Mag een papegaai of parkiet zuivel?


Mag een papegaai zuivel?

Onder zuivel verstaan we voedingsmiddel zoals kaas, melk, boter,… Vele papegaaien en parkieten eigenaren geven het af en toe aan hun geliefde vogel, maar is dat wel een goed idee en wat zijn de gezondheidsrisico’s?

Papegaaien en parkieten mogen eigenlijk geen zuivel eten. Ten eerste bevat zuivel vaak veel vet. Maar zuivel bevat ook een melksuiker, genaamd lactose. kromsnavels zijn extreem lactose intolerant, dit wil zeggen dat ze de lactose niet kunnen verteren. Hierdoor kunnen er klachten zoals buikpijn, diarree en darmklachten ontstaan.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Maar vele vogels vinden het toch wel erg lekker. Hoe slecht is het nu voor de kromsnavel, mag je het bijvoorbeeld af en toe geven? En zijn er alternatieven? Dat leg ik je hieronder volledig uit!

Kromsnavel en zuivel

Om deze vraag goed te beantwoorden is het belangrijk om naar de ingrediënten van vele zuivelproducten te kijken. Maar wat verstaan we eigenlijk onder zuivel?

Wat is zuivel?

Zuivelproducten zijn producten die gemaakt worden met rauwe melk. Deze melk is afkomstig uit de melkklieren van zoogdieren zoals koeien, schapen, geiten, paarden en nog veel meer.

Producten die zich in deze categorie zijn onder andere melk, kaas, boter, yoghurt, kwark, pudding, ijs, maar ook karnemelk.

Veel vet

De meeste van deze producten bevatten heel wat vet, dit is niet aangeraden en kan op lange termijn slechte gevolgen hebben zoals het dichtslibben van de aders.

DierDier

Eiwitten

Maar veel zuivelproducten bevatten dan wel weer veel eiwitten. Eiwitten zijn van belang voor papegaaien en parkieten om hun basisfuncties te kunnen onderhouden.

Ook de veren, snavel en nagels van de kromsnavel zijn opgebouwd uit een eiwit, namelijk keratine. De vogel dient voldoende eiwitten binnen te krijgen om deze in een goede conditie te houden.

Kromsnavels zijn extreem lactose intolerant

Naast het hoge vetgehalte heeft zuivel nog een slechte eigenschap voor papegaaien en parkieten. Zuivel bevat namelijk een melksuiker, genaamd lactose. Sommige mensen zijn lactose intolerant, maar bij papegaaien en parkieten is het veel erger. Eigenlijk is elke kromsnavel extreem lactose intolerant.

Wat is lactose?

Lactose is een suiker dat voornamelijk in melk en melkproducten voorkomt. Daarom wordt het ook wel melksuiker genoemd.

Waarom kunnen papegaaien en parkieten niet tegen lactose?

Om deze melksuiker, lactose, te kunnen afbreken is er een bepaald enzym, namelijk lactase nodig. Deze lactase wordt aangemaakt in de dunne darmwand.

Het enzym lactase zorgt ervoor dat de lactose wordt opgesplitst in glucose (gewone suiker) en galactase. Dit zijn beiden monosachariden die in deze vorm de darmwand goed kunnen verlaten.

Maar het blijkt dat papegaaien en parkieten dit enzym niet heeft. Daarom kan hij de lactose uit zuivel ook niet verteren. De lactose komt dan in een volledige en niet verteerde vorm in de dikke darm terecht. Hierdoor kunnen er heel wat klachten ontstaan.

Kromsnavels zijn geen zoogdieren

Zoogdieren kunnen wel melk drinken. Dat komt omdat ze als ze jong zijn ook gemaakt zijn om de melk van de moeder te drinken. Deze melk bestaat uit vele voedingsstoffen, afweerstoffen, vitaminen en mineralen.

Maar papegaaien en parkieten zijn geen zoogdieren en drinken ook geen melk. Ze zijn er niet voor gemaakt en hebben het enzym lactase niet. Eigenlijk is het dus niet de bedoeling dat ze in de natuur zuivel zouden drinken.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Kromsnavels krijgen hun voedingsstoffen dan weer uit andere bronnen, zoals uit noten, zaden, fruit, bloemen, kruiden en groenten.

Wat zijn de symptomen van te veel zuivel bij kromsnavels?

De symptomen van lactose intolerantie zijn gelijkaardig als die bij de mens. Sommige mensen hebben hier namelijk ook last van.

De symptomen ontstaan doordat de bacterie in de dikke darm, oftewel de darmflora, er voor gaan zorgen dat de lactose zal gaan gisten. Dit is net wat voor klachten zorgt.

Symptomen:

  • Diarree, schuimende ontlasting en zure geur
  • Maag en darmklachten
  • Opgeblazen en winderig

Welke lactose houdende producten moet je vermijden?

Vooral de producten die veel rauwe melk bevatten moet je vermijden. Dit zijn ook de voedingsmiddelen die vaak het meeste lactose bevatten.

Eigenlijk zou je producten met een lactosepercentage lager dan 4% wel nog kunnen geven. Dit komt omdat de bacteriën in de darmen wel een klein deel van deze lactose kunnen omzetten zonder dat het enzym lactase nodig is.

Deze producten moet je dus zeker vermijden:

  • Alle soorten melk afkomstig van zoogdieren
  • Meeste kazen, ook smeerkaas en smeltkaas
  • Vla en pudding
  • Ijs op basis van room of melk
  • Boter
  • Room
  • Slagroom

Wat met yoghurt, kwark en karnemelk?

Yoghurt, kwark en karnemelk zijn een beetje de uitzonderingen. Dit zijn namelijk melkproducten die maar een lage hoeveelheid lactose bevatten.

Wil je dan toch iets van melkproducten uittesten dan kan je het met deze voedingsmiddelen proberen. Het is aangeraden om steeds maar een kleine hoeveelheid te testen.

Als je ziet dat je papegaai of parkiet eigenlijk geen klachten krijgt dan kan je eventueel wat meer geven, want er lijkt dan niet echt een groot probleem te zijn.
Het zou dan net een goede aanvulling van eiwitten zijn voor het gebruikelijke eivoer.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Wil je meer weten over het maken van eivoer, klik dan hier.

In welke andere voedingsmiddelen zit nog lactose?

Er zijn ook andere voedingsmiddelen die lactose bevatten waar je niet per se aan zou denken. In vele voedingsproducten wordt namelijk melk of melkpoeders toegevoegd.

Koekjes

Koekjes worden onder andere bereid met boter, melk en soms melkpoeder. De hoeveelheden zijn vaak klein, maar probeer het toch zeker te beperken. Zo af en toe een stukje koek geven moet kunnen, maar vraag je wel af hoe gezond het eigenlijk is.

Koekjes bevatten ook heel wat suikers, wat zeker geen goede gevolgen heeft. Daarnaast kan je best ook geen koeken geven met een te hoog vetpercentage. Papegaaien en parkieten zijn gevoelig aan vet en op termijn kan dit slechte gevolgen hebben voor het hart en de bloedvaten.

Soep

Vele kromsnavels mogen thuis mee-eten van wat er voor het gezin wordt gemaakt. Dit is heel leuk voor veel afwisseling, vooral als het veel groenten en fruit bevat.

Soep bevat soms wel melk of room, probeer hier mee op te letten. Ook kan soep soms wat zout bevatten. Dit is niet altijd erg, maar probeer het toch te beperken.

Sommige vleeswaren

Ook in sommige bereide vleeswaren zoals worstjes kunnen melkproducten worden gebruikt. Beperk deze dus ook.

Kan zuivel, zoals kaas en melk, tot de dood leiden bij een papegaai en parkiet?

De kans dat een vogel sterft door het eten van zuivel is echt heel klein. Dat komt omdat het grootste gevaar in de melksuiker, lactose zit.

Lactose zorgt eigenlijk alleen voor onaangename effecten, zoals diarree, maag en darmklachten. Het heeft niet per se een slecht effect op de lange termijn.

Wel kan het vet van zuivel zich beginnen opstapelen en langzaamaan de aderen laten dichtslibben, hierdoor kunnen er wel hartfalen ontstaan en in het ergste geval kan het leiden tot een hartstilstand.

Veelgestelde vragen

Mag een papegaai kaas eten?

Een papegaai mag eigenlijk geen kaas eten. Dat komt omdat kaas enerzijds veel vet bevat, wat slecht is voor het hart en de bloedvaten. Anderzijds is een papegaai extreem lactose intolerant met maag en darmklachten tot gevolg. Af en toe mag je het geven als beloning, maar beperk het. Dan is magere kaas met weinig zout, zoals Nederlandse harde kaas de beste optie.

Mag een papegaai melk drinken?

Een papegaai kan best geen melk drinken. Alhoewel het niet zo heel veel kwaad kan, bevat melk wel lactose. Een papegaai is lactose intolerant en dit kan als gevolg hebben dat er diarree en darmklachten ontstaan. Probeer het dus te vermijden, maar je papegaai zal er niet dood aan gaan.

Mag een papegaai kwark eten?

Een papegaai mag kwark eten, maar zo nu en dan. Probeer het niet elke dag te geven, want kwark bevat soms ook vet en lactose. Vet kan op termijn gevolgen hebben voor het hart en de bloedvaten. Daarnaast is een papegaai ook lactose intolerant, met darmklachten tot gevolg.

Wat doen als papegaai of parkiet te veel zuivel op heeft?

Normaal zal een papegaai of parkiet hier niet zo veel gevolgen van hebben, buiten tijdelijk maag en darmklachten. Mocht je toch twijfelen, dan is het aangeraden om langs te gaan bij de dierenarts.

Mag een parkiet kaas eten?

Een parkiet mag eigenlijk geen kaas eten. Dat komt omdat kaas enerzijds veel vet bevat, wat slecht is voor het hart en de bloedvaten. Anderzijds is een parkiet extreem lactose intolerant met maag en darmklachten tot gevolg. Af en toe mag je het geven als beloning, maar beperk het. Dan is magere kaas met weinig zout, zoals Nederlandse harde kaas de beste optie.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels