Mogen papegaaien en parkieten meelwormen eten?


Papegaai meelworm eten

Je ziet meelwormen waarschijnlijk vaak in de winkel liggen of je vraagt je af of papegaaien of parkieten dit wel mogen eten en of het überhaupt gezond is. Dit zijn goede vragen om je te stellen als kromsnavel eigenaar.

Papegaaien en parkieten hoeven niet per se meelwormen te eten. Het is een goede bron van eiwitten, maar ze bevatten ook weinig calcium. Je kan ze wel geven als traktatie als je vogel er dol op is, maar als aanvullend diervoer kan je best kijken naar speciaal eivoer met insecten.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Dus zijn die meelwormen nu eigenlijk wel gezond en hoeveel mag je ze geven? Misschien ben je ook wel benieuwd naar de alternatieven? Hieronder leg ik je het volledig uit.

Wat zijn eigenlijk meelwormen?

Meelwormen zijn eigenlijk de larven van een bepaalde kever, namelijk de meeltor. Deze kever wordt meestal niet als voer gebruikt.

De meelwormen wel op zeer grote schaal gekweekt om als extra voer te geven aan vele dieren, waaronder papegaaien en parkieten, die in gevangenschap leven.

Vanaf een lengte van ongeveer 4 centimeter gaan deze meelwormen zich ontpoppen van een larf tot een kever. Dus meelwormen van die grootte bevatten de meeste voedingswaarden.

Jonge meelwormen zijn eerst nog wit, als ze ouder worden krijgen ze een goudbruine kleur. Op die manier kan je de ouderdom van de meelwormen inschatten.

DierDier

Zijn meelwormen gezond voor kromsnavels?

Op zich zijn meelwormen niet ongezond voor een papegaai of parkiet, maar je moet je wel afvragen of het echt nodig is om het te geven aan je vogel.

Goede eiwitbron

Ten eerste zijn meelwormen wel een goede bron van dierlijke eiwitten. Eiwitten zijn belangrijk om de basisfuncties van je kromsnavel te onderhouden. De veren, nagels en snavel van de papegaai en parkiet bestaan bijvoorbeeld uit een eiwit genaamd keratine. Het is dus belangrijk dat je vogel voldoende eiwitten binnenkrijgt!

Hoe is het in het wild?

Het is een goed idee om te kijken naar het natuurlijke gedrag van papegaaien en parkieten. In het wild geven kromsnavels vaak rupsen aan hun jongen. Deze meelwormen bevatten veel eiwitten en energie waardoor fokkers ze gebruiken in de plaats vaak gewoon eivoer of krachtvoer.

Het blijkt dat papegaaien en parkieten vooral zot zijn op meelwormen als ze net jongen hebben gekregen. Zo’n wormpjes vinden ze erg lekker.

Welke meelwormen kopen?

Er zijn heel wat verschillende meelwormen te koop, maar mijn voorkeur gaat uit naar de gevriesdroogde meelwormen van het merk Oswalt. Ze zijn erg goed van kwaliteit en je krijgt veel terug voor je geld.

Deze meelwormen zijn niet specifiek voor kromsnavel bedoeld, maar dat is niet erg. Ze bevatten net dezelfde meelwormen als de pakjes die voor papegaaien of parkieten voor een veel hogere prijs worden verkocht.

Bekijk hier de meelwormen van het merk Oswalt op bol.com.

Meelwormen bevatten weinig calcium

Maar meelwormen bevatten wel weinig calcium. Calcium is een van de belangrijkste mineralen voor kromsnavels. Je kan om dit aan te vullen bijvoorbeeld extra kalkblokjes of sepiaschelpen hangen aan de kooi.

Zo’n kalkblokjes of sepiaschelpen zijn ook ideaal om de snavel van de vogel in een goede conditie te houden. Ze zorgen ervoor dat de snavel continue wordt afgeslepen. Omdat een gezonde snavel erg belangrijk is voor de vogel schreef ik een artikel over het verzorgen van de snavel.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Meelwormen levend of dood geven?

Meelwormen mogen zowel levend als dood aan de papegaaien en parkieten worden gegeven. Het liefste zijn de meelwormen dood voordat ze worden ingeslikt. Maar kromsnavels zullen er meestal wel voor zorgen dat de meelwormen al in heel wat stukken zijn gescheurd voordat ze worden opgesmikkeld.

Hoe vaak mag je meelwormen geven?

Meelwormen zijn dus een goede eiwitbron, maar bevatten dan weer weinig calcium. Daarom wordt het niet aangeraden om het echt als basisvoer te gebruiken.

Met is beter om meelwormen te gebruiken als traktatie of snoepje, zeker als de kromsnavel er gek op is. Ook tijdens het trainen van je vogel kan dit een ideale voedingsbron zijn!

Best geef je ze dus af en toe een meelworm, maar doe het ook niet elke dag. Variatie blijft zeer belangrijk en de sleutel tot een goede gezondheid.

Mag je een papegaai en parkiet ook andere insecten geven?

Ja, kromsnavels zijn in de natuur ook insecteneters. Sommige papegaaien en parkieten eten ook graag krekels, maar deze bevatten net zoals meelwormen weinig calcium.

Daarnaast kan je ze ook zwarte vliegen geven. Sommige vogels vinden dit lekker, anderen weer niet. Het is een beetje uitzoeken wat je vogel graag lust.

Eivoer met insecten

Online en in de gespecialiseerde dierenwinkels kan je ook eivoer vinden dat is aangelengd met insecten. Dit is ideaal als je van alle eiwitbronnen wat wilt geven. Daarnaast vinden papegaaien en parkieten dit voer vaak ook erg lekker en zijn ze er meer door aangetrokken.

Dit kan een voordeel zijn als je wilt dat je vogel heel wat eivoer eet. Vooral in stressvolle periodes zoals de rui of in het kweekseizoen is dit belangrijk. Eivoer kan je kant-en-klaar kopen, maar ik schreef ook een artikel over hoe je zelf eivoer kan maken.

Veelgestelde vragen

Welke dieren eten nog meelwormen?

Heel wat dieren die in gevangenschap worden gehouden zijn ook insecteneters. Denk hierbij bijvoorbeeld aan insectenetende vogels, pluimvee zoals kippen, sommige vissen. Maar er zijn ook insectenetende reptielen zoals de schildpad.

Hoeveel meelwormen per dag aan papegaai geven?

Er staat niet echt een limiet op hoeveel meelwormen je per dag mag geven aan je papegaai. Maar probeer het toch eerder om het enkel als een snoepje of traktatie te geven. Geef ze dus niet elke dag meelwormen, maar wissel af.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Gedroogde of levende meelwormen geven?

Zowel gedroogde als levende meelwormen mogen aan je papegaai of parkiet worden gegeven. Ze zorgen er zelf voor dat de meelworm eerst in kleine stukjes wordt verscheurd voordat ze het inslikken.

Hoeveel meelwormen per dag aan parkiet geven?

Er staat niet echt een limiet op hoeveel meelwormen je per dag mag geven aan je parkiet. Maar probeer het toch eerder om het enkel als een snoepje of traktatie te geven. Geef ze dus niet elke dag meelwormen, maar wissel af.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels