Help, mijn kippen leggen geen eieren meer


Help, mijn kippen leggen geen eieren meer

Het is vervelend wanneer je kippen plots geen eieren meer leggen. Je had je namelijk verheugd op hun lekkere eitjes. Kippen zijn gewoontedieren en kleine veranderingen in hun leven kunnen leiden tot een ander gedrag, zoals stoppen met het leggen van eieren.

Kippen kunnen stoppen met het leggen van eieren door verschillende oorzaken. Ze zijn gestopt met leggen doordat het rui seizoen is aangebroken, doordat de kip broeds is, de kippen de eieren zelf opeten, extreme koude of hitte, te weinig ventilatie in het hok, geen goede voeding of drinkwater, de leeftijd van de kip of door ziekte.

Dit is het korte antwoord, uiteraard is er veel meer over te vertellen. In dit artikel worden alle mogelijke oorzaken voor deze leg-stop besproken en wat je kan doen om het te verhelpen of voorkomen in de toekomst.

Het rui seizoen

Het is normaal dat je kippen minder eieren gaan leggen als het rui seizoen is begonnen. Het rui seizoen start wanneer het daglicht vermindert en de dagen korter worden. Deze periode is in de herfst en begint rond eind augustus en stopt rond begin november.

De eierproductie zal dus afnemen wanneer het aantal uren daglicht verminderd. Een leghen heeft minimaal 13 à 14 uren daglicht nodig om gestimuleerd te zijn om voldoende eieren te leggen.

Het is moeilijk om de stop van eieren te voorkomen. Kippen zijn erg routine gericht en gewoonte dieren. Kleine veranderingen in de omgeving zoals licht en temperatuur kunnen de kippen erg beïnvloeden.

DierDier

In industriële omstandigheden waar de kippen vaak binnen zitten hebben ze daar meestal geen last van. Maar voor de gewone kippen in de tuin van een hobbyhouder zullen alle wijzigingen in het leven van de kip ze ook kunnen beïnvloeden.

Hier vind je meer info over de rui van kippen

Extra licht voorzien

Je zou er dus voor kunnen kiezen om het kippenhok te verlichten met een timer zodat ze tijdens de winter ook voldoende licht krijgen. Voor de eitjes zal dit goed zijn, maar niet zo zeer voor de kippen zelf. Het is goed voor de kippen om tijdens de winter even een pauze te kunnen hebben.

Het continue leggen van eieren is zeer intensief en kost de kip ook meer energie. Het zal de levensverwachting van de kip dus kunnen verlengen door ze een winterpauze te gunnen.

Extra kuikens nemen

Wat je wel kan doen is om elke lente een paar nieuwe kuikens te kopen. Ze zullen hun eerste winter nog geen winterpauze hebben. Zo heb je steeds ook eitjes in de winter. Het jaarlijks toevoegen van extra dieren is geen slecht idee.

Je zult altijd kippen hebben die op leeftijd komen en stoppen met leggen (of sterven). Door steeds een paar nieuwe kuikens te kopen speel je hier op in en zal je nooit zonder legkippen zitten die in topvorm zijn.

Extra eiwitten geven

De rui is erg intensief en daarom is het goed dat deze periode snel gedaan is. Je kan de kippen extra eiwitten geven tijdens de rui. Met deze extra eiwitten kunnen de nieuwe veren sneller groeien. Eiwitten kan je vinden in soja, meelwormen, noten en pitten (bijvoorbeeld zonnebloempitten).

Ook zou je vleesresten kunnen geven want een kip is een omnivoor oftewel alleseter, maar hier gaat mijn voorkeur niet naar uit.

Kip legt geen eieren meer doordat ze broeds is

Als een kip broeds is dan stopt ze met het leggen van eieren. De hen zal dan continue op de eitjes willen zitten om ze uit te broeden. Het uitbroeden heeft alleen nut bij bevruchte eieren, hiervoor is ook een haan nodig.

Maar ook als de eieren niet bevrucht zijn en er geen haan is kan een hen broeds worden. Het is dan belangrijk om dit gedrag te laten stoppen.

Als je eitjes bevrucht zijn dan mag je na 21 dagen kleine kuikentjes verwachten. Hierna moeten ze worden verzorgd en opgevoed door de moeder kip. Dus In die periode die ongeveer vijf à zes weken duurt zal ze ook nog geen eieren leggen. Na die periode zijn de kleine kuikentjes al oud genoeg om zelfstandig te zijn en dan hervat ze met het leggen van eieren.

Hier vindt je meer info over een broedse kip en hoe dit gedrag af te leren.

Ze stoppen met eieren leggen door een te klein hok

Een klein hok zorgt ervoor dat de kippen dichter op elkaar moeten zitten. Voor kippen is het belangrijk om afstand te kunnen houden van elkaar indien ze dit willen. Dit voorkomt stress binnen de groep en verlaagt ook het aantal conflicten tussen de kippen.

Als het nachthok te klein is voor het aantal kippen dat je hebt, je moet zo’n 30 cm rekenen voor een gemiddelde kip op de zitstok, dan kan dit voor veel stress zorgen. Deze stress kan ervoor zorgen dat kippen stoppen met het leggen van eieren.

Overdag hebben de kippen ook voldoende ruimte nodig in de ren. Denk hierbij aan enkele vierkante meters vrije ruimte per kip. Het leukste in uiteraard dat de kippen gewoon los kunnen lopen in de tuin. Dit vergroot het scharrelgedrag en het plezier dat je kippen beleven.

Kippen stoppen met leggen door slechte voeding

Kippen hebben goede en energierijke voeding nodig voor het leggen van eieren. Eieren leggen is een intensief proces, dus goed voor is enorm belangrijk. Het beste kan je kiezen voor compleet kippenvoer. Dit kan je zo online of in de dierenwinkel vinden. Het voordeel is dat dit alle voedingsstoffen bevat dat een kip nodig heeft en je zelf niets moet beginnen afwegen.

Er is een nieuw dier in de groep

Telkens wanneer er nieuwe dieren in de groep worden geplaatst zullen de kippen zich moeten aanpassen. Tijdens deze periode kan het zijn dat ze even geen eieren willen leggen. De nieuwe kip (of haan) moet haar of zijn plek in de groep leren kennen volgens het classificatiesysteem dat kippen hebben.

Dit systeem wordt de pikorde genoemd. Het duurt een tijdje voordat iedereen zijn of haar nieuwe plek in de pikorde kent. Wanneer deze periode voorbij is dan zullen de kippen vaak terug beginnen met het leggen van eieren.

Ziekte

Wanneer kippen stoppen met het leggen van eieren zonder dat daar een duidelijke reden voor is (bijvoorbeeld de rui die begint), dan is het geen slecht idee om je kippen even goed in het oog te houden.

Een kip die ziek is, is niet altijd makkelijk te herkennen. Een kip wilt niet zwak voorkomen omdat ze dan lager in de pikorde kan komen te staan. Een kip kan dus heel goed ziektesymptomen verbergen. Je kan wel opmerken dat de kip zich iets meer afwezig houdt of minder scharrelt en actief rondloopt. Als je denkt dat je kip ziek is, ga dan naar de dierenarts.

Stoppen kippen met het leggen van eieren door hitte of warm weer?

Kippen leggen optimaal eieren als de buitentemperatuur tussen de 10 en 20°C is. Als het warmer wordt, dan kan het leggen van eieren te intensief zijn waardoor ze even stoppen met leggen.

Als het warm is, doe dan je best om de kippen zo veel mogelijk af te doen koelen, dit is ook een belangrijk onderdeel van de verzorging. Zorg voor voldoende schaduw door hutjes te plaatsen of door bomen, struiken en planten te voorzien in de tuin en kippenren. Zorg voor voldoende fris water en waterrijke lekkernijen. Je kan stukjes fruit in de koelkast leggen en die aan je kippen geven.

Stoppen kippen met het leggen van eieren door de kou?

Net zoals bij de warmte, dan een te koud klimaat ervoor zorgen dat kippen stoppen met eieren leggen. Het wordt meestal kouder wanneer het aantal uren daglicht afneemt. Dit is meestal ook de grootste oorzaak waarom kippen minder of geen eieren leggen als het kouder wordt. Kippen hebben ongeveer 14 uur daglicht nodig om optimaal eieren te leggen.

Kippen kunnen in het algemeen goed tegen de kou. Maar zorg er wel voor dat het hok tocht vrij is. Deze toch zou kunnen aanvriezen wanneer de temperatuur onder de 0°C zakt. Leg eventueel ook wat meer bodembedekking als normaal in het hok, dit zorgt voor extra isolatie.

Eten kippen eieren op?

Soms komt het voor dat kippen de eieren van de andere kippen opeten. Je zal dit merken doordat er eventueel nog wat restjes ei in het hok liggen, zoals stukjes van de schaal. Vaak zullen de ei etende kippen de eieren volledig opeten en blijven er geen sporen achter.

Zorg voor extra calcium

De reden waarom kippen eieren beginnen te eten kan zijn doordat ze een tekort hebben aan calcium. Dit kan je voorkomen door voldoende schelpengrit aan te bieden. Dit is niet alleen nodig voor de calcium, maar ook om het voedsel in de maag van de kip te vermalen.

Zo snel mogelijk de eieren rapen

Merk je dat een kip of meerdere kippen de gelegde eieren opeten, dan is het best om die eieren zo snel mogelijk te gaan rapen en de kippen voor te zijn. Je kan de kippen enkele dagen observeren om te zien wanneer ze eieren leggen. Is dit vaak rond de middag, ga dan rond de middag ook de eieren rapen en hopelijk ben je ze dan voor! Ook kan je de eieren proberen afschermen met een doek, maar dit vermoeilijkt dan ook weer het leggen van de eieren in die leghokken. Dat is dus niet de ideale oplossing.

Stelen roofdieren eieren?

Het kan lijken dat je kippen geen eieren leggen, maar dit kan ook komen doordat er roofdieren in het nachthok sluipen en de eitjes stelen of opeten. Roofdieren die eieren stelen zijn bijvoorbeeld ratten of (steen)marters.

In eerste instantie zijn het dus niet de kippen die gestopt zijn met leggen. Maar doordat de kippen schrik kunnen krijgen van de roofdieren kan dit ook een oorzaak zijn waarom ze zijn gestopt met het leggen van eieren.

Ook je eigen huisdieren kunnen eieren stelen uit het hok. Een hond eet graag eieren en zal ze maar al te graag proberen pakken.

Zorg voor kleine openingen in het hok

Ventilatie in het nachthok is belangrijk, maar deze ventilatiegaten mogen niet te groot zijn. Zorg ervoor dat alle gaten zijn afgedekt met een gaas waarvan de maaswijdte niet meer is dan 3 op 3 cm. Zo kunnen de roofdieren al zeker niet via deze ventilatiegaten binnendringen in het kippenhok.

Conclusie

Het is dus niet makkelijk te zeggen waarom een kip is gestopt met eieren leggen. De meest voorkomende oorzaak is de rui in de herfst doordat het aantal uren daglicht afneemt. Ook kan een te klein hok of roofdieren in het hok voor te veel stress zorgen waardoor ze stoppen met leggen. Andere oorzaken zijn extreme hitte en koude, ziekte en wanneer de kip broeds is.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels