nagels van een kromsnavel zijn net opgebouwd uit een eiwit genaamd keratine. Hiervoor is er dus voldoende eiwit nodig!


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Eivoer in de rui

De rui is een erg stressvolle en energievretende periode voor papegaaien en parkieten. Dit komt omdat de vogels de veren verliezen en er weer nieuwe moet aanmaken.

Zoals hierboven beschreven bestaan de veren uit het eiwit keratine. Je kan je wel voorstellen dat een volwassen kromsnavels heel wat eiwit moet binnenkrijgen om al zijn veren terug te laten groeien.

In deze periode zou je de vogels dagelijks van eivoer moeten voorzien.

Ideaal voor kieskeurige vogels die weinig lusten

Het zelf maken van eivoer is ideaal voor papegaaien of parkieten die zelf weinig lusten of kieskeurig zijn. Ze vinden ei normaal heel erg lekker. Het is dus ideaal om wat nieuwe groenten of ander voedsel doorheen te mengen zodat je papegaai kan wennen aan de smaak.

Veelgestelde vragen

Moet ik eivoer geven in de rui en hoeveel?

Ja, in de rui is het erg belangrijk dat je papegaai voldoende eiwit binnenkrijgt. Dat is omdat de rui een erg stressvolle en energievretende periode is. Alle veren dienen namelijk weer terug te groeien. In deze periode moet de papegaai elke dag van eivoer worden voorzien.

Hoe moet ik eivoer bewaren?

Zelfgemaakt eivoer kan je gemakkelijk in een grote hoeveelheid maken. Daarna kan je alles makkelijk per portie invriezen. Op die manier heb je weer een voorraad voor enkele maanden.

Mag ik eivoer het hele jaar geven?

Ja, eivoer mag het hele jaar worden gegeven aan papegaaien. In normale periodes volstaat het om minimaal 2 keer per week eivoer te geven. Tijdens de rui moet dit zeker dagelijks en in de kweekperiode 3 keer per dag, dit zijn namelijk periodes die heel wat energie kosten.

Wat is het verschil tussen eivoer en krachtvoer?

Eivoer en krachtvoer zijn quasi hetzelfde. Het enige verschil is dat krachtvoer, zoals de naam al doet vermoeden, extra energie bevat. Deze energie is afkomstig van extra vetten. Krachtvoer is ideaal voor papegaaien die moeten aansterken omwille van ziekte, omdat ze verzwakt zijn of voor in de rui en kweekperiode.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels