Kromsnavel wel of niet kortwieken?


Kromsnavel wel of niet kortwieken?

Papegaaien en parkieten zijn complexe huisdieren om te houden doordat ze zo slim zijn. Dit zorgt er ook voor dat ze zich snel kunnen vervelen en dat ze veel aandacht nodig hebben. Een goede manier om de kromsnavel aandacht te geven is om deze mee naar buiten te nemen. Echter zorgt het kortwieken er niet voor dat de vogel niet meer kan ontsnappen.

Papegaaien en parkieten worden meestal gekortwiekt zodat ze niet meer kunnen ontsnappen. Echter kunnen ze bij een grote windvlaag toch nog opstijgen en is het niet zonder risico. Het voordeel van kortwieken is dat er in huis minder ongelukken voorkomen. De nadelen zijn dat er een grote kans is op het ontwikkelen van probleemgedrag, depressie en het is slecht voor de gezondheid.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Dit is het korte antwoord, uiteraard is er in dit artikel een veel uitgebreidere uitleg te vinden. Op die manier kan je zelf beslissen of je de kromsnavel wilt kortwieken of niet. Elke situatie is anders en daar moet men respect voor hebben. Het belangrijkste is dat je zelf de voor en nadelen afweegt en bekijkt wat het belangrijkste voor je is.

Wat is kortwieken?

Bij het kortwieken wordt een deel van de veren van één of beide vleugels van de papegaai of parkiet afgeknipt. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat de kromsnavels kunnen wegvliegen en ontsnappen. Het is wel nog mogelijk om met gekortwiekte vleugels veilig te landen.

Hierbij worden normaal enkel de veren geknipt die dienen voor het vliegen, de zogenaamde slagpennen. Jammer genoeg wordt dit vaak ook verkeerd gedaan. Sommige mensen kiezen er voor om dit zelf te doen, maar het wordt ook vaak door een dierenarts gedaan.

Vroeger was het ook gebruikelijk om de vleugels definitief te verminken om zo het terugroeien van de veren te voorkomen. Dit proces heet leewieken en hierdoor kan de kromsnavel nooit meer vliegen. Gelukkig is het gebruik van deze verminkingsmethode sinds 2001 verboden.

Waarom wel kortwieken?

Over het wel en niet kortwieken zijn er heel wat discussies geweest. Uiteraard heeft alles zijn voor en nadelen. Hieronder kan je enkele redenen vinden waarom het kortwieken verantwoord kan zijn, echter worden heel wat redenen ook (deels) weerlegt.

DierDier

Voorkomt wegvliegen

Vele kromsnavels worden gekortwiekt om te voorkomen dat ze wegvliegen uit het huis. Het klopt dat er inderdaad een kleinere kans is dat ze wegvliegen doordat ze minder makkelijk de weg naar buiten vinden.

Wel is het voor een papegaai of parkiet nog steeds mogelijk om te ontsnappen als ze buiten zijn. De spieren wennen steeds en kunnen sterker worden, waardoor de kromsnavel nog steeds de kracht kan vinden om te ontsnappen. Daarnaast is het bij een grote windvlaag ook nog steeds mogelijk dat de vleugels voldoende draagvermogen creëren waardoor ze vanzelf kunnen opstijgen.

Het gevaar bij gekortwiekte vogels die toch zijn kunnen ontsnappen is dat ze zelf niet goed en gecontroleerd kunnen vliegen. Stel de papegaai of parkiet zit ergens vast in een boom, dan is het meestal onmogelijk voor de vogel om zelf terug te vliegen.

Papegaaien en parkieten die niet gekortwiekt zijn kunnen getraind worden om goed te vliegen en om op commando terug naar je toe te vliegen. Zij hebben een grotere kans om te ontsnappen als er per ongeluk een raam of deur openstaat, maar ze hebben ook meer kans om veilig weer terug te vliegen.

Minder ongelukken

Het klopt dat kromsnavels waarvan de veren geknipt zijn minder ongelukken in huis hebben. Dat komt simpelweg door het feit dat ze minder de kans hebben om het huis te verkennen en meer op hun plek blijven zitten.

Tegen ramen vliegen

Als een vogel niet in huis kan vliegen, dan kan het ook niet tegen de ramen vliegen. Dit zou een reden kunnen zijn om de vogel te kortwieken. Echter is het voor een vliegende papegaai of parkiet echt wel mogelijk om zelf te leren waar de ramen juist zijn in huis. In de praktijk zijn hier dus vrij weinig problemen mee.

Minder ongelukken in de keuken

In de keuken staan vaak hete pannen en bijvoorbeeld potten met kokend water. Het kan dus voorkomen dat een kromsnavel hierin terecht komt tijdens het vliegen. Om dit te voorkomen kan je de vogel best even in het hok zetten tijdens het koken.

Ook bevindt er voedsel in de keuken dat mogelijk giftig is voor papegaaien en parkieten. Denk hierbij aan chocolade of avocado. Maar er zijn nog andere voedingsmiddelen die slecht zijn voor kromsnavels, die voor heel wat problemen kunnen zorgen. Het is dus raadzaam om deze steeds in goed afgesloten doos te bewaren.

Minder kapotte meubels

De bek van een kromsnavel is gemaakt om te slopen, dit is natuurlijk gedrag. Als je vogel heel de dag in huis kan rondvliegen kan de kans op kapotte meubelen iets groter zijn. Vaak kan dit wel vermeden worden door genoeg sloopspeelgoed te geven, het is ook mogelijk om dit zelf te maken.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Tam maken is makkelijker

Als een papegaai of parkiet niet kan wegvliegen kan het makkelijker zijn om deze tam te maken. Je moet dan wel beseffen dat de vogel geen vluchtreactie meer heeft als je iets doet wat hij/zij niet leuk vindt.

Op die manier is het mogelijk dat je de kromsnavel onderdrukt en dit kan voor depressies en gedragsproblemen zorgen, denk hierbij aan bijten, schreeuwen of het plukken van de veren.

Waarom niet kortwieken?

Hierboven waren enkele redenen opgesomd waarom het verantwoord zou kunnen zijn om de veren van een papegaai of parkiet te knippen. Echter zijn er heel veel goede redenen om dit niet te doen, die kan je hieronder vinden.

Problemen bij het landen

Kromsnavels waarvan de veren zijn geknipt kunnen problemen hebben bij het landen. Normaal worden enkel de slagpennen geknipt, dit zijn de veren die nodig zijn om op te stijgen. Als een vogel juist wordt gekortwiekt, dan is het nog steeds mogelijk om veilig te landen.

Echter worden de veren van heel wat papegaaien en parkieten verkeerd geknipt, dit kan er zelfs voor zorgen dat ze als een baksteen op de grond vallen doordat de veren dan geen draagkracht meer hebben.

Naar buiten gaan is nog steeds niet veilig

Zelfs met het knippen van de veren is het nog steeds niet veilig om zonder een tuigje voor kromsnavels naar buiten te gaan. Bij een windvlaag kunnen de veren een draagkracht creëren die voldoende is voor de vogel om weg te vliegen.

Risico op bloedingen

Bij het knippen van de vleugels moet er een juiste techniek worden toegepast. Soms kan het gebeuren dat er in een bloedpen wordt geknipt. Zo’n bloedpen is een zachte blauwe buispen die nog heel wat bloed bevat.

Als er in een bloedpen wordt geknipt, dan kan dit erge bloedingen veroorzaken die vaak moeilijk te stoppen zijn. In dat geval kan je proberen om de bebloede pen in een bakje maïzena te houden om het bloed te stolpen.

Mentale problemen

Het knippen van de veren is eigenlijk een soort van tijdelijke verminking. Het is voor de kromsnavel niet meer mogelijk om te vliegen, ze mogen geen vogel meer zijn.

Dit kan heel wat stress en frustraties veroorzaken, waardoor de weg naar probleemgedrag vaak is gelegd. Het vergroot ook de focus op de veren, daardoor kan de vogel snel beginnen met het plukken van de veren. Maar ook probleemgedrag zoals bijten en schreeuwen is een logisch gevolg.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Het kunnen vliegen is voor een vogel zoals een papegaai of parkiet een manier om zich uit te leven en om hun energie kwijt te raken, dit is ook goed voor de mentale gezondheid. Kromsnavels zijn erg slimme dieren die zich snel kunnen vervelen. Het vliegen maakt net gelukkig, het zorgt voor de aanmaak van geluk hormonen, de endorfines.

Minder actieve vogel

Als de veren van een papegaai of parkiet zijn geknipt, dan zijn ze vaak veel minder actief. Ze hebben niet meer de mogelijkheid om het huis te verkennen en veel te bewegen. Het tegenovergestelde is vaak waar, ze zitten vaak gewoon op dezelfde plaats.

Doordat ze minder actief zijn heeft dit ook slechte gevolgen voor de gezondheid. Zo is het bewezen dat het een slecht effect heeft op het ademhalingssysteem waardoor ze problemen aan de ademhaling kunnen ontwikkelen.

Ook zorgt regelmatig bewegen er voor dat het hart en de bloedvaten in een goede conditie worden gehouden. Ook een gezonde voeding speelt hierbij een grote rol.

Kromsnavels die niet vrij kunnen vliegen leven daardoor vaak minder lang. Het vliegen houdt hun mentaal en fysiek in een goede gezondheid.

Slechtere coördinatie

Het kunnen vliegen speelt een grote rol in het ontwikkelen van hun coördinatie vaardigheden. Deze hebben ze niet alleen nodig tijdens het vliegen, maar ook tijdens het klimmen en klauteren.

Door de slechte coördinatie komen ze vaak hard neer bij het landen, zeker bij jonge vogels die nog nooit hebben kunnen vliegen. Na verloop van tijd ontstaat er bij de vogel heel wat angst voor het landen, waardoor ze liever blijven stilzitten dan iets leuk te doen.

Hoe houdt je een geknipte kromsnavel toch nog wat gelukkig?

Als je na alle nadelige effecten van het kortwieken toch hebt besloten om de vogel toch te knippen, dan moet je er in elk geval voor zorgen dat de vogel toch in een zo goed mogelijke conditie blijft, zowel fysiek als mentaal.

Doordat de vogel zelf het huis niet kan verkennen, wordt dit de taak van de eigenaars. Zorg er voor dat de vogel naar veel nieuwe plekken wordt meegenomen zodat hij/zij zich zeker niet verveelt.

Om verveling te voorkomen zorg je het best voor voldoende speelgoed en afwisseling. Speelgoed is vaak erg duur, je kan ook perfect zelf speelgoed maken voor kromsnavels. Ook een speelboom is een leuke toevoeging, ook die kan je zelf maken.

Naast het speelgoed moet de kromsnavel ook voldoende uitgedaagd worden op mentaal vlak. Ga regelmatig met de vogel aan de slag voor een leuke training en leer nieuwe truckjes.

Ook frisse lucht en vers zonlicht is voor een gekortwiekte vogel misschien nog veel belangrijker dan voor een papegaai of parkiet dat wel kan vliegen. Ze hebben namelijk al een achterstand op de gezondheid. Hoe je de vogel veilig mee naar buiten neemt, kan je hieronder lezen.

Hoe kromsnavel veilig naar buiten nemen?

Zelfs bij het kortwieken bestaat er nog steeds het risico dat de papegaai of parkiet kan ontsnappen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een windvlaag. Als dit gebeurt, dan is het voor een kromsnavel dat geknipt is ook heel moeilijk om terug naar het baasje te vliegen.

Daarom is het voor zowel gekortwiekte als niet gekortwiekte vogels aangeraden om gebruik te maken van een speciaal tuigje voor kromsnavels. Dit is een harnas gemaakt uit elastisch materiaal waar de vogel nog steeds mee kan vliegen. Maar doordat je de harnas aan je riem kan bevestigen met een dun elastisch koord kan de vogel niet meer ontsnappen.

Dit voorkomt dat je papegaai of parkiet in een boom terecht komt en moet gered worden door de hulpdiensten. In het slechtste geval kan de vogel niet meer gevangen worden of wordt hij/zij aangevallen door een roofdier.

Een tuigje is dus een ideale manier om met je vogel naar buiten te gaan zonder het risico te lopen dat de vogel ontsnapt met alle gevolgen van dien.

Hoe moet je kortwieken?

Als je toch hebt besloten om de vogel te kortwieken dan kan je dit laten doen, maar het is ook mogelijk om dit zelf te doen. Echter worden heel wat kromsnavels slecht gekortwiekt, bijvoorbeeld maar langs één kant, waardoor de vogel bij het landen het evenwicht verliest.

Daarom is er een apart artikel geschreven over het kortwieken van kromsnavels. Het is raadzaam om alle stappen in het artikel goed door te nemen zodat je zeker geen fouten maakt.

Het kortwieken moet zo’n 1 à 2 keer per jaar gebeuren. Het is niet zo dat je dit slecht één maal moet doen, want na elke rui groeien de veren terug.

Hoe een papegaai of parkiet leren vliegen?

Als de papegaai of parkiet in huis mag rondvliegen, dan is dit natuurlijk het beste voor de mentale en de fysieke gezondheid. Het is wel raadzaam om dit stap per stap op te bouwen en de vogel zelfs te leren om op commando naar je toe te vliegen. Via deze link kan je lezen hoe de vliegtraining precies in zijn werk gaat.

Veelgestelde vragen

Doet kortwieken pijn?

Neen, normaal doet het kortwieken van de vleugels geen pijn. Maar dit is enkel als de veren van de vogel op een juiste manier worden geknipt. Anders bestaat er het risico dat er te ver wordt geknipt of dat men in een bloedpen knipt, dit zorgt voor bloedingen die moeilijk te stoppen zijn.

Is kortwieken verboden?

Neen, het kortwieken van papegaaien en parkieten is niet verboden in Nederland en België. Wel moeten de veren op een juiste manier worden gekortwiekt. Leewieken is wel sinds 2001 verboden, hierbij worden de vleugels verminkt waardoor er geen veren meer kunnen terug groeien.

Kunnen gekortwiekte kromsnavels vliegen?

Ja, papegaaien en parkieten waarvan de veren zijn geknipt kunnen nog steeds wegvliegen en ontsnappen. Dat komt omdat de vleugels bij een windvlaag nog steeds voldoende draagkracht kunnen genereren. Dit maakt het extra gevaarlijk, want het terugvliegen is voor deze vogels vaak erg moeilijk.

Is kortwieken nodig?

Nee, het beste is om papegaaien en parkieten niet te kortwieken. Een vogel is immers gemaakt om te vliegen en dit is goed voor de mentale en fysieke gezondheid. Daarnaast heeft het kortwieken vaak ook weinig nut, want deze kromsnavels kunnen nog steeds ontsnappen bij een hevige windvlaag!

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels