Huisvesting van kippen: hoe houdt je ze gezond en gelukkig?


Huisvesting van kippen: hoe houdt je ze gezond en gelukkig?

Het is belangrijk voor kippen om een juist onderdak en kippenhok te hebben. Wat dit allemaal inhoudt kan je op deze pagina vinden!

Het kippenhok

Het is vanzelfsprekend dat je een goed kippenhok nodig hebt om gelukkige en gezonde kippen te houden. Een kippenhok is zeker niet iets waar je op wilt besparen, de kwaliteit is veruit het belangrijkste. Een goed kippenhok wil je voor jaren hebben en zeker niet na een paar maanden al moeten vervangen.

Een goed kippenhok is veilig voor de kippen, kan de kippen beschermen tegen extreme weersomstandigheden en is uiteraard makkelijk te reinigen. Kippenhokken zijn er in alle maten en kleuren. Een kippenhok kan je zelf maken, maar er bestaan ook kant-en-klaar varianten die je online of in een dierenwinkel kan kopen.

Dit gaat van mooie kippenvilla’s tot zelfgemaakte hokken of zelfs omgebouwde schuurtjes. Al deze hokken zijn goed als er maar voldaan wordt aan de voorwaarden van een goed kippenhok. Je kan dan zelf bepalen wat je belangrijk vind. Wil je dat het hok mooi staat in de tuin, dan kan dit. Maar voor een kip maakt het niet echt uit, ze heeft zelf geen behoefte aan mooie kleuren of een luxe villa.

Voorwaarden voor een goed kippenhok

Tegenwoordig is er een grote keuze aan kippenhokken, maar alle hokken moeten aan de volgende basiselementen voldoen:

  • vier muren
  • een dak
  • goede ventilatie
  • nestkasten
  • zitstokken

De meeste hokken zijn ook omsloten door een kippenren waar de kippen overdag in kunnen rondlopen en scharrelen.

DierDier

Het dak en de muren van het kippenhok

Als je het hok zelf gaat bouwen, maak dan eerst een plan met de afmetingen. De minimumruimte is ongeveer 1 vierkante meter per 4 kippen, dus houdt hier rekening mee bij het maken van een plan. Dit is echt het minimum.

Als de kippen heel de dag buiten kunnen zitten kan dit voldoende zijn, maar als je verwacht dat ze soms in het kippenhok zullen moeten zitten (denk ook aan de vogelgriep) is het toch raadzaam om te gaan voor een iets groter hok.

Voor een kippenhok geldt in het algemeen: hoe groter hoe beter. Als je een plan met de afmetingen hebt gemaakt kan je beginnen met bouwen. De muren worden meestal gemaakt van hout. Voor het dak moet je er voor zorgen dat het zeker waterdicht is. Je kan dan kiezen voor een houten dak dat vernist is, een stalen dak of eventueel een dak van kunststof.

Tip: denk je er aan om in de toekomst extra kippen te nemen? Zorg dan dat er vanaf het begin al genoeg ruimte is. Zo moet je niet opnieuw gaan uitbreiden als je extra kippen neemt.

De hoogte van het kippenhok moet niet meer bedragen dan een meter hoog, maar denk eraan dat als je er in wilt kunnen recht staan het handig is om het dak op mensenhoogte te maken. Op die manier kan je makkelijk het hok betreden en uitkuisen.

 

Goede ventilatie

Goede ventilatie is noodzakelijk voor alle kippenhokken. Je kan dit doen met gaten die zorgen voor de ventilatie of ramen in het kippenhok. De openingen van de gaten of het raam mogen zeker niet te groot zijn. Te grote openingen zouden te veel tocht kunnen geven voor de kippen, maar er zouden zo ook roofdieren in het kippenhok kunnen sluipen!

Nestkasten

Welke nestkasten heb je nodig voor je kippen? Alle hokken hebben nestkasten nodig waarin uw kippen hun eieren kunnen leggen. Er moet één nestkast per 2 tot 3 kippen zijn en elke bak moet minimaal 30 op 30 cm zijn.

Je kippen moeten ook slapen, dus het is belangrijk dat je een rustplaats in je hok hebt. Die slaapplaats kan een verhoogde balk, tak of smalle plank zijn waar je kippen kunnen neerstrijken om te slapen.

Zitstokken

Welke soort stok moet je hebben voor je kippen? De zitstokken, net als water en voer, moeten geplaatst worden in het nachthok van de kippen. De kippen zullen zo de hele nacht op stok doorbrengen. Ik schreef ook een artikel over hoe je kippen vanzelf naar het nachthok laat terugkeren, dit kan je veel tijd en moeite besparen!

Waarom slapen kippen op een stok?

Het zit in het natuurlijke instinct van kippen om op stok te slapen. Een slapende kip op de grond is in het wild vaak erg kwetsbaar voor roofdieren en staan ook onderaan de voedselketen. Ze slapen dus niet enkel op een stok om niet in hun eigen uitwerpselen te moeten liggen, maar dus ook om zich te beschermen tegen roofdieren.

In het wild zouden ze zo hoog in de boom kruipen als ze zelf zouden kunnen. Je kippen zijn misschien bij je thuis niet in direct gevaar, maar instinctief slapen ze dus liever hoog op een stok.

Rechthoekige of ronde zitstokken voor kippen?

Er kan het best gekozen worden voor een zitstok met een rechthoekige of ovale worm. Met een rechthoekige zitstok hebben de kippen meer grip dan een zitstok met een ronde vorm.

Welke dikte en doorsnede moet een zitstok voor kippen zijn?

In het algemeen geldt dat de breedte van een zitstok groter moet zijn dan de dikte. Een gemiddelde kip heeft graag een zitstok van ongeveer 5 cm breed en vier centimeter dik. Terwijl kleine kippen zoals een zijdehoen voldoende hebben met een breedte van 3,5 cm op 3cm. Een zijdehoen is een ideale kip om in een kleine tuin te houden.

Juiste dikte voor zitstokken krippen

Hoogte van de zitstokken

Afhankelijk van het kippenhok moet de zitstok op een hoogte van 20 cm tot 90 cm worden geplaatst. Je kan in het nachthok ook zitstokken op verschillende hoogtes zetten, zo kunnen de kippen op stok gaan op de hoogte waar ze zich het prettigste voelen.

In kant-en-klare kippenhokken is dit standaard ook het geval. Meestal zijn er twee zitstokken inbegrepen op een verschillende hoogte. De juiste hoogte is dus zeer individueel. Zolang de kippen de zitstok gebruiken en je het makkelijk kan schoonmaken is het eigenlijk goed.

Als je merkt dat je kippen blessures beginnen te krijgen aan de poten, is het wel raadzaam om te kijken of dit niet te wijten is aan een te hoge zitstok.

Welk materiaal gebruiken voor een zitstok voor kippen?

De meeste zitstokken worden gemaakt van hout. Het is duurzaam, makkelijk te bewerken naar je eigen wensen en je kan restjes gebruiken die je thuis nog hebt liggen. Je moet er wel voor zorgen dat het hout onbehandeld is en dus geen schadelijke chemicaliën bevat.

Het hout moet glad zijn en mag geen splinters bevatten. Je kan de zitstokken zeker even schuren om dit in orde te krijgen.

Hoeveel kippen kunnen er op een zitstok?

Bij het maken van een plan van een kippenhok moet je er rekening mee houden hoeveel en hoe lang de zitstokken moeten zijn. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid kippen en ook de soort kippen. Over het algemeen moet je rekening houden met 25 à 35 cm ruimte per kip op de zitstok.

Voor een grote kip kan je dit best wat ruimer nemen en voor een kleine kip zoals een zijdehoen mag dit afgerond worden naar onder.

Licht en warmte

Voldoende zonlicht is belangrijk in het kippenhok. Kippen hebben ongeveer 15 à 16 uur zonlicht per dag nodig om eieren te leggen. In de winter worden er door hobbyisten vaak ook extra lichten in het hok geplaatst om dit zonlicht na te bootsen in de donkere wintermaanden.

Maar voor de gewone kippenhouders is een raampje wel voldoende. Het liefste is dit naar het zuiden gericht en in de wintermaanden zal dit nog voor extra warmte zorgen.

Kant-en-klare kippenhokken

Als je geen zin hebt om de handen uit de mouwen te steken of niet zo handig bent kan je ook kippenhokken online of in een dierenwinkel kopen. Let er dan wel op dat het hok zeker groot genoeg is voor wanneer je in de toekomst meer kippen zou willen houden of dat het kippenhok zelf makkelijk uit te breiden is.

Of er nu gekozen wordt voor zo’n kant-en-klaar model of je het zelf met de hand maakt, ze moeten allemaal aan dezelfde voorwaarden van hierboven voldoen.

Kippenren

Rondom je kippenhok moet je een ren bouwen. In deze kippenren kunnen kippen overdag rondlopen en scharrelen. De ren moet ongeveer vijf vierkante meter per kip groot zijn. Dat lijkt heel groot, maar dat is noodzakelijk voor gezonde en gelukkige kippen.

Kant-en-klare kippenrennen

Heb je geen zin om de handen uit de mouwen te steken of ben je niet zo handig? Dit is geen enkel probleem! Online of in de dierenwinkel kan je net zoals kippenhokken ook kant-en-klare kippenrennen kopen!

Bescherm je kippen tegen roofdieren zoals de vos en de (steen)marter

Welk gaas moet ik gebruiken voor een kippenren?

Om je kippen te beschermen tegen roofdieren is het belangrijk dat je stevig kippengaas gebruikt, de draad mag ongeveer 1,5mm dik zijn en de maasgrootte maximaal 3 op 3cm. Dit is belangrijk om vossen en marters buiten te houden.

Terwijl je de ren bouwt kan je dit gaas best ook een halve meter schuin ingraven in de grond of tegels (van minimum 50cm breed) rond de ren leggen. Zo wordt voorkomen dat de vos of marter onder de draad door zou graven. In principe kan de vos nog onder de tegels graven, maar zo slim is hij niet! De vos is slim genoeg om te graven vlak tegen het hek, maar indien er tegels liggen zal hij niet zo slim zijn om vlak voor de tegels te gaan graven.

Indien het mogelijk is kan je de ren best ook vanboven helemaal afsluiten met kippengaas of een net. Dit is niet enkel tegen de vos en marter, maar ook tegen zieke vogels die je kippen zouden kunnen besmetten zoals bijvoorbeeld de vogelgriep.

Gebruik reflecterende voorwerpen om roofdieren af te schrikken

Ook kan je opteren om reflecterende voorwerpen op te hangen rond het hok. Denk hierbij dan aan cd’s, dvd’s, stukjes van een fluohesje, alles wat dus reflecteert kan helpen om roofdieren af te schrikken.

Een hond tegen roofdieren bij kippen

Een hond kan ook een goed afschrikmiddel zijn voor roofdieren zoals de steenmarter of de vos. Vossen zijn heel erg bang voor honden. Pas er wel mee op dat vele honden kippen ook als prooidieren zien. Zorg dus dat je hond goed afgescheiden zit van de kippen of dat de hond aan kippen gewend is.

Een haan tegen roofdieren

Heb je niet veel buren en kan je tegen het gekraai van een haan? Dan kan je ook een haan bij je kippen zetten tegen roofdieren. De haan zal zijn kippen willen beschermen en zal proberen de roofdieren weg te jagen.

Samenvatting

Er is dus geen simpele manier om roofdieren weg te houden, maar alle beetjes helpen. Alles wat je extra doet om de vos of marter het moeilijker te maken zal helpen! Hieronder zie je het nog eens samengevat:

  • Gebruik stevig kippengaas van ongeveer 1,5 mm dik
  • De maasgrootte mag niet kleiner zijn dan 3 op 3 cm
  • Graaf het gaas van de kippenren een halve meter diep en schuin in de grond of leg tegels van minimum 50cm breed
  • Sluit de ren vanboven af met gaas of een net
  • Hang reflecterende voorwerpen op

Laat je kippen loslopen in de tuin

Indien je een afgesloten tuin hebt of een tuin waarbij de kippen niet meteen op straat kunnen lopen, dan kan je de kippen overdag ook gewoon loslaten in de tuin. Zo kunnen de kippen heel de dag in de tuin rondlopen en scharrelen. Je moet wel altijd checken of er vogelgriep is in het land voordat je de kippen loslaat. Want als je ze gewoon loslaat hebben ze ook contact met andere vogels, die de kippen zouden kunnen besmetten.

Zorg er voor dat je kippen ’s avonds altijd terug in het nachthok gaan! Zo zijn ze beschermd tegen natuurlijke vijanden zoals de vos en marter. Indien je de kippen pas hebt zullen ze nog niet vanzelf in hun nachthok gaan. Zet ze er dan ’s avonds zelf in en heel snel (soms al na een dag) zullen ze bij de avondschemering zelf in het hok gaan. Dan hoef je enkel het deurtje nog dicht te doen, makkelijk toch?

Tip: Ook al ben je van om je kippen los te laten in de tuin, maak toch zeker ook een kippenren voor wanneer de vogelgriep in het land is. Het is dan nodig om de kippen af te sluiten van andere vogels.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels