Hebben kippen zonlicht nodig?


Hebben kippen zonlicht nodig?

Soms krijg ik de vraag of kippen zonlicht nodig hebben, of zonlicht belangrijk is, hoeveel zonlicht ze nodig hebben en of ze in de schaduw mogen zitten. Je kan je voorstellen dat het niet goed is voor kippen om de hele dag in een afgesloten hok te zitten.

Het korte antwoord is dat kippen inderdaad zonlicht nodig hebben. Zonlicht bepaald voor een groot deel wanneer ze wakker zijn en slapen. Ook heeft zonlicht een effect op hormonen in de kip. Deze hormonen zijn bepalend voor de legproductie. Kippen zijn wel snel oververhit, dus in de zomer moeten er ook voldoende schaduwrijke plekken zijn!

Als kippeneigenaar is het belangrijk dat je er voor zorgt dat ze optimaal verzorgd worden en dat er aan hun noden wordt voldaan. Hoe belangrijk is zonlicht, mogen ze in de schaduw? Zijn er alternatieven voor zonlicht beschikbaar? Dit allemaal kan je hieronder ontdekken!

Heeft de kippenren zon of schaduw nodig?

Zonlicht bepaald voor een groot stuk het leven van de kippen. Kippen zijn afhankelijk van kleine veranderingen in hun leefomgeving. Elke verandering in de leefomgeving, zoals zon, temperatuur en andere natuurlijke aspecten kunnen hun leven beïnvloeden en zal voor een verandering in het gedrag van kippen zorgen.

Hierboven konden we al lezen dat zonlicht belangrijk is voor het slaap en waak ritme van de kip. Ook zal zonlicht bepalen hoeveel eieren er worden gelegd en ook wanneer.

Maar kippen hebben ook niet te veel zonlicht nodig. Voldoende schaduw is erg belangrijk. Als je kippen te veel zonlicht hebben dan kan dit slechte gevolgen hebben. In het slechtste geval kan dit leiden tot de dood.

DierDier

Als kippeneigenaar is het dus belangrijk om hier rekening mee te houden. Je moet weten hoe je het kippenhok en de kippenren moet inrichten voor een optimale hoeveelheid zon, maar ook voor voldoende schaduw. Op die manier zal je gelukkige en gezonde kippen hebben en ook de meeste en lekkerste eitjes!

Ook kippen hebben net zoals ons overdag wat rust en natuurlijk licht nodig. De zon bepaald hoe de dag van de kip eruit ziet. De zonsopgang en zonsondergang zijn een indicatie voor de kip om te weten wanneer het tijd is om op te staan of te gaan slapen.

De correlatie tussen zonlicht en opstaan is duidelijk. Kippeneigenaren die een haan hebben weten zeker dat hun kippen opstaan wanneer de ochtendschemering begint. De haan zal op dat moment beginnen kraaien (kukeleku kukeleku) en hopelijk niet iedereen van de buurt wakker maken.

Belang van zonlicht voor de gezondheid van kippen

Zonlicht is voor kippen, net zoals voor de mens, belangrijk om gezond te zijn. Kippen hebben ook nood aan vitamine D. Vitamine D wordt aangemaakt in het lichaam wanneer er zonnestralen, Uv-stralen, op de huid vallen. Dus hiervoor is directe blootstelling van de zon belangrijk.

Maar vitamine D wordt snel aangemaakt. Een korte periode directe blootstelling aan de zon is dus goed. Denk hierbij aan enkele tientallen minuutjes tot een uur. Dit is ook afhankelijk van het seizoen waarin we leven. In de zomer is de zon veel feller en zal de voorraad vitamine D sneller aangevuld zijn. In de winter kan dit uiteraard wat langer duren.

Direct zonlicht is dus goed voor de kippen, maar overdrijf niet. Zelfs in de schaduw kan het licht ervoor zorgen dat ze voldoende vitamine D kunnen aanmaken.

Schaduw voor kippen in de zomer

Het is dus geen goed idee om kippen steeds in de schaduw te zetten. Het zonlicht hebben ze nodig om gezond te kunnen zijn. Maar in de zomer kan de zon redelijk fel zijn. Zeker als je kippen vrij mogen rondlopen in de tuin zullen ze genoeg zonlicht krijgen. Zorg er dan voor dat er voldoende schaduwplekjes zijn waar ze zelf naartoe kunnen gaan als het te warm wordt om af te kunnen koelen.

Kippen kunnen niet zo goed tegen de hitte en kunnen snel een zonnesteek oplopen. Tijdens warme periodes is het dus belangrijk om genoeg beschutting te voorzien. Je zal snel zien dat de kippen graag in de schaduw zitten en er graag een stofbad nemen.

Voldoende schaduw in de tuin kan je op verschillende manieren bekomen. Je kan een zeil spannen of een parasol zetten. Maar de beste manier blijft nog altijd om voor natuurlijke schaduw te zorgen. Zorg in de tuin voor voldoende planten, struikjes en bomen. Deze zorgen voor schaduw en werken bovendien nog eens afkoelend.

Moet het kippenhok in de schaduw staan?

De laatste jaren hebben we gemerkt dat het in de zomer enorm warm kan worden. Daarom is het belangrijk dat het kippenhok in de schaduw kan staan. Als dit niet het geval is dan kan het hok snel opwarmen en dat is niet goed voor je kippen.

Je kan boven het kippenhok bijvoorbeeld een zonwerend zeil spannen of een parasol plaatsen. Alle beetjes om de zon te vermijden zullen helpen.

Hoge temperaturen zullen er voor zorgen dat de kippen oververhit kunnen geraken. Kippen worden dan sloom en traag. Door hun dik verenpak kunnen ze niet goed afkoelen. Een koud hok voor kippen is beter dan een te warm hok. Want kippen zijn beter in het opwarmen dan in het afkoelen.

In het kippenhok wordt normaal stro gebruikt als bodembedekking. In de zomer zou je kunnen kiezen om dit te vervangen met zand. Zand dat niet rechtstreeks in de zonlicht ligt kan afkoelend werken. In tegenstelling tot stro, wat ervoor zorgt dat de warmte langer in het hok blijft hangen.

Belang van zonlicht om eieren te leggen

Kippen hebben zonlicht nodig om eieren te leggen. Kippen zijn zo geprogrammeerd om enkel eieren te leggen wanneer er voldoende zonlicht is.

Kippen hebben een speciale klier, de pijnappelklier. Deze klier zit vlak achter het oog van de kip. Met deze klier kunnen ze ‘voelen’ of het licht of donker is. Ze kunnen licht en donker detecteren, maar zien doen ze er niet mee. Ze zijn net zoals ons slechtziend in het donker.

Als de dagen langer worden en er meer zonlicht wordt gedetecteerd door de pijnappelklier, dan zal deze klier zorgen voor meer hormonen die naar de eierstokken worden gestuurd. Langere dagen zorgen er op die manier voor dat de kip een signaal krijgt om eieren te beginnen leggen.

Omgekeerd werkt dit ook. Als het koud weer wordt, dan zal de pijnappelklier minder zonlicht detecteren en zullen er signalen worden gestuurd naar de eierstokken om de eiproductie te verminderen en uiteindelijk te stoppen.

Mag je kippen in de schaduw houden?

Ja, dit is mogelijk en vaak zelfs goed. Vooral in de zomer is schaduw voor kippen erg belangrijk. Dan is het beter om te veel schaduw te hebben dan te veel zon. Het is vooral belangrijk dat het kippenhok in de schaduw staat, want binnenin kan het enorm heet worden. Kippen kunnen van nature niet goed afkoelen door hun dik pak veren.

Zorg er wel voor dat de kippen toegang hebben tot enkele plekjes waar wel zon is. Want een beetje direct zonlicht is wel belangrijk voor de gezondheid van de kippen, bijvoorbeeld om vitamine D aan te maken.

Het zit ook in de natuur van de kip om in de schaduw te gaan scharrelen of liggen. Kippen regelen hun lichaamstemperatuur zelf en als ze in de zon willen dan zullen ze in de zon gaan, maar dit geldt evengoed voor de schaduw.

Voorzie gewoon zonrijke en schaduwrijke plekjes en dan zullen de kippen volgens hun eigen behoeften kiezen waar ze het liefst vertoeven.

Hoeveel zonlicht hebben kippen nu precies nodig?

De legproductie van kippen wordt aangestuurd door de hoeveelheid zonlicht. Bij de meeste rassen beginnen ze pas te leggen vanaf 12 uren zonlicht en ze zullen optimaal beginnen leggen bij 14 uren zonlicht of meer. In de herfst en winter leggen de meeste kippen weinig tot geen eieren en in de lente en zomer veel.

Alternatieven voor zonlicht

Er kan worden gekozen om kunstlicht te plaatsen in het kippenhok. Maar de kwaliteit van de eieren zal hierdoor wel minder zijn. Eieren die afkomstig zijn van kippen die in een kooi leven zijn minder lekker, minder gezond en minder voedzaam.

Sommige kippenhouders kiezen ervoor om kunstlicht in het kippenhok te plaatsen. Op die manier blijven de kippen eieren leggen, meestal ook in de winter. Want er kunnen veel redenen zijn waarom een kip geen eieren meer legt. Daarom schreef ik hier een artikel over en geef ik tips over wat je kan doen om ze weer aan het leggen te krijgen.

Het is een persoonlijke keuze, maar je moet wel denken aan het welzijn van het dier. Het leggen van eieren is best intensief voor de kip, dus een kleine pauze in de herfst en winter kan heel  goed zijn voor de gezondheid en het welzijn van de kip.

Conclusie

Kippen hebben zonlicht nodig. Zonlicht bepaald wanneer ze gaan slapen en weer opstaan, maar heeft ook een grote invloed op de eiproductie.

Zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D en heeft veel gezondheidsvoordelen. Ze hebben het dus nodig om goed eieren te leggen.

Maar zoals bij de meeste zaken geldt dat er niet moet overdreven worden. Vooral in de zomer hebben kippen ook nood aan schaduw omdat ze door hun dik verenkleed niet goed kunnen afkoelen. Zorg er dan voor dat het kippenhok in de schaduw staat en ze voldoende plekken hebben om in de schaduw te kunnen liggen.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels