Kippen vanzelf in het nachthok krijgen


Kippen vanzelf in het nachthok krijgen

Het is een vraag die veel terugkomt van nieuwe kippeneigenaren. Vaak hebben ze nog nooit kippen gehad en zijn ze er wat bezorgd over. Vaak wordt er gevraagd: “Hoe krijg ik mijn kippen in de avond terug in het hok” of “Hoe kun je je kippen trainen om ’s avonds bij de avondschemering vanzelf terug in het hok te laten gaan”.

Het korte antwoord is dat het normaal niet erg moeilijk is om kippen automatisch naar hun hok te laten terugkeren als de zon ondergaat, dit is meestal onderdeel van hun natuurlijk instinct. Bij nieuwe dieren is het vooral belangrijk dat ze enkele dagen te tijd krijgen om te wennen aan de plaats van hun nieuwe verblijfplaats. Daarna zullen ze normaal vanzelf in het nachthok gaan.

Dit is het korte antwoord, uiteraard is er veel meer over te zeggen. Het is belangrijk dat de kippen ’s avonds in het nachthok gaan, om ze te beschermen tegen roofdieren als vossen en (steen)marters. Hoe dit allemaal zit gaan we hier bespreken.

Kippen zijn gewoontedieren

Kippen zijn zo ingesteld dat ze steeds hetzelfde willen doen. Ze willen op dezelfde plek eten, scharrelen, een stofbad nemen en ook slapen. Als je kippen dus niet vanzelf naar het nachthok gaan hebben ze deze gewoonte nog niet te pakken. Eens ze deze gewoonte hebben zullen ze dit vrijwel altijd blijven doen.

Waarom gaan ze ’s avonds niet in het nachthok?

Als je nieuwe kippen hebben die nog niet in een kippenhok of nachthok hebben verbleven dan hebben ze simpelweg de gewoonte nog niet om in het kippenhok te gaan. Ze kennen het nachthok gewoon nog niet. Daarom moet je het ze leren kennen, zie verder.

Het kippenhok voelt dus waarschijnlijk nog niet als hun thuis. Hygiëne is voor kippen erg belangrijk, misschien vinden ze het hok niet proper genoeg, zijn ze niet tevreden over het nestmateriaal of de zitstokken. Maar de kans is echter wel klein dat dit de echte reden is. Kippen zijn meestal niet zo kieskeurig.

DierDier

Bij oudere dieren die wel al een nachthok hebben gehad kunnen er andere redenen zijn waarom ze het nachthok willen vermijden. Het kan zijn dat er ongedierte of parasieten in het hok zijn. Zorg er dus in ieder geval voor dat het nachthok proper is en geen ongedierte zoals bloedluizen bevatten.
Ongedierte zoals bloedluizen in de houtspleten, ratten of muizen kunnen er dus voor zorgen dat je kippen niet meer in het hok willen gaan.

Hier lees je meer over het grondig schoonmaken van het kippenhok.

Het kan ook zijn dat er ’s nachts een roofdier is langs geweest in het nachthok. Denk hierbij aan een muis, rat of marter. Het kan zijn dat de kippen schrik hebben gekregen en niet meer in het nachthok durven gaan.

Als het al je kippen zijn die niet meer in het nachthok willen, dan is het vaak door één van de redenen die hierboven werden gegeven. Als het maar enkele van de kippen zijn die niet meer in het hok willen dan kan het ook zijn dat deze kippen worden gepest. Dit heeft te maken met de pikorde.

Als je denkt dat er wordt gepest binnen de kippengroep dan is het belangrijk om te bekijken of je kippen wel genoeg ruimte hebben in het kippenhok. Kippen die heel compact en dicht bij elkaar zitten hebben over het algemeen meer stress en irritatie naar andere kippen. Dus als dit het geval is kan je best bekijken of het kippenhok kan worden uitgebreid.

Meer over de pikorde en het oplossen van problemen vind je hier.

Het zal er dus vooral mee te maken hebben dat het kippenhok nog nieuw is en ze de gewoonte nog niet hebben om in het kippenhok te gaan. Of in het slechtste geval door ongedierte of een roofdier in het hok.

Er voor zorgen dat je kippen ’s avonds in het nachthok gaan

Als je hebt gemerkt dat je kippen niet in het nachthok willen gaan door ongedierte of een vuil hok, dan is het belangrijk om dit eerst op te lossen.

In de andere gevallen zal de reden dus zijn dat ze de gewoonte nog niet hebben om ’s avonds in het hok te gaan. Het is geen goed idee om de kippen buiten te laten slapen (wel op een zitstok in het hok), want dan zijn ze uiterst kwetsbaar voor roofdieren. Meer over het slapen en de kwetsbaarheid voor roofdieren vind je hier.

Je moet de kippen dus op één of andere manier kunnen overtuigen dat hun thuis niet in de tuin is, maar het kippenhok. Er zijn milde methodes en iets hardere maar effectievere methodes om je kippen in het kippenhok te krijgen.

De milde methodes

Je kan proberen om wat lekkers te voorzien in het kippenhok en ze er zo naartoe lokken. Dit kan ervoor zorgen dat ze het kippenhok leren kennen en ze zich er meer en meer thuis voelen. Na een tijdje kan je stoppen met voer te geven in het nachthok (want voer in het nachthok is niet nodig) en zullen ze de gewoonte behouden.

Een milde maar al redelijk effectieve methode is om je kippen elke avond te vangen en ’s nachts op te sluiten in het kippenhok. Na enkele dagen (of soms zelfs al na één nacht) zullen ze doorhebben dat ze daar moeten slapen en zal het ook een gewoonte worden. Bij vele kippeneigenaren is het zo opgelost en gaan de kippen bij de avondschemering, uit gewoonte, zelf in het nachthok.

Je kan ’s avonds ook een klein lichtje ophangen in het hok. Het licht mag wel niet te fel zijn, ongeveer de sterkte van een kleine zaklamp. Als het donker begint te worden kan je dit lampje aanzetten en soms zijn kippen hier erg door aangetrokken. Ze zullen dan naar het licht gaan in de avondschemering en zo een gewoonte vormen om in het nachthok te gaan.

De harde methode

Als de milde methodes na een week nog geen effect hebben, dan kan je de kippen 2 à 3 dagen opsluiten in het nachthok. Zet er dan uiteraard wel eten en drinken in voor de dieren! Dit is een harde methode maar blijkt wel heel effectief te zijn. Doe dit wel niet bij extreme temperaturen. In de winter hebben ze beweging nodig, want anders hebben ze het te koud. En bij extreem warm weer kan het veel te warm worden voor kippen.

Om ervoor te zorgen dat je kippen ’s avonds in het nachthok gaan kan je ze lokken met iets lekkers, ze er voor enkele dagen ‘s avonds zelf inzetten of indien dit niet werkt ze 2 à 3 dagen in het nachthok opsluiten.

Automatische kippendeuropener

Om je kippen te beschermen moeten ze ’s avond worden opgesloten in het nachthok. Normaal gezien gaan je kippen nu al vanzelf in het nachthok. ’s Avond en ’s morgens moet je dan enkel het deurtje van het nachthok sluiten en openen.

Chickenguard automatische hokopener

Er zijn automatische hokopeners van het merk Chickenguard (bol.com) beschikbaar die bij de avondschemering sluiten en in de ochtend weer open gaan. Zo hoef je dit niet elke keer zelf te doen, maar ook als je op vakantie bent is dit heel erg handig.

Andere merken

Uiteraard zijn er ook nog hokopeners van andere merken beschikbaar. Er zijn er beschikbaar die wat groter of kleiner zijn, maar er is ook een variatie in prijs.

Bekijk het hele gamma automatische hokopeners (bol.com)>>>

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels