Hoe kromsnavel leren fluiten?


Hoe kromsnavel leren fluiten?

Papegaaien en parkieten zijn enorm slimme dieren. Daarom is het ook leuk om hen heel wat aan te leren en hun intellectuele capaciteiten ten volle te benutten. Een leuke manier om dit te doen is door hen te leren fluiten.

Een papegaai of parkiet kan je leren fluiten door gebruik te maken van clicker training. Hierbij wordt de vogel bij goed gedrag steeds beloond met een click en een snack. Voor het aanleren van het fluiten is vooral herhaling belangrijk. Fluit zelfs veel en herhaal dit totdat de vogel dit ook begint te doen, dan kan je de kromsnavel belonen.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Dit was het korte antwoord, uiteraard valt er veel meer over te vertellen zodat je perfect weet hoe je dit kan aanleren. In dit artikel lees je meer over clicker training en wat de voordelen zijn van het aanleren van het fluiten. Daarnaast krijg je in simpele en opbouwende stappen te lezen hoe je het fluiten zo efficiënt mogelijk kan aanleren. Ook worden er extra tips gegeven en een bekende mythe wordt ontkracht.

Algemene methode om kromsnavels te trainen

Over het trainen van kromsnavels is er een uitgebreid artikel geschreven om je de basis bij te brengen. Weten waarom en hoe de methode werkt is belangrijk om te weten, want dit vormt de basis voor het hele leerproces. In het artikel krijg je te lezen hoe je de trainingstechniek kan opstarten, maar ook nog heel wat extra tips zoals hoe lang de trainingssessies moeten duren en waar in huis je de vogel het beste kan trainen.

Kort gezegd wordt er steeds gebruik gemaakt van clicker training om een papegaai of parkiet te trainen. Deze training is gebaseerd op het principe van positieve conditionering, dat wilt zeggen dat de vogel beloond wordt voor goed gedrag. Dit is in grote tegenstelling tot het straffen, daar ligt de focus vooral op het slechte gedrag, wat sneller probleemgedrag zoals bijten, schreeuwen en zelfs het plukken van veren kan veroorzaken.

Telkens wanneer de vogel iets doet wat we er van verwachten, dan maak je een ‘click’ geluid met de clicker. Een clicker is een klein plastieken voorwerp met een metalen plaatje om dit geluid te kunnen produceren. Na een ‘click’ krijgt de vogel ook steeds een lekkere beloning.

Op die manier kan je heel snel aan de kromsnavel laten weten dat hij/zij iets goed aan het doen is door op dat moment het click geluid te maken. De papegaai of parkiet zal de clicker al snel associëren met het krijgen van een beloning. En doordat de vogel graag zo veel mogelijk snacks krijgt, zal hij/zij het gedrag zo veel mogelijk herhalen en dat is ook de bedoeling van de training.

DierDier

Als je nog niet weet hoe clicker training precies werkt of als je er meer over wilt weten, dan kan dat door hier te klikken.

Waarom kromsnavel leren fluiten?

Er zijn heel wat goede redenen waarom het een goed idee is om je kromsnavel dingen aan te leren, zoals het fluiten. Dit kan je hieronder lezen.

Fluiten is goed voor het mentaal welzijn

Het fluiten zal er voor zorgen dat het stress niveau van de papegaai of parkiet omlaag gaat. Dat komt omdat fluiten bij de vogel gelinkt is aan blij en gelukkig zijn. Als ze regelmatig fluiten zullen ze vaak ook gelukkiger worden doordat er geluk hormonen vrijkomen, de zogenaamde endorfines.

Daarnaast wordt de vogel mentaal gestimuleerd door het aanleren van nieuwe truckjes of vaardigheden. Dit is goed om de vogel mentaal stabiel te houden. Het zijn zo slimme dieren, dus moeten die capaciteiten ook voldoende en regelmatig gebruikt worden.

Verder is het een goed middel tegen verveling. Verveling is één van de hoofdoorzaken van het ontwikkelen van probleemgedrag. Door regelmatig met de kromsnavel te oefenen op het fluiten zal hij dan rechtstreeks aandacht van je krijgen. Maar als de vogel later alleen thuis is, dan is het fluiten vaak ook een leuke activiteit om zich alleen te vermaken.

Het creëren van een band

Papegaaien en parkieten zijn sociale dieren. Dat wilt zeggen dat ze een sterke band kunnen aangaan met andere dieren en ook mensen. De voorwaarde is alleen dat dit tijd kost. Door regelmatig met de vogel te trainen, breng je samen tijd door. Hierdoor ontstaan er vaak enorm hechte vriendschappen tussen kromsnavels en mensen.

Leuk voor vrienden en familie

Niet iedereen heeft een papegaai of parkiet in huis en al zeker niet één die goed met mensen kan omgaan door een goede socialisatie en die verschillende deuntjes kan fluiten.

Het is super leuk voor zowel de vogel als voor de familie. Als de kromsnavel fluit, dan zullen de mensen eens naar de vogel komen kijken. Op die manier krijgt de vogel aandacht, maar is ook enorm fier dat al die vreemde mensen in huis verbaast zijn om wat hij/zij allemaal kan.

Een eerste stap richting het praten

Voordat een papegaai of parkiet begint te praten zullen ze vaak eerst andere geluidjes maken zoals het fluiten. Fluiten kan een eerste leuke stap zijn om de vogel zijn vocale en muzikale vaardigheden te ontwikkelen.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Hoe papegaai of parkiet leren fluiten?

Hopelijk is het nu duidelijk dat het fluiten echt iets tof is om je kromsnavel aan te leren. Hieronder kan je de verschillende stappen van het leren fluiten lezen.

Voorbereiding

Voordat je met de trainingssessie van het fluiten kan starten moet je er voor zorgen dat de papegaai of parkiet de basis onder de knie heeft. Met de basis wordt de clicker training bedoelt. Als je nog niet helemaal weet hoe dit precies werkt kan je hierop klikken.

Voordat je de vogel mee naar de trainingsplaats brengt zou alles wat je nodig hebt moeten klaarliggen zoals een zitstok, een clicker en een lekkere snack.

Ga naar een rustige plaats

Er moet een geschikte locatie of kamer worden voorzien waar je de eerste stappen van het fluiten aan je vogel kan aanbrengen. Het beste is om dit niet in de woonkamer te doen, maar een aparte kamer met weinig afleidingen. Als de vogel te veel wordt afgeleid dan is dit nadelig voor de concentratie waardoor het aanleren van nieuwe dingen vaak moeilijker gaat.

Herhaling is de weg naar succes

Als de kromsnavel klaar zit in een aparte en rustige kamer is het tijd om de vogel te stimuleren om zelf te gaan fluiten. Dit kan je doen door simpelweg zelf heel vaak te fluiten en duidelijk gericht naar de vogel.

Het kan zijn dat je zelf niet zo goed kan fluiten, dan kan je ook gebruik maken van een video waarin hetzelfde fluittoontje enkele minuten wordt herhaald. Dit is dus ook een mogelijkheid, maar als je zelf fluit zal het vaak sneller resultaten geven.

Het aller belangrijkste voor een kromsnavel is dat het geluidje zo vaak mogelijk wordt herhaald. Herhaling is de weg naar succes en zo kan de vogel het sneller imiteren. Begin bij het eerste fluitje niet direct met een liedje, maar iets kort. Later kan je het wel moeilijker maken.

Belonen

Merk je dat de vogel erg aandachtig aan het luisteren is en probeert om zelf ook geluidjes te maken en te fluiten? Dan is het tijd om een click geluid met de clicker te maken en de papegaai of parkiet te belonen met een lekkere snack.

Op die manier zal de vogel doorhebben dat we het leuk vinden dat hij/zij fluit en doordat de kromsnavel van iets lekkers houdt zal de vogel dit gedrag vaker vertonen.

Wat doen als kromsnavel schel fluit

Het leukste is uiteraard dat de papegaai of parkiet mooie fluitgeluiden zal maken, echter komt het soms voor dat de vogel ook een soort schelle fluit maakt. Zo’n schelle fluit kan vervelend zijn voor jezelf, je huisgenoten of je buren. Daarom is het goed om hier toch iets aan te doen.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Schel fluiten is niet hetzelfde als schreeuwen, maar het is allebei wel probleemgedrag als dit meerdere keren per dag gebeurt. In de ochtend en avond schreeuwen is bijvoorbeeld heel normaal, dat is het natuurlijke gedrag van kromsnavels. Een papegaai of parkiet is nu eenmaal ook een lawaaierig huisdier, dus een beetje tolerant moet je wel zijn.

Vaak ontstaan deze schelle fluittonen omdat ze zich vervelen en om aandacht te vragen. Daarom is het belangrijk om de vogel veel aandacht te geven, te trainen en bijvoorbeeld regelmatig te douchen en mee naar buiten te nemen.

Daarnaast moet de vogel ook voldoende te doen hebben als je even uit het huis bent of voor de momenten dat je zelf geen tijd hebt. Een goede inrichting van de kooi is daarom belangrijk, zorg voor voldoende speelgoed en verwissel de speeltjes elke week.

Als het budget vaak een probleem is, dan is het ook mogelijk om zelf leuk speelgoed te maken. Maar ook een zelfgemaakte speelboom is aangeraden om zo de kromsnavel even op een andere plek dan de kooi te kunnen laten spelen.

Mythe: een fluitende papegaai of parkiet gaat minder snel praten

Er wordt vaak gezegd dat je een kromsnavel niet mag aanleren om te fluiten omdat er dan een kleinere kans is dat de vogel gaat beginnen praten. Gelukkig is dit een mythe en klopt het dus niet.

Papegaaien en parkieten houden van fluiten, zingen, praten en het maken van andere geluidjes. Het aanleren van het fluiten zal enkel maar meer stimuleren om de vocale talenten te ontdekken en naar meer geluiden te luisteren.

Wat je je kromsnavel ook nog kan aanleren:

1.     Leren opstappen

2.     Leren naar je toe te komen

3.     Leren dansen

4.     Leren hoofd schudden

5.     Leren wuiven

6.     Leren aan je vinger hangen

7.     Leren een rondje te draaien

8.     Leren praten en woordjes aanleren

9.   Leren naar je toe vliegen

10.  Leren zichzelf te vermaken

11.   Leren leuk zijn tegen vreemden

Veelgestelde vragen

Hoe leer ik een papegaai fluiten?

Een papegaai kan je leren fluiten door eerst zelf regelmatig te fluiten. Herhaal heel veel, dit is de sleutel naar succes. Als je merkt dat de papegaai ook regelmatig gaat fluiten, geef dan een beloning. Op die manier zal de vogel meer geneigd zijn om vaker te fluiten.

Hoe leer ik een parkiet fluiten?

Een parkiet kan je leren fluiten door eerst zelf regelmatig te fluiten. Herhaal heel veel, dit is de sleutel naar succes. Als je merkt dat de papegaai ook regelmatig gaat fluiten, geef dan een beloning. Op die manier zal de vogel meer geneigd zijn om vaker te fluiten.

Wat doen als kromsnavel schel fluit?

Als een kromsnavel schel fluit, dan komt dit meestal door aandacht tekort en verveling. Zorg dat de vogel voldoende aandacht en speelgoed krijgt. Ook een goede inrichting van de kooi is dus belangrijk. Daarnaast heeft regelmatig trainen, douchen en de kromsnavel mee naar buiten nemen een goed effect.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels