Papegaai of parkiet bijten afleren


Papegaai of parkiet bijten afleren

Een papegaai of parkiet is een heel leuk huisdier. Echter zijn deze dieren zo slim als een kind van jaar. Daarom kunnen ze ook heel wat streken uithalen of snel gedragsproblemen krijgen. Een veelvoorkomend gedragsprobleem bij kromsnavels is bijten.

Papegaaien en parkieten gebruiken hun snavel of bek normaal niet als wapen. De reden dat ze bijten is vaak angst, onrust of boosheid. De eerste stap is om te bekijken waarom de vogel juist bijt, zo kan je er aan werken. Wanneer hij/zij bijt mag je zeker niet schreeuwen of een andere vorm van aandacht geven. De enige juiste optie is slecht gedrag negeren en goed gedrag belonen.


Nog maar enkele dagen geldig: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Eerst en vooral is het dus goed om te weten waarom je vogel juist bijt, hier kunnen heel wat redenen voor zijn. Daarnaast kan je in dit artikel lezen hoe je het bijten kan afleren en krijg je nog heel wat andere nuttige tips. Je leert bijvoorbeeld ook wat je moet doen nadat je bent gebeten, want een kromsnavelbeet is niet onschuldig.

Waarom bijt een papegaai of parkiet?

Voordat je de kromsnavel het bijten kan afleren moet je weten wat de oorzaak is dat hij bijt. Papegaaien en parkieten zijn slimme en complexe dieren, er zijn 1001 mogelijke oorzaken. Echter ken jij de vogel als geen ander en kan je door de volgende punten te overlopen een goed idee van de oorzaak krijgen?

Snavel is geen wapen

Vele mensen denken dat een papegaai bijt omdat hij agressief is of graag aanvalt. Dit is vaak niet het geval en de reden kunnen we in de natuur vinden.

Kromsnavels zijn geen roofdieren, maar net prooidieren. Ze vallen dus geen andere dieren aan, maar proberen zich net te verdedigen tegen andere dieren.

De reden dat een papegaai je bijt is vooral omdat er een situatie is dat de vogel niet zo prettig vind. Door te bijten hoopt de vogel dat deze situatie zo snel mogelijk voorbij is.

DierDier

Jonge papegaaien

Normaal leren jonge papegaaien en parkieten hoe ze zich moeten gedragen als een papegaai door tijd door te brengen met de moeder.

Echter worden heel wat kromsnavels snel van de ouders weggehaald en met de hand opgevoed. De vogel leert zo niet hoe hij zich moet gedragen als een voorbeeldige papegaai of parkiet.

De eigenaar dat de vogel met de hand opvoed krijgt nu de taak om de vogel te laten socialiseren. Dit is veel moeilijker en daarom is het toch aan te raden om een papegaai of parkiet te kopen dat door de ouders is grootgebracht en daarna tam is gemaakt.

De jonge vogel moet dus nog leren om te gaan met zijn bek. Hij heeft nog niet de controle om de kracht te controleren en kan soms per ongeluk hard bijten. Dit is een leerproces.

Bijten is een vorm van communicatie

Zoals vaak geldt bij gedragsproblemen zoals bijten dat een actie wordt gevolgd door een reactie. Het bijten is een reactie op een voorgaande actie.

Anders gezegd laat de kromsnavel weten dat hij zich ergens niet goed bij voelt door uiteindelijk te bijten. Bijten is een reactie op situaties die bij de vogel onrust, angst en boosheid veroorzaken.

Eenkennige papegaaien of parkieten

Sommige papegaaien of parkieten bijten sommige mensen wel en andere mensen dan weer niet. Dat komt voor wanneer de vogel eenkennig is.

Een eenkennige vogel hecht zich zodanig aan zijn baasje dat hij de mensen rondom het baasje als een bedreiging begint te zien. Hij/zij zal heel lief zijn tegen het baasje, maar agressief tegen de mensen die met het baasje omgaan.

Sommige papegaaien zoals een grijze roodstaart, bonte boer of een vrouwelijke (pop) edel papegaai hebben een hoger risico op eenkennigheid. Ze zijn vaak erg leuke huisdieren voor de mensen die hen eten geven, maar bijvoorbeeld niet voor bezoekers.


Zeer tijdelijke aanbieding: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Een mannelijke edelpapegaai is dan in tegenstelling tot de vrouwelijke, vaak totaal niet eenkennig. Ze zijn een beetje te vergelijken met een kat. Ze vinden alles prima, maar hechten zich niet echt aan een persoon.

Laat je echter niet afschrikken, bij elke papegaai of parkiet kan eenkennigheid worden voorkomen of worden afgeleerd door een goede socialisatie.

Wil je meer weten over het socialiseren van een kromsnavel, klik dan hier.

Lichaamstaal kromsnavel observeren

Het is interessant om de lichaamstaal van je vogel te leren observeren, op die manier weet je of je papegaai of parkiet vrolijk, opgewekt, rustig of net angstig is.

Een kromsnavel zal voor het bijten meestal een bepaald gevoel van angst of boosheid hebben. Wanneer de mens die op dat moment met de vogel omgaat dit niet begrijpt, dan zal de vogel dit wel duidelijk maken door eens flink te bijten.

De lichaamstaal van een papegaai of parkiet mag zeker niet genegeerd worden. Net zoals je zelf niet graag hebt dat mensen dingen bij je doen wat je eigenlijk niet leuk vindt, het moet gerespecteerd worden.

Het leren begrijpen van de lichaamstaal kan hierbij helpen, echter is de lichaamstaal voor elke vogel anders.

Een papegaai kan bijvoorbeeld rustig zijn wanneer hij op één poot zit met de veren mooi opgezet. De ogen kunnen ovaal zijn van vorm.

Een angstige papegaai kan dan weer heel alert zijn op elke beweging en zijn veren agressief opzetten. Ook de ogen kunnen een bepaalde vorm aannemen.

Een opgewekte vogel is dan weer actief, maar wel op zijn gemak.


Mis je kans niet: alle e-boeken gratis!

Wat heb jij geluk! Tijdelijk kan je alle e-boeken volledig gratis ontvangen.

Of klik hier voor meer info.


Leer dus te herkennen wanneer je vogel niet gelukkig is. In dat geval moet je stoppen met te doen wat hij/zij niet fijn vindt en dit respecteren. Zo zal je vermijden dat je vogel bijt.

Wat deed je voordat de vogel beet

Ook kan je je eigen gedrag analyseren. Wat deed je exact voordat de papegaai of parkiet onverwachts beet?

Het is goed om je dit af te vragen. Je kan bijvoorbeeld gebeten worden wanneer je je parkiet op de schouder hebt gezet. Vermijd dan dat de vogel nog op de schouder komt, voorkomen is beter dan genezen.

Hoe bijten afleren?

Nu je al een beter idee hebt van waarom de papegaai of parkiet bijt is de volgende stap om het bijten voorgoed af te leren. Ten eerste moet je leren omgaan met de vogel op het moment dat de papegaai bijt. Maar daarnaast moet je ook aan het probleem van de vogel werken.

Wat doen op moment van bijten?

Op het moment dat de vogel je bijt is het belangrijk om rustig te reageren, geef de vogel geen aandacht!

De beste reactie is om gewoon weg te gaan zonder iets te zeggen en de rug te keren. Sommige mensen beweren dat je stevig ‘nee’ moet zeggen, echter is dit ook een vorm van aandacht.

Ook schreeuwen mag je absoluut niet doen. Kromsnavels zien schreeuwen niet als een signaal dat ze iets fout hebben gedaan, maar vooral als extra aandacht dat je hem/haar geeft. Ook negatieve aandacht is aandacht dat het probleemgedrag stimuleert.

Sommige mensen plaatsen de vogel ook terug in de kooi als ze stout zijn, dit is geen goede methode! De kooi van de papegaai of parkiet moet net gezien worden als een leuke en fijne plaats om te verblijven wanneer het baasje even uit het huis is.

Merk je dat je vogel niet meer graag in het hok wilt? Dan kan het bovenstaande misschien wel de oorzaak zijn en krijgen ze een slecht gevoel van de kooi, doordat dit regelmatig als een straf wordt gebruikt.

Na het bijtincident moet je dus gewoon wegwandelen en de rug keren. Ga zelf iets anders doen en kom tot rust, net zoals je vogel. De papegaai of parkiet kan dan ook even bekomen en de adrenaline kan het lichaam verlaten.

Werken aan het probleemgedrag

Je weet nu hoe je moet omgaan met de vogel op het moment dat hij/zij je heeft gebeten. Maar het is ook belangrijk om te voorkomen dat je papegaai of parkiet in de toekomst nog gaat bijten. Dit kan je doen doormiddel van training.

Als je papegaai je regelmatig bijt bij het opstappen dan kan je van je vuist een stevige bol maken. Op die manier staat het vel rond je handen strak en is het moeilijk om er in te bijten. De vogel zal snel doorhebben dat bijten niets uithaalt.

Vanaf het moment dat ze niet bijten naar de hand, maar net opstappen, dan is het tijd voor een beloning. Een beloning kan in de vorm van een zaadje of een stukje fruit. Maar als de papegaai of parkiet graag op het kopje wordt geaaid, dan kan dit ook positief werken.

Een vogel belonen bij goed gedrag is een typisch voorbeeld van positieve conditionering. Het is een trainingsmethode om goed gedrag te stimuleren door positief te reageren. In tegenstelling tot straffen, waarbij een vogel net iets wordt afgeleerd door negatief te reageren.

Uiteindelijk willen papegaaien ook gewoon gelukkig zijn en zijn het net zoals ons sociale dieren. Als ze weten hoe ze zich moeten gedragen om een fijne situatie te hebben, dan zullen ze dit vaker doen in de toekomst.

Dit is een onderdeel van het socialisatieproces, wat eigenlijk een heel leven lang duurt. Het is een lang leerproces.

Papegaai of parkiet bijt in oor, wat is het probleem?

Vele mensen vragen hoe je moet afleren dat een papegaai of parkiet in je oor bijt terwijl hij/zij op de schouder zit.

Het grootste probleem in dit geval is gewoonweg het feit dat je vogel op de schouder of zelfs op het hoofd mag zitten.

De kromsnavel zal zich zo ‘hoger’ voelen dan jij en zal dominant gedrag vertonen. Dit is niet gewenst, want uiteindelijk ben jij de baas.

Dit gedrag moet je zo snel mogelijk afleren. Probeer als de vogel op je schouder kruipt hem er rustig af te halen door hem eventueel op je vinger te laten opstappen. Als hij/zij dit doet, dan kan je hem belonen.

Op die manier is het baasje diegene die controle heeft over de vogel en niet omgekeerd. Ook heeft de papegaai of parkiet nu geen kans meer om in de oren te bijten.

Hoe gevaarlijk is een beet van een papegaai of parkiet?

Een beet van een papegaai of parkiet kan gevaarlijk zijn. Dit komt omdat er tijdens het bijten een deel van het speeksel in de wonde kan komen. Speeksel bevat heel wat bacteriën die zo problemen bij de mens kunnen veroorzaken.

40% van de kromsnavels hebben de bacterie Clamydophilia psittaci in hun lichaam en speeksel. Deze bacterie veroorzaakt de ziekte Chlamydiose, dit wordt ook wel papegaaienziekte genoemd.

Ook kan deze ziekte zo overgedragen worden naar de mens. Een ziekte dat van een dier op een mens wordt overgedragen wordt in wetenschappelijke termen zoönose genoemd.

De symptomen lijken bij de mens op een erge griep met hoge koorts, koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn, hoesten en benauwdheid.

Wat doen als je bent gebeten door een kromsnavel?

Nadat je door een papegaai of parkiet bent gebeten moet je onmiddellijk de wonde ontsmetten met bijvoorbeeld Betadine om de wonde schoon te krijgen. Ook is het aan te raden om even naar je huisarts te bellen of om even langs te gaan.

Als je bent gebeten door een papegaai heb je een risico om de papegaaienziekte te krijgen. Gelukkig is het risico niet zo hoog als bijvoorbeeld ziektes dat je van een hond kan krijgen.

Een hond heeft namelijk veel meer speeksel dan een papegaai of parkiet, het risico op ziekte overdracht is dan groter.

Andere gedragsproblemen

Naast het bijten zijn er nog een aantal andere gedragsproblemen die voor veel problemen in het gezin kunnen zorgen. Het is van groot belang om deze zo snel mogelijk op te lossen.

Schreeuwen

Papegaaien en parkieten zijn van nature luidruchtige dieren. Het is normaal en goed dat de papegaai zingt, praat, fluit en soms schreeuwt. In de ochtend en avond schreeuwen is natuurlijk gedrag, leer dit zeker niet af. Maar vanaf dat de vogel ook overdag vaak schreeuwt spreken we van probleemgedrag en kan dit best zo snel mogelijk afgeleerd worden.

Wil je meer weten over het afleren van schreeuwen bij kromsnavels, klik dan hier.

Veren plukken

Papegaaien en parkieten die zich vervelen kunnen ook beginnen met het plukken van de veren. Dit gedrag ontstaat doordat ze eerst overmatig de veren beginnen te poetsen uit verveling. Uiteindelijk wordt dit een verslaving en beginnen ze met het plukken van de veren.

Wil je meer weten over het plukken van de veren en hoe dit kan worden afgeleerd, klik dan hier.

Veelgestelde vragen

Hoe zie je dat een papegaai boos is?

Elke papegaai reageert anders op bepaalde situatie. Maar een boze papegaai kenmerkt zich meestal doordat hij erg alert is, veel schreeuwt en bijt. Ook kan hij zijn veren extreem opzetten om je zo af te schrikken.

Hoe laat je een vogel stoppen met bijten?

Een vogel laat je stoppen met bijten door hem te negeren nadat hij heeft gebeten. Je mag zeker niet schreeuwen of ‘nee’ zeggen, dit is een vorm van aandacht. Daarnaast kan je ook de papegaai belonen op de momenten wanneer hij/zij je niet bijt, dit heet positieve conditionering.

Kan een papegaai hard bijten?

Ja, een papegaai kan erg hard bijten. Je kan de kracht van de bek of snavel vergelijken met de kracht dat een hond heeft. Een papegaai kan zelfs door sterk hout of soms staal bijten. Een papegaaienbijt kan dus heel wat pijn doen.

Hoe kan je een papegaai straffen?

Een papegaai straffen is geen goed idee. Door te straffen probeer je slecht gedrag te voorkomen door hier negatief op te reageren. Het is veel beter om goed gedrag te belonen. Dit heet positieve conditionering.

Hoe papegaai corrigeren?

Een papegaai kan je corrigeren door hem te negeren bij slecht gedrag. Wat je zeker niet mag doen is de papegaai op dat moment aandacht geven. Ook schreeuwen of ‘nee’ zeggen is een vorm van aandacht. Daarnaast kan je positief gedrag belonen met een aaitje of een lekkere snack.

Vogelexpert.nl

Wij zijn het team van vogelexpert, dé onafhankelijke vogel-website voor papegaaien, parkieten en kippen van Nederland en België. Door onze kennis te delen, willen we helpen om het leven van vele vogels en pluimvee in gevangenschap te verbeteren!

Recente Artikels