Leukste schommels voor papegaaien en parkieten


Schommel voor papegaaien en parkieten

Het is belangrijk dat papegaaien en parkieten overdag voldoende te doen hebben tegen verveling. Naast sloop- en foerageerspeelgoed bestaat er ook klimspeelgoed zoals schommels. Dit soort speelgoed mag zeker niet ontbreken als je een gezonde en gelukkige papegaai wilt hebben!

Er bestaan verschillende soorten schommels voor papegaaien en parkieten. Er bestaan er die gemaakt zijn van een gewone gladde zitstok, maar beter is als dit gemaakt is van natuurlijk hout. Daarnaast kan de schommel ook nog afgewerkt zijn met leuke speelgoedjes zoals touwen, gekleurde blokjes en belletjes voor de optimale ervaring.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Dit is het korte antwoord, uiteraard is er veel meer over te vertellen. In dit artikel leg ik je exact uit waarom een schommel zo leuk is en welke schommel je het beste kan aankopen. Daarnaast geef ik meer info over de veiligheid van deze schommels en waar je deze het beste kan aankopen. Ten slotte geef ik mijn favoriete selectie aan schommels voor de kleine, middelgrote en grote vogels.

Klik hier om meteen naar de selectie schommels te gaan per soort.

Vinden kromsnavels het leuk om te schommelen?

Er zijn heel wat redenen waarom papegaaien en parkieten zo graag spelen en specifiek ook schommelen. Je kan zelfs spreken van een ‘schommelbehoefte’.

Reden 1: vermaak

De eerste reden is de meest logische reden. Doordat kromsnavels een enorm hoge intelligentie hebben zullen ze zich vaak snel vervelen als ze niets te doen hebben. Daarom is het nodig om hen te stimuleren met speelgoed, zoals schommels.

Een schommel hangt vaak uit de kooi of in het beste geval aan een speelboom, zoals een java boom. Op die manier zullen ze tijdens het schommelen even op een andere locatie zijn, waar ze nieuwe indrukken kunnen opdoen.

DierDier

Reden 2: het is goed voor de gezondheid

Schommelen is niet alleen goed tegen de verveling en dus de mentale gezondheid, maar zeker ook voor de fysieke gezondheid. Tijden het schommelen worden er vele spiertjes gebruikt, waardoor deze in een goede conditie worden gehouden.

Daarnaast vraagt het schommelen ook een focus op het evenwicht en coördinatievlak van de vogel. Net zoals tijdens het klimmen en het vliegen zullen ze hierdoor hun evenwichtssysteem en motorische vaardigheden kunnen onderhouden en zelfs verbeteren.

Reden 3: ontspanning

Het schommelen is ook een heel ontspannende activiteit. Vaak vinden ze het erg leuk om te doen als ze even moeten bekomen van alles wat ze tijdens de dag hebben meegemaakt, zoals een intensieve training of een leuke wandeling.

Het schommelen kan dan dienen als een soort rustmoment waarbij ze al hun gedachten van de dag kunnen verwerken om daarna weer vrolijk verder te gaan met het leven. Het heen en weer bewegen kan het ontspannen gevoel doen toenemen, net zoals dat met baby’s in een wieg vaak het geval is.

Reden 4: het is natuurlijk en sociaal gedrag

Het schommelgedrag zit eigenlijk ingebakken in hun genen, dat komt omdat ze dit in hun natuurlijke omgeving eigenlijk ook doen. Daar zullen ze meestal leven op de takken van de bomen, die heen en weer kunnen bewegen door de wind. Dit geeft eigenlijk net hetzelfde gevoel als het bewegen op een schommel.

Als je meerdere vogels houdt, dan kan het schommelen ook hun sociaal gedrag beïnvloeden. Tijdens het schommelen zullen ze elkaar soms proberen nadoen. Daarom zie je vaak dat alle kromsnavels ineens tegelijkertijd aan het schommelen zijn.

Koop best een schommel die het natuurlijke gedrag stimuleert

De goedkopere schommels zijn vaak opgebouwd uit een metalen draadje met een enorm eenvoudige en gladde zitstok. Naar mijn mening heeft dit eigenlijk weinig meerwaarde omdat je de vogel niet echt stimuleert.

Het is veel beter om een schommel te kopen die effectief uit natuurlijk materiaal is gemaakt, denk hierbij aan echte takken, die dus niet geschuurd zijn. Doordat de zitstok niet overal even dik is, zullen de spiertjes in de poten constant moeten aanpassen. Zo worden deze dus ook extra getraind en in goede vorm gehouden. Als bijkomend voordeel heeft het ook dat het de nagels makkelijk kan afslijten.

Ook is het een goed idee om een schommel te kopen waaraan ook verschillende speeltjes bevestigd zijn. Die speeltjes kunnen bijvoorbeeld gekleurde houten blokjes zijn, maar ook ringetjes of belletjes. Zo kan de papegaai of parkiet tijdens het schommelen ook wat spelen met de snavel, een ideale combinatie.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Is een schommel veilig?

Een schommel kan een heel leuke aanvulling zijn voor het welzijn van de vogel te verhogen, maar toch is het belangrijk om op enkele veiligheidsaspecten te letten bij de aankoop en het gebruik.

Koop bij een erkende dierenwinkel

Het is vaak verleidelijk om je speelgoed bij een goedkope winkel of een goedkope online webshop te kopen. Echter is het belangrijk om hier goed mee op te letten. Vele van deze winkels verkopen speelgoed dat niet door Europa is goedgekeurd, ze bevatten meestal geen CE label.

Dit speelgoed heeft het risico dat het is gemaakt van giftige en gevaarlijke materialen. Ze worden meestal in China gemaakt, waar er geen toezicht en controle is. Erg gevaarlijk dus en zeker niet de moeite om risico mee te lopen.

Waar koop ik mijn speelgoed?

Ik koop mijn speelgoed altijd op bol.com of de Huisdier Super. Deze hebben mijn voorkeur omdat de prijs-kwaliteit verhouding meestal heel goed is. Dit speelgoed voldoet daarom aan alle voorwaarden en is zeker veilig.

Welke schommel voor welke grootte vogel?

Niet elke papegaai of parkiet heeft dezelfde schommel nodig. Er zijn verschillende soorten schommels ze vinden, die variëren in dikte en grootte. Hieronder kan je mijn favoriete schommels vinden voor elke mogelijke grootte van de vogel.

Schommels voor parkieten en papegaaien

Deze schommels zijn geschikt voor de parkieten en kleinere papegaaien zoals: grasparkiet, dwergpapegaai, vinken, neophema’s, forpussen, bonte boertje, meyer papegaai, caique, lori, valkparkiet, monniksparkiet, zonparkiet, halsbandparkiet, grote Alexanderparkiet en vogels met een gelijkaardige grootte.

Houten vogelschommel met balletjes

Met dit gemakkelijk op te hangen vogelschommeltje (bol.com) creëer je binnen no time een fantastische speelplek voor je favoriete huisdier! De schommel is versierd met kralen in allerlei kleuren en heeft 2 belletjes die een zacht rinkelend geluidje maken. Genoeg prikkels dus, zodat jouw vogel zich niet hoeft te vervelen.

Robuuste schommel met slijtstok

Deze mooie schommel (bol.com) heeft niet alleen als functie om te schommelen te stimuleren, maar het bevat ook een goede slijtstok. Zo’n slijtstok is erg handig, want dan worden de nagels tijdens het spelen vanzelf korter. Het is dan niet of minder nodig om de nagels zelf te knippen.

Touwring voor vogels, diameter 40 cm

Deze touwring (bol.com) is een erg leuke keuze! Wie zijn vogel wilt verwennen met een leuk speeltje, is bij dit vogelspeelgoed van Homestyle aan het goede adres! Vogels zitten in de natuur veel op bewegende takken. Niets is dan ook leuker om je vogel een evenwichtstraining te geven. Jouw vogel zal dol zijn op deze beweegbare ring!

Schommels voor middelgrote tot grote papegaaien

Deze schommels zijn geschikt voor de middelgrote tot grote papegaaien zoals: grijze roodstaart, edelpapegaai, jardine papegaai, amazone papegaai, kaketoe, ara en vogels met een vergelijkbare grootte.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


XL vogelschommel voor papegaaien

Deze mooie schommel (bol.com) voor papegaaien is gemaakt van degelijk en veilig kwaliteitshout waardoor deze ook extra stevig is. Ook voor de grotere papegaaien en parkieten is het vrijwel onmogelijk om in te zakken of te buigen.

Robuuste vogelschommel met slijtstok voor middelgrote papegaaien

Deze mooie schommel (bol.com) heeft niet alleen als functie om te schommelen te stimuleren, maar het bevat ook een goede slijtstok. Zo’n slijtstok is erg handig, want dan worden de nagels tijdens het spelen vanzelf korter. Het is dan niet of minder nodig om de nagels zelf te knippen.

Robuuste vogelschommel voor grote en middelgrote ara’s

Deze mooie schommel (bol.com) heeft niet alleen als functie om te schommelen te stimuleren, maar het bevat ook een goede slijtstok. Zo’n slijtstok is erg handig, want dan worden de nagels tijdens het spelen vanzelf korter. Het is dan niet of minder nodig om de nagels zelf te knippen.

Fun Swing Large

Super leuke papegaaienschommel (De HuisdierSuper) boordevol koffiehout, kokosschijven en bamboe. Naast schommelen kunnen ze er ook heerlijk mee spelen. Geschikt voor middelgrote papegaaien.

Je keuze nog niet gevonden?

Ben je nog aan het twijfelen of heb je je keuze nog niet gevonden? Dan kan je altijd eens naar het speelgoed aanbod van onderstaande webshops gaan. Ik weet zeker dat je dan zal vinden wat je zoekt!

Bekijk hier al de schommels op bol.com

Bekijk hier al de schommels van De HuisdierSuper

Waarom wilt mijn papegaai of parkiet niet schommelen?

Soms kan het voorkomen dat je een leuk speeltje zoals een schommel hebt aangekocht, maar dat de kromsnavel geen zin lijkt te hebben in het schommelen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar het is vaak wel makkelijk op te lossen.

De meest voorkomende reden is dat de vogel wat tijd nodig heeft om te wennen. Onthoud dat papegaaien en parkieten eigenlijk prooidieren zijn, daarom zijn ze altijd alert of er gevaar is. Het kan zijn dat de kromsnavel gewoon wat meer tijd nodig heeft om aan de schommel te wennen, overhaast zeker niets.

Een andere reden kan zijn dat de schommel niet op een juiste plek hangt. Denk hierbij aan een plek waar mensen steeds dicht voorbij lopen, op die manier wordt de vogel steeds opgeschrikt waardoor hij/zij niet rustig kan ontspannen. Een betere plaats is bijvoorbeeld een plek in de woonkamer met uitzicht op heel de ruimte. Zo kan de vogel iedereen zien aankomen zonder te hoeven schrikken.

Probeer dus na te gaan of dit de redenen kunnen zijn. Als gewenning de oorzaak is, dan is het gewoon een kwestie van het gunnen van wat extra tijd. Daarnaast kan je dus ook wat experimenteren met verschillende hoogtes en plaatsen in huis en in de kooi.

Welke soorten speelgoed bestaan er nog?

Naast schommel speelgoed bestaan er ook nog andere soorten speelgoed zoals sloopspeelgoed, acryl speelgoed, schommels en klimspeelgoed. In dit artikel kan je meer lezen over de soorten speelgoed en waar je op moet letten bij de aankoop, zoals het juiste CE keurmerk.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels