Hoe een papegaai of parkiet trainen?


Papegaai of parkiet iets aanleren.

Als je papegaaien of parkieten houdt dan zal je wellicht je vogel soms iets willen aanleren. Het kunnen truckjes zijn, maar ook alledaagse dingen zoals het opstappen op de hand. Daarnaast is het ook een fijne bezigheid om de band tussen jou en de vogel te versterken.

Een papegaai of parkiet kan je iets aanleren door het principe van positieve conditionering. Dit wilt zeggen dat je goed gedrag gaat belonen. Hiervoor kun je gebruik maken van clicker training waarbij de vogel een click associeert met goed gedrag en een beloning. Voor truckjes wordt vaak gebruik gemaakt van target training, hierbij zal de kromsnavel aangeleerd worden om een stokje aan te raken.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Dit is uiteraard een kort antwoord, in het artikel ga ik op elke stap veel dieper in zodat je de trainingsmethoden goed kan toepassen. In dit artikel zal je kunnen lezen wat clicker en target training juist inhouden en hoe het werkt. Daarnaast krijg je uitleg over het belang van routine en een juiste plaats om de training uit te voeren. Ten slotte krijg je nog enkele tips en een lijst met 20 dingen dat je de kromsnavel kan aanleren, uiteraard worden deze ook tot in detail besproken!

Elke vogel is uniek

Voordat je begint met het trainen is het goed om te beseffen dat er niets bestaat als de beste trainingsmethode. Elke papegaai of parkiet is uniek, met een eigen persoonlijkheid.

Als je nog niet lang in het bezit bent van de vogel dan moet je deze eerst goed leren kennen. Op die manier leer je de persoonlijkheid kennen en ook wat de vogel wel en niet leuk vindt. Zo weet je ook waar je in de toekomst nog aan moet werken en op welke manier de kromsnavel kan worden beloond.

Zorg eerst voor vertrouwen en een goede socialisatie

Training kan best intensief zijn voor een papegaai of parkiet. Voordat je hiermee begint is het belangrijk dat ze de eigenaar volledig vertrouwen en dat de vogel volledig handtam is. Als dit niet het geval is dan kan trainen zorgen voor heel wat stress en frustratie, papegaaien en parkieten zijn namelijk erg gevoelige dieren.

Begin daarom eerst met het goed socialiseren van de vogel. Een goede socialisatie zorgt voor een gelukkige en zelfzekere kromsnavel die minder stressgevoelig is. Breng vooral ook samen veel tijd door voordat je begint met trainen. De papegaai of parkiet zou de eigenaar zodanig moeten vertrouwen dat het oppakken van de vogel geen enkel probleem is.

DierDier

Clicker training

De meest gebruikte trainingsmethode voor papegaaien en parkieten is clicker training. Dit is een bewezen methode die niet alleen voor kromsnavels worden gebruikt, maar ook voor bijvoorbeeld honden en katten.

Wat is een clicker en hoe werkt het?

Een clicker (bol.com) is een plastieken voorwerp met een metalen plaatje. Op het metalen plaatje kan men met een vinger drukken, hierdoor ontstaat er een ‘click’ geluid.

Clicker training maakt gebruik van het principe van positieve conditionering. Positieve conditionering is een psychologische term wat wilt zeggen dat we goed en gewenst gedrag gaan belonen.

Dit is in groot contrast met het straffen van ongewenst gedrag. Straffen brengt negatieve gevoelens naar boven bij de vogel, dit zorgt voor angst en frustratie. Het zijn allemaal stressgevoelens waar papegaaien en parkieten heel gevoelig voor zijn. Het is dan zeker niet uitgesloten dat er probleemgedrag zal ontstaan zoals bijten, schreeuwen en zelfs het plukken van de veren.

Bij clicker training is het de bedoeling dat er wordt ‘geklickt’ wanneer de kromsnavel gedrag vertoond dat we goed vinden. Na het klikken wordt er steeds een beloning gegeven. De papegaai of parkiet zal al snel doorhebben dat een click wordt gevolgd voor een beloning. En doordat er enkel wordt ‘geklickt’ bij een bepaald gedrag van de vogel, zal deze dit gedrag ook vaker vertonen om zo een beloning te krijgen. Op die manier wordt dus het gewenst gedrag gestimuleerd en krijgen we een leukere vogel!

Ook zorgt een clicker er voor dat papegaaien en parkieten beter kunnen omgaan met andere mensen. Doordat de vogel een clicker of de target ziet (zie verder in artikel) zal deze vooral hier mee bezig zijn om een beloning te krijgen. Het omgaan met nieuwe mensen geeft dan niet echt meer stress omdat de vogel vooral bezig is met hoe hij/zij een beloning kan krijgen.

Het kiezen van een lekkere beloning

Om de vogel te motiveren is het belangrijk om een snack te geven dat de kromsnavel helemaal geweldig vindt. De basisvoeding van een kromsnavel bestaat uit pellets, groenten en fruit, zaden en noten en peulvruchten.

Maar deze basisvoeding wordt door de vogel vaak ook als normaal beschouwd en zal hier minder makkelijk moeite voor doen. Daarom is het goed om uit te testen welke snacks de kromsnavel zo lekker vindt zodat hij/zij er veel voor zal doen tijdens het trainen!

Hoe starten met clicker training?

Als je voor het eerst start met clicker training dan zal de papegaai of parkiet nog niet weten wat het juist is en wat er wordt verwacht.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Eerst moet de vogel dus weten dat een ‘click’ gelijk staat aan het krijgen van een beloning. Tijdens de eerste trainingssessies zal je click geluiden maken met de clicker en tegelijkertijd met de click een beloning geven. Blijf deze trainingssessies herhalen totdat je ziet dat de vogel ook een beloning verwacht. Als dit het geval is dan is dat een teken dat hij/zij het verband tussen de ‘click’ en de snack leert kennen.

Als voorgaande stap goed werkt dan gaat men de beloning niet meer tegelijk met de click geven, maar een beetje erna. Als je later clicker (bol.com) training toepast dan zal je clicken bij goed gedrag en ook pas later deze beloning kunnen geven. Deze tweede stap is daarop dus een goede voorbereiding.

Het kan elke trainingsessies duren voordat de kromsnavel volledig doorheeft dat een click geluid wordt gevolgd door een beloning. Het is niet erg dat dit wat langer duurt, net zoals bij mensen duurt het bij de ene vogel wat langer dan bij de andere. Geef het tijd, uiteindelijk zal elke kromsnavel dit kunnen, het zijn dan ook enorm intelligente dieren.

Clicker training in een video

Onderstaande video kan helpen om het concept en het toepassen van clicker training onder de knie te krijgen. Na deze video kan je hieronder verder lezen over hoe target training juist werkt.

Target training

Bij target training is het de bedoeling dat de papegaai of parkiet een target oftewel een doel zal aantikken met de snavel. Dit doel is meestal een stokje dat aan de clicker wordt bevestigd.

Wat is de target?

Een chopstick van de chinees is perfect om te gebruiken als target. Het is immers gemaakt van niet giftig materiaal, want ook wij als mensen eten hiermee. Ook andere materialen zijn mogelijk, maar een metalen stokje kan je best niet gebruiken, dit kan een metaalvergiftiging veroorzaken.

Ook je eigen vinger gebruik je beter niet als target. Dat is omdat we met target training stimuleren om de target zo veel mogelijk aan te raken. Als dit je vinger is, dan is de stap naar het ontwikkelen van bijtgedrag nogal snel gemaakt.

Deze target kan je makkelijk zelf aan je clicker (bol.com) bevestigen, bijvoorbeeld met een stukje plakband. Dit is meestal ook goedkoper dan een clicker waarbij al een target stick is inbegrepen.

Hoe starten met target training?

Eerst moet de vogel gewend zijn aan de target oftewel het stokje van de chinees. Als je merkt dat de papegaai of parkiet er bang van is dan kan je de target gewoon ergens naast de kooi leggen, op die manier krijgt hij/zij de tijd om aan de aanwezigheid van de target te wennen.

Daarna kan je de kromsnavel los laten met de target ergens in de buurt, bijvoorbeeld op de tafel. Vanaf het moment dat de vogel geïnteresseerd raakt in de target en in de buurt komt, dan moet je zeker belonen met een ‘click’, gevolgd door een beloning. Op die manier zal de target als iets goed worden gezien, want de vogel krijgt steeds een beloning als hij/zij in de buurt komt.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Vanaf het moment dat de papegaai of parkiet niet meer bang is van de target ga je de target in de buurt van de snavel houden. Op dit moment weet de vogel nog niet wat de bedoeling is van de target, maar we maken gebruik van de nieuwsgierigheid van kromsnavels. Ze zijn van nature heel nieuwsgierig naar nieuwe objecten en zullen hun snavel er snel op los laten!

Vanaf dat de vogel de target aanraakt met de snavel, dan click je met de clicker en geef je een beloning. Dit herhaal je totdat de kromsnavel het volledig door heeft. In het begin zal de papegaai of parkiet voornamelijk in de target bijten en mag je dit ook belonen. Maar probeer later enkel het aanraken en dus niet het bijten te belonen, dit geeft minder kans op het ontwikkelen van bijtgedrag.

Met target training leert een papegaai of parkiet dat de target iets is wat ze moeten volgen. Je kan er als het ware je kromsnavel mee besturen, best leuk niet? Target training vormt de basis voor het aanleren van heel wat truckjes. Het gaat van de essentiële dingen zoals het leren op en afstappen, maar het is ook mogelijk om je vogel te leren dansen, wuiven en zelfs vliegtraining is mogelijk!

Target training in een video

Onderstaande video kan helpen om het concept en het toepassen van target training onder de knie te krijgen. Na deze video kan je hieronder verder lezen over het belang van de routine en de plaats tijdens de training.

Houd trainingssessies kort en zorg voor een routine

Het is eigen aan papegaaien en parkieten dat ze zich nogal snel kunnen vervelen. Ze worden hierdoor minder aandachtig en er kan er ook frustratie ontstaan. Frustratie is niet gewenst, want het trainen zou eigenlijk een hele leuke bezigheid moeten zijn. Om dit allemaal te vermijden zouden de trainingssessies niet te lang mogen duren.

Maar naast de tijdsduur is ook routine belangrijk. Kromsnavels houden van routine en structuur, daarom is een vast trainingsschema aangeraden. Een goed begin is om te starten met 3 trainingsessies per dag van 15 minuten. Als men progressie ziet en de papegaai of parkiet raakt het niet beu, dan kan men het uiteraard verlengen in duur.

Een vast trainingsschema zorgt er ook voor dat er veel kan worden geoefend en herhaald. In het Engels zeggen ze vaak: “Repetition is the mother of learning”. Dit wilt zeggen dat herhaling een belangrijke factor om iets goed aan te leren.

Kies een goede plaats voor training

Een papegaai of parkiet kan je niet zomaar overal in huis trainen. Tijdens het trainen moeten ze zich goed, veilig en kalm voelen om zich volledig op de training te kunnen focussen.

Als je begint met training kies je best een plek met zo weinig mogelijk afleiding. Het allerbeste is natuurlijk een aparte kamer waar ze al een beetje aan gewend zijn. De woonkamer zorgt vaak voor veel te veel afleiding doordat er zoveel is om te zien en te horen.

Bij gevorderde trainingen waar de kromsnavel steeds aandachtig is kan je de vogel ook mee naar buiten nemen voor het trainen. In dat geval doe je de vogel best een speciaal tuigje voor kromsnavels aan om wegvliegen te voorkomen.

Begin gemakkelijk

Je hebt nu heel veel info gekregen en merkt dat er heel wat mogelijk is om aan te leren. Maar het heeft echt geen nut om meteen te starten met je kromsnavel moeilijke truckjes zoals koprol aan te leren. Begin bij de basis zoals het opstappen of de vogel naar je toe laten komen.

Voor het gemak van de papegaai of parkiet maak je tijdens het trainen ook best gebruik van handgebaren samen met verbale commando’s. Op die manier krijgt de vogel zowel via de oren als de ogen het commando, wat helpt bij het goed opnemen van informatie.

Heb geduld

Het is goed om te beseffen dat het trainen van papegaaien en parkieten een marathon is en geen sprint, er is dus geen nood aan het overhaasten. Een training moet steeds leuk blijven, enkel zo kom je op lange termijn tot goede resultaten. Geduldig zijn is dus de boodschap.

Daarnaast kan het ook zijn dat de kromsnavel een slechte dag heeft, net zoals dat bij mensen kan voorkomen. Misschien is het in dat geval geen slecht idee om de trainingssessie wat korter te maken of even een dagje over te slaan.

Het trainen zal steeds met pieken en dalen gaan, dit is geen enkel probleem. Pak bijvoorbeeld even een pauze of probeer later of een andere dag opnieuw als het even niet gaat. Verlies vooral nooit het geduld en blijf trouw aan de trainingsmethodes. Schreeuwen of straffen is echt nooit een optie!

Ook oude papegaaien kunnen leren

Het komt helaas soms voor dat oudere papegaaien of parkieten een nieuwe thuis krijgen en het blijkt dat ze nooit uit de kooi zijn geweest of dingen hebben aangeleerd.

Uiteraard is het makkelijker om een jonge vogel iets aan te leren, maar ook bij oude kromsnavels blijft het mogelijk! Papegaaien en parkieten zijn namelijk slimme dieren en oudere vogels kunnen op latere leeftijd zeker nog tam worden of dingen aanleren, al gaat het vaak wat trager.

Het kan dus wat meer tijd kosten, maar het is zeker de moeite. Op die manier kan je de oudere vogel toch nog een gelukkig en minder gefrustreerd leven geven!

Waar kan ik een clicker kopen?

Een clicker voor papegaaien en parkieten is in enkele online winkels te koop, zoals bij De HuisdierSuper of ZooPlus. Ook kan je gebruik maken van een hondenclicker, die zijn te koop op bol.com. Zo’n clicker voor honden werkt op net dezelfde manier, enkel moet je er zelf nog een stokje aan bevestigen.

Enkele truckjes en vaardigheden om je kromsnavel aan te leren:

1.     Leren opstappen

Het leren opstappen vormt de basis voor heel wat andere vaardigheden en trucks. Wil je meer weten over hoe je een papegaai of parkiet kan leren opstappen, klik dan op deze link.

2.     Leren naar je toe te komen

Een papegaai of parkiet naar je toe leren komen op commando is niet alleen heel handig voor in huis. Maar daarnaast is het ook een ideale vaardigheid om makkelijker naar nieuwe mensen te gaan. Ook als de vogel is ontsnapt kan hij/zij zo makkelijker worden gevonden. Wil je meer weten over hoe je een papegaai of parkiet kan leren om op commando naar je toe te komen, klik dan op deze link.

3.     Leren dansen

4.     Leren hoofd schudden

5.     Leren wuiven

6.     Leren aan je vinger hangen

7.     Leren een rondje te draaien

8.     Leren fluiten

9.  Leren praten en woordjes aanleren

10.  Leren naar je toe vliegen

11.  Leren zichzelf te vermaken

12.  Leren leuk zijn tegen vreemden

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels