Javabomen voor kromsnavels: dit moet je weten!


Javaboom papegaai en parkiet

Papegaaien en parkieten zijn dieren die nood hebben aan voldoende ruimte. Het is dus handig als je buiten de kooi ook een plaats hebben waar ze zich volledig kunnen uitleven. Een javaboom is hiervoor uitermate geschikt en kan bijvoorbeeld worden geplaatst in de woonkamer of volière.

Een javaboom is een speelboom die vaak wordt gebruikt voor papegaaien en parkieten. Het is een ideale boomsoort om te gebruiken omdat het erg robuust en hard hout is, daardoor verslijt het niet snel. De boom is geschikt voor zowel de kleine en grote vogels en is makkelijk te kuisen. Als extra voordeel heeft het dat het de nagels en snavel helpen slijten.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Dit is het korte antwoord, uiteraard is er veel meer over te vertellen. In dit artikel bespreek ik wat een javaboom juist is en waar het vandaan komt. Daarnaast leg ik al de voordelen van deze houtsoort uit en welke soorten javabomen er bestaan. Ten slotte geef ik je een overzicht van de geschikte javabomen per soort kromsnavel en bespreek ik de goedkopere alternatieven.

Klik hier om meteen naar de geschikte javabomen per soort papegaai of parkiet te gaan.

Wat is een javaboom?

Als je zoekt naar speelbomen voor papegaaien of parkieten zal je snel bij javabomen (bol.com) uitkomen. Java hout wordt ontzettend veel gebruikt omdat het heel geschikt is voor het maken van zo’n speelbomen.

Java bomen bestaan uit een houtsoort dat robuust en hard is en ook niet zo duur is als andere vergelijkbare houtsoorten. Daarnaast staat het ook erg mooi in de woonkamer en heeft het een goede variatie aan takken en diktes van de takken.

Waar komt java hout vandaan?

Java hout is afkomstig uit Zuidoost-Azië. Java hout komt van de java boom, de java bomen zijn een onderdeel van het geslacht koffie.

DierDier

Bomen van dit geslacht zijn voornamelijk houtige planten. De meeste koffiebomen komen uit Madagaskar of eilanden van de Indische Oceaan. Daarnaast komt een groot deel ook uit Ethiopië.

Java hout komt dus van Zuidoost-Azië, wat opmerkelijk is. Slecht een minderheid van de koffiebomen komen uit dit deel van de wereld.

Voordelen van een java boom?

Java hout wordt zo vaak gebruikt voor kromsnavel speelbomen voor zijn goede eigenschappen voor een relatief lage prijs.

Extreem hard hout

Ten eerste is de javaboom een zeer kwalitatieve boom. De takken zijn zeer massief en het hout is hard, waardoor het extra geschikt is voor de bek van een papegaai of parkiet. Dat is nodig, zeker voor papegaaien, want de snavel is extreem sterk.

Omdat de boom niet snel kan worden stukgebeten, zelfs niet door een ara, verslijt de boom ook zeer traag. Dat is wel zo handig, want het is namelijk ook een dure aankoop. Het zou jammer zijn als die binnen een maand al in stukken is gebeten. Hier hoef je je dus geen zorgen over te maken.

Kan goed tegen vocht

Een tweede voordeel is dat de boom ook zeer goed tegen vocht kan. Deze houtsoort heeft als natuurlijke eigenschap dat het waterafstotend is. Deze waterresistentie komt gelukkig niet door chemische middelen, maar het is een eigenschap die deze bomen in het algemeen hebben.

De reden dat het water afstoot is doordat de javaboom natuurlijke oliën bevat en die stoten het water af. Voor een boom voor papegaaien en parkieten is dit een erg handige eigenschap, want hierdoor is de boom ook extra makkelijk te kuisen.

Ontlasting op een java boom is dus geen enkel probleem en zal er moeiteloos van worden afgewassen. Bij andere boomsoorten die geen natuurlijke olielaag hebben zal de ontlasting van de vogel soms worden geabsorbeerd, wat de boom er minder mooi door laat uitzien.

Ook voor grotere papegaaien en parkieten

Doordat java hout in verschillende soorten en maten te verkrijgen is kan je voor elke soort papegaai en parkiet een geschikte klimboom vinden.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Het is een boom dat vrijwel niet kapot te krijgen is, zelfs een ara zal hier erg veel moeite mee hebben. Andere soorten hout bijt de ara zo door heen, waardoor de boom snel stuk zal zijn.

Natuurlijke slijtage van nagels en snavel

Een javaboom (bol.com) bestaat uit natuurlijke takken die zorgen voor een goede slijtage van de nagels en de snavel. Op die manier is het vaak niet nodig om de nagels of de snavel extra te slijpen, dit gebeurt helemaal vanzelf door vaak te spelen op de boom.

Javaboom met een opvangbak

Als je een java boom wilt aankopen, dan moet je er zeker op letten dat deze een stevige opvangbak hebben. Dit is nodig om de uitwerpselen en voedselresten te kunnen opvangen. Dit zorgt ervoor dat het meeste afval zeker niet op je vloer valt wat het kuiswerk sterk kan verminderen.

Welke bodembedekking voor mijn javaboom?

Er is enorm veel keuze in bodembedekking om te gebruiken voor de opvangbak van de javaboom, maar ook voor de kooi zelf. Sommige mensen kiezen er voor om gewoon krantenpapier te gebruiken, maar de meest voorkomende bodembedekking zijn de beukensnippers.

Deze beukensnippers gebruik ik ook omdat het veel vocht opneemt en het is niet slecht voor de gezondheid van de vogel. Om je bij de keuze te helpen schreef ik een artikel over de soorten bodembedekking voor papegaaien en parkieten.

Welke javaboom voor welke soort papegaai of parkiet?

Niet elke papegaai of parkiet is even groot of heeft dezelfde eisen als het aankomt op het kiezen van een goede javaboom. De javabomen zijn vaak heel gelijkaardig, het grootste verschil zit vooral in de grootte.

Kleine javabomen

Deze kleine javaboom (bol.com) is geschikt voor de kleine parkieten en kleinste papegaaien zoals grasparkiet, dwergpapegaai, vinken, neophema’s, forpussen en vogels met een vergelijkbare grootte.

Middelgrote javabomen

Deze middelgrote javaboom (bol.com) is geschikt voor grote parkieten en kleine papegaaien zoals het bonte boertje, meyer papegaai, caique, lori, valkparkiet, monniksparkiet, zonparkiet, halsbandparkiet, grote Alexanderparkiet en vogels met een gelijkaardige grootte.

Grote javabomen

Deze grote javaboom (bol.com) is geschikt voor middelgrote tot grote papegaaien zoals: grijze roodstaart, edelpapegaai, jardine papegaai, amazone papegaai, kaketoe, ara en vogels met een vergelijkbare grootte.

Waar plaats ik de javaboom?

De plaatsing van een javaboom is belangrijk om over na te denken, want dit beïnvloed de vogel elke dag. Een verkeerde plaatsing kan leiden tot veel stress, waardoor er probleemgedrag zoals bijten, schreeuwen of het plukken van de veren kan ontstaan.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Waar de javaboom staat is afhankelijk van de plaats van de kooi. Een manier die vaak wordt gehanteerd is om de kooi in een rustige kamer te zetten, hier kan de vogel ook zijn nachtrust houden. Maar overdag heeft de vogel natuurlijk graag wat te doen en te zien, dit kan dan op de speelboom en deze wordt best in een iets drukkere kamer geplaatst.

Een hoek in de woonkamer met uitzicht op de hele ruimte is daarom een ideale plaats. Op de drukkere momenten kan de vogel zo in interactie gaan met de mensen en naar hartenlust spelen.

Hoe lang mag mijn vogel op de javaboom spelen?

Er staat geen limiet op hoelang een papegaai of parkiet op de javaboom (bol.com) mag spelen. Maar je moet er wel zeker van zijn dat de vogel ook voldoende rustmomenten heeft.

Het is vooral van belang dat hij/zij voldoende slaap kan hebben. In tegenstelling tot mensen hebben ze net veel meer slaap nodig, tot wel 12 of 14 uur per nacht. Als de vogel om acht uur gaat slapen, dan kan deze weer gewekt worden om acht uur in de ochtend.

Omdat de slaap zo belangrijk is voor het humeur en ook om probleemgedrag te voorkomen schreef ik een artikel over de slaap van papegaaien en parkieten. Hier geef ik verschillende tips die je kan toepassen om je vogel een goede slaap te geven.

Goedkopere alternatieven voor een javaboom

Er bestaan ook goedkopere alternatieven voor een javaboom, maar die raad ik meestal niet aan. Meestal zijn deze bomen gemaakt van een houtsoort die minder stevig en robuust is dan de takken van de javaboom, daardoor zal deze ook sneller stuk gaan door de sterke bek van de vogel.

Ook bezitten ze vaak niet de waterafstotende eigenschappen waardoor het kuisen veel moeilijker wordt. Ik raad iedereen aan om gewoon wat meer te betalen voor een kwalitatieve javaboom die ook jaren meegaat. Als je dit bekijkt op de langere termijn, zal dit ook goedkoper uitkomen dan elk jaar een andere boom te moeten aanschaffen.

Een papegaaien- en parkieten standaard

Naast een javaboom bestaat er ook zoiets als een speelstandaard voor kromsnavels, deze is gemaakt van een metalen of houten frame waarop papegaaien en parkieten kunnen klimmen, spelen, eten en rusten in alle vrijheid. Ze kunnen ook nog worden uitgerust met touwen en ladders om de speelplaats helemaal geweldig te maken!

Speelboom zelf maken

Het is ook mogelijk om een speelboom zelf te maken indien je wat handig bent. Hiervoor heb je takken nodig van een boom die niet giftig is en enkele andere materialen zoals cement en een bloempot.

Het is zeker goedkoper en soms zelfs leuk om het zelf te maken. Maar de goede eigenschappen van de javaboom zal je niet hebben, dus houdt er rekening mee dat je waarschijnlijk wat meer zult moeten kuisen.

Java zitstokken

Javahout wordt niet alleen gebruikt voor het maken van speelbomen, maar er bestaan ook java zitstokken (bol.com) die je in of aan de kooi kan bevestigen.

Als je graag meer wilt weten over de soorten zitstokken en welke maat zitstok nodig is voor welke soort papegaai of parkiet, dan kan je dat lezen in mijn artikel over de zitstokken.

Waar kan ik een javaboom kopen?

Zelf ben ik fan van bol.com om mijn spullen voor papegaaien en parkieten te kopen. Ze hebben een ruim aanbod aan goede prijzen. Indien er iets niet in orde is helt de klantenservice ook altijd om tot een goede oplossing te komen.

Bekijk hier alle javabomen op bol.com.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels