Hoe kromsnavel kortwieken?


Hoe kromsnavel kortwieken?

Over het wel of niet kortwieken zijn heel wat discussies. Maar als je dan toch hebt besloten om je papegaai of parkiet te kortwieken, dan moet dit op een juiste manier gebeuren.

Er zijn drie methodes om een papegaai of parkiet te kortwieken. De eerste is de esthetische methode waarin de slagpennen in een boogvorm worden geknipt. De tweede manier is de veiligste manier waarbij de buitenste 5 tot 8 slagpennen worden geknipt. Ten slotte is de laatste manier een combinatie van de twee eerste methodes die de voordelen combineert waarbij de buitenste 2 slagpennen niet worden geknipt.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Hierboven kan je het korte antwoord vinden, uiteraard is er veel meer over te vertellen. Voordat je begint met het kortwieken is het goed om na te gaan of het wel verstandig is om dit te doen en er geen alternatieven zijn. Verder in dit artikel worden alle kortwiekmethoden stap voor stap uitgelegd met de voor en nadelen. Daarnaast krijg je nog extra info over hoe vaak de kromsnavel moet worden gekortwiekt, hoe je de vogel veilig mee naar buiten neemt en over hoe vliegtraining juist werkt.

Wat is kortwieken?

Kortwieken is een techniek waarbij een deel van de veren van één of beide vleugels van een papegaai of parkiet afgeknipt wordt. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat de kromsnavels kunnen wegvliegen en ontsnappen, maar waarbij het nog steeds mogelijk is om met gekortwiekte vleugels veilig te landen.

Normaal worden alleen de veren geknipt die dienen voor het vliegen, de zogenaamde slagpennen. Helaas wordt dit proces soms verkeerd uitgevoerd. Sommige mensen kiezen ervoor om dit zelf te doen, maar het wordt ook vaak door een dierenarts gedaan.

Vroeger was het ook gebruikelijk om de vleugels definitief te verminken, door middel van leewieken, om zo het terugroeien van de veren te voorkomen. De kromsnavel kon hierdoor nooit meer vliegen. Gelukkig is het gebruik van deze verminkingsmethode sinds 2001 verboden.

Kromsnavel wel of niet kortwieken?

Voordat je de papegaai of parkiet zal kortwieken is het misschien eerst een goed idee om na te gaan of dit wel nodig is. Kortwieken is namelijk een vrij drastische oplossing die tot heel wat probleemgedrag bij de vogel kan leiden.

DierDier

Om deze keuze zelf goed te kunnen maken is er een apart artikel geschreven over de voor en nadelen van het kortwieken. Het is goed om dit eerst even door te nemen. Er zijn namelijk ook alternatieven voor het kortwieken, zoals een tuigje voor kromsnavels.

Hoe moet je kortwieken?

Als je toch hebt besloten om de vogel te kortwieken, dan kan je onderstaande stappen volgen om dit juist te doen. Jammer genoeg worden er heel wat verkeerde technieken gebruikt, bijvoorbeeld door slechts de veren van één vleugel te knippen.

Enkele punten om op te letten:

  1. Grijp de papegaai met een zachte hand vast en spreid zijn vleugel zorgvuldig uit.
  2. Voordat je begint met kortwieken, controleer de papegaai grondig op bloedpennen. Deze bloedpennen bevatten zoals de naam doet vermoeden bloed. Als er in deze pennen wordt geknipt, dan ontstaat er een bloeding die moeilijk te stoppen is.
  3. Kortwiek alleen de slagpennen en nooit de bloedpennen. De slagpennen zijn de veren waar de vogel mee vliegt. Deze veren geven namelijk lift en stuwkracht, deze willen we dus vooral knippen.
  4. Probeer zo symmetrisch mogelijk te kortwieken. Assymetrie zal er voor zorgen dat de vogel scheef vliegt. Uiteindelijk zal hij/zij dit wel compenseren door langs de ene kant meer spieren op te bouwen, maar goed is het zeker niet.
  5. Verwijder zo min mogelijk pennen. Het is in het begin een beetje uittesten hoe diep je moet knippen en hoe veel van de veren moet verwijdert worden. Hoe meer je afknipt, hoe minder goed de vogel kan vliegen.
  6. Geef de papegaai of parkiet na het kortwieken voldoende rust en tijd om te wennen. Doordat de vogel plots minder veren heeft kan het enkele dagen duren voordat hij/zij de krachten heeft weten aan te passen in de vleugels.

Verschillende methodes

Om te kortwieken zijn er verschillende methodes die worden toegepast. Sommige manieren van kortwieken hebben vooral een focus om het esthetisch mooi te houden, waarbij bij andere manieren er net op gelet wordt dat er zo weinig mogelijk veren moeten worden geknipt. Dat laatste is voor het comfort en de veiligheid van de vogel uiteraard beter.

Hieronder vind je drie methodes die aanvaardbaar zijn om te gebruiken, het hangt wat af van je eigen persoonlijke keuze. Echter zijn er andere manieren van kortwieken die absoluut onaanvaardbaar zijn, zoals het knippen van de veren aan slechts één vleugel. Dit zorgt voor coördinatieproblemen en moeilijkheden bij het landen, dat kan erg gevaarlijk zijn.

Zelf kortwieken of laten doen?

Als je de papegaai of parkiet goed kan aanraken en vasthouden, dan is het absoluut mogelijk om de vogel zelf te kortwieken, zo moeilijk is het uiteindelijk niet. Maar je kan er ook voor kiezen om de kromsnavel door de dierenarts of in een gespecialiseerde dierenwinkel te laten knippen.

In dat geval moet er wel op gelet worden dat ze dit op een juiste manier doen. Je denkt misschien, ze zullen het zelf wel weten. Maar in de praktijk blijkt dat vele mensen een erg slechte kennis hebben van het kortwieken, met allerlei mentale en fysieke problemen als gevolg.

Als je zelf kortwiekt is er ook de mogelijkheid om dit in meerdere keren te doen. Op die manier kan de kromsnavel beter wennen aan het inkorten van de veren doordat het geleidelijk gaat. Als je het laat doen, dan is op één afspraak alles er meteen afgeknipt.

Methode 1: meest esthetische methode

De eerste methode is de meest esthetische methode van de drie. Dat wilt zeggen dat de veren op een zodanige manier worden geknipt waardoor de veren er mooi en sierlijk blijven uitzien.

Bij deze manier van het kortwieken worden de veren die dienen om te vliegen, de slagpennen, boogvormig geknipt. Doordat vooral de buitenste slagpennen zorgen voor de draagkracht bij het vliegen worden deze het kortste geknipt. De meer naar binnen gelegen slagpennen kunnen wat langer blijven.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Het is een goede manier om het vliegvermogen van de kromsnavel te laten afnemen en tegelijkertijd blijft het er mooi uitzien voor het oog. Het nadeel is dat er in totaal meer veren moeten worden geknipt dat in de twee volgende methodes.

In onderstaande foto kan je zien hoe je moet knippen. De buitenste slagpennen kunnen kort geknipt worden, tot aan de dekveren. Daarna knipt men de slagpennen die meer naar binnen liggen op een boogvormige manier. De slagpennen die meer naar binnen liggen mogen steeds wat langer blijven, ze zorgen voor weinig draagkracht.

Hoe kromsnavel kortwieken?

Methode 2: veiligste methode

Deze methode is de veiligste methode doordat er minder veren moet worden geknipt. Hierbij wordt er gefocust op het knippen van de slagpennen. Door het knippen van de slagpennen zorgen we er voor dat de papegaai of parkiet minder goed kan opstijgen, maar het dalen kan nog steeds. Dat komt doordat de meer naar binnen gelegen veren, de broekpennen, niet worden geknipt.

In onderstaande foto kan je zien hoe je moet knippen. Hierbij worden vanaf de buitenkant geteld de eerste 6 tot 8 slagpennen geknipt. Hoe kort ze moeten afgeknipt worden is wat uitproberen, maar meestal mogen de slagpennen nog zo’n 10 tot 20mm onder de dekveren vandaan komen.

Hoe kromsnavel kortwieken?

Methode 3: gulden middenweg

Deze laatste methode is een mengeling van de twee eerste methoden. Hier wordt zowel op het uiterlijk als op de veiligheid van de kromsnavel gefocust.

Deze methode is esthetisch mooier doordat de buitenste slagpennen niet worden geknipt. Zo zal het niet opvallen dat de vogel is gekortwiekt als de vleugels niet uitgestrekt zijn. Op die manier blijft de vogel er sierlijk uitzien. Daarnaast is het ook veiliger voor de kromsnavel dan de eerste methode, doordat er weer zo weinig mogelijk veren worden geknipt.

Normaal heeft een papegaai of parkiet de neiging om te beginnen met het plukken van de veren als vooral de buitenste veren zijn geknipt. Ze gaan de veren dan meer beginnen te verzorgen waardoor het een beetje een verslaving wordt. Maar bij deze methode is de kans op het ontwikkelen van dit probleemgedrag kleiner doordat de buitenste slagpennen niet worden geknipt.

In de onderstaande foto kan je zien hoe je moet knippen. De buitenste 2 slagpennen worden niet geknipt. De daarop volgende 6 tot 8 slagpennen worden wel afgeknipt op een boogvormige manier waarbij er bij de eerste veren het meeste wordt afgeknipt en bij de laatste veren wat minder.

Hoe kromsnavel kortwieken?

Hoe vaak moet je kortwieken?

Het kortwieken van de veren moet meermaals per jaar worden herhaald. Dat komt omdat de veren tijdens de rui weer terug groeien, dit gebeurt gemiddeld zo’n 2 keer per jaar. Meer hierover kan je in dit artikel lezen.

Na elke ruiperiode zullen de veren terug groeien en moet het kortwieken worden herhaald. Let wel op dat de veren volledig zijn terug gekomen. Als dit niet het geval is kunnen er nog bloedpennen aanwezig zijn. Als die worden doorgeknipt kunnen er heftige bloedingen ontstaan.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Ook is het mogelijk om de kromsnavel maar een deel van het jaar te kortwieken, bijvoorbeeld als je enkel in de zomer vaak naar buiten gaat. Besef wel dat frisse lucht, ook tijdens de winter, heel gezond is. Daarom is het aangeraden om elke dag even met de vogel naar buiten te gaan.

Hoe kromsnavel veilig naar buiten nemen?

Er bestaat altijd nog het risico dat gekortwiekte papegaaien of parkieten kunnen ontsnappen door gebruik te maken van een windvlaag. Doordat ze niet gewend zijn om te vliegen is het voor deze vogels moeilijk om terug te keren naar het baasje.

Daarom is het aangeraden om een speciaal tuigje voor kromsnavels te gebruiken, gemaakt uit elastisch materiaal waar de vogel nog steeds mee kan vliegen. Door het tuigje aan je riem te bevestigen met een dun elastisch koord kan de vogel niet meer ontsnappen. Hierdoor voorkom je dat je papegaai of parkiet in een boom terecht komt of aangevallen wordt door roofdieren.

Tuigjes zijn dus de beste manier om veilig de deur uit te gaan met je vogel, zonder het risico dat deze ontsnapt met alle gevolgen van dien.

Hoe een papegaai of parkiet leren vliegen?

Als je een papegaai of parkiet in huis hebt, zal het hem of haar het beste doen als de vogel de ruimte krijgt om vrij rond te vliegen. Dit is goed voor zowel de mentale als fysieke gezondheid van de kromsnavel.

Om dit te bereiken is het raadzaam om de vliegtraining stap voor stap op te bouwen. Hierbij kun je de vogel leren om op commando naar je toe te vliegen. In dat artikel staat precies beschreven hoe je de vliegtraining het beste kunt uitvoeren voor een optimaal resultaat.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het voordat veren terug groeien?

Na het kortwieken is het wachten op de volgende rui periode totdat de veren volledig gaan terug groeien. Normaal komt de rui zo’n 1 à 2 keer per jaar voor bij volwassen kromsnavels.

Hoelang duurt kortwieken?

Kortwieken van kromsnavels hoeft niet lang te duren. Als je een tamme papegaai of parkiet hebt die je goed kan vastnemen, dan kan dit op minder dan 5 minuten.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels