Grote Alexander parkiet: dit moet je weten!


Grote Alexanderparkiet

De grote Alexanderparkiet is al sinds enkele eeuwen een erg populaire vogel om te houden in een volière. Maar door hun aanhankelijk karakter zijn ze zeker ook geschikt om in huis te houden!

Een Grote Alexander parkiet is een prachtige en intelligente parkiet die vaak als huisdier wordt gehouden. Deze parkieten zijn afkomstig uit Azië en worden gekenmerkt door hun groene veren en rode halsband bij de mannetjes. Ze zijn ook bekend om hun intelligentie waardoor ze ook truckjes kunnen aanleren en soms leren praten.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Doordat het slimme dieren zijn, zijn het ook wel complexe huisdieren om te houden. Als je van plan bent om een Alexander parkiet aan te schaffen of als je er al één hebt dan is het goed om je goed te informeren.
In dit artikel lees je meer over de algemene kenmerken van de parkiet, zoals het uiterlijk, afkomst, karakter en gedrag. Daarnaast krijg je extra informatie over de aanschaf, zoals de kostprijs en waar je op moet letten. Ten slotte kan je alles lezen over de verzorging van deze vogel.

Algemeen

De Grote Alexander parkiet is vernoemd naar Alexander de Grote, hij was in de jaren 300 v. Chr. De koning van Macedonië. De vogel heeft als wetenschappelijke naam de Psittacula eupatria en komt uit de orde van de papegaaiachtigen.

Hieronder krijg je een overzicht van de algemene kenmerken van de Alexander parkiet, zoals het uiterlijk, de verschillende soorten, het leefgebied en veel meer.

Uiterlijk van een Alexander parkiet

De Grote Alexanderparkiet is vrij groot in vergelijking met andere parkieten. Ze zijn gemiddeld zo’n 58 cm lang en wegen ongeveer 260 gram. Ze zijn eigenlijk de grote versie van de halsbandparkiet.

Ze zijn overwegend groen, maar hebben op sommige plekken nog andere kleurtinten. Op de bovenkant van de schouders hebben ze een rode vlek en het uiteinde van de staart heeft een groenblauwe schijn met gele punten. Ook is de snavel vrij krom en fel rood. Daarnaast zijn de pupillen van de ogen zwart met een witte ring omheen.

DierDier

Alexander parkiet man of vrouw?

In tegenstelling tot andere kromsnavels is het niet moeilijk om het geslacht van Alexander parkiet met het blote oog te onderscheiden.

De mannetjes hebben een zwarte vlek op de keel en een zwarte band die vanuit de wang naar de nek loopt. Deze band verandert vervolgens in een roze halsband in de nek. Vrouwtjes hebben deze halsband niet.

Er zijn vaak nog andere verschillen, zo heeft een vrouwtje of pop doorgaans een ronder hoofd, een kleinere snavel en een lichtere kleur van de veren. Daarnaast leggen vrouwtjes eieren. Mannetjes hebben daarentegen doorgaans een ovaler hoofd, een iets grotere snavel en een donkerdere kleur van de veren. Mannetjes zijn ook iets groter dan vrouwtjes.

Deze halsband verschijnt bij de mannetjes vanaf een leeftijd van drie jaar. Daarvoor is het moeilijk om met het blote oog het geslacht te bepalen. Als je voor die leeftijd zeker wilt zijn van het geslacht van de vogel, kun je het beste professioneel advies vragen aan een dierenarts. Er zijn twee manieren om het geslacht te bepalen met behulp van een dierenarts: via endoscopie of via DNA-onderzoek.

Bij endoscopie worden de geslachtsorganen van de vogel bekeken via een kleine camera die in de buikholte wordt ingebracht. Dit heeft het nadeel dat de vogel in slaap worden gebracht, maar als voordeel kunnen andere organen tegelijkertijd worden onderzocht.

Bij DNA-onderzoek wordt bloed of een veer van de vogel gebruikt om het geslacht te bepalen. Bij het bekijken van het DNA via de veren is het dus niet per se nodig om de vogel mee naar de dierenarts te nemen.

Verschil tussen een Alexander parkiet en een halsbandparkiet

Doordat de Grote Alexander parkiet erg lijkt op de halsbandparkiet worden ze vaak verward met elkaar. Dat komt mede ook doordat ze beiden exoten zijn die ook in de natuur in Nederland en België voorkomen.

De grootste verschillen zijn dat de halsbandparkiet een stukje kleiner zijn van formaat en daarom ook minder wegen. De Grote Alexanderparkiet heeft daarnaast ook rode vlekjes op de schouder, die bij de halsbandparkieten ontbreken.

Omdat de halsbandparkiet ook een erg fascinerende vogel is schreef ik een artikel waarin alles over de halsbandparkiet wordt uitgelegd.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Verschil halsbandparkiet en Grote Alexanderparkiet
Halsbandparkiet: heeft geen rode schouders en is kleiner

Afkomst van een Alexander parkiet

De Grote Alexanderparkiet is afkomstig uit Zuid-Azië en Zuidoost-Azië in landen zoals Bangladesh, Cambodja, India, Laos, Nepal en Vietnam.

Tegenwoordig is de Alexanderparkiet ook te vinden in het wild in Europa, ook in Nederland en België. Dat komt omdat deze parkiet al erg lang als huisdier werd gehouden en er soms ook vogels ontsnapten. Zo zijn ze in de natuur beginnen kweken en zijn er wilde populaties in onze streken ontstaan.

Karakter en gedrag Alexander parkiet

De Grote Alexanderparkiet is een energierijke vogel die er van houdt om regelmatig eens te krijsen en veel te knagen. Het is aangeraden om ze minstens met twee te houden, op die manier kunnen ze elkaar vermaken indien ze even geen aandacht kunnen krijgen.

Plaats ze best niet samen met andere koppels en andere soorten vogels, ze kunnen soms erg agressief zijn naar nieuwkomers in hun verblijf. Als huisdier kunnen ze wel erg aanhankelijk worden!

Kan een Alexander parkiet praten?

Alexander parkieten zijn erg slimme vogels. Er wordt geschat dat ze tot 5 keer slimmer zijn dan een hond, dit is ongeveer zo slim als een kind van 3 jaar oud. Door hun hoge intelligentie bestaat de mogelijkheid dat ze enkele woordjes kunnen zeggen.

Als Alexander parkieten leren praten zullen ze dit nooit zo goed kunnen als bijvoorbeeld een grijze roodstaart, deze kunnen meer dan 250 woordjes leren, wat hen de koning der pratende papegaaien maakt. Het is dus mogelijk om de vogel enkele woordjes aan te leren, maar ze zullen vooral ook goed kunnen fluiten of sommige geluidjes imiteren.

Ik schreef een artikel over hoe je een kromsnavel kan leren fluiten en leren praten.

Weinig risico op eenkennigheid

Deze parkiet heeft niet de neiging om de eigenaar als partner beschouwen en daarom minder geïnteresseerd zou zijn in andere mensen. Dit gedrag wordt soms “eenkennigheid” genoemd en kan leiden tot mindere sociale vaardigheden met andere mensen.

Ze willen dus graag goed zijn voor iedereen, maar toch is het altijd belangrijk om ervoor te zorgen dat de parkiet voldoende sociale interactie heeft met andere mensen om deze vaardigheden te behouden of verder te ontwikkelen.

Omdat de opvoeding van een kromsnavel erg belangrijk is, schreef ik hier een extra artikel over.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het hele gezin betrokken is bij de verzorging van de parkiet vanaf het moment dat hij of zij in huis is. Dit kan betekenen dat verschillende leden van het gezin verantwoordelijk zijn voor verschillende taken, zoals het schoonmaken van de kooi, het verversen van het voer en het aanleren van trucjes. Het kan ook nuttig zijn om de taken af te wisselen tussen de verschillende gezinsleden om ervoor te zorgen dat iedereen betrokken blijft bij de verzorging van de parkiet.

Op die manier leert de parkiet omgaan met verschillende mensen en dit maakt het ook makkelijker om de vogel te leren omgaan met vreemden (artikel). Het is dan ook leuk dat de vogel sociaal is naar bijvoorbeeld familie of vrienden die op bezoek komen.

Alexander parkiet tam maken

Het socialiseren van een Alexander parkiet, met tam maken (artikel) als de eerste stap, is het gemakkelijkste bij jonge parkieten. Echter is het ook mogelijk om oudere Alexander parkieten tam en goed opgevoed te krijgen, hoewel dit proces misschien wat langer duurt en meer tijd vergt. Het is belangrijk om te genieten van elke vooruitgang die de parkiet maakt, ongeacht hoe oud hij of zij is.

Risico op ontwikkelen van probleemgedrag

Elke parkiet heeft een risico op het ontwikkelen van probleemgedrag. Dit gaat nu eenmaal sneller dan bij andere huisdieren zoals een hond omdat een parkiet een veel hogere intelligentie heeft.

Vele mensen denken dat ze pech hebben met het karakter van de vogel als deze zich niet als een fijne vogel gedraagt. Echter kan je het niet volledig op het karakter steken. Het karakter speelt voor een stukje mee, maar de opvoeding is veel belangrijker!

Via een goede opvoeding en te zorgen dat de parkiet zijn basisverzorging krijgt, zal de vogel een veel lagere kans hebben op het ontwikkelen van slecht gedrag.

Omdat probleemgedrag zo vaak voorkomt heb ik enkele artikels geschreven over hoe je dit kan voorkomen en kan aanpakken als het zich voordoet. Vaak is dit in de vorm van bijten, schreeuwen en het plukken van de veren.

Levensverwachting Alexander parkiet

Alexander parkieten kunnen wel 30 jaar oud worden als ze goed worden verzorgd. Dit betekent dat het belangrijk is om goed na te denken voordat je besluit om er een aan te schaffen, omdat je de verantwoordelijkheid voor een vogel op je neemt die misschien wel ouder wordt als jijzelf.

Je moet daarom in staat bent om voldoende tijd en middelen te investeren in de verzorging van de vogel op de lange termijn. Als je de Alexander parkiet de juiste zorg geeft, kan hij echter jarenlang gezelschap geven en een liefdevolle en trouwe metgezel zijn.

Aanschaf

Hoeveel kost een Alexander parkiet?

De kosten van het houden van een Alexander parkiet als huisdier kunnen variëren, maar gemiddeld kun je rekenen op 150 tot 400 euro. Houd er wel rekening mee dat goedkoop vaak ook duurkoop kan zijn en dat het soms beter is om iets meer te betalen voor een gezonde en goed gekweekte vogel.

Daarnaast zijn er ook eenmalige kosten zoals de aanschaf van een kooi, klimboom en speelgoed. Deze bomen en speelgoed bestaan in verschillende vormen en maten. In de volgende artikels worden speelbomen en de soorten speelgoed voor kromsnavels in detail besproken.

Maar de kromsnavel mag ook niet heel de dag binnen zitten. Daarom heb ik een artikel geschreven over het gebruik van een tuigje en hoe je de vogel veilig mee naar buiten kan nemen.

Er zijn ook terugkomende kosten te verwachten, zoals dierenartsbezoeken, voer, nieuw speelgoed, bodembedekking en eventueel het kortwieken. Er zijn soorten bodembedekking te vinden voor ieder budget, ze hebben elk hun voor en nadelen. Dit wordt besproken in dit artikel over de soorten bodembedekking.

Het is belangrijk om deze kosten in overweging te nemen voordat je besluit om een Alexander parkiet als huisdier te nemen. Het houden van een parkiet is duurder dan bijvoorbeeld een hond of kat, maar je hebt er wel je hele leven plezier van.

Er zijn dus heel wat kosten aan het houden van papegaaien en parkieten. In de volgende artikels over hoeveel een parkiet kost en hoeveel een papegaai kost worden alle kosten tot in detail uitgelegd en het totaalplaatje wordt berekend.

Geen CITES en geen verplichte ring

Parkieten zijn wilde dieren. Aangezien er in het verleden heel wat vogels in het wild werden gevangen zijn er helaas veel soorten met uitsterven bedreigd. Om deze soorten te beschermen zijn er enkele maatregelen van kracht.

Wat zijn CITES?

Alexander parkieten staan gelukkig niet vermeld op de CITES Appendix I en II en EU bijlage A en B. Op deze lijst staan alle diersoorten die (mogelijks) met uitsterven zijn bedreigd, daarom mag men ze niet zomaar in het wild vangen.

Voor Alexander parkieten zijn er dus geen CITES papieren nodig en dat is vrij uitzonderlijk. Want bijna alle parkieten staan op deze lijst. Andere parkieten zoals de grasparkiet en valkparkiet zijn ook uitzonderingen die hier voorlopig nog niet op staan.

Geen verplichte ring

Om deze illegale handel te stoppen en te controleren worden vele parkieten sinds 2007 verplicht uitgerust met een ring rond de poot. Dit is voor Alexander parkieten dus ook niet verplicht.

Verzorging van een Alexander parkiet

Hieronder lees je alles over de verzorging van Alexander parkieten, zoals de voeding, huisvesting en het verzorgen van de nagels, veren en snavel.

Wat eet een Alexander parkiet?

Voeding is een belangrijk aspect van de verzorging van Alexander parkieten. Een goed uitgebalanceerd dieet kan helpen om de gezondheid en het welzijn van de vogel te behouden.

Basisvoeding: pellets of zaad?

Een goede basis voor het dieet van een Alexander parkiet is ongeveer 60% aan een kant-en-klaar parkietenvoer dat uit pellets bestaat. Dit kan worden aangevuld met ongeveer 40% groenten en fruit, zaden en noten, peulvruchten en eivoer om extra voedingsstoffen te bieden. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de vogel voldoende vers drinkwater heeft.

Meestal wordt een zadenmengeling gegeven, echter is dit niet altijd het beste. De reden waarom veel mensen hier voor kiezen is omdat Alexander parkieten in de natuur voornamelijk graszaden eten. Ze vergeten echter dat de zaden die voor parkieten worden geproduceerd helaas vaak ook geen kwaliteitsvolle zaden en soms ook pesticiden bevatten.

Het voordeel van pellets is ook dat ze bij elke hap de juiste verhouding aan voedingsmiddelen binnenkrijgen. Ze kunnen dan niet enkel de zaadjes eten die ze lekker vinden, hierdoor kunnen gezondheidsproblemen ontstaan.

De voeding is dus erg belangrijk voor de gezondheid van de vogel. Daarom heb ik een artikel geschreven waarin alles over de voeding van kromsnavels wordt besproken.

Wat eet een Alexander parkiet?
Grote Alexanderparkiet die zaadjes eet

Snacks

Snacks kunnen een handig hulpmiddel zijn bij het trainen van een Alexander parkiet. Hoewel de basisvoeding van de vogel voldoende moet zijn om hem gezond te houden, kan het soms moeilijk zijn om de vogel te motiveren om bepaalde trucjes of commando’s te leren als hij alleen maar zijn gebruikelijke voer krijgt.

Ik schreef een artikel over het trainen van kromsnavels, omdat het van cruciaal belang is om de papegaai of parkiet mentaal voldoende te stimuleren .

Ook over welke snacks je mag gebruiken als beloning bij goed gedrag of als extra motivatie om nieuwe dingen te leren schreef ik een artikel. Er zijn verschillende soorten snacks die geschikt zijn voor Alexander parkieten, zoals bepaalde noten, zaden, trosgierst en meelwormen.

Houd er wel rekening mee dat deze snacks niet het hoofdvoedsel van de vogel mogen vormen en dat ze alleen als supplement dienen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de snacks gezond en geschikt zijn voor parkieten.

Verboden voedsel

Hoewel Alexander parkieten heel veel verschillend voedsel kunnen eten, zijn er bepaalde voedingsmiddelen die giftig kunnen zijn voor deze vogels en daarom verboden zijn.

Een voorbeeld hiervan is chocolade, wat giftig theobromine bevat. Ook avocado’s zijn giftig doordat ze persine, wat slecht kan zijn voor de vogel. Zelfs enkele grammen van deze voedingsmiddelen kunnen al giftig zijn voor parkieten, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze hier nooit in contact mee komen.

Ik schreef een artikel over alle voedingsmiddelen die giftig zijn voor kromsnavels. Deze zijn onder andere zuivel, alcohol, cafeïne, ui en bepaalde soorten fruitpitten en noten. Het is belangrijk om deze voedingsmiddelen te vermijden om de gezondheid van de vogel te behouden.

Als je twijfelt of je iets aan de vogel mag geven, dan kan je dit beter niet doen. Voorkomen is beter dan genezen.

Effect van voeding op de ontlasting

Afhankelijk van wat ze juist eten op de dag, kan dit leiden tot verschillende soorten en kleuren ontlasting. Het is goed om te weten hoe een gezonde ontlasting eruit om in te kunnen schatten of er een probleem is, daarom schreef ik er een artikel over.

Aan een parkiet kan je vaak pas in een erg gevorderd stadium zien dat ze ziek zijn, regelmatig de poep van de vogel nakijken kan helpen om de algemene gezondheid in te schatten. Als je je zorgen maakt is het aan te raden om professioneel advies te vragen aan een dierenarts.

Huisvesting

De huisvesting van een Alexander parkiet is erg belangrijk voor zijn welzijn. De kooi van de vogel moet goed ingericht zijn en voldoende ruimte bieden zodat de vogel zijn vleugels kan spreiden en zich vrij kan bewegen. Een vaak gehanteerde regel is dat de kooi 2 à 3 keer zo breed moet zijn als zijn spanwijdte.

Welke kooi voor een Grote Alexanderparkiet?

Als je op zoek bent naar een papegaaienkooi voor een Alexanderparkiet, dan zie je soms door de bomen het bos niet meer zien. Daarom schreef ik een artikel over de beste kooien voor een Alexanderparkiet en waar je op moet letten.

Zorg voor voldoende variatie

Echter worden veel vogelkooien verkeerd ingericht, daarom schreef ik er een apart artikel over. In het artikel over de inrichting lees je alles over hoe je alles in de kooi kan schikken voor een gelukkige kromsnavel.

Rechthoekige of ronde kooi?

Helaas zie je in de woonkamer heel wat parkieten die in een ronde kooi worden gehouden. Dit is voor Alexander parkieten echt niet goed, ze hebben zo geen goede herkenningspunten waardoor het oriënteren moeilijk wordt. Daarom is het beter om een rechthoekige kooi te kopen met een tralies, want ze houden er van om veel te kunnen klimmen tegen de wand van de kooi.

Alexander parkieten in een volière

Ook is het mogelijk om een Alexander parkiet in een volière te houden. Over het algemeen geldt: hoe groter, hoe beter. Probeer je toch minimaal aan een lengte van 4 meter, een hoogte van 2 meter en een breedte van 1 tot 2 meter te houden.

De volière moet ook een tocht- en vochtvrij nachthok bevatten. Op die manier kunnen ze het bij lage temperaturen toch voldoende warm hebben. De temperatuur mag  voor gezonde vogels nooit lager komen dan 5°C. Oudere, kale en zieke vogels hebben vaak nood aan een hogere temperatuur omdat ze hun lichaamswarmte minder goed kunnen regelen.

Voldoende speelgelegenheid

Houd er ook rekening mee dat parkieten zich snel kunnen vervelen, dus het is belangrijk om er voor te zorgen dat de kooi voldoende speelgoed heeft om de vogel bezig te houden.

Ik schreef ook een artikel over hoe je ook zelf speelgoed kan maken, wat goedkoper is en vaak net zo leuk is voor de vogel.

Om ervoor te zorgen dat de vogel voldoende variatie heeft, kan het ook nuttig zijn om een speelboom of klimboom in de woonkamer te plaatsen.

Net zoals bij speelgoed schreef ik over hoe je zelf een speelboom kan maken. Dit is gelukkig niet heel moeilijk als je de stappen volgt. Enkel moet je er voor opletten dat je alleen takken gebruikt die op de lijst met bomen die niet giftig zijn voor papegaaien en parkieten staan.

Als je beperkt bent in budget, hoeft de prijs dus geen belemmering te zijn om de vogel een goede huisvesting te bieden.

Schoonmaken van de kooi

Het is belangrijk om regelmatig de kooi van een Alexander parkiet regelmatig schoon te maken, zowel op dagelijkse als wekelijkse basis. Dit is noodzakelijk vanwege het snelle metabolisme van de vogel, wat kan leiden tot frequente uitwerpselen. In het artikel over het schoonmaken van de kooi staan alle stappen beschreven om dit zo goed mogelijk te doen. Op die manier zullen ziektes, schimmels en bacteriën worden vermeden.

Door het snelle metabolisme is het normaal dat de vogel af en toe op je kleren poept, dit moet je niet direct als een probleem zien. Omdat sommige mensen dit graag willen afleren schreef ik een artikel over hoe je een papegaai of parkiet zindelijk kan maken. Dit kan helpen om de schoonmaakbeurten te beperken.

De dagelijkse schoonmaak van de kooi kan bestaan uit het verversen van het water en het eten van de vogel en het verwijderen van eventuele uitwerpselen.

De wekelijkse schoonmaak is uitgebreider en kan onder andere het grondig schoonmaken van de kooi, het vervangen van het bodembedekking en het desinfecteren van speelgoed en andere accessoires omvatten.

Zorg voor voldoende slaap

Voldoende slaap is niet alleen belangrijk voor mensen, maar zeker ook voor Alexander parkieten. Ik schreef een apart artikel over de slaap van kromsnavels omdat, net als bij mensen, voldoende slaap nodig is om te herstellen van de activiteiten tijdens de dag. Dit zal een positief effect hebben op de fysieke en mentale gezondheid van de vogel.

Het slaappatroon van parkieten is echter verschillend dan dat van mensen, ze hebben een veel grotere slaapbehoefte. Terwijl wij gemiddeld 8 uur slaap per dag nodig hebben, hebben parkieten ongeveer 12 uur per dag nodig.

Om ervoor te zorgen dat je Alexander parkiet voldoende slaap krijgt, kan het nuttig zijn om een slaapkooi in een aparte kamer te plaatsen of om een hoes over de kooi te doen om zo het licht te blokkeren. Zo kun je ervoor zorgen dat de vogel in een rustige en donkere omgeving kan slapen, wat nodig is om goed te kunnen herstellen.

Nagels verzorgen

Het is belangrijk om de nagels van een Alexander parkiet regelmatig te verzorgen om ervoor te zorgen dat ze goed kunnen blijven functioneren. Als de nagels te lang worden, kan dit leiden tot ongemak en problemen met het lopen en balanceren van de vogel.

Een goede slijtstok kan de nagels al heel wat afvijlen, maar soms zal het nodig zijn om de nagels extra bij te knippen of te veilen.

Omdat het knippen van de nagels niet zonder risico is, kan het nuttig zijn om het apart artikel te lezen over het verzorgen en knippen van de nagels. Daar kan je lezen hoe je dit op een veilige en verantwoorde manier kan doen. Zo kun je ervoor zorgen dat je de nagels van de vogel op een goede manier verzorgt en eventuele problemen kan voorkomen.

Snavel verzorgen

Een goede gezondheid van de snavel van een Alexander parkiet is van belang zodat de vogel zich goed kan voeden. Als de snavel te lang wordt, kan dit leiden tot problemen met het eten van de vogel en kan het zelfs leiden tot uitdroging.

Een slijtstok kan helpen om de snavel in een goede conditie te houden, maar soms zal het noodzakelijk zijn om de snavel te knippen of te veilen. Zorg ervoor dat je altijd voorzichtig bent bij het knippen van de snavel van de vogel om problemen te voorkomen. Daarom is over het verzorgen van de snavel een artikel geschreven.

Veren verzorgen

Het verzorgen van de veren is onmisbaar om de parkiet gezond te houden. Dat komt omdat de luchtvochtigheid in de huiskamer niet ideaal is. In het volgende artikel kan je meer lezen over het verzorgen van de veren en het douchen.

Douchen

De luchtvochtigheid in Azië, waar de Alexander parkiet leeft, is vele malen hoger dan hier in Nederland of België. Een te lage luchtvochtigheid kan voor problemen aan de veren en de huid zorgen.

Om dit te voorkomen kan je de parkiet regelmatig douchen. Dit is niet alleen goed voor de veren en de huid, maar is ook een ideale manier om met je vogel bezig te zijn.

Kortwieken is een keuze

Bij het verzorgen van de veren hoort (helaas) nog steeds het kortwieken van de veren. Hierbij worden de veren op zo’n manier geknipt dat ze in normale omstandigheden niet meer kunnen opstijgen, maar wel nog veilig kunnen landen. Aan het kortwieken zijn heel wat voor en nadelen verbonden, het is goed om je in te lezen over het wel of niet kortwieken.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het kortwieken geen veilige manier om je parkiet mee naar buiten te nemen. Als er een sterke windvlaag is, kan de vogel nog steeds voldoende draagkracht hebben in de veren en opstijgen. Het is dan wel niet meer mogelijk om veilig terug te vliegen.

Elke situatie is verschillend, dus soms kan het zijn dat het kortwieken toch de beste optie is, in dat geval is het van cruciaal belang om te lezen hoe je de parkiet op een juiste manier kort kan wieken.

Voldoende verse lucht

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat een Alexander parkiet voldoende verse lucht krijgt. Dit is goed voor de gezondheid van de vogel en kan helpen om eventuele problemen met de luchtwegen te voorkomen.

Een manier om de vogel voldoende verse lucht te geven, is door hem af en toe mee naar buiten te nemen. Zo kun je ervoor zorgen dat de vogel kan genieten van de buitenlucht en zijn vleugels kan uitslaan. Kortwieken is geen veilige methode, doordat wegvliegen nog steeds mogelijk is. Met behulp van een speciaal tuigje voor parkieten kan dit wel op een veilige manier.

Daarnaast is het ook belangrijk om het huis regelmatig te verluchten om ervoor te zorgen dat de vogel voldoende verse lucht krijgt. Het is aan te raden om te voorkomen dat er gerookt of gedamd wordt in de buurt van de vogel, omdat dit slecht kan zijn voor zijn gezondheid. Lees hier meer over waarom roken en dampen zo slecht is voor parkieten.

Het kan ook goed zijn voor de band tussen jou en de vogel als je af en toe samen naar buiten gaat. Dit kan ook een goede gelegenheid zijn om te lezen over hoe je de vogel vliegtraining kan geven, wat niet enorm moeilijk is. Zo kun je ervoor zorgen dat de vogel voldoende beweging krijgt en dat hij zich goed kan ontwikkelen.

Conclusie

Alexander parkieten zijn prachtige en intelligente vogels die een leuke en leerzame aanvulling kunnen zijn op het gezin. Ze hebben echter ook specifieke verzorging en behoeften nodig om gezond en gelukkig te blijven. Daarom is het belangrijk om goed te informeren voordat je er een koopt. Als je ervoor zorgt dat de vogel de juiste huisvesting, voeding en zorg krijgt, dan kan je jarenlang van geweldig gezelschap genieten.

Veelgestelde vragen

Wat mag een Alexander parkiet niet eten?

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die Alexander parkieten niet mogen eten. Chocolade en avocado zijn heel giftig, enkele grammen kunnen al voor grote problemen geven. Daarnaast moet je ook oppassen met het geven van zuivel, alcohol, uien en sommige fruitpitten.

Welke groenten mogen Alexander parkieten?

Een Alexander parkiet eet heel graag groenten, dit is ook erg gezond. Voorbeelden van groenten dat een Alexander parkiet mag eten zijn broccoli, paprika, tomaten, wortel, spinazie, erwten en nog veel meer.

Welk fruit mag een Alexander parkiet?

Fruit is erg gezond voor een Alexander parkiet, dit is ook iets wat ze vaak in het wild eten. Voorbeelden van fruit dat een Alexander parkiet mag eten zijn appel, banaan, druiven, kiwi, mandarijn, peer, perziken, pruimen en nog veel meer.

Hoe groot is een Alexanderparkiet?                            

De Grote Alexanderparkiet is effectief erg groot voor een parkiet. Ze hebben een lengte van ongeveer 58 cm en wegen ongeveer 260 gram.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels