Is tocht gevaarlijk voor papegaaien en parkieten?


Is tocht gevaarlijk voor papegaaien of parkieten?

Als je papegaaien of parkieten in huis hebt, dan is het erg goed dat je van alle gevaren voor de vogel op de hoogte bent. Soms wordt er wel eens beweerd dat tocht gevaarlijk is voor kromsnavels, maar is dit wel zo?

Over het algemeen is tocht ongevaarlijk voor papegaaien en parkieten, zolang het maar voor een korte periode is. Vergeet niet dat verse lucht ook belangrijk is voor de gezondheid. Het is wel geen goed idee om de kooi van de vogel constant in een sterke luchtstroom te zetten. De papegaai of parkiet kan het hier ook koud van krijgen.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Dit is het korte antwoord, uiteraard is er veel meer over te vertellen! In dit artikel kan je lezen wat tocht juist is en hoe het ontstaat. Daarnaast bespreek ik of tocht effectief tot gezondheidsproblemen leidt en welke deze zijn. Daarnaast krijg je ook meer info over het belang van verse lucht en waar je de kooi best in huis plaatst voor een gezonde en gelukkige vogel.

Wat is tocht juist?

Tocht is de benaming voor een koude luchtstroom die door het huis heen gaat, het wordt soms ook wel trek genoemd.

Hoe ontstaat tocht?

Tocht ontstaat wanneer er de mogelijkheid is om een luchtstroom te creëren, hiervoor moeten er minstens twee openingen in huis zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan twee ramen die elk aan de andere kant van een kamer staan.

De wind zal de lucht via één opening door het huis sturen en weer naar buiten laten gaan via de andere opening. In sommige gevallen kan er ook een kleine tocht ontstaan als er kleine defecten of openingen zijn aan ramen of deuren. Tocht dat ontstaat door spleten onder de deuren komt bijvoorbeeld vaak voor.

Meestal zal je tocht voornamelijk opmerken doordat het aan een raam of deur wat kouder aanvoelt, dit komt doordat de verse lucht deze plekken steeds afkoelt.

DierDier

Is wind hetzelfde als tocht?

Tocht en wind zijn eigenlijk net hetzelfde, ze ontstaan beiden doordat er verschillen zijn in de luchtdruk. Het enige verschil is de plaats waar het voorkomt. Buiten spreekt men over wind, binnen in huis eerder over tocht.

Leidt tocht tot gezondheidsproblemen?

Tocht leidt, in tegenstelling tot wat vele mensen denken, vaak niet tot gezondheidsproblemen bij papegaaien en parkieten. Maar dit geldt eigenlijk evengoed voor mensen.

Eigenlijk is dit een mythe die ontstaan is bij het ziektepatroon van mensen zelf. Vaak wordt er gedacht dat je van de wind of de kou een verkoudheid krijgt. Dit klopt echter niet helemaal, je wordt meestal enkel ziek als je ook in contact komt met ziekmakende virussen.

Wel kan het zijn dat de kou het lichaam van de vogel, maar ook dat van de mens, kwetsbaarder maakt om een virale infectie op te lopen. Uit sommige onderzoeken blijkt dat bij plotse koude de immuniteit tijdelijk daalt. Maar nog steeds moet je ook in contact komen met een virus om op dat moment ziek te worden.

Belang van een goede basisverzorging

Tocht leidt dus niet vaak tot gezondheidsproblemen. Om ziekten te voorkomen is het veel belangrijker om ervoor te zorgen dat de vogel alles krijgt wat hij/zij nodig heeft. Dit zijn de basisvoorwaarden voor het houden van papegaaien en parkieten, zoals goede voeding, voldoende verse lucht, vers zonlicht en een goede verzorging.

Bijna nooit wordt toch gezien als een oorzaak van gezondheidsproblemen, meestal is er eerder een probleem met bovengenoemde basisvoorwaarden. Slechts in enkele gevallen zou de kromsnavel een longontsteking kunnen krijgen, maar dat is enkel indien de kooi op een plaats staat waar voortdurend tocht is.

Belang van een juiste plaatsing van de kooi

Het is zeker geen goed idee om de papegaai of parkiet op een plek te zetten waarvan je weet dat er een enorme luchtstroom is. Dan hebben we het wel over een tocht die heel de dag doorheen het huis raast. Het is absoluut geen probleem om even het huis te verluchten door de ramen open te zetten, dit is net heel goed!

Het is belangrijk dat de kooi op een juiste plaats staat om de papegaai of parkiet mentaal en fysiek gezond te houden. Daarom schreef ik een artikel over de plaatsing van de kooi.

Verse lucht is ook belangrijk!

Tocht is dus absoluut geen reden om de ramen dicht te houden! Het is net erg belangrijk dat de kromsnavel voldoende verse lucht krijgt. Vergeet niet dat een papegaai of parkiet heel wat stof maakt, dit is zowel voor jou als voor de vogel slecht voor de gezondheid.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Verluchten

Enkele keren per dag is het aangeraden om het huis te verluchten. Dit hoeft niet altijd heel lang te zijn, maar wel voldoende lang zodat de vuile lucht wordt vervangen door nieuwe verse lucht. Vaak is een kwartiertje al voldoende. Op een kort en krachtige manier verluchten zal er ook voor zorgen dat de temperatuur niet te snel daalt, want dit is uiteraard ook kostelijk.

Naar buiten gaan

Verse lucht in huis hebben is erg goed voor de gezondheid, maar het allerbeste is om daarnaast ook voldoende de kromsnavel mee naar buiten te nemen. Het is niet alleen goed voor de fysieke gezondheid, maar ook voor de mentale gezondheid.

Door buiten te komen krijgt de vogel vers en direct zonlicht. Daarnaast komt de papegaai of parkiet ook in contact met andere mensen en dieren, wat erg goed is voor de socialisatie. Het is natuurlijk ook een vorm van aandacht geven, tijdens de wandeling kunnen jullie samen genieten van de interactie met elkaar.

Zelfs in de winter is het mogelijk om de vogel voor een wandeling mee naar buiten te nemen, enkel is het dan een goed idee om de wandeling iets in te korten van lengte en tijdsduur. Het is zo cruciaal voor het welzijn van de vogel dat ik een artikel heb geschreven over het mee naar buiten nemen van je kromsnavel.

Kortwieken of een tuigje?

Misschien ben je nu benieuwd hoe je de kromsnavel mee naar buiten kan nemen, want je wilt natuurlijk niet dat de vogel gaat vliegen. Hier zijn gelukkig verschillende methoden voor.

Vroeger werden papegaaien en parkieten vaak kort gewiekt, dit wilt zeggen dat de veren van de vleugels, die dienen voor het opstijgen, tijdelijk wat worden ingekort. Tegenwoordig zijn er veel mensen tegen het kortwieken omdat het vaak leidt tot gezondheidsproblemen en probleemgedrag.

Of je wel of niet gaat kortwieken is deels ook afhankelijk van je eigen situatie. Om een goede keuze te kunnen maken schreef ik een artikel over het wel of niet kortwieken.

Mensen zijn gelukkig inventief en er worden steeds nieuwe dingen uitgevonden om het leven van kromsnavels te verbeteren. Er zijn tegenwoordig ook speciale tuigjes voor kromsnavels te koop om de vogel veilig mee naar buiten te nemen. Wil je meer weten over het gebruik van de tuigjes, klik dan hier om het artikel te lezen.

Roken met een kromsnavel in huis

Helaas wordt er nog steeds veel in huis gerookt. Blijkbaar beseffen sommige mensen niet hoe slecht dit is voor onze eigen gezondheid, maar ook die van je vogels!

Papegaaien en parkieten hebben hier zelfs sneller last van, hun longen zijn ook veel kleiner en gevoeliger. Sigarettenrook bevat heel wat slechte stoffen zoals nicotine, teer en koolstofmonoxide. Dat kan luchtwegproblemen, longschade en ziektes zoals kanker veroorzaken.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Ik begrijp dat het vaak moeilijk is om niet in huis te roken of om aan je bezoek te vragen om dit niet te doen. Om je wat op weg te helpen schreef ik een artikel over het roken met kromsnavels in huis. Hierin wordt besproken waarom het zo slecht is en hoe je de schade kan beperken als je het toch doet.

Andere gevaren

Bij het houden van papegaaien en parkieten komen nu eenmaal enkele gevaren kijken. Het is goed om je in te lezen om zo veel mogelijk van deze problemen te voorkomen. Daarom schreef ik een artikel over alle gevaren voor papegaaien en parkieten.

Conclusie

Tocht is eigenlijk niet gevaarlijk voor papegaaien en parkieten. Hier moet wel een onderscheid gemaakt worden tussen tocht die constant door het huis raast en tocht die ontstaat doordat je even vlug wilt verluchten. In het eerste geval is het belangrijk om de kooi op een plek te zetten waar zeker geen tocht is. Tocht is zeker ook geen reden om niet voldoende te verluchten, want verse lucht is erg belangrijk voor de gezondheid van de vogel.  

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels