Maak je winst als je kippen houdt?


Maak je winst als je kippen houdt?

De vraag of het houden van kippen voordelig kan zijn voor de portemonnee krijg ik bijna dagelijks te horen! Het aanschaffen van het hok, de kippen en de accessoires kunnen op het eerste zicht veel lijken en dat is ook zo.

Het korte antwoord is dat het houden van kippen goedkoper is dan steeds je eieren in de winkel te moeten kopen. Daarnaast kan je ook veel groenafval aan je kippen kan geven bespaar je ook heel wat geld uit.

Dat is het korte antwoord, uiteraard is er veel meer over te vertellen. Hieronder krijg je een schatting van hoeveel het nu precies kost om kippen te houden. Ten slotte wordt alles nog even samengevat in een mooi overzicht.

Hoeveel kost het aanschaffen van kippen en de benodigdheden?

Wanneer je voor het eerst kippen houdt, dan moet je niet enkel de kippen kopen, maar ook alle benodigdheden. In de analyse gaan we er van uit dat we alles kant-en-klaar kopen en je dus niet zelf moet beginnen klussen. Merk wel op dat het maken van je eigen spullen vaak heel wat goedkoper is, het is goed om daar eens over na te denken en te zien wat er mogelijk is.

In onze analyse gaan we er van uit dat er 5 kippen worden gehouden.

Het kippenhok

Een goed kippenhok of nachthok kan je vinden in een brede range van prijzen. Dit kan gaan van 100 euro voor een basic model tot 600 euro voor een kippenhok van het merk omlet. Gemiddeld gezien kan je al een goed kippenhok kopen voor 200 à 250 euro waar je enkele kippen (bijvoorbeeld vijf kippen) in kan houden.

DierDier

De kippen

Ook de prijs van de kippen varieert enorm. Je kan kiezen tussen leghybriden en raskippen. Leghybriden hebben de neiging om meer eieren te leggen, maar zuivere raskippen leven dan weer wat langer. Lees ook: Wat is het verschil tussen leghybriden en raskippen.

De prijs varieert voor de legkippen tussen de 5 à 10 euro en zuivere raskippen kosten gemiddeld zo’n 25 euro.

We gaan er hier van uit dat je kippen houdt voor de eitjes en dus legkippen zal kopen met een gemiddelde prijs van acht euro.

De kippenren

De kippenren kan je zelf maken, dit zal ook het goedkoopste zijn. Een ander voordeel van het zelf maken van de ren is dat je deze perfect passend kan maken voor je tuin. Je hebt dan enkel houten palen nodig en wat gaas. De houten palen op menshoogte (180cm) kan je vinden voor zo’n 3 euro per stuk.

Het kippengaas varieert ook sterk in prijs. Gemiddeld kan je kippengaas van 200cm hoog vinden voor 4 euro per meter.

De kippenren kan ook kant-en-klaar worden gekocht. Online, bijvoorbeeld bij bol.com kan je kan-en-klare modellen vinden vanaf 180 euro. Daarnaast zijn er ook andere merken. Bijvoorbeeld omlet, een merk dat gekend staat om de kippenhokken die heel makkelijk te poetsen zijn. De omlet kippenren kost rond de 400 euro.

Drink- en eetbakken

Drink en eetbakken zijn het goedkoopste onderdeel van wat je moet kopen voor de kippen. Deze kan je naargelang het merk al voor 10 euro per stuk kopen.

Vaste kosten

Kippen hebben ook vaste kosten, denk hierbij aan het aankopen van bodembedekking en het voer.

Bodembedekking is niet erg duur. Een grote zak (ongeveer 5kg) bodembedekking kan je al voor een klein tientje kopen en hier kan je wel een tijd mee voort.

Voor kippen bestaan er vele soorten voer en van verschillende merken. Gemiddeld gezien kost een kip zo’n 1 à 2 euro per maand aan voer.

Hoeveel bespaar ik doordat ik geen eieren meer moet kopen?

Sommige kippen leggen bijna elke dag een ei, maar dit is vaak alleen de eerste jaren. Vanaf de kip wat ouder begint te worden gaat ze ook steeds minder eieren leggen. Gemiddeld legt een kip zo’n 600 eieren in haar leven.

Het is nuttig om dit te bekijken met de huidige winkelprijzen van eieren. Gemiddeld genomen kosten 10 vrije uitloop eieren zo’n 3 euro.

Gemiddeld wordt een kip 10 jaar oud. Heb je dus vijf kippen die over die 10 jaar ongeveer 1000 eieren gaan leggen, dan bespaar je een hele hoop geld aan eieren!

Dus is het nu voordelig om kippen te hebben?

In de tabel hieronder staat alles nog eens schematisch weergegeven. Alle info is bepaald voor het houden van vijf kippen. Alle kosten en voordelen worden berekend op de levensduur van 1 kip, dat is ongeveer 10 jaar.

Kosten en voordelen:

Kippenhok€200
5 Kippen€40
Kippengaas voor 5 kippen€56
5 houten palen€20
Drinkbak€10
Eetbak€10
Bodembedekking voor 10 jaar€80
Voer voor 10 jaar€140
Totaal kosten:€550 kosten
10 jaar eieren€1500
Totaal voordeel:€1500 voordeel
  
Netto€950 euro netto winst
Overzicht van de kosten en voordelen van het houden van kippen

Conclusie

Dus is het houden van kippen goed voor de portemonnee? Ja, het houden van kippen is dus voordelig doordat ze in hun leven zo veel eieren leggen. Uiteindelijk zorgen ze er zelfs voor dat je netto winst maakt!

Opmerking: Het is belangrijk om te melden dat dit uiteraard een schatting is en onvoorziene omstandigheden zoals een kip die sterft of niet legt zijn hierin niet meegenomen. Maar het is toch leuk om te zien dat het houden van kippen geen dure hobby hoeft te zijn!

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels