Gevaren voor papegaai en parkiet


Gevaren voor papegaai en parkiet

Als je papegaaien of parkieten als huisdier hebt, dan is het van groot belang dat je kennis hebt van de mogelijke gevaren. In dit artikel worden ze allemaal besproken.

De grootste gevaren voor papegaaien en parkieten zijn: wegvliegen, giftig voedsel, giftige bomen en metalen. Daarnaast zijn er nog andere gevaren zoals de keuken, tocht, roken, kabels, batterijen en bijvoorbeeld ook het speeksel van mensen.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Dit is het korte antwoord, uiteraard is er veel meer over te vertellen. In dit artikel worden alle gevaren in detail besproken, zodat je perfect weet wat wel en niet giftig is. Dit is absoluut noodzakelijk om te weten als je al kromsnavels houdt of van plan bent ze in de toekomst te houden!

Wegvliegen

Een voordehand liggend gevaar is het wegvliegen, want papegaaien en parkieten zijn natuurlijk vogels. Als dit gebeurd, dan bestaat er het risico dat ze slachtoffer worden van roofdieren, zoals grote roofvogels of bijvoorbeeld ook katten. Er zijn gelukkig enkele manieren om het wegvliegen te kunnen voorkomen.

Kortwieken

Bij het kortwieken worden sommige veren van de vogel geknipt met als doel te voorkomen dat ze kunnen opstijgen. Hiervoor wordt vooral gefocust op de slagpannen die zorgen voor de draagkracht tijdens het vliegen.

Tegenwoordig zijn er veel voor en tegenstanders van het kortwieken. Dat komt omdat je eigenlijk niet kan voorkomen dat de vogel effectief wegvliegt. Want bij een sterke windvlaag zullen ze nog steeds kunnen opstijgen, zelfs als de vleugels geknipt zijn.

Het is een persoonlijke afweging die je moet maken. Daarom schreef ik een artikel met alle voor- en nadelen van het kortwieken.

DierDier

Als je toch besluit om de vogel te kortwieken, dan moet je dit op een goede manier doen. Helaas worden kromsnavels nog steeds vaak op een slechte manier geknipt, vaak zelfs door de dierenartsen zelf. Ze gebruiken bijvoorbeeld nog een oude techniek waarbij de veren aan slechts één kant worden geknipt.

Tegenwoordig is er steeds meer bewijs te vinden dat dit een erg slechte methode is. Het kan de kans op probleemgedrag vergroten en de coördinatie van de vogel verslechten. Om hier komaf mee te maken schreef ik een artikel over hoe je een papegaai of parkiet juist kan kortwieken.

Alternatief voor het kortwieken: een tuigje

Het is uiteraard veel beter voor de fysieke en mentale gezondheid als de kromsnavel niet wordt geknipt aan de vleugels. Doordat ze kunnen rondvliegen in huis zijn ze vaak actiever en trainen ze belangrijke spieren. Daarnaast is het ook een uitlaatklep waardoor ze zich mentaal beter voelen.

Maar het is ook cruciaal voor hun gezondheid om voldoende verse lucht te hebben en de beste manier om dit te doen is door de vogel mee naar buiten te nemen. Het is ook een vorm van bezigheid en aandacht geven.

Misschien denk je nu: hoe kan ik een papegaai of parkiet mee naar buiten nemen als die niet gekortwiekt is? Gelukkig hebben ze daar iets voor gevonden, namelijk een tuigje voor kromsnavels. Zo’n tuigje bestaat uit elastisch materiaal en is eigenlijk een harnas dat je om de vogel kan doen om het wegvliegen te voorkomen.

Een tuigje zorgt er dus voor dat de vogel mentaal en fysiek in een goede conditie kan blijven en zonder dat er beperkingen nodig zijn, ze kunnen namelijk nog steeds naar buiten. Ben je benieuwd welke tuigjes er bestaan en hoe je de kromsnavel aan zo’n tuigje kan laten wennen? Daarvoor schreef ik een artikel over kromsnaveltuigjes.

Giftig voedsel

Sommige voedingsmiddelen kunnen ook een risico vormen voor de gezondheid van papegaaien en parkieten. Over het algemeen kunnen ze veel eten wat de mens ook eet, maar er zijn toch enkele voedingsmiddelen die giftig of slecht zijn voor kromsnavels.

Wat ze zeker niet mogen eten is chocolade en avocado, deze zijn enorm giftig. Ook zijn kromsnavels lactose-intolerant, daarom moet zuivel vermeden worden. Ten slotte kan een te grote inname van zout, vet, suiker, zoetstoffen en cafeïne ook voor problemen zorgen.

Er zijn ook enkele fruit, groenten en peulvruchten die papegaaien en parkieten best niet eten. Omdat dit een belangrijk onderwerp is schreef ik een artikel met alle voedingsmiddelen die kromsnavels niet mogen eten.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Giftige bomen

Papegaaien en parkieten zijn dol op knagen, dit kan vaak ook op takken die afkomstig zijn van bomen in je eigen tuin. Het is dan wel noodzakelijk dat de bomen niet giftig zijn, daarom kan je via deze link een lijst vinden van alle giftige bomen.

Het is goed om hier kennis van te hebben, want dan is het mogelijk om zelf speelgoed te maken of zelf een speelboom te maken. Het is uiteraard veel goedkoper en de vogels hebben er vaak even veel plezier van als een duur exemplaar!

De keuken

Als er één plaats is waar een papegaaien- of parkietenkooi niet mag staan, dan is het wel de keuken. Dat komt omdat er heel veel risico’s aan gebonden zijn.

Kans op verwondingen

In de keuken kook je normaal regelmatig. Tijdens het koken zijn er hete potten en pannen, deze kunnen een gevaar vormen voor je vogel.

Als je gaat koken is het daarom een goed idee om de kromsnavel even in de kooi te zetten of in een andere kamer. Je moet zeker vermijden dat hij/zij naar je toe kan vliegen en dan per ongeluk in of op een hete pot of pan landt.

Teflon vergiftiging

Een ander gevaar in de keuken is vaak wat minder gekend door papegaaien- en parkieteneigenaren. Tegenwoordig wordt er veel gekookt met pannen met een antiaanbaklaag, dit is natuurlijk erg handig, maar het brengt voor vogels heel wat gevaren met zich mee.

Deze pannen zijn vaak bedekt met een laagje Teflon, oftewel PTFE. Indien een pan per ongeluk oververhit raakt en een temperatuur van meer dan 280°C bereikt, dan zal deze Teflon loskomen in de vorm van giftige dampen.

Het gevolg is vaak dat de vogel problemen krijgt met de ademhaling en het komt jammer genoeg regelmatig voor dat de vogel de ochtend erna dood wordt teruggevonden in de kooi. Ook gourmet- en grilltoestellen en Toast apparaten hebben vaak een Teflon laagje.

Om te voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen schreef ik een artikel over het gevaar van Teflon. Hierin wordt ook besproken hoe je het risico kan beperken, bijvoorbeeld door andere soorten pannen te gebruiken.

Teflon gevaarlijk voor papegaaien en parkieten
Pan met een Teflon-laag is gevaarlijk bij oververhitting

Waar plaats ik de kooi dan wel?

Een papegaaien- of parkietenkooi plaats je best in een ruimte zonder tocht en niet vlak voor een raam. De beste plaats is in de woonkamer waar de vogel een overzicht van de volledige ruimte kan houden. Op die manier zal hij/zij ook niet verschieten wanneer er in het huis wordt bewogen. Vermijd zeker ook de keuken, want hier kunnen veel giftige gassen voorkomen!


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


De kooi is de plaats waar de vogel het grootste deel van zijn leven doorbrengt. Ik wil je graag helpen om de juiste plek uit te kiezen, daarom schreef ik een artikel over waar je de kooi het beste plaatst.

Tocht

In het algemeen is tocht ongevaarlijk voor papegaaien en parkieten, mits het slechts voor een korte tijd is. Houd er wel rekening mee dat verse lucht ook essentieel is voor de gezondheid van de vogel. Het is echter niet aan te raden om de kooi van de vogel continu in een sterk luchtstroom te plaatsen, omdat de vogel hierdoor ook koud kan krijgen. Wil je hier meer over weten, klik dan hier.

Roken

Rook is schadelijk voor papegaaien en parkieten vanwege de aanwezigheid van slechte stoffen zoals nicotine, teer en koolstofmonoxide. Deze stoffen kunnen leiden tot problemen met de luchtwegen, longschade en verschillende ziektes, waaronder kanker. Rook kan ook de immuniteit verlagen, de ogen en huid van de vogel uitdrogen. Ook dampen of vapen is ongezond voor de gezondheid van de vogels.

Uiteraard begrijp ik dat het moeilijk kan zijn om hier plots mee te stoppen. Daarom schreef ik een artikel over het roken met een kromsnavel in huis. Hier worden niet alleen alle slechte gevolgen uitgelegd, maar je krijgt ook tips om de schade te beperken als je (ondanks de slechte gevolgen) toch wilt blijven doen.

Giftige metalen

Papegaaien en parkieten komen gedurende dag voortdurend in contact met metalen. Denk hierbij aan de drinkbakjes, de kooi, speelgoed enzovoort. Daarom is het goed om eens stil te staan of dit wel allemaal zo veilig is.

IJzer

Een vogelkooi wordt vaak uit ijzer gemaakt, gelukkig is dit meestal niet giftig voor papegaaien en parkieten. Enkel voor sommige soorten zoals de edelpapegaaien moet er iets meer opgelet worden, ze zijn gevoeliger voor de opstapeling van ijzer in de lever.

Wanneer ijzer in contact komt met water en zuurstof, dat zich in de lucht bevindt, dan kan het beginnen roesten. Dit wordt ook wel een oxidatie van ijzer genoemd. Een beetje roest aan de kooi is gelukkig geen reden om de kooi te vervangen zolang het niet mogelijk is voor de vogel om stukjes ijzer af te knabbelen.

Als je roest ontdekt, dan is het wel goed om dit snel te behandelen. Anders zou het roestproces kunnen verderzetten, met nog meer roest als gevolg. Er zijn verschillende manieren om roest te verwijderen, bijvoorbeeld met een staalborstel, maar een nachtje weken in cola zou ook moeten werken. Daarna houdt je deze plek best zo schoon en droog mogelijk.

Zinkvergiftiging

Moderne kooien zijn tegenwoordig niet meer volledig van ijzer gemaakt om te voorkomen dat het ijzer snel zou beginnen roesten. Want dat risico bestaat natuurlijk wel met een papegaai of parkiet die redelijk wat water durft te morsen.

Om deze kooien roestbestendig te maken zit er vaak een coating op, eigenlijk een soort laagje van een andere stof om het onderliggende ijzer te beschermen. Dit heet galvaniseren en daarbij wordt ook gebruik gemaakt van het metaal zink.

Normaal is deze zink op een goede manier verspreidt in de coating dat het geen problemen geeft. Maar afhankelijk van welk proces de coating heeft ondergaan kan het soms toch voorkomen dat er op de randen en hoekjes wat restanten zink achterblijven, dit kan voor problemen zorgen.

Het grootste gevaar voor kromsnavels is dat ze een zinkvergiftiging oplopen. Deze vergiftiging kan heel plots ontstaan, doordat de vogel een groot stukje zink heeft ingeslikt. Maar het kan ook op een langere termijn worden opgebouwd door een voortdurende blootstelling aan een kleine hoeveelheid zink.

Een manier waarop de papegaai of parkiet vaak een zinkvergiftiging oploopt is doordat er voedsel door de tralies wordt gegeven. Sommige fruitsoorten zijn van nature wat zuur en deze kunnen ervoor zorgen dat het giftige zinkoxide van de kooi afkomt en op het fruit blijft hangen. Het gevolg is dat de vogel een ongewenste hoeveelheid zink binnenkrijgt.

Loodvergiftiging

Net zoals zink is lood ook een zwaar metaal wat voor problemen kan zorgen. Hier spreekt men dan over een loodvergiftiging. Dit kan optreden wanneer de kromsnavel stukjes lood in het lichaam heeft binnen gekregen.

Ze hebben namelijk de eigenschap dat ze graag knagen, zeker ook aan andere spullen. Sommige spullen zoals belletjes, loodkoortjes, gewichten of batterijen kunnen lood bevatten. De folie waarmee je een wijn- of champagnefles vaak openmaakt is bijvoorbeeld ook vaak gemaakt van lood.

Gevaar van luchtverfrissers

Luchtverfrissers worden meestal gebruikt om nare geurtjes in huis te verminderen of te maskeren. Als je dit weinig gebruikt is er meestal geen probleem, zeker niet voor de mens. Papegaaien en parkieten hebben gevoeligere longen waardoor ze er al sneller last van kunnen krijgen.

Luchtverfrissers bestaan voornamelijk uit vluchtige en synthetische stoffen, zoals onder andere Formaldehyde, Benzeen, Styreen, Tolueen en Terpeen. Deze stoffen zijn vaak kankerverwekkend en kunnen negatieve gevolgen hebben voor de longen, maar ook voor het centrale zenuwstelsel.

Het is dus best om luchtverfrissers niet vaak te gebruiken indien er papegaaien of parkieten in de buurt zijn. Als je toch van de nare geurtjes af wilt komen, kan je dit ook proberen te doen op een natuurlijke manier. Je kan het huis meer verluchten en de kooi steeds grondig schoonmaken.

Elektrische draden

Papegaaien en parkieten staan erom bekend dat ze graag hun snavel gebruiken om van alles in huis te inspecteren. Elektrische draden of kabels lijken vaak op hun speelgoed, waardoor dit een gevaar voor de vogels kan betekenen.

Het meest voordehand liggende gevaar is uiteraard een elektrische schok, deze kans is zeker bestaande. Maar door te spelen met de kabels kan verstikking ook een risico zijn. Daarom scherm je draden best af van de kromsnavels, bijvoorbeeld door ze op te rollen of af te dekken.

Batterijen

Batterijen zijn vaak erg aantrekkelijk voor kromsnavels omdat ze vaak wat glimmen, hierdoor zijn ze geneigd om er mee te spelen. Echter zijn batterijen zeker niet onschuldig, ze kunnen schadelijke stoffen bevatten zoals zink, maar ook bijtende stoffen. Leg de batterijen daarom steeds op een goed afgeschermde plaats!

Speeksel van mensen: niet ongevaarlijk!

Het is leuk om je kromsnavel soms een kusje te geven, maar doe dit dan enkel bovenop de snavel. Het is belangrijk om te voorkomen dat speeksel vanuit je mond in die van de kromsnavel terecht komt.

Dat komt omdat ons speeksel vol zit met verschillende bacteriën en virussen. Als deze bij de papegaai of parkiet binnenkomen dan kunnen ze voor heel wat gezondheidsproblemen zorgen, beter vermijden dus!

Conclusie

In dit artikel werden de grootste gevaren voor papegaaien en parkieten besproken. Er zijn verschillende reële gevaren voor kromsnavels waaronder: wegvliegen, het eten van giftig voedsel of giftige bomen, metaalvergiftiging, gevaren in de keuken, tocht, roken. Maar ook een elektrische schok of verstrikking via kabels, blootstelling aan batterijen en zelfs het speeksel van mensen.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels