Kies ik het best een legkip, leghybride of raskip?


Kies ik het best een legkip, leghybride of raskip?

Er is zo veel keuze in kippenrassen dat je uiteindelijk door de bomen het bos niet meer ziet. Gelukkig vatten we op deze pagina alles samen wat je moet weten over de meest gekende kippensoorten en hun gedrag.

De keuze zal je moeten baseren op welke prestaties je van de kip verwacht zoals het leggen van eieren, voor de sier en mooiheid of zal de kip dienen voor het vlees? Ook de grootte en kleur van de kip zal je moeten kiezen.

Soorten kippen

Eerst en vooral zal je moeten bepalen of je een kip wilt voor de eieren of voor het vlees. De meeste legkippen zijn niet zuiver van ras, maar zijn zogenaamde ‘leghybriden’. Deze leghybriden zijn ontwikkeld door het selectief kruisen van de meest productieve stammen van raszuivere legkippen.

Het doel van zo’n hybride kip is niet om er verder mee te kweken, maar vooral om eieren te leggen. Bijna alle leghybride kippen kunnen bijna één ei per dag leggen (gemiddeld zo’n zeven per week).

Echte pure vleeskippen worden bijna nooit gehouden door hobbyisten. Voor mensen die graag zowel eieren als vlees hebben bestaan er wel combinatiekippen. Deze leggen een goede hoeveelheid eieren en zijn ook geschikt voor de slacht doordat ze goed groeien.

Voordelen van leghybriden

De voordelen van leghybriden zijn dat je vrij zeker bent dat ze veel eieren gaan leggen in hun eerste jaar. Hoeveel eieren dat exact zullen zijn hangt uiteraard van de kip zelf, de verzorging, voer en huisvesting. Al deze elementen zullen de prestaties van de kip beïnvloeden.

DierDier

Verder zijn de opbrengsten van de eieren van de leghybriden ook een stuk beter voorspelbaar dan bij raszuivere kippen, je bent er dus zekerder van dat ze meer eieren zullen leggen. Sommige leghybriden zijn zo gekweekt dat ze zelfs in de winter blijven doorleggen, zo kan je ook in de donkere wintermaanden genieten van een eitje!

Een leghybriden kan al vanaf een jonge leeftijd beginnen met eieren leggen, ongeacht het seizoen. Bij raszuivere kippen duurt dit wat langer. Een leghybride is in het algemeen ook makkelijker om te verzorgen, ze zijn makkelijk en worden bijvoorbeeld minder snel broeds.

Ook zijn leghybriden voordeliger voor de portefeuille. Leghybriden zijn een stuk goedkoper in de aanschaf dan pure rassen. Leghybriden zijn er in alle soorten en kleuren, je hebt dus een ruime keuze om uit te kiezen!

Nadelen van leghybriden

Leghybriden zijn vooral gekweekt om veel eieren te kunnen leggen in hun eerste levensjaar. Hierna wordt het leggen van de eieren onvoorspelbaarder, je bent dus minder zeker van je eieren. Het aantal eieren dat ze leggen zal standaard elk jaar een beetje afnemen.

Over het algemeen is de levensverwachting van een leghybride ook korter dan die van raszuivere kippen door al het kruisen. Wil je dus een kip niet alleen voor de eieren houden, maar ook voor de sier als huisdier is dit wel iets om mee rekening te houden en kan je er voor kiezen om voor een raszuivere kip met hogere levensverwachting te nemen.

Indien je graag wilt kweken met je kippen is dit moeilijk met leghybriden. Deze soorten kippen fokken niet goed. Als je extra kippen wilt zul je er zelf moeten bijkopen. Vooral bij leghybriden moet je er zeker van zijn dat ze een goede en evenwichtige voeding krijgen. Ze hebben dit goed en energierijk voer nodig om hun legprestaties te kunnen leveren.

Benieuwd hoe je kippen moet voederen?

De voor- en nadelen van leghybriden:

De voordelen van leghybriden:

 • Leggen veel eieren in het eerste jaar
 • Opbrengsten zijn voorspelbaarder dan bij raszuivere kippen
 • Sommige leghybriden leggen zelfs eieren in de winter
 • Begint al op een jonge leeftijd met eieren leggen, ongeacht het seizoen
 • Zijn makkelijk te verzorgen
 • Worden minder snel broeds
 • Zijn goedkoper en dus beter voor de portefeuille
 • Je hebt ze in een grote variatie van kleuren en grootte

De nadelen van leghybriden:

 • Na het eerste jaar neemt het aantal eieren dat ze leggen af
 • De levensverwachting van een leghybride is korter dan een raszuivere kip
 • Leghybriden zijn moeilijk om mee te kweken
 • Als je extra dieren wilt zal je ze moeten kopen
 • Er is meer aandacht nodig voor hun voeding omwille van de legprestaties

Voordelen van pure raskippen

Voordat de leghybriden ontstonden waren de raskippen de kippen die ze gebruikten voor de eierproductie. Raskippen zie je nu meer en meer op tentoonstellingen en doordat er nu leghybriden bestaan wordt er vaak vergeten dat de raskip nog steeds in staat is om aardig wat eieren te leggen.

Net zoals bij de leghybriden worden de meeste eieren in het eerste jaar gelegd. Een pure raskip zal over het algemeen wel meer jaren (seizoenen) eieren leggen dan een leghybride. Sommige raskippen kunnen zelfs de eierproductie van de leghybriden overstijgen!

Er is keuze tussen de gewone legrassen of de combinatierassen. Bij dit laatste geval kunnen ze dus voor zowel eieren als vlees worden gebruikt.

Een pure raskip zal gemiddeld dus meer jaren eieren leggen dan leghybriden. Ook hebben ze een betere levensverwachting doordat er minder mee gekruist is geweest. Ze zullen ook minder vaak kwaaltjes hebben en ook minder vaak bezwijken door problemen die worden veroorzaakt door te veel en te intensief eieren te leggen.

Wil je je kip graag loslaten in de tuin, dan is zo’n pure raskip ook beter geschikt voor vrij rond te lopen. In de vrije uitloop kunnen ze ook beter hun eigen voedsel vinden dan leghybriden door te foerageren. Wil je graag fokken, dan kan je makkelijk geschikte hanen vinden om nieuwe nakomelingen te krijgen.

De meeste pure rassen leggen dus betrouwbare eieren en indien ze bevrucht worden kunnen er gezonde nakomelingen uitkomen. Doordat het ras zuiver is, is men ook veel zekerder over de ei-kleur dat deze kippen zullen leggen. Deze kleur hangt namelijk af van het soort kip.

Nadelen van pure raskippen

Bij pure raskippen is het moeilijker om het aantal eieren dat ze leggen te voorspellen. Dit geldt ook voor het seizoen waarin ze veel eieren leggen. In tegenstelling tot leghybriden die soms de hele winter kunnen doorleggen, hebben pure raskippen dan een stop of vermindering van de eiproductie.

Bij jonge kippen duurt het iets langer dan bij leghybriden om hun eerste eieren te leggen in het eerste jaar. Bij deze jonge hennen is dit vaak pas in het voorjaar.

Kip is broeds zonder haan en bevruchte eieren

Zoals hierboven besproken worden pure leghybriden niet snel broeds. Dit is wel het geval bij pure raskippen. Het broeds worden kan ongewenst zijn indien je geen haan hebt. De eieren zullen dan niet bevrucht zijn en de kip zal nutteloos proberen de eieren uit te broeden.

Het komt dan ook vaak voor dat die broedse kip gaat broeden op de eieren die door de andere kippen zijn gelegd. Aangezien een broedse kip weinig eet en drinkt is het belangrijk om de gelegde eieren vaak te verwijderen.

Probeer ook om de kip regelmatig uit het hok te halen zodat ze gaat eten en drinken. Indien je goed weet wanneer je kippen eieren leggen, probeer dan in de periode van de dag wanneer ze geen eieren leggen het deurtje van het nachthok of leghok te sluiten.

Zo kan de kip al niet meer gaan broeden op dat moment. Het kan dus zijn dat al je kippen in de voormiddag eieren leggen. In dat geval kan je in de namiddag het nachthok of leghok sluiten tot de avond.

Andere nadelen

Een ander nadeel van een pure raskip is dat deze over het algemeen duurder zijn in de aanschaf dan leghybriden. Maar dit is ook relatief, want zo’n kip heeft gemiddeld wel een hogere levensverwachting dan een leghybride.

De voor- en nadelen van pure raskippen:

De voordelen van pure raskippen:

 • Een pure raskip legt gemiddeld meer jaren eieren dan leghybriden
 • Ze hebben een hogere levensverwachting dan leghybriden
 • Minder snel last van kwaaltjes door de minder intensieve legproductie
 • Kunnen goed foerageren en hun eigen voedsel vinden in vrije uitloop
 • Kunnen voor betrouwbare en zuivere nakomelingen zorgen
 • De ei-kleur is zekerder door het pure ras

De nadelen van pure raskippen:

 • Het aantal gelegde eieren is moeilijker om te voorspellen dan bij leghybriden
 • De periode waarin ze eieren leggen is moeilijker te voorspellen
 • Pure raskippen hebben vaak een stop of vermindering van de legproductie in de winter
 • Het leggen van de eerste eieren bij jonge hennen is vaak pas in het voorjaar, dit is later dan bij leghybriden
 • Kunnen broeds worden zonder dat er een haan is en de eieren dus ook niet bevrucht zijn. De kip kan zo nutteloos beginnen broeden en zichzelf uithongeren
 • Pure raskippen zijn duurder in de aanschaf dan leghybriden, maar dit is relatief door de hogere levensverwachting

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels