Kan ik kippen houden in een kleine tuin of stadstuin?


Kan ik kippen houden in een kleine tuin of stadstuin?

Droom je er ook van om elke dag verse eitjes te kunnen hebben als ontbijt? Dat is een droom van vele mensen. Enkel hoor ik vaak dat ze bezorgd zijn over het houden van de kippen. Ze weten niet zeker of ze kippen kunnen houden in hun tuin, hoe groot de tuin moet zijn of dat er misschien wel andere mogelijkheden zijn.

Het korte antwoord is dat het meestal is toegestaan om een haan te houden in de stad. Maar zorg ervoor dat er geen nachtlawaai is voor de buren. Dit kan door een goed afgesloten nachthok te plaatsen waardoor de haan niet bij het opkomen van de zon al begint te kraaien.

Ik zal al één ding verklappen: kippen houden is niet zo moeilijk en bijna voor iedereen mogelijk. Je moet je enkel goed inlezen over de verzorging van kippen, wat ze eten, welk kippenhok ze nodig hebben enzovoort.

Kost het veel moeite om kippen te houden?

Kippen zijn vrij onderhoudsarm en hebben een goede hygiëne. Dit is iets wat velen niet dachten, maar gelukkig is het toch zo! Als kippeneigenaar moet je er vooral voor zorgen dat je kippen een proper hok hebben, het juiste voer kunnen eten en vers drinkwater hebben.

Kippen zijn vrij gemakkelijke dieren en zullen ook snel tevreden zijn als er aan deze basisvoorwaarden voor het houden van kippen voldaan is.

Het is bewezen dat gezonde, gelukkige en tevreden kippen meer eieren leggen. Zo zal je niet meer zelf eieren moeten kopen en kan je genieten van lekkere verse eitjes. Eerlijk, een vers eitje van je eigen kippen smaakt toch het beste?

DierDier

Kan ik kippen houden in een stadstuin?

Het korte antwoord is dat het houden van kippen zeker mogelijk is in een kleine tuin of stadstuin. Een kip heeft zelf niet zo heel veel ruimte nodig (zo’n 2 vierkante meter per kip) om tevreden te zijn. Wil je ook een haan nemen? Ga dan eerst op zoek of een haan is toegestaan in je gemeente en vraag aan de buren of ze hier mee akkoord zijn.

Hoeveel ruimte heeft een kip nodig?

Bij het bepalen van de ruimte dat een gelukkige en gezonde kip nodig heeft om te leven wordt er enerzijds gekeken naar de ruimte die de kippenren moet hebben. De kippenren is als het ware het buitenverblijf van de kip waar het overdag in kan rondlopen, eten, drinken en stofbaden kan nemen.

Anderzijds moeten de kippen ’s nachts ook slapen en dit doen ze in hun nachthok. Voor een kippenren en een nachthok gelden andere regels tot het bepalen van de minimale ruimte.    

Om gelukkig en gezond te leven is voldoende zonlicht ook niet te onderschatten, dit is belangrijk om bepaalde lichaamsfuncties te behouden.           

Wat is de minimale ruimte in de kippenren?

De kippenren is het gedeelte waar de kippen overdag verblijven. Sommige mensen kiezen er ook voor om de kippen gewoon los te laten in de tuin als dit mogelijk is. In dat geval hebben de kippen niet echt een kippenren nodig.

Tip: Ben je van plan om de kippen steeds los in de tuin te laten? Denk er dan aan dat er soms ook vogelgriep in het land is. Vogelgriep is een ziekte die vogels op elkaar kunnen overdragen. Een gewone bosduif in de tuin zou bijvoorbeeld je kippen kunnen besmetten.

Tijdens de vogelgriep is het vaak verplicht om je kippen volledig van andere vogels af te schermen. Het is voor dat geval wel een goed idee dat je een kippenren bouwt. Aangezien het maar een kleine periode op het jaar zou gebruikt worden mag je de minimale ruimte voor de kip ook wat kleiner houden. Want het rest van het jaar kunnen ze veel vrij rondlopen.

De minimale ruimte dat kippen moeten hebben in de kippenren is enkele vierkante meters. Denk hierbij aan een minimum van 2 m2 voor normale kippen. Bij krielkippen of zijdenhoentjes kan je het wat naar beneden afronden. Heb je net grote kippen, maak het dan iets ruimer.

In het algemeen geldt: Hoe groter dekippenrenenhok, hoe beter. Heb je plaats genoeg? Hou je dan niet aan de minimum ruimte, maar ga iets ruimer.

Het is voor de meeste stadstuintjes dus mogelijk om kippen te houden. Je moet enkel je situatie goed bekijken en bedenken hoeveel kippen je kan houden.

Wat is de minimale ruimte in het nachthok voor kippen?

Kippen zijn enkel in het nachthok om te slapen. Het is belangrijk dat de kippen steeds in het nachthok slapen om hen te beschermen tegen gevaarlijke roofdieren zoals de vos en marter die vooral ’s nacht opduiken.

Omdat kippen dus vooral in het nachthok verblijven in de nacht hebben ze er niet veel beweegruimte nodig. Ze gaan er gewoon op stok om te slapen en in de ochtend gaan ze er alweer uit. Het is dus vooral belangrijk dat je weet hoeveel zitstokken er zich in het hok bevinden en wat de lengte is van deze stokken.

De minimum ruimte dateenkipmoethebben op de zitstok is ongeveer 30cm. Voor grote kippen neem je dit best wat ruimer. Voor kleinere kippen zoals zijdehoenen of krielkippen kan dit wat kleiner.

Een voorbeeld

Situatie: Je bent woonachtig in een stad met een stadstuin van ongeveer 5 op 10 meter. Je bepaalt dat je ongeveer een derde (afgerond 30%) van je tuin aan je kippen wilt geven. Met in het achterhoofd dat je per kip ongeveer 2 vierkante meter moet voorzien kan je ongeveer 7 à 8 kippen houden, wat al behoorlijk veel is!

Daarnaast heb je in de kippenren ook het kippenhok oftewel het nachthok staan. Dit nachthok heeft twee zitstokken met een lengte van één meter. Elke kip heeft 30cm aan ruimte nodig op de zitstok, dus er kunnen in het hok ongeveer 7 kippen. Komt goed uit toch?

Kan ik een haan houden in een stadstuin?

Het houden van een haan is altijd goed voor de groep kippen. Het houdt de pikorde in stand en zorgt dus voor rust en vrede. Verder toont hij de kippen waar ze kunnen eten en wanneer ze moeten gaan slapen. Bovendien beschermt hij ook de groep tegen roofdieren.

Het hebben van een haan brengt dus veel voordelen met zich mee, maar een haan staat ook wel bekend voor een specifiek kenmerk. Dat specifieke kenmerk is het typische kraaien van de haan. Dit gaat meestal als volgt: “kuukelekuu! kuukelekuu!”.

Als je ergens woont waar je weinig buren hebt, dan is het dus meestal geen probleem. Maar in de stad kunnen de buren dit wel vervelend vinden. Het is dan belangrijk om dit eerst met de buren te bespreken en te bekijken of ze dit wel ok vinden.

Eventueel kan je een tussenoplossing vinden en je buren af en toe laten mee genieten van een lekker vers eitje! Stel ze bijvoorbeeld ook voor dat ze soms hun groenafval mogen komen afgeven. De kippen vinden dit heel lekker en de buren zijn van het afval van af!

Om het kraaien van de haan in de vroege uren te beperken is het nachthok de oplossing. Zorg ervoor dat dit nachthok vrijwel geen licht doorlaat. Zo zal de haan geen signaal krijgen om te gaan kraaien wanneer de zon opkomt in de vroege uurtjes.

In de meeste steden is het houden van een haan dus toegestaan, maar vraag het zeker even na. Maar zorg er ook voor dat je een goed afsluitbaar hok hebt. Want ook al mag je een haan houden van de gemeente, dan kan hij nog steeds voor nachtlawaai zorgen.

Welke soort kippen voor een kleine tuin?

Het beste kan je kiezen voor gewone legkippen of wat krieltjes en zijdehoenderen. Deze laatste zijn vooral leuk, maar zullen niet heel veel eieren leggen.

Is het houden van kippen positief voor de portemonnee?

Voor vele mensen is het financiële aspect van kippen houden iets wat hen tegenhoudt. Je moet een ren met een kippenhok voorzien (kopen of zelf bouwen), kippen en voer kopen. Ze vragen zich dan vaak af: “Is het financieel wel een goed idee om kippen te houden” en “is het houden van kippen het waard voor de portemonnee”?

Om deze vraag te beantwoorden schreef ik een artikel over de vraag of het voordelig is om kippen te houden.

Conclusie

Het houden van kippen is mogelijk in een kleine tuin of stadstuin. Twijfel je of je een haan wil nemen, ga dan eerst op zoek of een haan is toegestaan in je gemeente en vraag aan de buren of ze hier mee akkoord zijn. Financieel is het houden van kippen niet belastend voor de portemonnee en je zou er zelfs baat bij kunnen hebben en uiteindelijk meer uitsparen aan eieren dan wat de kippen je hebben gekost.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels