Nutri-Berries: het meest complete voer voor kromsnavels?


Nutri-Berries voor papegaaien en parkieten

Vroeger werden vooral pellets of een zadenmengeling aan papegaaien en parkieten gegeven. Tegenwoordig hoor je steeds meer over de Nutri-Berries, ze winnen enorm aan populariteit. Maar wat zijn ze precies en zijn ze wel zo goed als er wordt gezegd?

Nutri-Berries is een voedingssoort voor papegaaien en parkieten dat er uitziet als een balletje. Dat balletje bestaat uit ongeveer 20% pellets en daarnaast bevatten ze ook zaden, vruchten, vitaminen en mineralen. Door hun vorm zijn ze zeer geliefd en hebben ze als effect dat ze ook verveling verminderen, in dat opzicht zijn ze beter dan de iets saaiere pellets.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Dit is het korte antwoord, uiteraard is er veel meer over te vertellen. In dit artikel kan je lezen wat de Nutri-Berries nu juist zijn en wat voor ingrediënten ze bevatten. Daarna geef ik alle voor- en nadelen van dit populair kromsnavelvoedsel en leg ik uit of deze beter zijn dan pellets of een zadenmix. Ten slotte geef ik meer info over de hoeveelheid Nutri-Berries je per dag moet geven en welke soort Nutri-Berries je aan welke kromsnavelsoort moet geven.

Klik hier om meteen naar de tabel te gaan waar je de geschikte Nutri-Berries per soort vindt.

Wat zijn Nutri-Berries?

Nutri-Berries zijn ontwikkeld zodat het een compleet diervoeder is voor papegaaien en parkieten. Dat komt omdat ze zo zijn gemaakt dat ze alle essentiële voedingsstoffen, vitaminen en mineralen bevatten die de kromsnavels nodig hebben.

De Nutri-Berries zien eruit als een samengeklonterd balletje. Dat balletje bestaat uit ongeveer 20% pellets en daarnaast bevatten ze ook zaden, vruchten, vitaminen en mineralen.

De voordelen van Nutri-Berries?

Hieronder worden enkele voordelen van de Nutri-Berries besproken.

DierDier

1.     Minder saai dan pellets

Nutri-Berries zijn ontstaan als reactie op de pelletvoeding. Deze pellets zijn ook een compleet diervoeder waarin alle nodige voedingsstoffen zitten die de vogel nodig heeft. Het nadeel van deze pellets is dat ze vaak wat saaier zijn van smaak en uitzicht, dit vermindert de leuke eetbelevenis. Dit kan verveling als gevolg hebben. In de natuur eten kromsnavels uiteraard ook geen pellets, het voelt dus niet zo natuurlijk.

2.     Voorkomt verveling

De pellets kunnen soms wat saai zijn, daarom zijn de Nutri-berries opgebouwd uit leuke balletjes. Deze vorm kan de papegaai of parkiet stimuleren om graag te eten en om zich te vermaken tijdens het eten, wat verveling vermindert.

In de natuur zijn ze namelijk ook heel de dag bezig met het zoeken naar voedsel en daarna om dit voedsel op te peuzelen, dit houdt hen bezig gedurende dag. Dit gedrag noemt men foerageren. Bij pellets heb je dit veel minder, want het voedsel is in zo’n kleine brokjes geperst dat ze niet echt veel moeite meer moeten doen om het te eten.

3.     Het is goed voor de poten en klauwen

Maar de vorm heeft nog een andere reden, het is ook erg goed voor de klauwen en de poten. Dit komt omdat ze die balletjes tijdens het eten met hun klauwen en poten vastnemen, waardoor hun spiertjes extra worden getraind.

4.     Ideaal voor de moeilijkere eters

Voor sommige papegaaien en parkieten is het moeilijk om van slechte voeding zoals een zadenmengeling over te stappen op gezondere voeding zoals pellets, dat komt omdat het vaak wat minder leuk en lekker voedsel is.

Nutri-Berries zijn daarentegen ook heel gezond voor de vogel, maar ook erg lekker. Voor de moeilijkere eters is het daarom meestal helemaal niet moeilijk om ze te laten overstappen naar deze voeding. Ze zullen waarschijnlijk niets liever eten!

5.     Het is een natuurlijk product

Deze Nutri-Berries zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten en er worden geen kunstmatige smaakstoffen of conserveringsmiddelen gebruikt. Bij sommige (goedkopere) pellets of zadenmengelingen is dit vaak wel het geval.

Nadelen van Nutri-Berries?

Eigenlijk zijn er vrijwel geen nadelen aan het gebruik van Nutri-Berries. Het enige minpuntje is dat deze voeding wel wat prijziger is dan een zadenmengeling of sommige pellets. Maar dat is natuurlijk ook niet onlogisch. Deze voeding is met zeer kwalitatieve en gezonde ingrediënten samengesteld, waardoor het ook wat duurder is om te produceren.

Eigenlijk kan je het een beetje als volgt zien: de Nutri-Berries zijn wat duurder in aanschaf, maar je voorkomt hiermee heel wat gezondheids- en gedragsproblemen die anders voor een ongelukkige papegaai of parkiet kunnen zorgen.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Door Nutri-Berries te gebruiken kan je veel van deze problemen voorkomen en besparen op alle extra kosten die ze met zich meebrengen. Zelf vind ik daarom de prijs zeker aanvaardbaar, zeker als je merkt hoe gelukkig je vogels wel niet zijn!

Zijn Nutri-Berries beter dan een zadenmix?

Zelf gebruik ik nooit een zadenmix voor mijn papegaaien en parkieten. Dat komt omdat deze zadenmixen meestal niet gemaakt zijn van kwalitatieve ingrediënten en ze geven mijn vogels niet alle voedingsstoffen die ze nodig hebben.

Het nadeel van een zadenmix is vooral het selectief eten. Dat wilt zeggen dat de papegaaien en parkieten de zaadjes kunnen uitkiezen die ze lekker vinden, dit zijn meestal de vetrijke en minder gezonde zaden. Hierdoor ontstaat er een heel eentonige voeding, wat zeker niet gezond is!

Daarom vindt ik Nutri-Berries of pellets veel geschikter als voeding doordat ze bij elke hap verschillende essentiële voedingsstoffen binnenkrijgen. Het selectief optie is dan geen mogelijkheid meer. Nutri-Berries hebben nog een bijkomend voordeel dat ze erg leuk en lekker zijn!

Hoeveel Nutri-Berries geven per dag?

Een papegaai of parkiet eet ongeveer 10% van zijn lichaamsgewicht per dag aan eten. Voor een grijze roodstaart van 500 gram is dit ongeveer 50 gram voeding, voor een valkparkiet van 100 gram, dan ongeveer 10 gram voeding per dag.

Het is belangrijk om naast Nutri-Berries ook nog wat verse voeding te geven, denk hierbij aan groenten, fruit, noten, zaden en wat peulvruchten. Af en toe wat eivoer is ook geen slecht idee.

De juiste verhouding is om per dag ongeveer 60% Nutri-Berries te geven en daarnaast 40% verse voeding. Voor een grijze roodstaart die 50 gram voeding per dag eet, is dat dan 30 gram Nutri-Berries en 20 gram verse voeding per dag.

Ik schreef een volledig artikel over de voeding van papegaaien en parkieten waarin alles wat je moet weten tot in detail wordt uitgelegd!

Welke smaken Nutri-Berries bestaan er?

Ik raad steeds aan om in grote hoeveelheden aan te kopen om zo de kost per kilogram te verminderen. Bij deze grote verpakkingen betaal je dan in vergelijking met een kleine verpakking meestal maar de helft van de prijs.

Overzichtstabel

Hieronder vind je de soorten Nutri-Berries per papegaaien- of parkietensoort. Voor papegaaien raadt ik steeds aan om met de classic variant te starten, doordat ze geen heel specifieke smaak bevatten. Als ze deze lekker vinden kan je later altijd eens een andere smaak uittesten.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Soort papegaai of parkietWelke Nutri-Berries?
Grijze roodstaartNutri-Berries Classic
EdelpapegaaiNutri-Berries Classic
ToekansNutri-Berries Classic
Jardine papegaaiNutri-Berries Classic
Amazone papegaaiNutri-Berries Classic
KaketoeNutri-Berries Classic
AraNutri-Berries Classic
Bonte BoertjeNutri-Berries Classic
Meyer papegaaiNutri-Berries Classic
CaiqueNutri-Berries Classic
LoriNutri-Berries Classic
ValkparkietNutri-Berries Valkparkiet
MonniksparkietNutri-Berries Tropical parkieten
ZonparkietNutri-Berries Tropical parkieten
HalsbandparkietNutri-Berries Tropical parkieten
Grote AlexanderparkietNutri-Berries Tropical parkieten
Agaporniden (dwergpapegaai)Nutri-Berries Tropical parkieten
GrasparkietNutri-Berries Tropical parkieten
KanariesNutri-Berries Tropical parkieten
VinkenNutri-Berries Tropical parkieten
Neophema’sNutri-Berries Tropical parkieten
ForpussenNutri-Berries Tropical parkieten
Welke Nutri-Berries voor welke soort?

Voor papegaaien:

Voor papegaaien raadt ik steeds aan om met de classic variant te starten, doordat ze geen heel specifieke smaak bevatten. Als ze deze lekker vinden kan je later altijd eens een andere smaak uittesten.

Nutri-Berries Classic papegaai: meest gekozen

Nutri-Berries Classic bevat een notensmaak met maïs, gierst en havermout.

Nutri-Berries Tropical papegaai

Deze soort bevat Nutri-Berries met enkele fruitsmaken zoals papaya, mango en ananas.

Nutri-Berries Sunny papegaai

Deze Nutri-Berries bevat ook fruitsmaken, maar met rozijnen, cranberry, dadels en abrikozen.

Nutri-Berries El Paso papegaai

De El Paso variant is een gewaagde, maar vaak ook geliefde versie met rode en groene chili pepers.

Nutri-Berries Garden Veggie papegaai

Deze Nutri-Berries bevatten groenten zoals wortels, broccoli en erwten.

Voor parkieten en kleine papegaaien:

Onderstaande Nutri-Berries smaken zijn gemaakt voor parkieten. Mijn voorkeur gaat uit naar de Tropical Fruit voor alle parkieten en de Classic Valkparkiet voor valkparkieten. Ik heb gemerkt dat mijn vogels de Tropical Fruit lekkerder vinden dan de Sunny Orchard, maar dat is uiteraard een kwestie van smaak.

Nutri-Berries Classic Valkparkiet

Deze smaak is speciaal ontwikkeld voor de valkparkieten en zijn daarnaast ook geschikt voor Rosé kaketoes.

Nutri-Berries Classic Tropical Fruit Parkiet

Deze smaak Nutri-Berries zijn geschikt voor alle parkieten, maar zeker ook de grotere parkieten. Ze bevatten fruitsmaken zoals papaya, mango en ananas.

Nutri-Berries Sunny Orchard Parkiet

Deze Nutri-berries zijn geschikt voor alle parkieten, maar ook kleine papegaaien. Ze bevatten bijvoorbeeld zoete abrikoos, rozijnen en cranberries.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels