Is Teflon gevaarlijk voor papegaaien en parkieten?


Is Teflon gevaarlijk voor papegaaien en parkieten?

Als je papegaaien en parkieten houdt, dan zijn er enkele dingen waar je zeker goed voor moet opletten. Teflon is hiervan een voorbeeld, dit is een stof die vaak gebruikt wordt als anti-aanbak laag in pannen en potten. Helaas vallen er elk jaar verschillende slachtoffers.

Teflon is een stof die vaak wordt gebruikt als antiaanbaklaag in pannen en potten. Het is giftig voor papegaaien en parkieten als dit tot een hoge temperatuur wordt verhit. Elk jaar vinden mensen hierdoor hun vogel dood in de kooi. Zorg er daarom voor dat je voldoende verlucht tijdens het koken en de kooi van de vogel niet in de buurt van de keuken plaatst.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Dit is het korte antwoord, uiteraard is er veel meer over te vertellen. Hieronder kan je lezen wat Teflon juist is, waarom het gevaarlijk is en hoe je een vergiftiging kan voorkomen. Ook worden er enkele alternatieven voor PTFE pannen besproken en wat je kan doen bij een Teflon vergiftigen.

Wat is Teflon?

Teflon is de merknaam voor een stof genaamd PTFE, oftewel PolyTetraFluorEthyleen. Het wordt vaak gebruikt wegens de uitstekende anti-aanbak eigenschappen in kookgerei.

Teflon wordt daarom vaak gevonden in antiaanbakpannen, maar bijvoorbeeld ook in gourmettoestellen, toast ijzers en tafel grills.

Waarom is Teflon gevaarlijk?

Teflon is zo gevaarlijk dat het vaak de dood zal betekenen voor sommige papegaaien en parkieten. Elk jaar hoor je verhalen van vogels die opeens dood worden gevonden in hun kooi, vaak in de ochtend.

Het is opvallend dat deze verhalen vooral voorkomen in eind december en het begin van januari. De reden is dat er tijdens de feesten, zoals kerst, vaak gourmettoestellen worden gebruikt. En doordat het in de winter vaak erg koud is, zijn we minder geneigd om het huis voldoende te verluchten.

DierDier

Teflon wordt pas gevaarlijk vanaf dat het op een hoge temperatuur wordt verhit, denk hierbij aan een gourmettoestel. Maar het kan ook voorkomen als we een pan op het vuur hebben gezet en die even vergeten zijn.

Wanneer een kooktoestel of pan met Teflon antiaanbaklaag boven 280°C wordt verhit, dan ontstaat er een giftige rook die voor in het beste geval enkel voor ademhalingsstoornissen zorgen, maar de dood is zeker ook niet uitgesloten. Deze giftige rook bestaat uit irriterende en zure gassen.

Teflon is dus niet altijd gevaarlijk. Als je gewoon iets kleins wilt bakken, zoals een eitje of een stukje vlees, dan is dit meestal geen probleem. Het wordt dus echt pas gevaarlijk als de pan of kooktoestel op een hoge temperatuur wordt gebracht. Ook beschadigingen aan de Teflon-laag kunnen het risico vergroten.

Hoe voorkom je een Teflon vergiftiging?

Er wordt vaak gezegd: “voorkomen is beter dan genezen”. Dat is zeker ook het geval bij een Teflon  vergiftiging, want de gevolgen zijn vaak fataal. Daarom krijg je hieronder enkele tips om het risico volledig te vermijden of te verminderen.

Gebruik alternatieven voor Teflon pannen

Het allerbeste idee is natuurlijk om gewoon alles met Teflon nooit meer te gebruiken in huis, op die manier is het gevaar volledig geweken. Gelukkig bestaan er tegenwoordig merken die Teflon volledig vermijden. Goede alternatieven voor pannen met een Teflon antiaanbaklaag zijn pannen op basis van roestvrijstaal (RVS) of keramische pannen.

Keramisch: GreenPan

Het allerbeste alternatief voor een anti-aanbakpan op basis van Teflon, zijn de pannen van het merk GreenPan. Het voordeel is dat ze nog steeds een antikleeflaag bevatten, maar dit is op basis van de stof Thermolon. Dit is iets anders dan Teflon.

Uit testen door de fabrikant is gebleken dat Thermolon niet gevaarlijk is voor mens en dier. Wel raadt GreenPan aan om steeds voor zeker te spelen en de vogel niet in de keuken te laten tijdens het koken.

Het is niet alleen veel gezonder voor de papegaai of parkiet, maar ook voor de mensen zelf. Deze pannen zijn speciaal ontwikkeld om geen gevaar te zijn voor mens en dier. Ze zijn duurzaam, milieuvriendelijk en bevatten geen Teflon of andere slechte stoffen zoals PFAS.

Deze pannen kunnen worden verhit tot ongeveer 450 °C voordat de antikleef coating los zal komen. Dit is veel hoger dan de 280 °C waarbij het giftige Teflon vrij zou komen. Hiermee ben je dus vrijwel zeker dat je je vogel nooit levenloos in de kooi zal terugvinden.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Bekijk het grote aanbod van deze GreenPan pannen op bol.com.

RVS pannen: Demeyere

Een andere optie zijn RVS pannen, deze zijn gemaakt van roestvrijstaal. Ze kunnen erg goed tegen hoge temperaturen en warmen geleidelijk op door hun goede geleiding. RVS pannen gaan zeer lang mee en zijn makkelijk af te wassen.

Deze pannen zijn vaak wel wat duurder. Maar je moet niet vergeten dat ze ook veel langer meegaan dan andere soorten pannen. Als je het bekijkt op de lange termijn zullen RVS pannen vaak goedkoper uitkomen.

Het enige nadeel is dat ze dus geen antikleeflaag hebben. Het is nog steeds mogelijk om je eten niet te laten aanbranden, dat kan je doen door de pan steeds goed in te vetten en voor en na gebruik goed af te wassen.

De RVS pannen die ik aanraad, zijn die van het merk Demeyere. Ze zijn prijs-kwaliteit zeer goed en geven een garantie van 30 jaar. Daarnaast zijn ze duurzaam, goed voor het milieu en het allerbelangrijkste goed voor de gezondheid van je vogel.

Bekijk hier het aanbod van Demeyere pannen op bol.com.

Houd vogel weg uit de keuken

Als je toch pannen met een Teflon laag hebt, kan je al heel wat leed voorkomen door de papegaai of parkiet nooit in de buurt van de keuken te plaatsen. Hoe dichter de vogel zich bij het kookvuur bevindt, hoe groter het risico op vergiftiging.

Omdat een goede huisvesting erg belangrijk is voor het welzijn en de gezondheid van de kromsnavel schreef ik een artikel over de plaatsing van de kooi.

Voldoende verse lucht

Als er giftige dampen ontstaan, dan kan een goede verluchting echt wonderen verrichten. Maak er een gewoonte van om het huis te verluchten tijdens en na het koken. Op die manier wordt de giftige rook gemengd met verse lucht. Hierdoor verlaagt de concentratie van de gevaarlijke stoffen en dus ook het gevaar voor de vogel.

Wees aandachtig

Het gevaar ontstaat vooral als de pannen erg heet worden. Het is dus noodzakelijk om steeds in de buurt te blijven zodat je niet vergeet dat er een pan op het vuur staat.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Symptomen Teflon vergiftiging

Als Teflon op een hoge temperatuur worden verhit, dan zullen er giftige gassen ontstaan, die bij het inademen problemen met het ademhalingsstelsel veroorzaken. De effecten komen vaak erg snel en het is ook niet ongewoon dat de vogel binnen enkele uren sterft.

Veel voorkomende symptomen:

  • Interne bloedingen
  • Ademhalingsproblemen
  • Snelle ademhaling
  • Piepende ademhaling
  • Verstikking
  • Benauwdheid
  • Verlies van coördinatie
  • Verminderde activiteit
  • Epileptische aanvallen

Wat doen bij een Teflon vergiftiging?

Als je vermoedt dat je papegaai of parkiet een Teflon vergiftiging heeft, is het belangrijk om onmiddellijk actie te ondernemen. Het eerste wat je moet doen, is een dierenarts raadplegen. De dierenarts zal je enkele vragen stellen om te zien of de symptomen overeenkomen met een Teflon vergiftiging. Helaas zijn er geen testen beschikbaar waarmee kan worden vastgesteld of een vogel blootgesteld is geweest aan Teflon.

Omdat het ziekteverloop snel gaat, heeft de vogel onmiddellijk zuurstof nodig, dit kan de dierenarts voorzien. Als de vogel niet goed eet of drinkt, kan er ook dwangvoeding worden toegediend. Qua medicatie kan de dierenarts antibiotica geven om verdere infecties tegen te houden.

Als de vogel al is gestorven, is het wel mogelijk om een autopsie te doen. Hierbij worden interne onderzoeken uitgevoerd en kan bijvoorbeeld een interne bloeding worden vastgesteld. Dit is een specifiek symptoom van een Teflon vergiftiging.

Kan ik dan nooit meer gourmetten?

Bijna alle gourmettoestellen zijn voorzien van een Teflon laag. Ze worden vaak erg heet en ze zijn meestal niet al te makkelijk te bedienen, waardoor oververhitting niet altijd te vermijden is.

Je kan het misschien erg jammer vinden dat je nooit meer kan gourmetten, maar dat is niet per se nodig. Als je toch graag eens een gourmetavondje wilt organiseren, dan kan je dit het beste bij andere mensen thuis doen.

Maar het is natuurlijk ook mogelijk om de vogels even bij familie of vrienden te laten logeren. Dan kan je met een gerust hart eens gourmetten. Voordat de vogels terugkeren naar huis moet je het huis wel goed verluchten.

Andere gevaren

Bij het houden van papegaaien en parkieten komen nu eenmaal enkele gevaren kijken. Het is goed om je in te lezen om zo veel mogelijk van deze problemen te voorkomen. Daarom schreef ik een artikel over alle gevaren voor papegaaien en parkieten.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels