Mogen kippen los in de tuin?


Mogen kippen los in de tuin?

Het is een vraag die vele beginnende en ook meer ervaren kippeneigenaren zich stellen: mogen mijn kippen los in de tuin rondlopen. Uiteraard is dit ook het leukste voor de kippen, maar het is niet altijd mogelijk.

Het korte antwoord is dat het mogelijk om je kippen vrij in de tuin los te laten. Kippen die vrij in de tuin zitten zijn gelukkiger, gezonder, leggen meer en voedzamere eitjes. Echter zijn er ook enkele nadelen zoals dat ze meer kans hebben om gepakt te worden door roofdieren en dat ze schade kunnen aanbrengen aan de tuin.

Dit is het korte antwoord, uiteraard is er veel meer over te vertellen. In dit artikel bespreek ik dit allemaal en stel ook een alternatief voor indien het voor jou niet mogelijk is om je kippen los te laten lopen in jouw tuin.

De voordelen van kippen los in de tuin te laten

Als je je kippen laat loslopen in de tuin heeft dit heel veel voordelen. Welke die zijn kan je hieronder lezen.

Kippen die loslopen zijn gelukkiger

Kippen die loslopen in de tuin zijn doorgaans gelukkiger. Dit komt doordat de kippen veel meer ruimte hebben om in rond te lopen. In plaats van heel de dag in een kippenren te moeten verblijven kunnen ze nu scharrelen waar ze willen.

Omdat het geheugen van een kip niet zo heel goed is zal ze steeds weer het gevoel hebben van nieuwe plekken te ontdekken. Ze zal er zoeken naar voedsel, zoals regenwormen, planten enzovoort. Maar ook het nemen van een stofbad is veel leuker en ze kunnen dit op verschillende plekken doen.

DierDier

Doordat de kippen meer ruimte hebben zullen ze ook minder dicht op hun soortgenoten zitten. Kippen die weinig ruimte hebben zullen vaker stress hebben. Dit komt doordat kippen die los lopen in de tuin wat afstand van elkaar kunnen nemen indien er problemen of ruzies zijn in de groep kippen.

Deze ruzies kunnen bijvoorbeeld ontstaan wanneer de pikorde opnieuw wordt bepaald. De pikorde staat niet vast. De pikorde of classificatiesysteem van rang bij kippen is continu in beweging en is niet iets vast.

Als een hen graag hoger in de pikorde wilt staan zal ze zich dominant moeten opstellen tegenover de lager geplaatste kippen en dit kan voor ruzies zorgen.

Het is dus veel beter voor de gemoedstoestand van je kippen om afstand van elkaar te kunnen nemen wanneer ze dit nodig hebben. De ene kip kan in de moestuin wat gaan scharrelen terwijl de andere kip een stofbadje gaat nemen aan de andere kant van de tuin.

Lees ook: wat is de pikorde bij kippen?

Gezonder

Kippen die vrij in de tuin kunnen loslopen zijn ook vaak gezonder. Hier is geen eenduidige reden voor, maar het is een combinatie van verschillende redenen.

De eerste en vrij duidelijke reden is dat ze veel meer kunnen scharrelen in groen gras. Als kippen in een kippenren zitten dan zal het gras vaak na enkele maanden verdwijnen doordat ze meer scharrelen en groen wegpikken dan er terug bijkomt.

Dit extra groen zorgt ervoor dat ze genoeg vitaminen en voedingsstoffen uit de natuur kunnen binnenkrijgen. Als je een moestuin hebt, dan kan het ook zijn dat ze wat van de groenten kunnen eten, dit is ook erg gezond voor hen.

Een andere reden waarom het gezond is voor kippen om vrij los te kunnen lopen is omdat ze veel meer aangemoedigd worden om nieuwe dingen te doen. Ze zullen bijvoorbeeld steeds nieuwe plekjes vinden in de tuin waar ze een stofbadje gaan nemen.

Een stofbad heeft als nut om zich te ontdoen van ongedierte en parasieten. Denk hierbij aan vlooien, bloedluizen en mijten. Hoe vaker dat ze hun veren poetsen en een stofbad nemen, hoe beter. Hier lees je meer over in het artikel over de verzorging.

Leggen meer eieren

Kippen die overdag veel te doen hebben zullen meer geneigd zijn om eieren te leggen. Dit komt onder meer doordat de kippen minder stress hebben.

Kippen die meer stress hebben leggen over het algemeen minder eieren dan kippen die zich vrij en ontdaan van de stress voelen. Dit is ook waarom nieuwe kippen in het begin nog niet direct eieren leggen.

Kippen die pas nieuw zijn moeten eerst wennen aan het nieuwe hok, de pikorde moet opnieuw worden aangepast en dit zorgt voor stress. Wanneer dit allemaal achter de rug is en de stress is over, dan zullen ze vaak al snel beginnen met het leggen van eieren.

Leggen gezondere eieren

Ook de eieren kunnen gezonder zijn wanneer de kippen los in de tuin kunnen rondlopen. De kippen kunnen dan meer scharrelen en in het groen pikken.

Hierdoor nemen ze ook meer voedingsstoffen op en dat resulteert zich in gezondere en voedzamere eitjes voor de mens!

Hok is minder vuil

Als de kippen minder in de kippenren zitten zullen ze ook minder vaak in het nachthok komen kijken. Hoe minder ze in het hok komen, hoe minder uitwerpselen er zijn en het hok blijft dus langer schoon.

Het hok is typisch ook gemaakt van hout. Hout heeft vele spleten waar graag ongedierte in kruipt zoals bloedluizen, mijten en vlooien.

Doordat de kippen minder vaak in het hok zijn vermindert ook de kans dat ze veel last van deze parasieten zullen ondervinden.

De nadelen van kippen los in de tuin te laten

Naast alle voordelen zijn er ook enkele nadelen aan het houden van kippen die los in de tuin (dit is ook mogelijk in een kleine tuin of stadstuin) kunnen rondlopen.

Roofdieren

Kippen die vrij in de tuin rondlopen hebben een grotere kans om het slachtoffer te worden van roofdieren. Denk hierbij aan de vos of marter, maar ook een roofvogel zoals een buizerd of havik kan een kip meepakken.

Er zijn wel enkele manieren om je kippen te beschermen. Voor de vos en de marter is het belangrijk dat je kippen ’s avond altijd terug in het hok zitten en met het deurtje gesloten. Doe dit steeds wanneer de avondschemering begint.

De meeste kippen gaan vanzelf in het nachthok wanneer het donker begint te worden, maar in sommige gevallen gebeurt dit niet. Ook kan je gebruik maken van een automatische deur met lichtsensor. Zo’n deurtje sluit en opent automatisch bij de avondschemering en de zonsopgang. Zo zijn je kippen zeker ook beschermd wanneer er niemand thuis is om ze op te sluiten. Waarom dit is en meer over een automatische kippendeur kan je hier lezen: Kippen ’s avonds in het nachthok krijgen.

Als je je kippen ’s avonds opsluit is de kans als veel kleiner dat ze worden gepakt door de vos of marter, want dit zijn vooral nachtdieren.

Maar overdag kunnen ze wel nog gepakt worden door een roofvogel zoals een buizerd of havik. Als het mogelijk is kan je een net over de tuin spannen of enkele lijnen visdraad spannen. Dit kost natuurlijk wel wat geld en moet je eigenlijk enkel doen als je weet dat er veel roofvogels in de buurt rondvliegen.

Ook is het goed dat je sowieso een kleine kippenren hebt voor wanneer de kippen verplicht moeten worden opgesloten. Dit kan zijn wanneer er vogelgriep is in het land. Dan kan je ook je kippenhok zo maken dat de vos en marter er niet in kunnen.

Moestuin en planten

Als je kippen los laat lopen in de tuin kunnen de kippen wel wat kapot maken. Kippen scharrelen van nature bijna de hele dag en zijn constant op zoek naar voedsel. Dit voedsel vinden ze in het gras, maar ook andere planten en de moestuin kunnen bezoek krijgen.

Het nadeel van kippen los in de tuin te laten is dus dat ze heel wat planten en de moestuin kunnen kapot vreten. Hierdoor zou je een mindere opbrengst kunnen hebben van je eigen groenten.

Bedank wel dat als je kippen de groenten opeten uit de moestuin ze ook veel vitaminen binnenkrijgen. Dit zal er voor zorgen dat de eitjes voedzamer en gezonder zullen zijn. Het is dus niet alleen maar negatief.

Stofbaden

Kippen die vrij in de tuin rondlopen zullen vaak stofbaden maken. Ze krabben wat op de grond en vormen een kuiltje. Na een tijd kan het dus zo zijn dat er wel wat kuiltjes in de tuin ontstaan.

Vind je het heel belangrijk om een mooi grasperkje te hebben, dan is het afwegen met het welzijn van de kippen. Je kan er ook voor kiezen om een deel van de tuin af te sluiten voor de kippen. Beter iets dan niets!

Ontlasting

Kippen die vrij rondlopen in de tuin zullen hun behoefte overal doen waar ze zin in hebben. Je zal dus regelmatig wel wat uitwerpselen tegenkomen.

Bedenk wel dat uitwerpselen van kippen ook een goede vorm van bemesting kan zijn voor je tuin.

Wanneer mogen kippen niet los in de tuin

Soms is het niet verstandig om kippen los te laten lopen in de tuin. Hieronder lees je enkele omstandigheden wanneer dit zo is.

Vogelgriep

Vogelgriep is een zeer besmettelijke ziekte tussen vogels en pluimvee. Als de vogelgriep in het land is dan zal de overheid een ophokplicht invoeren.

Zo’n ophokplicht wilt zeggen dat je je kippen volledig moet kunnen afsluiten van andere dieren. Ook met de vogels die in je tuin komen. Je kippen zouden zelfs besmet kunnen geraken doordat ze ergens pikken waar ook een besmette ekster heeft gepikt in de grond.

Als de vogelgriep niet in het land is dan mag je de kippen dus niet zomaar los in de tuin laten. Daarom is het altijd verstandig om toch een goede en afsluitbare ren te hebben.

Huisdieren

Als je huisdieren in je tuin hebt zoals katten of honden, dan kan het een slecht idee zijn om deze samen met elkaar in de tuin los te laten. Uiteraard hangt het af van het karakter van de honden of katten of ze goed overweg kunnen met de kippen.

Dus als je ze niet apart kan zetten in de tuin, dan is het zeker belangrijk om een goede en stevige ren te voorzien voor je kippen. Dan kan je nog steeds soms de honden bijvoorbeeld een paar uurtjes binnen halen en de kippen dan laten scharrelen in de tuin.

Roofvogels

In sommige gebieden van België en Nederland zijn er erg veel roofvogels. Als de kans zo groot is dat je kippen worden gepakt, dan kan je ze best niet vrij loslaten in de tuin. Je kan wel proberen een net over de tuin te spannen als dit mogelijk is, maar dit is al een dure maatregel.

Tuin niet afgesloten en drukke straat

Als je tuin niet is afgesloten met een goed hek en je aan een drukke straat woont, dan is het geen goed idee om de kippen vrij los te laten zonder toezicht.

Als de kippen op straat komen, dan kunnen ze worden aangereden door een auto. Dit zorgt niet enkel voor een fatale afloop voor de kip, maar het kan ook leiden tot een zwaar verkeersongeluk. Op straat lopen ook katten en soms honden die de kippen zouden kunnen aanvallen.

Als je de kippen vrij in de tuin loslaat, zorg dan zeker voor een goede afscheiding om nare gevolgen te voorkomen.

Conclusie

Het is dus mogelijk om je kippen vrij in de tuin los te laten. Kippen die vrij in de tuin zitten zijn gelukkiger, gezonder, leggen meer en voedzamere eitjes. Echter zijn er ook enkele nadelen zoals dat ze meer kans hebben om gepakt te worden door roofdieren en dat ze schade kunnen aanbrengen aan de tuin.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels