Hoe kromsnavel leren zichzelf te vermaken?


Hoe kromsnavel leren zichzelf te vermaken?

Papegaaien en parkieten zijn slimme dieren, er wordt geschat dat ze zo slim zijn als een kind van 5 jaar. Deze slimheid maakt van kromsnavels ook complexe dieren om te houden. Soms kan het voorkomen dat de vogel alleen maar aandacht wilt en niet meer geïnteresseerd is in bijvoorbeeld speelgoed. De vogel heeft dan moeite om zichzelf te vermaken. In dit artikel lees je er meer over.

Een papegaai of parkiet leer je zichzelf vermaken door het zelfstandige spelen te stimuleren. Dit kan je doen door middel van clicker training. Telkens wanneer de vogel geïnteresseerd is in een speeltje, dan click je met de clicker en geef je een beloning. Op die manier wordt het zelfstandige spelen gestimuleerd.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Dit is het korte antwoord, uiteraard is er veel meer over te vertellen. In dit artikel lees je over op welke manieren een kromsnavel zich kan vermaken en hoe je kan leren om zichzelf te vermaken. Daarnaast krijg je een overzicht van de soorten speelgoed die er bestaan en enkele tricks en vaardigheden die je aan de vogel kan aanleren.

Hoe vermaakt een papegaai of parkiet zich?

Een gelukkige kromsnavel is een vogel die plezier haalt uit het omgaan met andere mensen en dieren. Maar daarnaast is het ook belangrijk dat hij/zij plezier haalt door zelfstandig bezig te zijn. Eigenaren van papegaaien en parkieten hebben vaak ook een druk leven, er is daarom ook niet heel de dag tijd om met de vogel bezig te zijn.

Gebruik van zintuigen

Papegaaien en parkieten vermaken zich door zo veel mogelijk hun zintuigen te kunnen gebruiken. Dit is ook wat ze in het wild doen, daar werken de zintuigen constant samen om zo te kunnen overleven.

Zien

Het eerste zintuig is zien. Een kromsnavel kan zich vermaken door te kijken naar mensen en dieren. Het is belangrijk dat de vogel regelmatig naar buiten wordt genomen om zo veel nieuwe dingen te hebben om naar te kijken.

Als een vogel steeds binnen in de kooi zit, dan gaat hij zich vervelen. Het is mogelijk om met een tuigje voor kromsnavel de papegaai of parkiet veilig mee naar buiten te nemen. Op die manier is zelfs vliegtraining mogelijk!

DierDier

Horen

Ten tweede is het zintuig horen. In het wild moeten papegaaien en parkieten erg gefocust zijn op wat ze horen. Dat komt omdat het prooidieren zijn, ze willen niet aangevallen worden.

Horen zit dus in de natuur van de vogels en regelmatig nieuwe dingen horen houdt hen actief. Daarnaast kan de vogel ook nieuwe geluidjes leren als je hem/haar regelmatig mee naar een andere locatie of buiten neemt.

Voelen

Dit is het laatste zintuig dat kromsnavels heel vaak gebruiken. In de natuur zijn ze constant bezig met het bouwen van nesten, het slopen van takken en het verzamelen van voedsel. Voor al deze processen wordt de snavel en de poten gebruikt.

Om dit na te bootsen kan je de vogel regelmatig nieuwe soorten materialen geven. Maar gevoel is ook op een andere manier te beleven, denk hierbij aan de wind door de veren of een waterstraal van de douche. Regelmatig douchen is belangrijk om de veren mooi te houden.

Foerageren

Het natuurlijke gedrag van een papegaai is niet om dagenlang in dezelfde kooi in een woonkamer te zitten. In het wild moeten ze overleven en dit doen ze door constant te zoeken naar voedsel, dit proces heet foerageren.

Gelukkig kan dit gedrag gesimuleerd worden bij papegaaien en parkieten die in gevangenschap worden gehouden. Dat kan je doen door hen niet zomaar het eten te geven, maar hen er wat voor laten doen.

Een voorbeeld hiervan is foerageerspeelgoed. Dit is speelgoed waarin gaatjes of luikjes zijn waar voedsel in past. Door te spelen zal het voedsel vrij komen. Dit zorgt er voor dat de vogel weer een tijdje wordt bezig gehouden.

Het foerageren is een belangrijke activiteit. Doordat het er voor zorgt dat de vogel zich minder kan vervelen ontstaat er ook minder makkelijk probleemgedrag zoals bijten, schreeuwen of het plukken van de veren.

Spelen

Buiten het foerageren kan de vogel ook regelmatig spelen om zich te vermaken. Foerageren is eigenlijk ook een vorm van foerageren omdat er speciaal speelgoed voor bestaat.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Andere soorten speelgoed zijn touwen, schommels, takjes enzovoort. Het is mogelijk om dit speelgoed zelf te maken, op die manier hoeft het ook niet erg veel te kosten.

Daarnaast kan een speelboom een ideale plek zijn om ergens anders buiten de kooi te kunnen spelen. Op die manier is er ook wat variatie in omgeving. Ook een klimboom voor kromsnavels kan je zelf maken.

Hoe leren om zichzelf te vermaken?

Doordat papegaaien en parkieten enorm sociale dieren zijn kunnen ze zich soms te veel hechten aan de mensen. Het gevaar hiervan is dat de vogel niet meer leert om gelukkig te zijn op momenten dat hij/zij alleen thuis is. Dit is niet goed, want dit zorgt voor verveling, wat weer voor probleemgedrag kan zorgen.

Daarom is het belangrijk om de kromsnavel ook te leren om zichzelf te vermaken. Simpelweg wordt hij/zij beloond als we zien dat de vogel zich zelfstandig bezig houdt.

Belonen met een clicker

Om te belonen wordt er bij het trainen vaak gebruik gemaakt van een clicker. Een clicker is een plastieken voorwerp met een metalen plaatje. Als je op dit metalen plaatje drukt met je vinger, dan ontstaat er een click geluid.

Bij clickertraining zal de vogel worden aangeleerd dat een click wordt gevolgd door een beloning. Door te clicken wanneer de kromsnavel flink is, dan zal dit gedrag vaker door de vogel worden herhaald. Hij/zij wilt namelijk graag heel wat lekkere snacks krijgen!

Trainen

Ook kan het aanleren van truckjes door het trainen er voor zorgen dat de vogel zich ook alleen kan vermaken. Tijdens het trainen wordt er van alles aangeleerd, denk bijvoorbeeld aan het leren praten.

De papegaai of parkiet wordt tijdens het trainen aangeleerd om veel te praten, maar hier is oefening voor nodig. Het beste moment om nieuwe woordjes uit te proberen is wanneer er niemand in de buurt is, hij/zij zal zichzelf zo een tijdje bezighouden in de kooi.

Soorten speelgoed

Er bestaan heel wat soorten speelgoed voor papegaaien en parkieten. Meer hierover lees je in dit artikel.

Wat je je kromsnavel ook nog kan aanleren:

1.     Leren opstappen

2.     Leren naar je toe te komen

3.     Leren dansen

4.     Leren hoofd schudden

5.     Leren wuiven

6.     Leren aan je vinger hangen

7.     Leren een rondje te draaien

8.     Leren fluiten

9.     Leren praten en woordjes aanleren

10.  Leren naar je toe vliegen

11.  Leren leuk zijn tegen vreemden

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels