Nagels kromsnavel knippen en verzorgen


Nagels papegaai verzorgen

Het is belangrijk om te weten hoe je de nagels van een papegaai en parkiet kan verzorgen. De nagels spelen namelijk een rol in het klauteren, klimmen en het eten. Hoe je de nagels het beste verzorgt lees je hieronder.

De nagels van een papegaai of parkiet knip je best in meerdere fasen. Anders heb je risico dat je in de ader van de nagel knipt. Als je niet durft te knippen kan je ook de nagels vijlen of slijpen. Ook kan je gebruik maken van een slijtstok, die zorgen ervoor dat de nagels voortdurend worden geslepen.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


In de nagels lopen belangrijke bloedvaten, je wilt hier dus niet in knippen. Daarom moet je de nagels op de juiste manier knippen of veilen. Hieronder kan je lezen hoe je dit exact kan doen.

Waarom je de nagels moet knippen

Een kromsnavel heeft 4 tenen waarvan er 2 naar voren en 2 naar achteren wijzen. De eerste en vierde teen zijn hierbij de belangrijkste, dit zijn de tenen die bij het voortbewegen van de papegaai en parkiet meestal het meeste gewicht opvangen.

De nagels spelen dus een cruciale rol in het leven van een papegaai en parkiet. Een kromsnavel is gedurende de dag bezig met klimmen, vliegen, klauteren en eten. Voor al deze activiteiten zijn goede nagels belangrijk.

Wanneer nagels knippen?

Je moet niet altijd de nagels knippen vanaf het moment dat ze beginnen te prikken op je hand, vinger of arm. In dat geval kan je de nagels gewoon even veilen.

De nagels van de papegaai en parkiet moeten worden geknipt als de onderkant van de tenen het tafeloppervlak niet meer kunnen raken wanneer je de vogel recht op de tafel zet. Als dit het geval is moet je zeker de nagels knippen.

Ook als je merkt dat de kromsnavel niet meer goed kan klauteren of eten, doordat de nagels te lang zijn moet je de nagels zeker behandelen. Anders zal je vogel beginnen te vermageren doordat hij onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

DierDier

Hoe nagels vijlen?

Je kan de nagels dus veilen als de nagels enkel wat prikken als de vogel op je arm of hand zit, maar zonder dat de papegaai of parkiet zelf last heeft met eten of klauteren.

Om de nagels te vijlen zet je de kromsnavel rechtop op tafel, dit zorgt voor het minste stress. Daarna kan je met een gewone veil het puntje eraf veilen totdat deze niet meer scherp aanvoelt.

Hoe je de nagels moet knippen

De nagels van de papegaai of parkiet moeten geknipt worden als de vogel het lastig heeft met klimmen of eten.

Het knippen van de nagels is iets moeilijker dan het vijlen. Dit komt doordat we dieper in de nagels gaan en er zich ook bloedvaten of aders in de nagel bevinden. In de nagels bevindt er zich een bloedlijn of ader die steeds meegroeit met de nagel, je mag dus zeker niet te diep knippen.

Het beste is om in fasen te knippen, bijvoorbeeld om de week een stukje. Het is beter om iets te weinig te knippen dan teveel. Anders kan de nagel beginnen met bloeden.

Om de papegaai of parkiet niet te veel stress te geven pak je hem best rechtop vast met een handdoek. De poten mogen op het tafeloppervlak blijven steunen.

De juiste nagellengte kan je herkennen als de nagel zo’n 70 à 80 graden naar beneden kromt.

Hoe vaak knip je de nagels?

De nagels van je kromsnavel mag je zeker niet te vaak knippen. Dit komt omdat de nagels net erg belangrijk zijn voor de basisfuncties van de papegaai en parkiet, zoals klimmen, klauteren en eten.

De nagels kan je dus knippen wanneer je merkt dat de vogel het lastig heeft met deze functies.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Wat als ik te ver knip?

Als je te ver in de nagel knipt dan kan het zijn dat de nagel sterk kan beginnen bloeden. Dit komt omdat je dan in het bloedvat van de nagel hebt geknipt. Dit is op zich niet zo erg, maar het kan wel ernstig lijken. Daarom is het beter om de nagels steeds in fasen te knippen of te vijlen.

Ook kan je er voor kiezen om de nagels door een specialist of een dierenarts te laten knippen.

Maar geen nood als het toch gebeurt. In dat geval kan je de nagel in een potje met bloem, meel of maïzena plaatsen om het bloeden te stollen.

Een andere methode is om een metalen voorwerp zoals een lepel heel heet te maken en dit tegen de nagel te houden. Op die manier zal de nagel dichtschroeien. Let er wel bij op dat het echt heet genoeg is, zo kunnen er geen bacteriën binnendringen.

Gebruik best geen andere medische middelen, deze kunnen erg beginnen prikken en de vogel nog meer stress bezorgen.

Slijtstok gebruiken

Een slijtstok (bol.com) is een zitstok met een ruwe rand. Deze zorgt ervoor dat de nagels van je papegaai of parkiet op een natuurlijke en constante wijze wordt afgeslepen. Zo’n slijtstok is meestal gemaakt van beton en lijkt op een natuurlijke tak.

Omdat een kromsnavel meestal op een zo hoog mogelijke plek gaat slapen kan je de slijtstok best ook op een hoge plek in de kooi hangen. Op die manier worden de nagels zo veel mogelijk geslepen.

De slijtstok kan je elke maand een beetje anders hangen zodat deze geleidelijk zal afslijten.
Ook is zo’n slijtstok ideaal om de snavel van de papegaai of parkiet op een natuurlijke manier te laten inkorten.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost het om de nagels van een papegaai of parkiet te laten knippen?

Meestal is dit rond 15 à 30 euro. Bij de vogelarts kan dit wat meer zijn.

Kan ik de nagels van een papegaai zelf knippen?

Ja, dit kan je zeker zelf doen. Je moet het dan wel op de juiste manier doen. Maar als je het niet vertrouwt kan je het ook door de vogelarts laten doen.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Kan ik de nagels van een parkiet zelf knippen?

Ja, dit kan je zeker zelf doen. Je moet het dan wel op de juiste manier doen. Maar als je het niet vertrouwt kan je het ook door de vogelarts laten doen.

Nagel papegaai of parkiet bloed, wat nu?

Je kan de nagel dichtschroeien met een heet voorwerp, maar de beste methode is om de nagel in een potje met bloem, meel of maïzena te plaatsen om het bloeden te stollen.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels