Mogen papegaaien en parkieten chocolade eten?


Mag een papegaai chocolade eten?

Als mensen eten we graag eens een stukje chocolade. Sommige mensen willen hun papegaai of parkiet daar ook eens van laten genieten, maar is dat wel een goed idee?

Een papegaai of parkiet mag geen chocolade eten. Chocolade is net het gevaarlijkste voedsel voor een kromsnavel. Dit komt omdat chocolade de stoffen theobromine en cafeïne bevatten. Theobromine is de grootste boosdoener, deze kan zorgen voor epilepsieaanvallen en zelfs een hartstilstand.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Het is dus duidelijk dat chocolade geen goed idee is, maar waarom niet? En wat moet je doen als je vogel toch per ongeluk chocolade heeft gegeten? Dat leg ik je hieronder exact uit!

Waarom is chocolade giftig?

Chocolade is giftig omdat het twee stoffen bevat die nadelige gevolgen kunnen hebben voor de papegaai en parkiet, met zelfs de dood tot gevolg.

Theobromine en gevolgen

Theobromine is een stof dat in de chocolade terechtkomt dat zich bevindt in de cacaoboon. Dus vooral bij pure chocolade is deze stof in de grootste maat aanwezig en is het risico op problemen ook het hoogste.

De stof heeft een stimulerende en irriterende werking. Hierna moet de lever deze stof afbreken en de afvalproducten worden naar de nieren vervoert. De nieren kunnen hierdoor ook aangetast worden. Ook is er kans op een irritatie van het spijsverteringskanaal met als gevaar dat er bijkomende interne bloedingen kunnen ontstaan.

Daarnaast heeft het ook een invloed op de ademhaling door de stimulerende werking, de ademhaling zal versnellen en de spieren zullen snel en vaak aanspannen, met vaak een epilepsieaanval tot gevolg.

DierDier

In het ergste geval heeft het zelfs een hartstilstand tot gevolg. Dit komt doordat theobromine snel in het bloed wordt opgenomen en zo de hartspier aantast. Als gevolg ontstaat er een versnelde en onregelmatige hartslag en bloedingen in de ademwegen. Hierna kan een hartstilstand plaatsvinden.

Cafeïne en gevolgen

Cafeïne zorgt vooral voor een stimulerende werking. Hierdoor gaat het hart sneller slaan en wordt er meer bloed in het rond gepompt.

Eigenlijk zorgt cafeïne ervoor dat de gevaarlijke irriterende werking van theobromine wordt versneld en versterkt.

Vanaf welke hoeveelheid is chocolade giftig?

Deze vraag is moeilijk te beantwoorden. Dit komt omdat elke papegaai en parkiet anders is. Het gevaar hangt enerzijds af van hoe snel het metabolisme (de stofwisseling) van de vogel werkt en anderzijds het gewicht van de kromsnavel.

Maar eigenlijk is chocolade altijd giftig voor papegaaien en parkieten. Ook kleine hoeveelheden van de gevaarlijke stof theobromine kunnen zich opstapelen in het lichaam. Kleine hoeveelheden beschadigen de bloedvaten met erge gevolgen op lange termijn.

Dit komt doordat theobromine dat zich nog in de bloedsomloop bevindt telkens opnieuw door het maag-darm kanaal wordt opgenomen in het bloed.

Om eenvoudig te illustreren hoe gevaarlijk chocolade wel niet is voor een kromsnavel bekijken we eens de situatie van een hond.

Voor een kleine hond met een gewicht van 2kg is 100 gram melkchocolade of 12 gram zwarte chocolade voldoende om de hond te vergiftigen. Van zwarte chocolade is maar minder nodig omdat het cacaogehalte en dus ook het gehalte van de stof theobromine hoger is.

Een kromsnavel weegt echter heel wat minder en de stofwisseling is ook veel sneller, waardoor het effect van de gifstof nog groter is. Er is dus echt niet zo veel chocolade nodig om een papegaai of parkiet te vergiftigen.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Welke symptomen krijgt een papegaai of parkiet na het eten van chocolade?

Het is van groot belang om de symptomen van het eten van chocolade te leren kennen. Vermoed je dat je vogel chocolade heeft gegeten en hij heeft één van onderstaande symptomen, ga dan zeker zo snel mogelijk naar de dierenarts!

De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Braken of braakneigingen
  • Diarree
  • Nervositeit
  • Opwinding
  • Trillen
  • Hijgen
  • Veel plassen
  • Veel drinken

Mijn papegaai of parkiet heeft chocolade gegeten, wat nu?

Als je denkt dat je papegaai of parkiet chocolade heeft gegeten, dan moet je zo snel mogelijk naar de dierenarts. Probeer in dat geval ook de verpakking van de chocolade mee te nemen voor als de dierenarts hier informatie over zou vragen.

Helaas is er momenteel nog geen tegengif beschikbaar voor theobromine, de stof die de hartspieren van de kromsnavel verlamt met vaak een hartstilstand tot gevolg. De enige oplossing is het spoelen en reinigen van de maag voordat de hele dosis aan chocolade is opgenomen door het lichaam. Snel zijn is dus de boodschap!

Vind een kromsnavel chocolade lekker?

Sommige papegaaien en parkieten vinden echt bijna alles lekker en nemen alles aan van wat hun baasje hen geeft. Dit kan echter gevaarlijk zijn. Je moet beseffen dat papegaaien en parkieten in de natuur ook geen chocolade eten, hun lichaam is daar niet voor gebouwd. Ze kunnen geen chocolade verteren.

In de natuur zal een kromsnavel dus niet zo snel chocolade eten en vinden ze het niet lekker. Maar bij vogels die bij mensen als huisdier wonen kan dit anders zijn.

Veelgestelde vragen

Is chocolade slecht voor papegaaien en parkieten?

Ja, chocolade is de gevaarlijkste stof voor papegaaien en parkieten. Dat is omdat chocolade zowel theobromine als cafeïne bevat. Samen zorgen ze ervoor dat de hartslag en ademhaling versnelt met een hartstilstand tot gevolg. Ook kunnen sommige kromsnavels er een epilepsieaanval van krijgen.

Mag een grijze roodstaart chocolade eten?

Neen, een grijze roodstaart mag net als andere papegaaien en parkieten geen chocolade eten. Chocolade bevat twee gevaarlijke stoffen, namelijk theobromine en cafeïne. Het gevolg kan een epilepsieaanval of zelfs een hartstilstand zijn.

Welke dieren mogen geen chocolade eten?

Chocolade kan dodelijk zijn voor heel wat dieren, zoals honden, katten, paarden en vogels. Dit komt omdat ze de gevaarlijke stof theobromine dat zich in chocolade bevindt maar heel traag kunnen afbreken.

Is chocolade ook voor de mens giftig?

Nee, chocolade is niet giftig voor de mens. In chocolade bevindt zich de stof theobromine die zorgt voor een versnelde ademhaling en hartslag. Bij vele dieren kan dit een hartstilstand tot gevolg hebben, maar voor de mens is dit niet het geval.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels